četrtek, 23. avgust 2018

POST IN MOLITEV


post IN MOLITEV
Zakaj so se ljudje postili


Bog obljublja blagoslov, če se postiš:
MATEJ 6:16
»Kadar se postite, se ne držite čemerno kakor hinavci; kazijo namreč svoje obraze, da pokažejo ljudem, kako se postijo. Resnično, povem vam: Dobili so svoje plačilo. 17 Kadar pa se ti postiš, si pomazili glavo in umij obraz. 18 Tako ne boš pokazal ljudem, da se postiš, ampak svojemu Očetu, ki je na skritem. In tvoj Oče, ki vidi na skritem, ti bo povrnil

S postom se ponižaš in lažje podrediš svoje srce Bogu. Bog gleda na ponižno in podrejeno srce in te usliši kar je po njegovi volji.
PSALM 35:13
Toda jaz, ko so oni zboleli, sem se oblačil v raševino;
Trpinčil (pokoril svojo dušo) sem se s postom in molil s sklonjeno glavo.

            Bog daje po preroku Izaiju najbolj izčrpne napotke kakšen post si želi od nas:
IZAIJA 58
1 Kliči na vse grlo, ne zadržuj se, povzdiguj svoj glas kakor rog!
Oznanjaj mojemu ljudstvu njegove prestopke, hiši Jakobovi njene grehe!
2 Iščejo me namreč dan za dnem in želijo spoznati moje poti,
kakor narod, ki ravna pravično in ne zapušča sodbe svojega Boga.
Od mene terjajo pravične sodbe, želijo si Božje bližine:
S postom vložimo ekstra trud in pričakujemo, da nam bo Bog odgovoril na molitve, ko morda ne najdemo Božje pozornosti z običajnimi molitvami. Način kako živimo in ravnamo lahko odvrne Boga, da ne sliši. Če pa služiš in pomagaš drugim, se bo Božja naklonjenost razcvetela v tvojem življenju.
3 »Zakaj se postimo, ti pa tega ne vidiš,
pokorimo svojo dušo, ti pa tega ne veš?«
Glejte, na dan svojega posta opravljate svoj posel
in priganjate vse svoje delavce.
4 Glejte, postite se tako, da se pravdate in prepirate,
da se bijete z zlobno pestjo.
Ne postite se, kakor je treba na dan,
ko naj bi se slišal vaš glas na višavi.
5 Mar je takšen post, ki sem ga izbral,
dan, ko človek pokori svojo dušo?
Da pripogibaš svojo glavo kakor loček
in ležiš na raševniku in pepelu?
Mar boš to razglašal za post in za dan, ki je GOSPODU po volji?

6 Mar ni to post, kakršnega sem izbral:
da odpneš krivične spone in razvežeš vezi jarma,
da odpustiš na svobodo zatirane in zlomiš vsak jarem?
7 Mar ni v tem, da daješ lačnemu svoj kruh
in pripelješ uboge brezdomce v hišo,
kadar vidiš nagega, da ga oblečeš,
in se ne potuhneš pred svojim rojakom?
8 Tedaj napoči kakor zarja tvoja luč
in tvoje zdravje se bo hitro razcvetelo.
Pred teboj bo hodila tvoja pravičnost
in GOSPODOVO veličastvo te bo zbiralo.
9 Tedaj boš klical in GOSPOD bo odgovoril,
stokal boš in bo rekel: »Tukaj sem!«

Če odpraviš jarem iz svoje srede,
kazanje s prstom in varljivo govorjenje,
10 če daješ lačnemu, kar imaš sam rad,
in sitiš revežu grlo, bo vzšla v temi tvoja luč
in tvoja temina bo kakor poldan.
11 GOSPOD te bo vedno vodil
in ti sitil dušo v suhih krajih, okrepil ti bo kosti
in postal boš kakor namakan vrt,
kakor vodni vrelec, ki mu voda ne usahne.
12 Pozidal boš prastare razvaline,
vzpostavil boš temelje prejšnjih rodov.
Dobil boš ime Zazidalec razpok, obnovitelj ulic za prebivanje.


Post in molitev morata imeti namen:

            Ana se je postila, ker ni mogla roditi in je molila za otroka. Bog jo je uslišal:
1 SAMUEL 1:8
Njen mož Elkaná pa ji je govoril: »Ana, zakaj jokaš? Zakaj ne ješ? Zakaj je tvoje srce žalostno? Ali ti nisem jaz boljši kot deset sinov?« 9 Ko so se v Šilu najedli in napili, se je Ana vzdignila; duhovnik Éli pa je sedèl na stolu pri podboju GOSPODOVEGA svetišča. 10 Z bridkostjo v duši je molila h GOSPODU in silno jokala. 
11 Naredila je zaobljubo in rekla: »GOSPOD nad vojskami, če se boš hotel ozreti na stisko svoje dekle in se me boš spomnil in ne boš pozabil svoje dekle ter boš dal svoji dekli potomca, ga bom darovala GOSPODU za vse dni njegovega življenja in britev naj ne pride na njegovo glavo.«

