četrtek, 14. marec 2019

ALI SI UŽALJEN ZARADI TEGA, KAR BOG DELA

ALI SI UŽALJEN ZARADI TEGA, KAR BOG DELA? 
Marec 2019



1 PETER 2:6 V Pismu namreč beremo: Glej, na Sionu polagam kamen, izbran in dragocen vogalni kamen; in kdor veruje vanj, ne bo osramočen. 7 Vam torej, ki verujete, čast, tistim pa, ki ne verujejo: Kamen, ki so ga zidarji zavrgli, je postal vogalni kamen 8 in kamen spotike in skala pohujšanja. Ker niso pokorni besedi, se spotikajo; in prav za to so bili postavljeni.

Jezus je bil ves čas kamen spotike uradni religiji, ker je s prstom kazal na njihove napake in kje so kršili Božje postave. Imenoval jih je hinavci, gadja zalega, bedaki, otroci hudiča in pobeljeni grobovi. Te besede so bile namenjene religioznim ljudem, ki niso poznali Boga. Toda besede v Mateju 11:6: blagor tistemu, ki se ne spotakne nad menoj, so najprej namenjene nam, ki služimo Bogu ... Oh, a res, jaz pa se ne bom spotaknil nad Jezusom. Janez Krstnik se je in tudi vsak od nas se lahko. V Janezovem srcu proti koncu njegove poti nekaj ni bilo prav, potem ko je zaključil v zaporu.

Janez je bil celo življenje povsem predan Bogu. Živel je življenje samo-odpovedovanja in se je odpovedal vsem komfortom v življenju in je služil Bogu kot prerok in glasnik Jezusovega prvega prihoda. Jezus je rekel, da ni bilo večjega človeka rojenega od žene kot Janez. In ker je kazal na Herodove grehe, je bil vržen v ječo. Njegov svet se je podrl. Bilo je proti njegovim predstavam. Začel je dvomiti v Jezusa in se spraševati. Sam je rekel, da se mora manjšati, Maziljenec pa večati. To ni lahko, ko tebe preizkušnja konkretno doleti. On je bil zelo poznan in je imel daleč naokrog veliko učencev, ki so s prihodom Jezusa nenadoma postali zastareli z Janezovim starozaveznim naukom. Janezovo delo ni imelo več prihodnosti, ker je Jezus prinesel nekaj popolnoma novega. Njegovi učenci niso imeli Sv. Duha in so se vsi morali pozneje prekrstiti v imenu Jezusa in prejeti Svetega Duha po rokah apostolov. Janez tega ni imel, ker je bil rojen še pod Staro zavezo.

Nikjer ne piše, da ga je Jezus kdaj obiskal v ječi. Janez se je verjetno spraševal: Jezusa preganjajo tako kot mene, Rimljani nam še vedno vladajo. Če je Jezus Mesija, bi spet vpeljal Božjo vladavino v Izrael, pa ne vidim, da se kaj takega dogaja. Celo življenje in vse sem žrtvoval, da sem mu pripravil pot, zdaj pa gnijem v ječi. Povej mi: ali si Mesija ali nisi? Ali naj pričakujemo drugega? Zgleda, da se mu je razvila grenkoba proti Bogu. Jezus sam ga ni obiskal, poslal pa mu je odposlance:

MATEJ 11:2 Janez pa je v ječi slišal o Mesijevih delih in mu je po svojih učencih, ki jih je poslal k njemu, 3 rekel: »Ali si ti tisti, ki mora priti, ali naj čakamo drugega?« 4 Jezus jim je odgovoril in dejal: »Pojdite in sporočite Janezu, kar slišite in vidite: 5 slepi spregledujejo, hromi hodijo, gobavi so očiščeni, gluhi slišijo, mrtvi so obujeni, ubogim se oznanja evangelij; 6 in blagor tistemu, ki se ne spotakne nad menoj.« Janez ni ozdravljal, nam pa je dana ta možnost.

Zakaj je Jezus rekel: blagor ti, če se ne spotakneš nad menoj? Kaj pomeni spotakniti se? To pomeni užaljenost. Če se spotakneš, si blizu tega, da lahko tudi padeš. Zgleda, da je bil Janez užaljen in je Jezus rekel te besede zaradi njega, seveda tudi nam v poduk. Božja volja je bila, da je bil Janez obglavljen, najbrž zato, ker ni mogel vstopiti v novo obdobje Nove zaveze. Ni bil Božji plan zanj. Tudi Jezusa je Bog »udaril« na drugačen način kot Janeza. Dal ga je križati za grehe človeštva. Jezus je molil in se je temu hotel izogniti. Kaj če bi ga Bog poslušal? Človeštvo bi ostalo v pogubi.

Z nami je isto. Nočemo trpeti. Cel kup stvari bi spremenili, če bi mogli. Jaz imam veliko stvari, ko lahko izgubim potrpljenje in se mi lahko sproži užaljenost do Boga. Včasih se tudi zjezim. Zavedam se, da če bi me Bog poslušal, bi si razrušil precej blagoslovov v večnosti. Jezus je rekel Pavlu: zakaj brcaš v trnje? Kmalu ugotoviš, če se razburjaš proti Bogu in njegovi volji, da brcaš v trnje (Apd. 9:5 KJV angl. prevod) in samo sebi škoduješ. Ne pozabimo reči: Bog, ne moja, ampak tvoja volja naj se zgodi! Janez Krstnik, večina apostolov, mnogi mučeniki pa tudi čas konca prinaša, da bodo nekateri morali umreti za Božjo slavo. Lahko odpademo od vere zaradi užaljenosti kar Bog dela z nami ali pa kar ne dela. Mi vsi imamo pričakovanja, kaj vse bi Bog moral storiti za nas.

