petek, 3. november 2017

GENERACIJSKA DEDIŠČINA

GENERACIJSKA DEDIŠČINA
Oktober 2017


Vsak od nas deduje značilnosti staršev, dedov in pradedov, tako dobre kot slabe. Sposobnosti, talente, poklic, debelost ali mršavost, nagnjenost k določenim boleznim, alkoholizem, kajenje, lastnosti značaja: jezo, ukazovalnost, blagost, agresivnost itd. Dedujejo pa se tudi duhovne lastnosti. Če so se ukvarjali z okultizmom, čarovništvom ali pa so bili maziljeni Božji delavci in pridigarji, se vpliv in blagoslov lahko prenaša na potomce več generacij. 


Če razumemo, da ima način življenja naših prednikov vpliv na naše današnje življenje, se lahko primerno odzovemo. Če so bili pobožni Božji delavci, lahko gradimo na njihovih temeljih, proučimo, kje so bili dobri, in gradimo na njihovih izkušnjah. Trudimo se vsaj doseči ali pa tudi preseči njihove sadove in se potruditi, da bo šla štafeta blagoslova in Božje naklonjenosti naprej na naše otroke.
Če pa smo od prednikov prejeli vpliv slabega ravnanja in upornosti Bogu, pa je naša naloga, da se zavemo grešne tradicije prednikov, se spokorimo in jo duhovno prelomimo. Slaba dela prednikov priznamo pred Bogom in ga prosimo odpuščanja, zvežemo in prelomimo oblast temnih sil in prosimo, da nam pomaga hoditi v zmagi. Tako so delali Daniel, Nehemija in drugi.

EKSODUS 20:5,6 Ne priklanjaj se jim (drugim bogovom) in jim ne služi, kajti jaz, GOSPOD, tvoj Bog, sem ljubosumen Bog, ki obiskujem krivdo očetov na sinovih, na tretjih in na četrtih (do tretjega in četrtega rodu), tistih, ki me sovražijo, 6 toda izkazujem dobroto tisočem (do tisočega rodu), tistim, ki me ljubijo in izpolnjujejo moje zapovedi.

Blagoslov Abrahama se prenaša iz roda v rod vse do danes tako pri Izraelcih kot kristjanih, saj je naš duhovni oče vere. Podobno je s Trubarjem za nas v Sloveniji.
JAKOB 2:23 Tako se je izpolnilo Pismo, ki pravi: Abraham je verjel Bogu in to mu je bilo šteto v pravičnost, in imenovan je bil »Božji prijatelj«.

RIMLJANOM 4:9 Se torej blagrovanje nanaša na tistega, ki je obrezan, ali tudi na tistega, ki je neobrezan? Pravimo namreč: Vera je bila Abrahamu šteta v pravičnost. 10 Kako mu je bila torej prišteta? Ko je bil obrezan ali ko je bil neobrezan? Ne, ko je bil obrezan, temveč ko je bil neobrezan. (Obreza je bila zunanje, vidno znamenje zaveze vernika z Bogom. Kaj pa v novi zavezi? Imamo očem nevidno duhovno obrezo srca, ki jo vidi predvsem Bog. Kje je človek ponovno rojen? Najprej v srcu, kjer biva Jezusov Duh, pozneje je prenovljen v umu. Obreza srca je pečat naše pravičnosti in rezultat naše hoje po stopinjah Abrahamove vere in občestva z Bogom.) 

11 Saj je znamenje obreze dobil kot pečat pravičnosti iz vere, ki jo je imel, ko je bil še neobrezan. To pa zato, da bi postal oče vseh neobrezanih, ki verujejo, da bi se pravičnost prištela tudi njim. 12 Obenem pa naj bi postal tudi oče obrezanih, in sicer tistih, ki niso samo obrezani, temveč tudi hodijo po stopinjah vere, ki jo je imel naš oče Abraham, preden je bil obrezan.

