četrtek, 11. april 2019

KRAJ MRTVIH

KRAJ MRTVIH
ŠEOL, HADES, GEHENNA, RAJ
April 2019



Biblija nam jasno pove, da telesna smrt pomeni ločitev duha in duše od telesa. Duhovna smrt pomeni ločitev grešnega človeka od Božjega Duha in obsodbo za vso večnost v ognjenem jezeru.
Sedaj pa si poglejmo kam duhovi umrlih gredo. Biblija, ki je edini zanesljivi vir. Veliko in podrobno govori o tem. Jezus sam je večkrat govoril o tem. 

LUKA 16:19  Bogataš in ubogi Lazar 
19 »Živel je bogataš. Oblačil se je v škrlat in dragoceno tkanino ter se dan na dan sijajno gostil. 20 Pri njegovih vratih pa je ležal revež, ki mu je bilo ime Lazar in je imel polno ran po telesu. 21 Rad bi se najedel tega, kar je padalo z bogataševe mize, in celo psi so prihajali in lizali njegove rane. 

22 Revež je umrl, in angeli so ga odnesli v Abrahamovo naročje. Tudi bogataš je umrl in bil pokopan. 23 In ko je v podzemlju (hell - hades) trpel muke, je povzdignil oči in od daleč videl Abrahama in Lazarja v njegovem naročju. 24 Zaklical je: ›Oče Abraham, usmili se me in pošlji Lazarja, da pomoči konec svojega prsta v vodo in mi ohladi jezik, kajti trpim v tem plamenu.‹ 
25 Abraham mu je rekel: ›Otrok, spomni se, da si v življenju dobil svoje dobro, Lazar pa prav tako húdo; zdaj je on tukaj potolažen, ti pa trpiš. 26 Vrh tega je med nami in vami velik prepad, tako da tisti, ki bi hoteli od tod priti k vam, ne morejo, pa tudi od tam se ne da priti k nam.‹ 

27 Nato mu je bogataš rekel: ›Prosim te torej, oče, da ga pošlješ v hišo mojega očeta. 28 Imam namreč pet bratov in posvari naj jih, da tudi oni ne pridejo v ta kraj mučenja!‹ 29 Abraham mu je dejal: ›Imajo Mojzesa in preroke, te naj poslušajo!‹ 30 Ta pa mu je odvrnil: ›Ne, oče Abraham, toda če pojde kdo od mrtvih k njim, se bodo spreobrnili.‹ 31 On pa mu je dejal: ›Če ne poslušajo Mojzesa in prerokov, se ne bodo dali prepričati, četudi kdo vstane od mrtvih.‹« 

Torej ta dva sta zaključila na dveh različnih krajih namenjenih za mrtve - Abrahamovo naročje za pravične vernike in Hades za krivične. Ta ureditev raja v podzemlju in začasnega pekla je veljala le za obdobje Stare zaveze. Bog je podzemlje močno preuredil potem, ko je Jezus kot popolno jagnje umrl za naše grehe na križu in po treh dneh vstal od mrtvih. Krajev v podzemlju je še več in si jih poglejmo iz konkordance.

ŠEOL - DANES KRAJ ZA MRTVE, KI ČAKAJO NA 2. SODBO
Šeol je hebrejska beseda. Kot smo videli v gornji zgodbi so v obdobju Stare zaveze v šeolu prebivali tako pravični kot hudobni, vendar ločeno na dveh različnih območjih. Pravični so bivali v Starozaveznem raju, Abrahamovem naročju in čakali na popolno Jezusovo žrtev na križu. Ker jim je živalska kri le začasno pokrila grehe, še niso bili odrešeni in niso imeli vstopa v raj v nebesih pred Božje obličje. Ko je Jezus kot brezmadežno jagnje prelil kri in jih očistil greha, je pravične osvobodil iz šeola in jih popeljal v raj v nebesa (Efežanom 4:8). Grešni pa so trpeli v plamenu v ločenem kraju, v zaporu od koder niso mogli nikamor.

