torek, 4. september 2018

DRAGOCENI ŽIVI KAMNI


DRAGOCENI ŽIVI KAMNI

September 2018


1 PETER 2:4 K njemu stopite, k živemu kamnu, ki so ga sicer ljudje zavrgli, a je pri Bogu izbran in dragocen. 5 Saj ste vendar živi kamni. Zato se vgrajujte v duhovno stavbo, tako da boste sveto duhovništvo in boste darovali duhovne žrtve (to je duhovno služenje, molitev, slavljenje), ki bodo po Jezusu Kristusu prijetne Bogu. 
6 V Pismu namreč beremo: Glej, na Sionu polagam kamen, izbran in dragocen vogalni kamen; in kdor veruje vanj, ne bo osramočen.
7 Vam torej, ki verujete, čast, tistim pa, ki ne verujejo: Kamen, ki so ga zidarji zavrgli, je postal vogalni kamen (slika zgoraj).
8 in kamen spotike in skala pohujšanja. Ker niso pokorni besedi, se spotikajo; in prav za to so bili postavljeni.
9 Vi pa ste izvoljeni rod, kraljevsko duhovništvo, svet narod, ljudstvo za Božjo last, da bi oznanjali odlike tistega, ki vas je poklical iz teme v svojo čudovito luč.
10 Nekdaj niste bili ljudstvo, zdaj pa ste Božje ljudstvo; niste našli usmiljenja, zdaj pa ste našli usmiljenje.


        Kristjani smo imenovani v Bibliji kot Božja družina (Efežanom 3:15), domači ali bratje po veri (Galačanom 6:10), sodržavljani svetih, domačini pri Bogu (Efežanom 2:19), Božja hiša (1 Timotej 3:15) in tudi duhovni kamni, ki se vgrajujemo v duhovno stavbo - Cerkev (1 Peter 2:5). Jezus je temeljni kamen, na katerem mora biti zgrajena celotna duhovna zgradba.

1 KORINČANOM 3:10 Po Božji milosti, ki mi je bila dana, sem kot moder gradbenik položil temelj, drug pa zida naprej. Vsak pa naj gleda, kako zida naprej. 11 Drugega temelja namreč nihče ne more položiti namesto tistega, ki je že položen, in ta je Jezus Kristus. 12 Če pa kdo na tem temelju zida zlato, srebro, dragocene kamne, les, seno ali slamo …

        Jezus je vogalni kamen, temeljni kamen, ki zgradbo trdno drži skupaj. To je začetni kamen, ki določa lego vsem ostalim kamnom. Jezus je bil prvi in nam je v vsem vzor. Jezus je bil v vsem preizkušen in nikoli ni omahnil ali skrenil. Jezus je trden in dragocen temelj, na katerem vsi slonimo in se vgrajujemo v Božjo duhovno stavbo. Jezusa je Bog preizkusil in mu lahko popolnoma zaupa. Dal mu je vso oblast, po njem je vse ustvaril in ga je postavil čez vse. Lucifer je imel veliko oblast, vemo, da čez tretjino angelov, a se ni izkazal zanesljivega in zaupanja vrednega. Grešil je, se prevzel, skrenil s poti in se pokvaril - oskrunil.

Vsak od nas je preizkušan, da bomo zanesljivi in zaupanja vredni za delo in odgovoren položaj, ki ga ima Bog pripravljenega za nas v večnosti, ko bomo vladali skupaj z Jezusom. Bolj ko smo preizkušani, v večje stvari nas bo Bog poklical in nas zadolžil zanje. Ko gremo skozi preizkušnje in trpljenje, lahko zaupamo Jezusu in se zanesemo nanj, da dela nekaj dobrega v nas. On je šel prvi pred nami in je te preizkušnje že opravil. On je preizkušeni temeljni kamen. Temeljni vogalni kamen drži ostale kamne in dve steni skupaj. Kristus nas vernike drži skupaj.