Predniki so nam zgled, na nas prenašajo genetske lastnosti, dedujemo pa tudi stvari, ki so nam jih tlakovali duhovno. Okrog sebe opažam, da ločitev staršev vpliva na ločitev tudi pri otrocih, morda, ker niso imeli vzora zvestobe pri starših in urejene družine. Nezakonsko rojstvo otroka se rado ponovi pri naslednji generaciji. Otroci so nagnjeni k temu, da oponašajo svoje starše. Kadar starši ravnajo narobe, se otroci počutijo opravičene, da lahko delajo iste napake, ker imajo tudi iste slabosti. Pogosto delajo še hujše stvari, kar vodi svet v pokvarjenost in propad. Kot kristjani imamo dobre možnosti, da take vzorce v družini z Jezusovo pomočjo in poznavanjem resnice (Božje volje) premagamo. Bog nam pri duhovni hoji daje možnosti in zmago, da ne sledimo tem slabim vzorom in premagamo slabosti. Potrebna je bogaboječnost, ubogljivost Bogu in nadnaravna pomoč Božjega Duha. V Jezusu smo lahko več kot zmagovalci.

Lahko so bili predniki dobri pa so kljub temu imeli nekatere slabosti in je naše delo, da ne ponavljamo napak starih. Očiten primer prenašanja slabosti iz roda v rod vidimo pri očakih Abrahamu, Izaku, Jakobu, sinovih in celo pri stricu Labanu, ki se z Jakobom igra, kdo bo koga prevaral. V genih so imeli nagnjenost k varanju in laganju. Pri Arabcih sem večkrat videl in tudi doživel tega bližnjevzhodnega duha prevare. Barantanje, varanje in postavljanje desetkratnih cen turistom je pri njih normalen del življenja.

Abraham je imel poleg duhovnih kvalitet tudi mesene slabosti, ki so se prenesle na njegovega sina, vnuke in (pra)pravnuke. Abraham je večkrat govoril polresnico, pač laž v očeh drugih. Faraon ga je močno okaral, ko je vse prišlo na dan. Zakaj je lagal? Očitno ni povsem zaupal Bogu, da ga bo varoval. Kljub Abrahamovi laži je bil Bog zvest, varoval je Saro pa tudi njega, da se je faraon ni prilastil.

GENEZA 12:10-14 Tedaj je v deželi nastala lakota in Abram je šel v Egipt, da bi tam nekaj časa ostal; kajti lakota v deželi je bila huda. 11 Ko pa se je približal Egiptu, je rekel ženi Saráji: »Glej, vem, da si lepa ženska. 12 Ko te bodo Egipčani videli in rekli: ›To je njegova žena,‹ bodo mene ubili, tebe pa pustili pri življenju. 13 Reci, prosim, da si moja sestra, da se mi bo dobro godilo zaradi tebe in bom po tvoji zaslugi ostal živ.« 14 Ko je torej Abram prispel v Egipt, so Egipčani videli, da je žena zelo lepa …

Podobno je govoril v Gerarju in si jo je kralj Abimelek vzel na dvor. Bog je kralju v sanjah zagrozil s smrtjo, zato je bil hudo pretresen in je okaral Abrahama, da kaj takega ne bi smel storiti, ker ga je zavedel v veliko nevarnost greha proti Bogu. 

Sin Izak se je zgledoval in uporabil prevaro povsem tako kot oče, v istem kraju.
GENEZA 26:6 Izak je torej ostal v Gerárju. 7 Ko so ga možje tega kraja vprašali o njegovi ženi, je rekel: »Moja sestra je.« Bal se je namreč reči, da je njegova žena. Mislil si je: »Da me morda možje tega kraja ne umorijo zaradi Rebeke.« Bila je namreč lepega videza. 8 Ko je tam bival že več dni, je filistejski kralj Abiméleh pogledal skoz okno in glej, Izak je ljubkoval ženo Rebeko. 