Šeol, kraj trpljenja in duhovne teme, se je v Novi zavezi povečal tudi na območje »Abrahamovega naročja« (Izaija 5:14). Postal je neizmerno velik in bo lahko dodatno sprejel vse grešnike do konca časa. Danes je začasno bivališče, kjer bodo duše hudobnih umrlih prebivale do konca milenija, do 2. sodbe Velikega belega prestola. Nekateri so tam že od Noetovih dni (1 Peter 3:20). Reinkarnacije ni! Od tam ni povratka. Datan in Abiram sta se živa pogreznila v podzemlje:
NUMERI 16:30  Če pa GOSPOD stori kaj nenavadnega in zemlja odpre svoja usta, tako da pogoltne nje in vse, kar je njihovega, da se živi pogreznejo v podzemlje (šeol), potem boste spoznali, da so ti možje zaničevali GOSPODA.« (To dokazuje, da je šeol votel fizični prostor v notranjosti zemlje, ker so se v telesih živi pogreznili noter.)

PSALM 16:10 Zakaj moje duše (Jezus) ne boš prepustil podzemlju (hell-sheol), svojemu zvestemu ne boš dal videti jame. Jezus je šel začasno v Abrahamovo naročje, ker je tudi za Starozavezne božje ljudi prelil kri na križu in jih je od tam rešil in povedel v raj v nebesa v Božjo prisotnost.
MATEJ 12:40 Kakor je bil namreč Jona v trebuhu velike ribe tri dni in tri noči, tako bo tudi Sin človekov v osrčju zemlje tri dni in tri noči.

HEBREW.LEXICON -- STRONG'S.NUMBER.7585
  7585    sh'owl    {sheh-ole'} or shol {sheh-ole'}   from 7592;
   1) sheol, underworld, grave, hell, pit
   1a) the underworld
   1b) Sheol -- the OT designation for the abode of the dead
      1b1) place of no return
      1b2) without praise of God
      1b3) wicked sent there for punishment
      1b4) righteous not abandoned to it
      1b5) of the place of exile (figurative)
      1b6) of extreme degradation in sin

HADES - HAD - DANES KRAJ ZA MRTVE, KI ČAKAJO NA 2. SODBO
To je isti kraj kot Šeol - le beseda je grška. To je začasen “pekel” za grešnike, ki čakajo na drugo sodbo.

LUKA 16:23 - In ko je v podzemlju (hell - hades) trpel muke, je povzdignil oči...
APD. 2:27  ... ker moje duše ne boš prepustil podzemlju (hades), svojemu Svetemu ne boš dal gledati trohnobe.

RAZODETJE 1:17  On pa je položil name desnico in rekel: »Ne boj se! Jaz sem Prvi in Zadnji 18 in Živi. Bil sem mrtev, a glej, živim na veke vekov in imam ključe smrti (thanatos) in podzemlja. (hades)

GREEK.LEXICON -- STRONG'S.NUMBER.86
  86    hades    {hah'-dace}   from 1 (as negative particle) and 1492;
 AV  -- hell (10)      -- grave (1) [11]
 1) name Hades or Pluto, the god of the lower regions
 2) Orcus, the nether world, the realm of the dead
 3) later use of this word: the grave, death

OB JEZUSOVEM VSTAJENJU SE JE ZAČASNI PEKEL ZA GREŠNIKE POVEČAL (Šeol, Hades - ker je s seboj povedel v raj v nebesih vse starozavezne svetnike.)

IZAIJA 5:14  Zato poveča pekel pohlepnost svojo in razširi žrelo svoje brezmerno, in vanj pade Jeruzalemcev dika in njih množica s hrupom svojim in kdor se raduje med njimi. Ko je bil prostor Abrahamovega naročja izpraznjen, je Bog pripravil dovolj velik prostor, kjer bodo bivale duše gešnikov preteklosti in našega obdobja vse do druge sodbe velikega belega prestola.

EFEŽANOM 4:8  Zato je rečeno: Povzpel se je (Jezus) na višavo, ujete peljal ujetnike, dal je darove ljudem. 9 Kaj pa pomeni beseda Povzpel se je, če ne to, da se je prej spustil v spodnje kraje zemlje? 10 On, ki se je spustil, je isti, ki se je vzdignil čez vsa nebesa, da bi napolnil vse. Ujete peljal ujetnike – to je Božje ljudstvo Stare zaveze, ki so čakali na rešitelja Jezusa v Abrahamovem naročju.