On gradi Božjo duhovno zgradbo, mi smo njen del. Sezidani smo na temelju apostolov in prerokov.  On nas odreši in vzida v Božjo stavbo in nas kot vogelni kamen drži skupaj, da zgradba neomajno stoji. Ta stavba je Cerkev Jezusa Kristusa. Vsak od nas je tempelj Svetega Duha in celotna zgradba je tudi Božji tempelj (bivališče Boga).

EFEŽANOM 2:20-22 Sezidani ste na temelju apostolov in prerokov. Vogalni kamen pa je sam Kristus Jezus, 21 v katerem se zedinja celotna zgradba, tako da raste v svet tempelj v Gospodu. 22 Vanj se z drugimi tudi vi vzidavate za Božje bivališče v Duhu.



        Vsak od nas je Božji tempelj, bivališče Svetega Duha in vsak posebej se kot živi kamen vzidava v svet Božji tempelj. Kdaj postanemo živi kamni? Ob spreobrnjenju.

 1 KORINČANOM 3:16 Mar ne veste, da ste Božji tempelj in da Božji Duh prebiva v vas?
        Novi Jeruzalem, bivališče Boga, je tudi duhovna zgradba. Obzidje ima dvanajst temeljnih kamnov, na katerih so napisana imena apostolov.
MATEJ 16:18 Jaz pa ti povem: ›Ti si Peter (kamen-petros) in na tej skali (petra-nepremična skala) bom sezidal svojo Cerkev in vrata podzemlja je ne bodo premagala.

Temelj apostolov in prerokov so manjše, premične, vzidane skale, Jezus pa je masivna nepremična skala, na kateri je zgrajena celotna zgradba. Hudič bo poslal vihar nad Cerkev ob času konca, vendar bo zgradba, zgrajena na trdni skali, obstala.

Poglejmo si zgodovino kamnov v rokah Božjih ljudi v odnosu z Bogom. V glavnem so bili to kamniti oltarji in spominska obeležja - spomeniki, ki so simbolizirali neko stalnost. Bili so spomin za prihodnje rodove kot priče dogodku (Jozue 24:27) in kraj oboževanja. Noe je bil prvi, ki je zgradil kamnit žrtveni oltar. Jakob si je vzel velik kamen za zglavje. Medtem, ko je spal, je imel nebeške sanje, ko so angeli z nebes po stopnicah hodili gor in dol. Bog mu je obljubil deželo in potomce – izraelski narod.

GENEZA 28:17 Prevzel ga je strah in je rekel: »Kako strah vzbujajoč je ta kraj! To ni nič drugega kakor hiša Božja in vrata nebeška!« 18 Zjutraj je Jakob zgodaj vstal, vzel kamen, ki ga je imel za vzglavje, in ga postavil za spomenik ter na vrh izlil olje.
22 Ta kamen pa, ki sem ga postavil za spomenik, bo Božja hiša. 

        Jakob je bil oče starozavezne Božje hiše – izraelskega naroda. Očitno se je Božja hiša začela graditi že z očaki in je bila obeležena s prvim kamnom. Iz Jakobovih ledij je izšel Jezus Kristus, temelj Božje hiše in dragocen vogalni kamen.
IZAIJA 28:16 Zato tako govori Gospod BOG: Glej, utemeljil bom na Sionu kamen, preizkušen kamen, dragocen vogalni kamen, utemeljeni temelj, kdor se (pravični) nanj opre, ne bo omahnil.

        Kot smo prebrali, je Božja hiša imenovana Božji tempelj. Prvi tempelj, zgrajen iz kamnov oz. kamnitih blokov, je bil Salomonov tempelj, kjer je bivala Božja šekina slava. Vogalni kamen je bil 7-10 m dolg in je tehtal 100 ton. To je bil vidni temeljni vogal zgradbe, ki je vezal dve steni skupaj. Bil je začetni kamen, na katerem je zgradba stala. Bil je najdražji, najlepši in najmočnejši kamen od vseh v zgradbi.