           Davidov neuspešen post, da bi rešil svojega sina rojenega iz prešuštva:
2 SAMUEL 12:13 
David je rekel Natánu: »Grešil sem proti GOSPODU.« Natán je rekel Davidu: »GOSPOD ti je tudi odpustil greh – ne boš umrl. 14 Toda ker si s tem dejanjem pohujšal GOSPODOVE sovražnike, ti bo umrl sin, ki se ti bo rodil.« 15 In Natán je odšel v svojo hišo. GOSPOD pa je udaril otroka, ki ga je Urijájeva žena rodila Davidu, da je zbolel. 16 David je zaradi dečka prosil Boga; strogo se je postil, in kadar je vstopil, da bi prenočil, je spal na tleh. 17 Starešine njegove hiše so se postavili kraj njega, da bi ga vzdignili s tal, pa ni hotel, niti ni jedel z njimi. 18 Sedmi dan je otrok umrl. 

Ahab zagrešil mnogo grehov in Bog je poslal Elijo, ki mu je prerokoval hude stvari. Ahab se je ponižal in se postil in Bog ga je delno uslišal:
1 KRALJEV 21:27
Ko je Aháb slišal te besede, si je pretrgal oblačila, si nadel raševino na golo telo in se postil, spal v raševini in hodil potrt. 28 Tišbéjcu Eliju se je tedaj zgodila GOSPODOVA beseda, rekoč: 29 »Si videl, kako se je Aháb ponižal pred menoj? Ker se je ponižal pred mano, ne bom pripeljal nesreče v njegovih dneh; v dneh njegovega sina bom pripeljal nesrečo nad njegovo hišo.«

            Množica okoliških narodov je pripravljala napad na Jozafata in judovsko kraljestvo. V enotnosti so iskali Božjo rešitev in so oklicali skupinski post. Skupinski post in molitev mora biti v enotnosti in v enem duhu. Slavili so Boga in Bog jim je brez boja naklonil zmago. Biblija nam govori, da bo Bog izboril bitke za nas v naših stiskah, če se postimo, molimo in ga slavimo:
2 KRONIŠKA 20:3
Józafat se je prestrašil, se zatekel h GOSPODU in razglasil post po vsem Judu. Judovci so se zbrali, da bi iskali pomoči od GOSPODA; tudi iz vseh Judovih mest so prišli iskat GOSPODA.

            Judovci so se po 70 letih izgnanstva vračali iz izgnanstva v Babilonu. Molili in postili so se za varno pot. Post nam pomaga, da se ponižamo. S postom pokorimo meso in s tem tudi ponos.
EZRA 8: 21 
Nato sem tam ob reki Ahavá razglasil post, da bi se ponižali pred svojim Bogom in si od njega izprosili srečno pot zase, za svoje otročiče in za vse svoje imetje.  22 Sramoval sem se namreč, da bi od kralja prosil za vojsko in konjenike, ki bi nas na poti branili pred sovražnikom, kajti kralju smo rekli: »Roka našega Boga je dobrotljiva do vseh, ki ga iščejo; njegova moč in njegova jeza pa je nad vsemi, ki ga zapustijo.« 23 Postili smo se torej in prosili svojega Boga za to; in uslišal nas je.

            Nehemija je jokal in žaloval, molil in se postil mnogo dni za bedo porušenega Jeruzalema in Judovcev v izgnanstu. Priznaval je grehe celega naroda in tudi svoje, ker je bila njihova nesreča posledica greha. Bil je posrednik za cel narod in Bog ga je uslišal.
NEHEMIJA 1:4  
Ko sem slišal te besede, sem se usedel, jokal in žaloval dneve in dneve; postil sem se in molil pred nebeškim Bogom. 5 Rekel sem: »O GOSPOD, nebeški Bog, veliki in strašni Bog, ki ohranja zavezo in naklonjenost njim, ki ga ljubijo in izpolnjujejo njegove zapovedi. 6 Naj bo tvoje uho čuječe in tvoje oči naj bodo odprte, da prisluhneš prošnji svojega služabnika. Noč in dan zdaj opravljam molitve pred teboj za Izraelove sinove, tvoje služabnike. Priznavam grehe Izraelovih sinov…

            Nehemija 9 govori o spokorjenju, skupnem postu in duhovni prenovi judovskega naroda, ki so se vrnili iz izgnanstva.
NEHEMIJA 9:1  
Štiriindvajseti dan istega meseca so se Izraelovi sinovi zbrali v raševnikih in z zemljo na glavi, da bi se postiliTedaj se je Izraelov zarod ločil od vseh tujih sinov. Pristopili so in izpovedali svoje grehe in krivde svojih očetov. Vstali so, vsak na svojem mestu, in so brali iz knjige postave GOSPODA, svojega Boga, eno četrtino dneva. Eno četrtino dneva pa so se spovedovali in klanjali pred GOSPODOM, svojim Bogom.