Prevara je šla še eno generacijo naprej. Jakobu so nadeli celo takšno ime, ki pomeni zagrabiti za peto ali (s prevaro) nekoga izpodriniti z mesta, ki mu pripada. Jakob in Ezav sta bila dvojčka. Že v trebuhu sta se prerivala. Ezav je prvi prišel na svet, Jakob pa ga je držal za peto. Jakob se je ravnal po pomenu svojega imena. Izkoristil je trenutek slabosti svojega brata, ko je bil utrujen in se je morda zaradi bolezni zelo slabo počutil. Za krožnik leče mu je odvzel prvorojenstvo. Ezav ga očitno ni cenil, čeprav so tedaj prvorojenci dobili dvojno dediščino. (Geneza 25:29-34)

Pozneje je mati Rebeka nagovorila Jakoba k prevari, da mu je oče Izak s polaganjem rok predal duhovni blagoslov. Drugorojenemu Jakobu, namesto Ezavu, ki mu je pripadal. Rebeka je vedela, da je Jakob duhoven, Ezav pa posveten, ni cenil duhovnih stvari. Blagoslov ne bi prišel v dobre roke.

GENEZA 27:5 Rebeka pa je poslušala, kaj je Izak govoril sinu Ezavu. Ezav je odšel na polje, da bi ulovil in prinesel plen.6 Rebeka pa je rekla sinu Jakobu: »Slišala sem, kaj je oče govoril tvojemu bratu Ezavu. Rekel je: 7 ›Prinesi mi plen in mi pripravi okusno jed, da bom jedel in te blagoslovil pred GOSPODOM, preden umrem.‹ 8 Zdaj pa, moj sin, poslušaj moj glas, kaj ti zapovem! 9 Pojdi k čredi in vzemi od tam dva lepa kozlička, da ju pripravim za okusno jed, kakršno ima tvoj oče rad! 10 Potem jo boš odnesel očetu, da bo jedel in te blagoslovil, preden umre.«

Jakob je s prevaro izpodrinil Ezava in si prilastil blagoslov. Pozneje je Jakob služil Labanu in vidimo, da je bila prevara v sorodstvu. Za ženo mu je podtaknil starejšo hči Leo namesto izbrane Rahele. Varal ga je pri plači in prelamljal obljube. Toda na koncu ga je Jakob z Božjo podporo prelisičil in pobegnil z ženami in obilnim bogastvom.

GENEZA 31:7  A vajin oče me je varal in mi desetkrat spremenil plačilo. Toda Bog mu ni pustil, da bi mi škodoval. 8 Če je rekel: ›Pikasta živina bo tvoje plačilo,‹ tedaj je vsa drobnica dobivala pikasta jagnjeta. Če pa je rekel: ›Progasta živina bo tvoje plačilo,‹ je vsa drobnica dobivala progasta jagnjeta. 9 Tako je Bog vzel živino vajinemu očetu in jo dal meni.

Toda prevara se ni končala pri Jakobu. Kar je sejal, je pozneje drago požel na lastni koži. Njegovi otroci so tudi njega grdo prevarali in ga skoraj spravili v grob, ker je tako zelo žaloval. Jožef je bil sin ljubljene žene Rahele in Jakob ga je imel najrajši med 11 sinovi. S svojo naklonjenostjo je pretiraval, v sinovih je vzbudil zavist in sovraštvo do Jožefa. Hoteli so ga ubiti, nazadnje pa so ga prodali v Egipt. Jakobu so se zlagali, da ga je raztrgala zver. Žaloval je do starosti, ko je resnica prišla na dan in se je srečal z živim Jožefom.


Bog želi, da prelomimo generacijska prekletstva in premagamo slabosti, ki so se od prednikov prenesle na nas. Dobro je, da vsaj enkrat potem, ko se spreobrnemo, očistimo naša življenja in prosimo Boga odpuščanja. Nekatere grehe prednikov poznamo, mnoge pa ne. Bog bo počistil znane in neznane, da nam ne bodo več v napoto. Primerov v Bibliji je več: Nehemija 9:2, Jeremija 14:20 itd.