Kristjani smo včasih užaljeni nad tem kar Bog dela in dela zelo, zelo počasi. Paziti se moramo, in se moramo potruditi, da premagamo užaljenost in nepotrpežljivost. Lahko zraste in pademo. Užaljenost je odločitev in se lahko odločimo, da ji ne dovolimo, da nam zraste čez glavo. Mnogi so goreči in radostni. Toda preizkušnje mnogih let jim prinesejo užaljenost in se spotaknejo. Včasih nam Bog vzame drago osebo. Nekateri tega ne zdržijo. Toda vse moramo premagati in obstati … Bog pravi z drugimi besedami: Blagoslovljen je vsak, ki ne odpade od mene zaradi tega kar jaz delam ali ne naredim.



Neskončno stvari je, kjer smo lahko užaljeni. Poglejmo jih nekaj:
1 – Bog zahteva preveč in nisi pripravljen plačati tolikšne cene.
Jezusa so mnogi učenci zapustili – Janez 6:66.
Mnoge cerkve ne učijo, da bomo kristjani doživljali stiske in preizkušnje ob času konca. Ko stiske pridejo nadnje, odnehajo. Mnogi učijo, da bomo kristjani vzeti v nebo preden pridejo stiske nad svet. Toda Biblija pravi drugače:
MATEJ 24:9 Takrat vas bodo izročali mučenju in vas bodo morili. Vsi narodi vas bodo sovražili zaradi mojega imena. 10 Veliko jih bo takrat klonilo. Izdajali bodo drug drugega in se sovražili.

Bog hoče, da smo močni, trdni in preizkušeni …
1 PETER 4:12 Preljubi, ne čudite se pekoči nadlogi (stiski), ki prihaja nad vas za preskušnjo, kakor da bi se vam dogajalo kaj nenavadnega, 13 ampak, kolikor s Kristusom trpite, se veselite, da se boste tudi v razodetju njegovega veličastva veselili in radovali. 14 Ako vas zasramujejo zaradi Kristusovega imena, blagor vam; zakaj Duh slave in moči, Duh božji, počiva nad vami.
Bog je Jozuetu večkrat rekel, ko so vstopali v obljubljeno deželo:
JOZUE 1:9 Ali ti nisem zapovedal: Bodi močan in hraber? Ne straši se in ne plaši! Kajti Gospod, tvoj Bog, je s teboj pri vsem, česar se boš lotil.

2 – Bog ne zadovolji naših pričakovanj.
Božjih poti pogosto ne razumemo, ker so njegove misli daleč nad našimi in ne moremo dojeti njegovih poti. Zakaj mi Bog ni odgovoril teh gorečih molitev? Zakaj ni izpolnil svojih obljub? Zakaj je dovolil, da se mi je to zgodilo? Zakaj je Bog tiho, jaz pa sem v hudih potrebah? Vse te misli rojijo po glavah resnih in predanih vernikov. Če še nisi srečal Boga, ki ni izpolnil nekaterih tvojih pričakovanj, ga prav gotovo še boš. Ko se boš soočil s tako preizkušnjo, se bo izkazalo iz kakšnega testa si in če služiš resničnemu Jezusu ali posvetnemu »božičku« …

Job je rekel: Od Boga smo prejemali dobro, zakaj bi hudega ne sprejeli? (Job 2:10) Zaenkrat je na zemlji tako, v nebesih hudega ni, niti bolečin! Kaj je Nebukadnezar rekel trem Danielovim kolegom: »Častite mojo zlato podobo ali pa vas vržem v razbeljeno peč.« Kako so se počutili? Kaj so razmišljali? Bežimo? Ne, ravnajmo se po veri in ubogajmo Božjo besedo! Rekli so močne besede: »Četudi Bog pozabi na nas v tej stiski, mu bomo še vedno sledili!« (Daniel 3:17,18) Modrost tega je: zaupajmo Bogu ne glede kaj se zgodi in ne skušajmo razumeti njegovih poti z našim omejenim umom.
Običajno pozneje razumemo za nazaj kaj je Bog takrat delal, ko vidimo celo sliko dogodkov.

Janez Krstnik je prav gotovo imel pričakovanja, ki niso bila, da bo pristal v zaporu. Bil je užaljen in zmeden. Imel je čudovita razodetja in izkušnje. Videl je Svetega Duha priti na Jezusa ob Božjih besedah z nebes: »to je moj ljubljeni sin.« Kaj bi lahko še več doživel? Toda na koncu, ko je proti pričakovanjem končal v zaporu, se mu je vera v vse pretekle izkušnje sesula in je hotel nov odgovor: »Ali si ti tisti, ali naj čakamo drugega?«

Vsak od nas ima neko vizijo in pričakovanja in je zelo lahko, da se zgodi povsem drugače, ali se sploh ne zgodi. Postanemo užaljeni, zgubimo voljo ali vero in odnehamo. Včasih nam nekdo obljubi pomoč in vsa upanja in pričakovanja skoncentriramo v to. Toda človek z obljubo je poklican drugam ali požre svojo obljubo in smo užaljeni. Vse moramo premagati in obstati in ne izgubiti upanja v Boga, ki naredi pot, kjer ni poti. Ne odnehaj! Upaj v Boga navkljub navideznem brezupju. Gideon je bil poklican iz popolnega brezupja, ko je govoril: »Kje je Bog čudežev? Že desetletja je pozabil na nas. Sovražniki nas uničujejo!« Bog se je končno ozrl na njihovo trpljenje. Prišel je na sceno in prinesel zmago zatiranim. Vztrajajmo v njem! Bog svojih predanih in zvestih ne pozabi in ne spregleda. Bog pride in blagoslovi ob svojem času, če ne odnehamo.