        V Stari zavezi beremo, da je Jakob preroško blagoslovil svoje sinove. Jožefu je rekel:
GENEZA 49:24 Toda trden ostaja njegov lok in gibčne njegove lakti in roke. To ima od Močnega Jakobovega, od tam prihaja Pastir, Izraelova Skala.

        Jožef v marsičem simbolizira Jezusa. Pastir, Izraelova Skala pa govori o Jezusu. On je tudi Skala, ki je spremljala Izraelce v puščavi, iz nje je pritekla voda, da niso pomrli od žeje.

1 KORINČANOM 10:3 Vsi so jedli isto duhovno jed in vsi so pili isto duhovno pijačo. Pili so namreč iz duhovne skale, ki jih je spremljala. In ta skala je bil Kristus.

        Daniel 2 govori o kipu iz štirih kovin, ki je podoba štirih velikih imperijev, najbolj vplivnih kraljestev sveta. Konec njihove vladavine bo prišel, ko jih bo zadel kamen z nebes, da se bodo zdrobila v prah, kamen pa bo napolnil vso zemljo. To napoveduje Jezusov ponoven prihod, ko bo njegovo kraljestvo zavzelo vso zemljo.

DANIEL 2:45 Kajti videl si, da se je brez človeških rok utrgal z gore kamen (Jezus) in zdrobil železo, bron, il, srebro in zlato. Veliki Bog tako oznanja kralju, kaj se bo poslej zgodilo. Sanje so resnične in njihov pomen je zanesljiv.

        Torej ta kamen bo zmečkal današnjo civilizacijo in vse brezbožne. Ta kamen govori o Jezusovem drugem prihodu.

LUKA 20:17 On pa se je ozrl vanje in rekel: »Kaj torej pomeni to, kar je pisano: Kamen, ki so ga zidarji zavrgli, je postal vogalni kamen. 18 Vsak, kdor pade na ta kamen, se bo razbil, in na kogar ta kamen pade, ga bo zmečkal.«
        Jezus je kamen spotike tudi za brezbožne Izraelce:
IZAIJA 8:14 On (Gospod) bo svetišče, kamen spotike in skala pohujšanja, za obe Izraelovi hiši, zanka in zadrga za prebivalce Jeruzalema. 15 Mnogi se bodo ob njem spotaknili in padli, se razbili, zapletli in ujeli.«
        Prerok Izaija je 700 let pred Kristusom polagal preroški temelj za Jezusa.
IZAIJA 28:16 Zato tako govori Gospod BOG: Glej, utemeljil bom na Sionu (v Jeruzalemu) kamen, preizkušen kamen, dragocen vogalni kamen, utemeljeni temelj, kdor se nanj opre, ne bo omahnil. 17 Naredil bom pravico za merilno vrvico in pravičnost za grezilo.
Mislim, da tukaj govori o pravičnosti v Jezusovem milenijskem kraljestvu, ko bo kraljeval iz Jeruzalema. Z merilno vrvico uravnavamo horizontalni nivo pri gradnji stavbe, z grezilom polagamo gradbene kamne pravilno v vertikalo.


 Kaj pomeni, če zidamo svojo hišo na skalo? Pomeni, da zidamo hišo na Jezusu. Jezus je Božja beseda. Pomeni torej, da zidamo hišo v Duhu na Besedi. Če ni tako, hiša ne bo obstala.