1 PETER 3:18 Res je bil po mesu umorjen, a po Duhu je bil oživljen. 19 V tem Duhu je šel in oznanjal tudi duhovom, ki so bili v ječi, 20 tistim, ki v dneh, ko je Noe gradil ladjo, niso bili pokorni, ko jih je Bog nadvse potrpežljivo čakal. (Zgleda, da jim je Bog dal še eno možnost!)

1 PETER 4:5,6 Toda ti bodo še dajali odgovor pred tistim, ki je pripravljen, da bo sodil žive in mrtve. 6 Zato je bil tudi mrtvim oznanjen evangelij (ko je bil Jezus tri dni v podzemlju), da bi bili sicer v mesu sojeni kot ljudje, v Duhu pa bi živeli po Božje.

Šeol/Hades bo na koncu vržen v ognjeno jezero:
RAZODETJE 20:13-15 Morje je vrnilo mrtve, ki so bili v njem. Tudi smrt in podzemlje sta vrnila mrtve, ki sta jih hranila. In vsak je bil sojen po svojih delih. 14 Nato sta bila smrt in podzemlje vržena v ognjeno jezero. To je druga smrt, ognjeno jezero. 15 In če koga niso našli zapisanega v knjigi življenja, je bil vržen v ognjeno jezero.

GEHENA - OGNJENO JEZERO - PO MILENIJU, PO DRUGI SODBI - VEČNI OGENJ
(Tophet, Valley of  Hinnom - v Hebrejščini – Hinomska dolina - smetišče, kjer so neprestano gorele in tlele smeti in mrtve živali. Satanisti so tam žrtvovali otroke.). To je kraj večnega ognja in teme. Trenutno v tem kraju še ni živih bitij. Ustvarjen je bil kot končni zapor in kaznovanje za Luciferja in uporne angele. Prva bosta vržena noter antikrist in lažni prerok na koncu našega veka 

RAZODETJE 19:20 (zver in lažni prerok) Oba sta bila živa vržena v ognjeno jezero, v katerem gori žveplo. 
1000 let potem pa tudi hudič:
RAZODETJE 20:10 Hudič pa, ki jih je zapeljal, je bil vržen v jezero z ognjem in žveplom, kjer sta tudi zver in lažni prerok. Tam bodo mučeni podnevi in ponoči na veke vekov. 
Biblija nikjer ne govori, da bodo prenehali obstajati. Po 2. sodbi še pa hudičevi privrženci - njegov zarod - zarod krivičnikov - ljulka in pleve, ki jo je on zasejal na Božje polje. 

RAZODETJE 20:14 (po drugi sodbi) Nato sta bila smrt in podzemlje vržena v ognjeno jezero. To je druga smrt, ognjeno jezero. 15 In če koga niso našli zapisanega v knjigi življenja, je bil vržen v ognjeno jezero. Ta kraj je v osrčju, v notranjosti zemlje.
Gehena je trajno “smetišče” oz. mesto »uničenja« duše in telesa. (Mat. 10:28) Ob drugem vstajenju in sodbi bodo očitno tudi hudobni vstali z večnimi telesi in bodo taki vrženi v ognjeno jezero (ne samo kot duše, ampak z vstalim telesom). Uničenje ne pomeni konec obstoja, ampak večno trpljenje, proč od Božje prisotnosti, ker duh ne more umreti, podobno kot Bog ne more umreti. Ustvarjeni smo po Božji podobi in podobnosti.

IZAIJA 66:22  Kajti kakor novo nebo in nova zemlja, ki ju narejam, da stojita pred menoj, govori GOSPOD, tako bosta stali vaše potomstvo in vaše ime. 23 Od mlaja do mlaja, od sobote do sobote bo prihajalo vse meso molit predme, govori GOSPOD. 24 Ko bodo odhajali, bodo videli trupla ljudi, ki so se mi uprli. Njihov črv ne umre in njihov ogenj ne ugasne, gnusoba bodo vsemu mesu. V večnosti očem ne bo nič skrito in vsak bo lahko videl pogubljene grešnike. Zato ne bo več upora v stvarstvu.

RAZODETJE 14:9  Če kdo moli zver in njeno podobo in sprejme na čelo ali na roko žig, 10 bo tudi sam pil od vina Božjega srda, namešanega nemešanega v čaši njegove jeze: z ognjem in žveplom bo mučen vpričo svetih angelov in vpričo Jagnjeta. 11 Dim od njihovega mučenja se bo vzdigoval na veke vekov (imeli bodo večna telesa). Ne podnevi ne ponoči ne bo oddiha za tiste, ki molijo zver in njeno podobo ter sprejemajo žig z njenim imenom.