DANIEL 9: 16 Moj Gospod, po vseh tvojih pravičnih delih naj se odvrneta, prosim, tvoja jeza in tvoj srd od tvojega mesta Jeruzalema in od tvoje svete gore. Zaradi naših grehov in zaradi krivde naših očetov sta Jeruzalem in tvoje ljudstvo v zasmeh vsem, ki so okoli nas. 17 Zdaj torej, naš Bog, poslušaj molitev svojega služabnika in njegovo prošnjo! Razjasni svoj obraz zaradi sebe, o Gospod, nad svojim opustošenim svetiščem! 
18 Nagni, moj Bog, svoje uho in poslušaj! Odpri svoje oči in poglej na naše opustošenje in na mesto, na katero je priklicano tvoje ime. Svoje prošnje polagamo predte, vendar ne zaradi svoje pravičnosti, temveč zaradi tvojega obilnega usmiljenja. 19 O Gospod, poslušaj! O Gospod, odpusti! O Gospod, bodi pozoren in stori to! Ne odlašaj, zaradi sebe samega, moj Bog, kajti tvoje ime je priklicano na tvoje mesto in na tvoje ljudstvo.« 

Biblija pravi, da je vsak sam odgovoren za svoje grehe. Sinovi niso neposredno odgovorni za grehe očetov. V prispodobi pravi, da bo vsak sojen za svoj greh.

JEREMIJA 31:29 Tiste dni ne bodo več govorili: »Očetje so jedli kislo grozdje, zobje otrok pa so skominasti.« 30 Temveč vsak bo umrl zaradi svoje krivde; zobje vsakega, ki bo jedel kislo grozdje, bodo skominasti.

Obstaja pa zakon sejanja in žetve. Kar bomo sejali, bomo tudi želi. Naše sejanje bodo želi tudi potomci za nami, lahko dobro lahko pa slabo. Če posadiš gozd, bodo potomci uživali les. Če gozd posekaš, potomci ne bodo imeli nič. V duhovnem je podobno. Včasih se blagoslov zvestega pridigarja prenaša naprej na štiri ali še več generacij in potomci gradijo na izkušnjah in blagoslovih staršev. V krščanstvu pa vemo, da so eni poklicani za setev, drugi za žetev.

GALAČANOM 6:7-9 Ne slepite se: Bog se ne pusti zasmehovati. Kar bo človek sejal, bo tudi žel. 8 To se pravi: kdor seje v svoje meso, bo od mesa žel pogubo; kdor pa seje v Duha, bo od Duha žel večno življenje. 9 Ne naveličajmo se, ko delamo dobro; kajti če se ne utrudimo, bomo ob svojem času želi. 

Vemo, da je kralj David posejal prešuštvo in umor. Bog mu je po preroku Natanu obljubil, da bo žel, kar je sejal. Sin Amnon je posilil polsestro Tamaro. To je navedlo njenega brata Absaloma, da je hotel očeta izriniti s prestola, pred očmi vsega Izraela je legel z desetimi očetovimi ženami. David jih ni več vzel nazaj. 

JEREMIJA 32:19 Tvoje oči bedijo nad potmi vseh ljudi, da daš vsakemu po njegovih potih in po sadu njegovih dejanj.

Priporočljivo je, da vsak od nas počisti slab vpliv in sejanje svojih prednikov:
- Priznajmo generacijske grehe in slabosti prednikov pred Bogom in ga prosimo odpuščanja.
- Priznajmo in se spokorimo svojih grehov in prosimo Boga odpuščanja, naj nam da moč, da ustavimo generacijske slabosti, da se ne bodo prenašale naprej na otroke.
- Prosimo Boga, naj nas očisti v Jezusovi krvi in popolnoma osvobodi slabega vpliva prednikov.
- Če so se ukvarjali z okultizmom ali religijo, zvežimo te demone v imenu Jezusa Kristusa in jih pošljimo v brezno.
- Utemeljimo se v Božji besedi, da bomo trdno stali in se znali upreti hudiču z besedami »pisano je«, z odlomki, ki se tičejo naših slabosti (hudič tam najraje napada). Tako ga bomo pregnali in bomo hodili v zmagi. (npr. alkohol, tobak, opravljanje, jeza, nemoralnost, ločitev, laži itd.)
Samo v Jezusu lahko zajemamo moč, da premagamo tako velik problem in jarem, kot je greh in generacijsko prekletstvo.