MATEJ 7:24-27 »Zato je vsak, ki posluša te moje besede in jih uresničuje, podoben preudarnemu možu, ki je zidal svojo hišo na skalo25 Ulila se je ploha, pridrlo je vodovje in zapihali so vetrovi ter se zagnali v to hišo, in vendar ni padla, ker je imela temelje na skali. 26 Kdor pa te moje besede posluša in jih ne uresničuje, je podoben nespametnemu možu, ki je zidal hišo na pesku. 27 Ulila se je ploha, pridrlo je vodovje in zapihali so vetrovi; zagnali so se v to hišo in padla je in njen padec je bil velik.«
Branko Dežman



ponedeljek, 3. september 2018

ANGELI


ANGELI

September 2018


            Ljudje govorijo veliko in različno o angelih. Nekateri jih častijo ali molijo. Nekateri mislijo, da, ko umremo, postanemo angeli. Vse to je narobe. Zanesljiv vir informacij je samo Biblija. Angeli so ustvarjeni kot duhovna bitja, da delajo, kar jim Bog naroči. V Bibliji so omenjeni 108-krat v Stari zavezi in 165-krat v Novi. Obstaja velika nepreštevna množica Božjih angelov. Tretjina pa je padlih angelov, ki so pod oblastjo padlega Luciferja.

Beseda angel, gr. Aggelos pomeni sel, odposlanec, znanilec. Ustvarjeni so bili že pred stvarjenjem zemlje. Veselili so se, ko jo je Bog ustvarjal.
JOB 38:4 Kje si bil, ko sem utemeljeval zemljo? ko so se skupaj veselile jutranje zvezde (angeli) in vriskali vsi Božji sinovi?

Biblija imenuje le tri angele poimensko: Mihael, Gabriel in Lucifer. In samo Mihael je imenovan nadangel. Angeli se delijo po rangu in položaju. Daniel 10:13 govori o Mihaelu, enem od prvih knezov, ki je nadangel (Juda 1:9) – pomen imena je: »kdo je kot Bog«. Več odlomkov opisuje Mihaela kot bojevnika, ki se zavzema za Božje ljudstvo in jih brani in čuva. Gabriel pomeni »Božji mož, heroj, Bog je moj mogočni mož«. V Svetem pismu najdemo več mest, kjer piše, da je bil večkrat poslan s preroškimi novicami izpred Božje prisotnosti k Božjim ljudem. Lucifer pomeni »prinese Božjo luč«. Bil  je bil maziljen slavilec in glasbenik. Ko je Gabriel obiskal Zaharijo, mu je napovedal rojstvo sina – Janeza Krstnika s tipičnimi besedami:

LUKA 1:19 Angel mu je odgovoril: »Jaz sem Gabriel, ki stojim pred Bogom. Poslan sem, da spregovorim s teboj in ti sporočim to veselo novico.
Angeli so sveti, služijo in strežejo Božjim ljudem na različne načine:

HEBREJCEM 1:14 Mar niso vsi ti le duhovi, ki opravljajo službo in so poslani, da strežejo zaradi tistih, ki bodo dediči odrešenja?

            Angeli so tudi priče vsemu, kar delamo:
LUKA 12:8 »Toda povem vam: Vsakega, ki bo priznal mene (Jezusa) pred ljudmi, bo tudi Sin človekov priznal pred Božjimi angeli. 9 Kdor pa bo zatajil mene pred ljudmi, bo zatajen pred Božjimi angeli.«

            Angeli so po moči in oblasti večji od ljudi, toda ko pridemo v nebesa in bomo oslavljeni in bomo prejeli nebeška telesa, bomo imeli oblast nad angeli.

2 PETER 2:11 … ko vendar angeli, dasi so po moči in oblasti večji, ne izrekajo nad njimi (nad hudobnimi ljudmi) sramotilne sodbe pred Gospodom.



            Bog ne dovoli in Božji angeli ne sprejmejo, da bi jih častili. Če hočejo biti čaščeni, niso Božji. Hudič in padli angeli želijo biti čaščeni.