MATEJ 23:33  (Jezus farizejem:) Kače, gadja zalega! Kako boste ubežali obsodbi na peklensko dolino? (Gehenna)

MATEJ 25:41  Tedaj poreče tudi tistim, ki bodo na levici: ›Proč izpred mene, prekleti, v večni ogenj, ki je pripravljen hudiču in njegovim angelom! (gr. AIONIOS - večni - Beseda je ista kot za večnega Boga - tako kot Bog ne bo nikoli umrl, tudi ti ljudje nikoli ne bodo v svojem mučenju, na žalost.) 

MARKO 9:42  »Kdor pohujša enega od teh malih, ki verujejo vame, bi bilo bolje zanj, da bi mu obesili mlinski kamen na vrat in ga vrgli v morje. 43 Če te tvoja roka pohujšuje, jo odsekaj! Bolje je zate, da prideš pohabljen v življenje, kakor da bi imel obe roki, pa bi prišel v peklensko dolino, v neugasljivi ogenj. 
45 Če te tvoja noga pohujšuje, jo odsekaj! Bolje je zate, da prideš hrom v življenje, kakor da bi imel obe nogi, pa bi bil vržen v peklensko dolino. 47 Če te tvoje oko pohujšuje, ga iztakni! Bolje je zate, da prideš z enim očesom v Božje kraljestvo, kakor da bi imel obe očesi, pa bi bil vržen v peklensko dolino, 48 kjer njihov črv ne umre in njihov ogenj ne ugasne.

RAZODETJE 20:14  Nato sta bila smrt (thanatos) in podzemlje (hades) vržena v ognjeno jezero. To je druga smrt, ognjeno jezero (gr. limne pur). 15 In če koga niso našli zapisanega v knjigi življenja, je bil vržen v ognjeno jezero. (gr. limne pur)

GREEK.LEXICON -- STRONG'S.NUMBER.1067
  1067    geenna    {gheh'-en-nah}   of Hebrew origin [1516 and 2011];
 AV  -- hell (9)
     -- hell fire + 3588 + 4442 (3) [12]
 1) Hell is the place of the future punishment call "Gehenna" or
   "Gehenna of fire". This was originally the valley of Hinnom,
   south of Jerusalem, where the filth and dead animals of the
   city were cast out and burned; a fit symbol of the wicked and
   their future destruction.



ZAPOR ZA ANGELE ITD. - TARTAROS
To je najglobje brezno hadesa. V Bibliji ni primera, da bi šle človeške duše tja.

2 PETER 2:4  Bog še angelom, ki so storili greh, ni prizanesel, temveč jih je strmoglavil v podzemlje (Tartaros - najglobje brezno Hadesa) in jih dal v verige mračnega brezna, da bodo zastraženi do sodbe. (To je edina beseda v Bibliji.)

JUDA1:6 Tudi angele, ki niso obvarovali svoje oblasti, ampak zapustili svoje bivališče, hrani večno vklenjene v temi za sodbo vélikega dne. V breznu – Tartaru. Po Enohu so ti angeli prišli na zemljo, si jemali žene in zaplodili hudobne velikane (Geneza 6). Naučili so človeštvo čarovništva, astrologije, šloganja in drugih veščin teme in spridili ljudi. Zaradi tega je prišlo uničenje Noetovega potopa na zemljo in Bog je ob potopu te angele zaprl v brezno Tartaros. Grška mitologija govori o bogovih podzemlja.