         Estera in Mordohaj sta reševala Judovski narod pred genocidom zaradi antisemitizma. Celo mesto se je postilo tri dni, da bi dosegli odrešitev.
ESTERA 4:14
14 … Kdo ve, če nisi prav za čas, kakršen je zdaj, prišla do kraljevskega dostojanstva?« 15 Estera je rekla, da bi odgovorila Mordohaju: 16 »Pojdi, zberi vse Jude, ki so v Suzah, in postite se zame! Tri dni ne jejte in ne pijte, ne ponoči ne podnevi! Tudi jaz in moje služabnice se bomo tako postile. Tako pojdem h kralju, čeprav je proti zakonu, in če moram umreti, umrem.«

            Daniel je imel odličnega duha in ostali uradniki so iz zavisti skovali načrt, da se ga znebijo. Prevarali so kralja, da je dal Daniela vreči v levjo jamo. Ko je spoznal prevaro, ni več mogel spremeniti ukaza. Edina izbira je bila post in da je kralj Darej pokoril svojo dušo. Bog je obvaroval Daniela in so ga nepoškodovanega potegnili iz jame.
DANIEL 6:17
Tedaj je kralj rekel, naj pripeljejo Daniela in ga vržejo v levjo jamo. Kralj je spregovoril in rekel Danielu: »Tvoj Bog, ki mu nenehno služiš, on naj te reši!« 18 Nato so prinesli kamen in ga položili na odprtino jame. Kralj ga je zapečatil s svojim pečatnim prstanom in s pečatnimi prstani svojih velikašev, da se zadeva glede Daniela ne bi spremenila. 19 Potem je kralj odšel v svojo palačo in prebil noč v postu.

            V Danielu 10 naletimo na 3-tedenski delni post. Daniel je najbrž jedel le zelenjavo. Žaloval in molil je za svoj narod. Na koncu je doživel angelski obisk, ki mu je prinesel biblijska razodetja o imperijih, ki bodo sledili perzijskemu in prerokbe za čas konca v katerem živimo.
DANIEL 10:2
V tistih dneh sem jaz, Daniel, žaloval tri tedne. Okusnih jedil nisem užival, meso in vino nista prišla v moja usta. Tudi se nisem mazilil, dokler niso potekli trije tedni

            Post in spokoritev Ninivljanov: Bog je poslal Jona naj prerokuje v Ninivah skorajšnjo uničenje tega mesta zaradi greha. Poganski prebivalci so se goreče spokorili in ponižali s postom in vključili celo živali. Kralj je oklical 3-dnevni post brez hrane in vode! Boga se je dotaknilo in se je premislil in jih ni uničil.
JONA 3:5
Ninivljani so verovali Bogu, oklicali so post in se oblekli v raševino, od največjega do najmanjšega. 6 Ko je beseda o tem prispela do kralja v Ninivah, je vstal s svojega prestola, odložil svoj plašč, se ogrnil z raševnikom in sédel na pepel. 7 Dal je razglasiti po Ninivah in rekel, na ukaz kralja in njegovih velikašev je rekel:
»Ljudje in živina, govedo in drobnica naj ničesar ne okusijo, naj se ne pasejo in naj ne pijejo vode! 8 Ljudje in živina naj se ogrnejo z raševino in naj z vso močjo kličejo k Bogu, vsakdo naj se obrne od svoje slabe poti in od nasilja, ki je v njegovih rokah! 9 Kdo ve, morda se Bog obrne in kesa, se obrne od svoje srdite jeze, da ne poginemo.«
10 Bog je videl njihova dela, kako so se obrnili od svoje slabe poti; in Bog se je kesal hudega, o katerem je govoril, da jim ga bo naredil, in ga ni naredil.
Raševina je bila grobo tkan material (žaklovina) iz kozje dlake, ki so jo nosili kot znamenje žalovanja, ponižanja, podreditve in »križanja mesenosti«.
            Barnaba in še trije preroki in učitelji so se med bogoslužjem postili. Bog jim je govoril naj odpošljejo Pavla in Barnaba na duhovno misijo. Položili so naju roke med postom in molitvijo in sta odšla na Ciper.
APOST. DELA 13:2
Ko so opravljali službo Gospodu in se postili, jim je Sveti Duh rekel: »Odberite mi Barnaba in Savla za delo, kamor sem ju poklical!« Nato so med postom in molitvijo položili nanju roke in ju odposlali.
JOEL 1:14 govori o spokorjenju od grehov in postu zaradi suše.
            Veliko primerov posta še zasledimo v Bibliji: Nadnaravni Mojzesov 40-dnevni post, brez vode in hrane – Eksodus 34:28; Ana - Luka 2:37; Jezus 40 dni – Matej 4:1-11 itd.

Dežman Branko