IZAIJA 10:27 Tisti dan bo vzel njegovo breme s tvojega hrbta, njegov jarem s tvojega tilnika, jarem bo uničen zaradi maziljenja.

Ne bodimo pozorni samo na generacijske slabosti. Obstajajo tudi generacijski blagoslovi! Tudi vera deluje v dobro in v slabo. Prej smo si ogledali dedovanje slabosti očakov, pa si oglejmo še blagoslove zaradi njihovih dosti bolj številnih dobrih lastnosti. 
Abraham je bil pionir vere v takratnem svetu, oče Terah je še častil malike. Podobno je tudi danes. Na nivoju rodbine in družine vedno rabimo začetnike, ki se uprejo grehu in posvetnosti in stopijo na pot blagoslova. Abraham je hodil z Bogom in ob sebi ni imel vzornika, da bi ga posnemal. In kakšno je bilo pričevanje služabnika Eliezarja, ko je šel v Kaldejsko deželo k sorodnikom iskat ženo za Izaka: 

GENEZA 24:34 Rekel je: »Abrahamov služabnik sem. 35 GOSPOD je silno blagoslovil mojega gospoda, tako da je obogatel. Dal mu je drobnice in goveda, srebra in zlata, hlapcev in dekel, kamel in oslov. 36 Sara, žena mojega gospoda, mu je rodila sina, potem ko je ostarela. Temu je izročil vse imetje. 

Kaj pa Izak? Dedoval je Abrahamovo imetje v naravnem. Ker je imel pravično srce, je bil tudi nosilec blagoslovljenega semena, po katerem se je rodil Mesija Jezus. Prejel je duhovne blagoslove, s katerimi je Bog blagoslovil Abrahama, in mu je ponovil vse velike obljube. Bog je blagoslavljal Izaka tudi zaradi očeta Abrahama:

GENEZA 26:2 GOSPOD se mu je prikazal in rekel: »Ne hôdi v Egipt, ostani v deželi, ki ti jo določim! 3 Bivaj kot tujec v tej deželi; s teboj bom in te bom blagoslovil, kajti tebi in tvojemu potomstvu bom dal vse te dežele. Izpolnil bom prisego, ki sem jo dal tvojemu očetu Abrahamu. 4 Namnožil bom tvoje potomce, da jih bo, kolikor je zvezd na nebu. Tvojemu potomstvu bom dal vse te dežele in s tvojim zarodom se bodo blagoslavljali vsi narodi zemlje. 5 Zato, ker je Abraham poslušal moj glas in izpolnjeval, kar sem mu ukazal, moje zapovedi, zakone in postave.«

Sklepamo lahko, da je bil Izak mogočneje blagoslovljen od očeta Abrahama, ker je gradil na njegovih temeljih. Očaki so bili mogočni ljudje, vendar duhovne zakonitosti delujejo za nas enako kot za njih. Če bomo poslušali Božji glas in izpolnjevali Božjo besedo, bomo nedvomno blagoslovljeni pa tudi naši otroci, seveda, če jih bomo po Božje vzgajali:

GENEZA 18:19 Izbral sem ga (Abrahama), da bo zapovedal svojim sinovom in svoji hiši za njim, naj se držijo GOSPODOVE poti in ravnajo v skladu s pravičnostjo in pravico; tako bo GOSPOD izpolnil Abrahamu, kar mu je obljubil.« 

Tako je tudi bilo. Izak je bil po Božje vzgojen, bil je silno blagoslovljen in Bog je izpolnil svoje obljube prek njega. Generacijski blagoslov očakov je posledično postal blagoslov vsem narodom na zemlji! Ali bi bilo tako, če bi Izak skrunil svojo pot z Bogom? Nikakor. Dobro je, če lahko zajemamo svojo duhovnost iz vodnjaka svojih vzornih staršev.