3. Bog se ne pojavi na prizorišču ob pričakovanem času; dela prepočasi. Vsak izkušen kristjan se bo strinjal, da Božja ura tiktaka v primerjavi z našo zelo počasi. Bogu pošljemo SMS ali e-mail z našo molitvijo in odgovor ne pride, ko si ga želimo. Včasih sploh ne pride. Lazar je bil v grobu  že štiri dni, ko je prišel Jezus in ga obudil. On nikoli ne pride prepozno! Včasih molimo zase ali za koga drugega leta in leta pa se nič ne premakne. Ne le to. Včasih se stvari še poslabšajo. Čakanje na Boga in molitve, posebej goreče nas lahko zelo utrudijo in se naveličamo in odnehamo, ali pa postanemo užaljeni nad Bogom.

Pred skoraj 30 leti mi je Bog dal razodetje v duhu in mi govoril močno besedo iz Janeza 1:40,41. Če bom zvest, bom pripeljal svojega brata k Jezusu, podobno kot je apostol Andrej pripeljal brata Petra. To sem povedal pred skupnostjo in starešina Colin je vstal in rekel, da je Bog dal to potrditev v duhu tudi njemu in se bo zanesljivo zgodilo. Od takrat pa do danes sem prepričan, da se bo, toda minilo je že 30 let. Abraham je čakal na sina »le« 25 let, jaz pa na brata, da se rodi od zgoraj že 30 let … Bolj ali manj goreče sem molil vsa ta leta in navadil sem se moliti »maratonsko« počasi in ne dovolim, da bi vzklila kakšna negativna čustva in užaljenost proti Bogu. Če sem naveličan, ne molim, pozneje pa spet. Brat kaže malo zanimanja, vendar njegov čas prihaja. Vem pa, da ima Bog pripravljen svoj popoln čas in se bo zanesljivo zgodilo in tega nihče ne bo preprečil.

Bog ni poceni in da prejmeš stvari od Boga, moraš plačati ceno. Ne bodite zavedeni s kakšnim poceni, lahkim in instant evangelijem, kot je svet danes vajen, ker to ni evangelij Jezusa Kristusa. Težjo ceno plačaš, večji blagoslov bo prišel iz Božje roke. Bog naj bo prvi v vsem in bodimo pripravljeni, da se odpovemo vsemu kar imamo, če je tak Božji klic. Bog zahteva vsak kotiček našega srca, da ne držiš nič zase. Tudi če ne razumemo vsega kaj in kako Bog dela, pa mu vseeno vedno lahko zaupamo. Dela za naše dobro in nam ni sovražen ali zloben.



LUKA 14:26 »Če kdo pride k meni in ne sovraži svojega očeta, matere, žene, otrok, bratov, sester in celo svojega življenja, ne more biti moj učenec. 27 Kdor ne nosi svojega križa in ne hodi za menoj, ne more biti moj učenec. 28 Kdo izmed vas, ki hoče zidati stolp, prej ne séde in ne preračuna stroškov, ali ima dovolj, da ga dokonča? 29 Sicer se lahko zgodi, da postavi temelj, zidave pa ne more dokončati; in vsi, ki bi to videli, bi se mu začeli posmehovati 30 in bi govorili: ›Ta človek je začel zidati, pa ni mogel dokončati.‹
31 Ali: kateri kralj, ki gre na vojsko proti drugemu kralju, ne bo prej sédel in se posvetoval, ali se more z deset tisoč možmi postaviti po robu njemu, ki prihaja nadenj z dvajset tisoči? 32 Če se ne more, pošlje poslanstvo, ko je oni še daleč, in sprašuje, kakšni so pogoji za mir. 33 Takó torej nobeden izmed vas, ki se ne odpove vsemu, kar ima, ne more biti moj učenec.«

RIMLJANOM 8:28 Sicer pa vemo, da njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu, namreč njim, ki so bili poklicani po njegovem načrtu.
Blagoslovi in težke preizkušnje pripomorejo za naše dobro.
Ne bodi užaljen in se ne spotakni ob stvari, ki jih ne razumeš in ki jih ima Bog v svoji oblasti in se ne bo opiral na tvoje mnenje in na tvoja pričakovanja. Naj te pričakovanje ne spotakne, če Bog drugače dela, kot si ti zamišljaš. In Janez Krstnik in apostoli so pričakovali, da bo Jezus takrat ustanovil Božjo vladavino v Izraelu pa je od takrat minilo že 2000 let pa še nič ni. Pa bo … ob Božjem času.

PREGOVORI 3:5 Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem, na svojo razumnost pa se ne zanašaj.
RIMLJANOM 11:33 O globočina Božjega bogastva in modrosti in spoznanja! Kako nedoumljivi so njegovi sklepi in neizsledljiva njegova pota!
Branko Dežman

VERA – SAD DUHA

VERA – SAD DUHA
Marec 2019



GALAČANOM 5:22,23 Sad Duha pa je: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blágost, dobrotljivost, zvestoba (vera), 23 krotkost, samoobvladanje. Zoper te stvari ni postave.
Sedmi od devetih darov je preveden zvestoba, zaupljivost ali vera. V grščini najdemo besedo pistis, ki je v Novi zavezi običajno prevedena kot vera. Vera je lahko sad Duha ali pa dar Duha. Ali je v tem kaj razlike? Seveda je. S čem to lahko dobro ponazorimo? Novoletna jelka ima na sebi okraske in bonbone, ki jih ni sama rodila, ampak so ji podarjeni oz. obešeni nanjo in se zanje ni trudila. Med sadom in drevesom ni nobene sorodnosti in povezave. Smreka ne rodi bonbonov. Ni bilo zalivanja in negovanja, drevo se ni trudilo za te sadove.
Jablana je drevo, ki rodi sadove. Potrebno je obrezovanje in gnojenje. Od cvetenja do zrelih jabolk mine pol leta razvoja, rasti, zalivanja. Sadovi so del drevesa, z njim so tesno povezani in od njega odvisni. Drevo je opravilo neko delo. Potreben je bil čas, da je obrodilo svoj sad. Drevo prepoznamo in vemo, kakšen sad lahko pričakujemo. Jablana ne more roditi pomaranč. Za kvalitetno sadje je potrebno znanje, čas in veliko truda.