RAZODETJE 22:8 In ko sem slišal in videl, sem padel pred noge angelu, ki mi je vse to razkazal, da bi ga molilToda rekel mi je: »Nikar! Služabnik sem, kakor ti in kakor tvoji bratje, preroki, in kakor tisti, ki ohranjajo besede te knjige: Boga môli!«

            Vsa zemlja je obdana z duhovnimi vladarstvi, ki nadzirajo mesta in narode. Med svetimi in padlimi angeli nenehno poteka duhovno vojskovanje. Bog hoče obnoviti in ozdraviti bolno zemljo. Temne sile se nenehno trudijo sprevreči in uničiti Božje delo in načrte na zemlji. Jezus je hudiču že strl glavo, ko je bil križan in je vstal in je s tem plačal ceno za naše grehe. Temne sile so že poražene in ko Jezus pride, bodo pregnani s površja zemlje in zapečateni v podzemlju. Jezus prihaja in bo napravil zemljo spet rajsko in pravično.

KOLOŠANOM 2:15 Razorožil je (Jezus) vladarstva in oblasti (padle angele) ter jih javno izpostavil, ko je v njem slavil zmago nad njimi.

            Angeli varujejo Božje ljudi in jih rešujejo iz stisk. Jezus je rekel, da ima oblast poklicati več kot 12 legij, torej 72.000 angelov (Matej 26:53).

PSALM 34:8 Angel GOSPODOV utrjuje tabor okrog tistih, ki se ga bojijo, da jih rešuje.

            Zgleda, da se angeli lahko materializirajo iz duhovnega stanja v človeško podobo. Biblija pravi, naj pogostimo neznance, ker ne vemo, ali smo pogostili angela.

HEBREJCEM 13:2 Ne pozabite na gostoljubnost. Ker so bili nekateri gostoljubni, so namreč pogostili angele, ne da bi se zavedali.

            Torej angeli hodijo med nami in nam služijo pa se tega ne zavedamo. Samo enkrat v življenju, ko mi je v veliki stiski nekdo pomagal, se zavedam, da bi lahko bil angel. To bom zvedel, ko pridem h Gospodu. Bil sem na železniški postaji v New Delhiju. Polet domov sem imel čez dva dni iz Bombaya. Šokiran sem bil, ko so mi povedali, da so vsi vlaki zasedeni za tri tedne. Nenadoma sem se znašel v veliki stiski. Zamudil bom letalo domov, denarja pa sem imel le še malo, ne dovolj za lokalno letalsko vozovnico.

            Ko sem na postaji sedel s sklonjeno glavo, je k meni stopil mož, po videzu Indijec. Natančno mi je povedal vse, kar me je težilo, ne da bi mu jaz kaj povedal. Dejansko mi je bral misli in mi je ponudil pomoč. Z veseljem sem jo sprejel. Peljal me je v eno uro oddaljeno malo železniško pisarno za privilegirane Indijce. Posredoval je pri uradnikih in sem dobil vozovnico za vlak do Bombaya še isti dan. Srečno in pravočasno sem prišel nazaj domov in v službo. Rešil me je hudih problemov. Po tem dogodku sem začel trdno verjeti, da Bog obstaja, nam pomaga in stalno bedi nad nami! Verjamem v angelsko pomoč.

Tudi apostol Peter se je znašel v stiski zaradi preganjanja in ga je angel rešil.

APOST. DELA 12:6 … Peter (je) spal med dvema stražarjema. Bil je vklenjen v dvojne verige in vojaka sta stala na straži pred vrati. In glej, Gospodov angel je stopil k njemu in svetloba je oblila celico. Angel je Petra sunil v bok, ga prebudil in mu rekel: »Hitro vstani!« In verige so mu padle z rok. Nato mu je angel rekel: »Opaši se in priveži si sandale!« In storil je tako. Nato mu je rekel: »Ogrni si plašč in pojdi za menoj!« 
Šel je iz ječe in stopal za njim. In ni vedel, da je res, kar se dogaja po angelu; mislil je, da vidi prikazen. 10 Šla sta mimo prve in mimo druge straže ter prispela do železnih vrat, ki držijo v mesto. Vrata so se jima sama od sebe odprla. Stopila sta na prosto in hodila po ulici; in angel je nenadoma izginil.