GENEZA 26:12 Izak je sejal v tej deželi. Tisto leto je pridelal stotero; tako ga je GOSPOD blagoslovil. 13 Mož je obogatel in potem še in še bogatel, tako da je bil silno mogočen. 14 Imel je črede drobnice in goveda in veliko služabnikov. Zaradi tega so mu bili Filistejci nevoščljivi.

Jakob je bil deležen vsega, kar sta očeta Abraham in Izak posejala zanj in sta mu položila duhovne temelje. Bog je bil z njim in ga blagoslavljal, nad njim so bila odprta nebesa. Blagoslovljen je bil duhovno in tudi v naravnem je postal premožen.

GENEZA 28:11 Vzel je enega od kamnov tistega kraja, si ga položil za vzglavje in zaspal na tistem mestu. 12 V sanjah so se mu prikazale stopnice, ki so bile postavljene na zemljo, vrh pa jim je segal do neba. In po njih so Božji angeli hodili gor in dol. 13 In glej, GOSPOD je stal zgoraj in rekel: »Jaz sem GOSPOD, Bog tvojega očeta Abrahama in Izakov Bog. Zemljo, na kateri ležiš, bom dal tebi in tvojim potomcem.
14 Tvojih potomcev bo kakor prahu zemlje. Razširil se boš proti zahodu in vzhodu, proti severu in jugu, in v tebi in tvojem potomstvu bodo blagoslovljeni vsi rodovi zemlje. 15 Glej, jaz bom s teboj in varoval te bom, kjer koli boš hodil, in pripeljal te bom nazaj v to deželo. Zares te ne bom zapustil, dokler ne storim, kar sem ti obljubil.« Vau, kakšna preroška generacijska obljuba! Trubar je le za naš slovenski narod, pa je že to veliko.

Eden od najbolj vidnih Božjih ljudi, ki je hodil v blagoslovih zaveze in so bili pozneje mnogi blagoslovljeni po njem, ker je bil Bogu všeč, je bil David. Bog je velikokrat blagoslovil kralje zaradi svojega odnosa in obljub Davidu. Npr.:

1 KRALJEV 15:4 (Kralj Abija) 4 A zavoljo Davida mu je GOSPOD, njegov Bog, dal svetilko v Jeruzalemu: povzdignil je njegovega sina za njim (Asa) in dal, da je Jeruzalem obstal, 5 ker je David delal, kar je prav v GOSPODOVIH očeh, in vse dni svojega življenja ni prestopil ničesar, kar mu je zapovedal, razen v zadevi Hetejca Urijája. Kaj je to svetilka? Božja prisotnost, oz. človek, ki bo hodil v luči z Bogom in bo Bog z njim. 

2 KRALJEV 20:6 (Ezekija) Rešil bom tebe in to mesto iz rok asirskega kralja in branil to mesto zaradi sebe in zaradi Davida, svojega služabnika.« 
Bog dovoli, da nam spodleti, tudi če se sicer trudimo izpolnjevati Božjo voljo in smo njegovi prijatelji. Očitno bo naše vzorno življenje blagoslovilo še več generacij za nami. Bog je imenovan tudi: »GOSPOD, Bog vaših očetov ali Bog vaših prednikov«. Danes večini ni veliko mar niti za prednike niti za potomce. Toda Bogu je oboje zelo mar. Koliko generacij je blagoslovil Božji mož Trubar, ker je izpolnjeval Božjo voljo? 


Biblija večkrat pravi, da ko nekdo umre, je pridružen svojim očetom ali prednikom. Očitno bomo v nebesih s svojo rodbino in potomci nam bodo pridruženi. In če mi duhovno dobro sejemo, bomo duhovno dobro vplivali na potomce, obrodili bodo več sadov in nam bodo večno hvaležni. Tega se je treba zavedati in si vzeti k srcu! Kaj pa če s svojo sebičnostjo uničimo svoj zakon in življenja svojih otrok in s takimi deli pridemo v večnost? Kaj pa, če se podamo v okultizem in še druge potegnemo za sabo?


Branko Dežman