Duhovno gledano, darove prejmemo po Sv. Duhu. Dar nam je dan in je neodvisen od nas. Nismo ga mi kultivirali. Ni odvisen od značaja človeka, ki ga uporablja. Dar lahko deluje tudi po tem, ko je nekdo padel v greh. Sadovi vere pa razodevajo razvoj značaja in duhovne rasti človeka. Da se nekdo odlikuje v sadovih, mora vložiti veliko truda, časa in znanja. Darovi izražajo sposobnosti, sadovi pa značaj. Kaj je bolj pomembno? Dolgoročno se izkaže, da je značaj pomembnejši kot sposobnosti. Značaj bo šel z nami v večnost, darovi pa so samo začasni! Ljubezen nikoli ne mine, darovi preroštva, jezikov bodo prešli.
Sadovi in darovi se medsebojno ne izključujejo, ampak se dopolnjujejo. Tudi darovi bi se morali izražati skozi izgrajen značaj.

Jezus je deloval s sočutjem in ljubeznijo, uporabljal je darove, da je služil in pomagal ljudem. On je razodeval naravo svojega nebeškega Očeta. Naša naloga pa je, da se skozi nas razodeva Jezusov značaj, ko služimo z darovi: sočutje, skrb in ljubezen. Lahko pokažemo skrb in obiščemo bolnega na domu, lahko pa se izognemo tem »sitnostim«. Bolj, ko smo Bogu na voljo, bolj se bodo darovi manifestirali in Bog bo proslavljen.
Sadovi razodevajo značaj. Če je prisotno vseh devet duhovnih sadov in so v polnosti razviti, predstavljajo celovitost krščanskega značaja. Vsak sad zadovolji določeno potrebo, vsak od njih pa dopolnjuje vse ostale. Sad vere služi na dva načina. Grška beseda 'pistis' pomeni zaupanje ali pa, da smo zanesljivi in vredni zaupanja.

ZAUPANJE
Beseda pistis pomeni, da popolnoma zaupamo. Jezus je rekel, da mora biti vsak, ki želi vstopiti v Božje kraljestvo, podoben majhnemu  otroku (Matej 18:3). Majhni otroci popolnoma zaupajo staršem. Nezaupljivi postanejo pozneje zaradi slabih izkušenj. To kvaliteto zaupanja vidimo v zrelih ljudeh vere: Abraham, Mojzes, David, Pavel. Stopnja zaupanja Bogu govori o nivoju naše duhovne zrelosti. Sad Duha je torej mirno, zanesljivo, neomajno zaupanje v zvestobo, dobroto in modrost Boga. Kadar pridejo preizkušnje in katastrofe, ostanemo mirni in sproščeni, ne glede kaj se zgodi. Imamo trdno zaupanje, da ima Bog vse pod nadzorom in neomajno pričakujemo zmago v Jezusu kljub nemogočim okoliščinam. Bog ima svoj način in svoj namen, kako nas bo izgradil in blagoslovil v življenju. Takšno zaupanje se odraža v stabilni hoji z Bogom.

David je rekel:
PSALM 125:1 Tisti, ki zaupajo v GOSPODA, so kakor gora Sion, ta ne omahuje, na veke ostane.
Vernik, ki ima razvit sad vere, se je naučil neomajno zaupati Bogu. Ko pride hudournik, bo ostal miren in bo trdno stal, medtem ko bodo drugi okrog njega zmedeni in panični. Moramo biti prepričani, da je naša duša varna v Božjih rokah.

JAKOB 1:2 V veliko veselje si štejte, moji bratje, kadar pridete v različne preskušnje, 3 saj veste: kadar je vaša vera preskušana, poraja stanovitnost. 4 Stanovitnost pa naj v polnosti deluje v vas, da boste popolni in brez graje in ne boste v ničemer zaostajali.
Ključ do stanovitnosti in sadov vere je stopnja predanosti našega življenja Jezusu. Če smo popolnoma predani Bogu, mu bomo zaupali tudi v trenutku, ko se znajdemo v situaciji med življenjem in smrtjo. Predanost vodi v zaupanje. Kadar Bogu zaupamo, on stori. Ko ljudje nesejo denar na banko, zaupajo, da je denar na varnem in da ga lahko po potrebi spet vzamejo. Banka je odgovorna za naš denar. Vemo, da ljudje zaupajo banki, Bogu pa ne.

PSALM 37:5 Izroči svojo pot GOSPODU (predanost), zaupaj vanj, in on bo storil.
Izroči svojo pot pomeni, da predamo Bogu vse svoje načrte, odločitve in vse svoje imetje. On nas bo vodil, nam pomagal, nas blagoslavljal, mi pa mu moramo zaupati. Zaupanje je sad in vsak sad moramo kultivirati in razvijati.
PSALM 62:7 Le on je moja skala in moja rešitev, moja trdnjava: ne bom omahoval (ne bom pretresen).



Dokler nismo popolnoma predani in popolnoma ne zaupamo Bogu, nas problemi in nasprotovanja lahko pretresejo in je uspeh že to, da ne pademo. V popolni predanosti in zaupanju Bogu pa ne bomo niti pretreseni, ko stiske pridejo nad nas. Nič nas ne bo pretreslo, še manj pa vrglo. Tovrstno zaupanje je na nivoju duha, ne v čustvih.

David je rekel:
PSALM 56:4 … ko me bo strah napadel, bom v tebe zaupal!
Lahko opazimo dvoje, kar je v medsebojnem konfliktu. Strah je površinski, deluje skozi v čustva, zaupanje pa je globoko v duhu, v srcu. Zrelo zaupanje lahko ponazorimo z močno, globoko reko. Strahovi in dvomi pa so močan veter, ki buta ob površino vode, dela valove in jo peni, toda v globino reke ne seže. Nemoteno in vztrajno teče proti morju, dokler ne pride do cilja.