            Angel, ki je pomagal Petru, ni imel kril. Izaija 6:2 govori o serafih s šestimi krili. Ezekiel 10:21 pa govori o kerubih s štirimi krili in štirimi obrazi. Po vsem telesu, po hrbtu, rokah in krilih so imeli polno oči. Strah bi nas bilo kaj takega srečati. Ko je bleščeč angel prišel odvalit kamen izpred Jezusove grobnice, so stražarji v strahu okameneli, kot bi bili mrtvi. Ezekiel 28:14 pravi, da je bil Lucifer angel varuh in maziljeni kerub, ki je zaslanjal Božji prestol. Danes pa nastopa kot zapeljivi angel luči in z njim padli angeli. Najbolj znan je padli angel Moroni, ki je pred 200 leti po več obiskih Josepha Smitha začel lažno mormonsko religijo.

            Še eno pomembno sporočilo je bilo dano človeštvu po angelu. Razodel ga je apostolu Janezu - to je knjiga Razodetja časa konca in Jezusovega drugega prihoda. Ali je bil to angel Gabriel? Ne da se dokazati.

RAZODETJE 1:1,2 Razodetje Jezusa Kristusa, ki mu ga je dal Bog, da bi pokazal svojim služabnikom, kar se mora vsak čas zgoditi. Sporočil ga je po svojem angelu svojemu služabniku Janezu. Ta je pričeval za Božjo besedo in za pričevanje Jezusa Kristusa: za vse, kar je videl. 
Branko Dežman  

        

OTROCI BREZ STARŠEV - STATISTIKA



STATISTIČNA RAZISKAVA OTROK BREZ OČETOV

September 2018



2 TIMOTEJ 3:1  Tole pa vedi, da bodo v poslednjih dneh nastopili hudi časi. 2 Ljudje bodo namreč samoljubni, lakomni, bahavi, prevzetni, preklinjevalci, neposlušni staršem, nehvaležni in nesveti, 3 brez srca, nespravljivi, obrekljivi, brez samoobvladovanja, divji, brez ljubezni do dobrega, 4 izdajalski, predrzni, napihnjeni. Raje bodo imeli naslade kakor Boga, 5 držali se bodo zunanje oblike pobožnosti, zanikali pa njeno moč.

Raziskava je bila narejena v ZDA pri otrocih, ki nimajo očetov. Mediji o tem v glavnem molčijo in zato se ljudje teh dejstev ne zavedajo.

Leta 1960 je bil 1 od 10-ih otrok brez očeta, danes je eden od štirih. V Ameriki je kar 20 milijonov otrok brez očeta in posledice tega so grozljive.

Otroci so v šoli vidno manj uspešni. 9x bolj pogosto zapustijo šolo od tistih, ki so iz urejene družine.

46% otrok, ki imajo samo mamo so v revščini. 9,5% pa je revnih, kjer sta oba zakonca. Več kot 4x je večja verjetnost revščine, kjer ni očeta.

90% brezdomcev in pobeglih otrok je odraščalo brez očeta.

Otroci brez očetov so 10x bolj podvrženi drogam in alkoholu kot otroci obeh staršev. 71% mladih v dobi pubertete, ki so na drogah prihaja iz domov, ki nimajo očeta.

20x večja verjetnost je, da otroci brez očetov končajo v ječi!

11x večja verjetnost je, da otroci brez očetov postanejo agresivni.

70% najstnikov v poboljševalnih ustanovah je brez očetov.

60% posiljevalcev je odraščalo brez očetov.

80% najstnikov, ki se zatekajo po pomoč v psihiatrične bolnice je brez očetov. 2x bolj so nagnjeni k samomoru.

Otroci brez očetov spočnejo še več otrok brez očetov. 70% najstniških nosečnosti se zgodi v domovih brez očeta. 9x večja verjetnost pri njih je, da pride do spolih zlorab ali posilstev (očim itd.)