VERA – DA SI VREDEN ZAUPANJA
Izvirni pomen grške besede pistis je biti vreden zaupanja ali biti zanesljiv. Hebrejska beseda je emunah, pomeni zvestobo in vero. Izpeljanka tega je beseda amen. Obe besedi sta združeni v osebi in značaju Boga. Če gledamo vero kot zaupanje, je naš temelj v tem, da je Bog zaupanja vreden. Če vidimo vero kot biti vreden zaupanja, pomeni, da zaupamo Sv. Duhu, da nam bo podelil Božjo vrednost zaupanja. Bog je začetek in konec vere. Da je on vreden zaupanja, je temelj našega zaupanja. Naše zaupanje v Boga razmnoži v nas njegovo vrednost zaupanja. Od vseh Božjih kvalitet Biblija najbolj poudarja, da je Bog zaupanja vreden. Hebrejska beseda za to je chesed,  lahko jo opišemo z več besedami: prijaznost, ljubeznivost, naklonjenost, dobrotljivost, milost, sočutje, usmiljenje, biti ljubeč.
Beseda chesed pomeni, da je Bog zaupanja vreden, izpolni obljube in obveze vseh danih zavez, kar presega vse, kar si zaslužimo. Človek tega ni zmožen, Bog pa se popolnoma drži vsega, kar je izrekel, tudi ko minejo tisočletja.
Obstaja še tretja, s prvima dvema hebrejskima besedama tesno povezana beseda. Torej prva: emunah je vera ali zvestoba, druga: chesed – Bog je vreden zaupanja in tretja: berith – zaveza. Vse te besede po večkrat najdemo v Psalmu 89:24.

PSALM 89:24 (Chraskov prevod) In moja zvestoba (emunah) in moja milost (chesed – srčna dobrotljivost) bo z njim, in v mojem imenu se povzdigne njegov rog.
28 Vekomaj mu ohranim svojo milost (chesed – iz srca dobrotljiv, zaupanja vreden), in moja zaveza (berith) mu ostani zvesta (se ne bo pretrgala, ker je Bog zaupanja vreden).
33 Toda svoje milosti (chesed – srčna dobrotljivost) mu ne odtegnem in lagal ne bom zoper svojo zvestobo (emunah – ne bom nezvest). 34 Ne oskrunim (ne bom prekršil) svoje zaveze (berith) in ne spremenim ustnic svojih obljube. (ker sem 'chesed' – zaupanja vreden)
-----
NS 24 Z njim sta moja zvestoba in srčna dobrotljivost, njegov rog je povišan zaradi mojega imena.
28 Za vekomaj bom ostal iz srca dobrotljiv do njega, zaveza, ki sem jo sklenil z njim, se ne bo pretrgala.
33 Toda od njega ne bom odtegnil svoje srčne dobrotljivosti niti se ne bom izkazal nezvestega. 34 Ne bom pretrgal svoje zaveze, ne bom spremenil besede svojih ust.
-----
SSP 25 Moja zvestoba in dobrota bosta z njim, v mojem imenu se bo dvigal njegov rog.
29 Na veke mu bom ohranjal svojo dobroto, moja zaveza mu bo ostala zvesta.
34 Toda svoje dobrote ne bom odtegnil od njega, ne bom ga zatajil v svoji zvestobi.
35 Ne bom prelomil svoje zaveze, izjav svojih ust ne bom spreminjal.

Zadnji verz poudarja, da Bog svojih besed ne bo požrl in je popolnoma zaupanja vreden. Bog nikoli ne bo prelomil izrečene zaveze, ne bo se odmaknil od tega, kar je rekel. Kaj pa mi? Ali smo zaupanja vredni? Eden bolj, drugi manj. Ta značilnost daru vere lahko v nas raste. Božja kvaliteta, da smo zaupanja vredni, nam je lahko podeljena po Sv. Duhu. S tem se bomo bližali popolnosti v poštenju in se bomo držali danih besed, bomo mož beseda. Te vrednote so danes ob času konca v razsulu. 2 Timotej 3:1-4 govori propadu moralno etičnih standardov. Svet vse bolj drvi v temo, Božji ljudje pa si moramo prizadevati, da hodimo v luči druženja in odnosu zaveze. Zoreti moramo v sadu vere, da bomo zaupanja vredni. Daniel 12:10 pravi, da bomo pravični preizkušeni, prečiščeni in pobeljeni, hudobni pa bodo vse hujši.

1 JANEZ 3:16 Ljubezen spoznavamo po tem, da je On dal življenje za nas. In takó smo tudi mi dolžni dati življenje za brate.

Še enkrat ponovimo. V čem se razlikujejo sadovi Duha od duhovnih darov? Duhovni dar nam Bog podeli z enim dejanjem. Sad Duha pa se razvija in je nenehen proces, ki zahteva čas, trud in urjenje. Darovi niso v neposredni povezavi z značajem človeka, ki jih uporablja. Sad Duha pa se poraja iz značaja. Sadovi in darovi bi morali uravnotežiti drug drugega, služiti človeštvu in slaviti Boga. Vero kot sad moramo razumeti na dva načina: zaupanje in biti vredni zaupanja. Zaupanje se kaže v stabilnosti, ki se utrjuje, ko zorimo. Začetek zaupanja je, da se v srcu odločimo biti predani.

Temelj našega zaupanja je, da je Bog zaupanja vreden. Bog nam to dokaže tako, da izpolni besede svojih zavez, ki jih je dal Božjemu ljudstvu. Božje zaveze presegajo vse, kar si mi lahko zaslužimo ali od Boga zahtevamo.




torek, 5. marec 2019

PREROKBA GOG, MAGOG

GOG, MAGOG
Ezekiel 38. in 39. poglavje
Marec 2019



Živimo v času konca in vse več prerokb se izpolnjuje pred našimi očmi. Prerok Ezekiel zelo podrobno opisuje preroški dogodek, ki se bo zgodil kmalu. Okoliščine so precej zrele, vendar nihče ne ve točnega časa. Ali bo to na začetku 7-letnih stisk, morda že prej? Prav gotovo bo to le nekaj let pred Jezusovim drugim prihodom. Orožje sovražnika bodo namreč kurili sedem let po koncu te vojne. Koalicija islamskih narodov se bo združila skupaj in napadla Izrael z namenom, da jih oropajo in uničijo. To razodeva, da prerokba velja za čas konca, kajti država Izrael obstaja šele od leta 1948. Nikoli prej to ni bilo izpolnjeno.

Biblija pravi, da jih bo Bog sam pripeljal nad Izrael. Zakaj? Da bo nad njimi izkazal svojo moč in se razodel svetu. Ta prerokba je izredno pomembna, ker nam razloži, kako se bo Bog prvič v zgodovini z mogočnimi deli razodel narodom sveta, ponovno pa izbranemu ljudstvu Izraela. Z uničenjem islamskih, mnogo številčnejših in močnejših napadalcev bo Bog čudežno obvaroval Izrael. Biblija govori o trumah, kakor oblak, ki bo prekril Izrael – o miljonih vojakov. Bog bo sodil tem narodom in bo pokončal množice vojakov zaradi hudobije, ki jo počenjajo danes. 

Prvič v zgodovini se bo Božja roka razodela vsemu svetu in po dveh tisočletjih še posebej Izraelcem, ki v duhovnem brezupju čakajo svojega Mesijo. Ves svet bo videl Božjo čudežno roko, kako se bo zavzel za svoj narod Izrael in bo z raznimi nadlogami uničil napadalce. Tudi Izrael bo videl in spoznal Božje čudežno delovanje. Duhovna obnova naroda bo tik pred vrati.

Biblijske prerokbe, kadar gledamo v prihodnost, so po navadi zamegljene in negotove. Razlagamo jih lahko na mnogo različnih načinov. Ko so izpolnjene in jih gledamo nazaj, so zelo jasne. Biblijska imena krajev in narodov so drugačna od današnjih, zato moramo raziskati, kdo so ti narodi danes. 

EZEKIEL 38:1 Zgodila se mi je GOSPODOVA beseda, rekoč: 2 Sin človekov, obrni svoj obraz proti Gogu v deželi Magógu, proti knezu, poglavarju Mešeha in Tubála, in prerokuj zoper njega! 3 Reci: Tako govori Gospod BOG: Glej, proti tebi sem, Gog, knez, poglavar Mešeha in Tubála! 4 Zvabil te bom in ti del kavlje v čeljusti. Odpeljal bom tebe in vso tvojo vojsko, konje in jezdece, vse izvrstno opremljene, z veliko množico s ščiti in zasloni, vse z mečem oborožene. 5 Perzijci, Etiopci in Putéjci so z njimi, vsi s ščitom in čelado. 6 Gomer in vse njegove trume, Bet Togárma, skrajni sever in vse njegove trume; številna ljudstva so pri tebi.

Zgleda, da je Gog oseba ali naziv, Magog pa dežela. Ker Biblija govori o skrajnem severu, mnogi razlagajo, da bo to Rusija, da je Gog sam Putin in da se bodo Putinu pridružili islamski narodi. 15. verz pravi, da Gog prihaja iz skrajnega severa, kar je Rusija. Drugi verz pa govori o Magogu, Mešehu, Tubalu in Bet Togarmi, ti narodi so bili nekdaj v Turčiji. Razlaga skrajnega severa je najbrž, da so se ti narodi v zgodovini z ozemlja Turčije selili na sever. Pobudnik te roparske invazije bo prišel ali iz Rusije ali iz Turčije. Budno opazujmo dogajanja v Rusiji in na Bližnjem Vzhodu. 

Mnogi učenjaki prerokb pričakujejo, da se bo ta veliki dogodek zgodil kmalu. Rusija, Iran in Turčija so vsi vpleteni v sirsko vojno in sklepajo zavezništvo. Nahajajo se tik pred mejo Izraela. ZDA so se umaknile in ukazale svojim 2000 vojakom vrnitev domov, s tem so dale tem trem proste roke, da delajo, kar hočejo. Perzijci so Iranci, Etiopci - Cush so dejansko Sudanci, Putejci so Libijci. Zagotovo se bodo združili naslednji narodi poleg Rusije: Turčija, Iran, Sudan (morda Etiopija?) in  Libija, da bi oropali Izrael. Blizu izraelske obale so v zadnjih letih odkrili nahajališča plina pa tudi nafte in sovražni narodi imajo apetit po tem bogastvu.

7 Dobro se pripravi, ti in vsa tvoja množica, ki je zbrana okoli tebe; bodi ji za varstvo! 8 Čez veliko dni boš dobil ukaz. Ko bodo pretekla leta, boš krenil nad deželo, ki se je osvobodila meča in se iz mnogih ljudstev spet zbrala na Izraelovih gorah (današnji Judje v Izraelu), ki so bile dolgo opustošene. Njeno prebivalstvo je bilo odpeljano izmed ljudstev in zdaj vsi varno prebivajo. 9 Pridrvel boš, kot nevihta boš prišel; kakor oblak boš in pokril boš deželo, ti in vse tvoje trume in številna ljudstva s teboj.

10 Tako govori Gospod BOG: Tisti dan ti bodo misli vstajale v srcu in zasnoval boš hudoben načrt. 11 Rekel boš: »Napadel bom nezavarovano deželo, planil nad mirne ljudi, ki varno prebivajo; vsi prebivajo v neobzidanih krajih in nimajo ne zapahov ne vrat. 12 Hočem dobiti plen in pograbiti rop, iztegniti roko na spet naseljene razvaline, na ljudstvo, ki je bilo znova zbrano izmed narodov (to je zanesljivo današnji Izrael, zbran po letu 1948!), ki se ukvarja z živino in s premoženjem ter prebiva v središču sveta.« (Če naredimo križ na zemljevidu sveta od vzhoda Sibirije do J. Amerike in od Kanade do Avstralije, je Izrael v središču sveta.) 

13 Saba, Dedán, trgovci iz Taršíša (verjetno V. Britanija) in vsi njegovi kupčevalci (KJV angl. prevod: mladi levi, morda ZDA?) ti bodo rekli: »Prihajaš, da dobiš plen? Si zbral svojo množico, da pograbiš rop, da pobereš srebro in zlato, da vzameš živino in premoženje, da dobiš velik plen?« Ostali narodi (tudi Anglija in ZDA) bodo le gledali in nihče si ne bo upal stopiti na stran Izraelcev – ker bo to Božje delo. Sam bo opravil svoje delo in ne rabi človeške pomoči.

14 Zato prerokuj, sin človekov, in reci Gogu: Tako govori Gospod BOG: Mar se ne boš tisti dan, ko bo moje ljudstvo Izrael varno prebivalo, vzdignil 15 in prišel iz svojega kraja, s skrajnega severa, ti in številna ljudstva s teboj, vsi jezdeci na konjih, velika množica, številna vojska? 16 Prišel boš nad moje ljudstvo Izraela kakor oblak in prekril deželo. Ko bodo pretekli dnevi, te bom pripeljal nad svojo deželo, da me bodo spoznali narodi, ko se bom po tebi, Gog, izkazal svetega v njihovih očeh. Narodi bodo spoznali očitno Božje delovanje v nadlogah in izidu te vojne.

17 Tako govori Gospod BOG: Mar nisi ti tisti, ki sem o njem v nekdanjih dneh govoril po svojih služabnikih, Izraelovih prerokih, ki so v tistih dneh, pred leti, prerokovali, da te bom pripeljal nadnje? 18 Tisti dan, ko bo prišel Gog nad Izraelovo deželo, govori Gospod BOG, bo v meni vzplamenel srd. 19 V svoji gorečnosti, v ognju svoje togote govorim: Zares, tisti dan bo velik pretres (katastrofalni potres!) v Izraelovi deželi. 

20 Pred mojim obličjem bodo vztrepetale ribe morjá in ptice neba, poljske živali in vsa laznina, ki se plazi po zemlji, in vsi ljudje v deželi. Gore se bodo podrle, pečine se sesule in vsi zidovi se bodo zrušili. 21 Na vse svoje gore bom zoper njega poklical meč, govori Gospod BOG. Vsak bo obrnil meč proti svojemu bratu. 22 Sodil ga bom s kugo in krvjo, s ploho in točo, ogenj in žveplo bom dal deževati nanj, na njegove trume in na številna ljudstva, ki so z njim. 23 Tako se bom izkazal velikega in svetega in se dal spoznati v očeh številnih narodov. Tedaj bodo spoznali, da sem jaz GOSPOD. Bistvo te vojne bo, da se bo Bog razodel svetu in da bodo vsaj nekateri dobili strahospoštovanje do Boga.



EZEKIEL 39:1 Ti, sin človekov, prerokuj zoper Goga in reci: Tako govori Gospod BOG: Glej, proti tebi sem, Gog, knez, poglavar Mešeha in Tubála. 2 Zvabil te bom in te spravil na pot, odpeljal te bom s skrajnega severa in te pripeljal na Izraelove gore. (KJV angl. prevod pravi, da bo od vse te vojske Bog pustil pri življenju le šestino ljudi!) 3 Tam ti izbijem lok iz levice in ti stresem puščice iz desnice. 4 Na Izraelovih gorah boš padel ti, vse tvoje trume in ljudstva, ki so s teboj: pticam roparicam – vsemu, kar leta – in poljskim živalim te bom dal v žrtje. 5 Na odprtem polju boš padel; tako sem namreč rekel, govori Gospod BOG. 6 Ogenj bom poslal nad Magóg in nad tiste, ki varno prebivajo na otokih. Tedaj bodo spoznali, da sem jaz GOSPOD.

7 Svoje sveto ime bom dal spoznati sredi svojega ljudstva Izraela in ne bom pustil, da bi se še skrunilo moje sveto ime. (Tudi duhovno slepi Izraelci bodo spoznali Božjo mogočno roko.) Tedaj bodo narodi spoznali, da sem jaz GOSPOD, Sveti v Izraelu. 8 Glej, to pride in se zgodi, govori Gospod BOG. To je dan, o katerem sem govoril.

9 Prebivalci Izraelovih mest bodo tedaj šli ven, zanetili ogenj in kurili z orožjem: s ščiti in z zasloni, z loki in s puščicami, s kiji in s kopji. Sedem let bodo kurili ogenj z njimi. 10 Ne bo jim več treba nositi drv s polja ne sekati v gozdovih, ker bodo kurili ogenj z orožjem. Tako bodo oplenili tiste, ki so jih plenili, in oropali tiste, ki so jih ropali, govori Gospod BOG.

11 Tisti dan bom Gogu določil kraj za grobišče v Izraelu: dolino Abarím, vzhodno od morja, ki mimoidočim zapira pot. Tam bodo pokopali Goga in vso njegovo vojsko; imenovali jo bodo Dolina Gogove množice. (Dolina Abarim je nekoliko vzhodno od Mrtvega morja v Jordaniji, kjer je gora Nebo. S te gore je Bog dovolil Mojzesu, da je videl obljubljeno deželo, vstopiti vanjo pa ni smel.) 12 Izraelova hiša jih bo pokopavala sedem mesecev, da bo očistila deželo. 

13 Vse ljudstvo v deželi bo pokopavalo; to jim bo v čast na dan mojega poveličanja, govori Gospod BOG. 14 Določili bodo može s stalno nalogo, da hodijo po deželi in pokopavajo tiste, ki bodo preostali na površju zemlje; tako jo bodo očistili. Celih sedem mesecev jih bodo iskali. 15 Ko bodo ti hodili po deželi in bo kdo zagledal človeško okostje, naj postavi ob njem znamenje, dokler ga pogrebci ne pokopljejo v Dolini Gogove množice. 16 Tam bo tudi mesto z imenom Hamóna. Tako bodo očistili deželo.

17 Ti pa, sin človekov, tako govori Gospod BOG, reci pticam – vsemu, kar leta – in poljskim živalim: Zberite se, pridite skupaj z vseh strani k daritvenemu obedu, ki vam ga bom pripravil kot veliko klavno daritev na Izraelovih gorah: jedli boste meso in pili kri. 18 Jedli boste meso junakov in pili kri zemeljskih knezov: ovnov, jagnjet, kozlov in juncev in vse pitane živine z Bašána. 19 Najedli se boste tolšče do sitega in se napili krvi do pijanosti na daritvenem obedu, ki vam ga pripravim. 20 Najedli se boste pri moji mizi konj in konjenikov, junakov in vsakovrstnih bojevnikov, govori Gospod BOG.

21 Vzpostavil bom svoje veličastvo med narodi. Vsi narodi bodo videli mojo sodbo, ki sem jo izvršil, in mojo roko, ki sem jo položil nanje. 22 Izraelova hiša pa bo od tistega dne naprej vedela, da sem jaz GOSPOD, njen Bog. 23 Tudi narodi bodo spoznali, da je Izraelova hiša morala v izgnanstvo zaradi svojih krivd, ker so se mi izneverili. Zato sem skril svoje obličje pred njimi in jih dal v roke njihovih nasprotnikov, da so vsi padli pod mečem. 24 Zaradi njihove nečistosti in hudodelstev sem tako ravnal z njimi in skril svoje obličje pred njimi. To bodo veliki dogodki in velik preobrat za Izraelce. Čas njihovega spreobrnjenja bo blizu.

25 Zato tako govori Gospod BOG: Zdaj hočem obrniti Jakobovo usodo, se usmiliti vse Izraelove hiše in se razvneti za svoje sveto ime. 26 Pozabili bodo sramoto in vso nezvestobo, s katero so se mi izneverili, ko bodo spet varno prebivali na svoji zemlji, ne da bi jih kdo strahoval. 27 Ko jih pripeljem nazaj izmed ljudstev in jih zberem iz dežel njihovih sovražnikov, se bom po njih izkazal svetega v očeh številnih narodov. 

28 Tedaj bodo spoznali, da sem jaz GOSPOD, njihov Bog, ki sem jih sicer poslal k narodom v izgnanstvo, pa jih bom spet zbral na njihovi zemlji in nobenega izmed njih ne bom več pustil tam. 29 Ne bom več skrival svojega obličja pred njimi, ker bom izlil svojega duha nad Izraelovo hišo, govori Gospod BOG. Glavno, še veliko večje zbiranje izgubljenih Izraelovih rodov, ki so izgubili svojo identiteto, šele pride pozneje po tem dogodku.

Vojno Gog-Magog ne smemo mešati z Armagedonsko, ki bo na koncu 7-letnih stisk. Gog-Magog pa bo na začetku stisk ali morda še prej? To ne bo končna bitka med Bogom in hudičem. Je pa izredno pomembna prerokba za bližnjo prihodnost in velik korak naprej proti ustanovitvi Božjega kraljestva na zemlji. To bo vojna proti Božjemu narodu, ko se bo Bog prvič v zgodovini začel razodevati posvetnim narodom. 

To bo začetek, ko bo Bog odkrito začel obravnavati in soditi svet zaradi njihovih grehov. Napadli bodo na novo, izmed ljudstev sveta zbran in ustanovljen Izrael (v. 8), ki relativno mirno in varno prebiva v svoji deželi (v. 11-14). Izraelci so se vrnili iz več kot sto dežel, kjer so bili kot tujci prezirani in preganjani, v svojo obljubljeno deželo, kjer bi radi mirno in varno prebivali na svoji zemlji. S to vojno se bo Bog razodel tudi Izraelcem. Mnogi med njimi so ateisti. Po tej vojni ne bodo več. Verjeli bodo v Božjo roko in bo trajalo le še nekaj let, ko se bo ves narod spreobrnil - ko bo njihov in naš Mesija prišel z nebes na Zemljo, stopil na Oljsko goro in postal kralj nad kralji Zemlje.

ZAHARIJA 2:12  Kajti tako govori GOSPOD nad vojskami, ki me s svojim veličastvom pošilja k narodom, ki so vas plenili, kajti kdor se vas dotakne, se dotakne punčice njegovega očesa. 

Izrael je punčica Božjega očesa. Če nekdo dreza v oko, to zelo boli. Zato bo Bog zelo jezen in se bo znesel nad temi narodi in bo obvaroval Izraelce. Živimo v času konca. To je obdobje, ki ga Biblija opisuje največ in najbolj podrobno. Kar 20% Biblije prerokuje za ta čas, kar je več kot o Jezusovem prvem prihodu. Izraelci so že obnovili starodavna mesta in spremenili puščavo v cvetoče vrtove in postajajo vse bogatejši. (Ezekiel 36:10,11) 

Izraelci so osma najmočnejša vojaška sila na svetu. Toda sovražni narodi bi jih radi oropali, uničili in iztrebili. Toda ti, ki bodo namenjeni ropati, bodo sami oropani. Angl. KJV prevod pravi, da bo preživela le šestina napadalcev (39:2) in bodo ti narodi zelo oslabljeni. To bo še en primer soočenja Davida in Goljata, ko bo Bog dal Izraelcem nadnaravno zmago.
Branko Dežman