GREEK.LEXICON -- STRONG'S.NUMBER.5020
5020    tartaroo    {tar-tar-o'-o}   from Tartaros (the deepest abyss of Hades);
 AV  -- cast down to hell (1)
 1) the name of the subterranean region, doleful and dark,
   regarded by the ancient Greeks as the abode of the wicked
   dead, where they suffer punishment for their evil deeds; it
   answers to Gehenna of the Jews; to thrust down to Tartarus, to
   hold captive in Tartarus

ABYSS, BREZNO BREZ DNA  
BIVALIŠČE DEMONOV IN DEMONSKIH BITIJ, KI BODO ŠKODOVALI ZEMLJANOM OB ČASU KONCA; SATANOV ZAPOR ZA 1000 LET. 
Abyss je najglobje brezno v začasnem peklu in zapor za demonska bitja in 1000 let za hudiča. Ta demonska bitja niso hudičevi angeli, ampak so duhovi, ki so ostali brez teles. To so demoni, ki iščejo, da bi bivali v telesu – kot tisti, ki ga je Jezus izgnal. Potem je demon taval po suhih krajih in nato pripeljal še sedem hujših in so se vrnili nazaj v 'pospravljen dom'. Enoh je rekel, da ko so velikani pomrli, so njihovi hudobni duhovi postali demonska bitja. Velikani niso bili dediči odrešenja. Drugi pravijo, da so hudobni potomci od Kajna do Noeta postali demonska bitja. To so ugibanja.

Demoni, ki jih je Jezus izgnal so vedeli, da je njihov prostor v breznu brez dna.
LUKA 8:30 (Obsedenec v Geraški deželi) Jezus ga je vprašal: »Kako ti je ime?« »Legija,« je rekel, ker je šlo vanj veliko demonov. 31 In rotili so Jezusa, naj jim ne ukaže oditi v brezno.

Naslednje zasledimo o breznu brez dna, da je ob glasu pete trobente angel z nebes odpečatil brezno. Od tam so demonska bitja ob času konca privrela na površje zemlje in mučila vse ljudi 5 mesecev (niso mogli umreti), kdor ni imel Božjega pečata na čelu. Videti so bili kot konji, s človeškimi obrazi, ženskimi lasmi, levjimi zobmi. Imeli so krila in rep kot škorpijoni. Nad seboj so imeli kralja z imenom Abadon ali Apolion - uničevalec. (Razodetje 9:1-11)

RAZODETJE 9:1 Zatrobil je peti angel: in videl sem zvezdo, ki je padla z neba na zemljo. Dan ji je bil ključ za žrelo brezna (abyss). 2 Odprla je žrelo brezna in iz žrela se je vzdignil dim kakor dim iz velike peči. Od dima iz žrela sta potemnela sonce in ozračje. 
3 Iz dima so se usule na zemljo kobilice in dana jim je bila oblast, kakršno imajo škorpijoni na zemlji. 4 Rečeno jim je bilo, naj na zemlji ne škodujejo ne travi ne zelenju ne drevju, ampak samo ljudem, ki so brez Božjega pečata na čelih. 5 In ni jim bilo dano, da bi jih pobijale, ampak da so jih pet mesecev trpinčile.

RAZODETJE 9:11  (1-12) Za kralja nad sabo so imele angela brezna: po hebrejsko mu je ime Ábadon, po grško pa Apolíon. 

Razodetje 17:8 govori o ženski, ki sedi na mogočni škrlatni demonski zveri s sedmimi glavami in desetimi rogovi, ki se je tudi dvignila iz brezna brez dna. To je še eno skrivnostno mogočno demonsko bitje, ki ima oblast nad kralji in narodi zemlje.

RAZODETJE 17:8  Zver, ki si jo videl, je bila, a je ni, vzdignila se bo iz brezna (Abyss), a pojde v pogubo.
Potem imamo še demonsko zver, ki bo prišla iz brezna opravit hudičevo nalogo (Razodetje 11:7) in se bo bojevala in uničila dve Božji priči na ulicah Jeruzalema.

Torej v breznu brez dna so poleg običajnih demonov zaprta mogočna demonska bitja, ki čakajo na čas in uro, ko bodo opravili svojo nalogo na površju zemlje v službi hudiča.

RAZODETJE 20:1  Nato sem videl angela, ki se je spuščal z neba. V roki je držal ključ k breznu (bottomles pit) in veliko verigo. 2 Ugnal je zmaja, staro kačo, to je hudiča in satana, in ga zvezal za tisoč let. 3 Nato ga je vrgel v brezno (abussos), ga tam zaklenil in zapečatil nad njim, da ne bi več zapeljeval narodov, dokler se ne dopolni tisoč let. Potem mora biti za nekaj časa odvezan. 

GREEK.LEXICON -- STRONG'S.NUMBER.12
  12    abussos    {ab'-us-sos}   variation of 1037; 
    AV  -- bottomless pit (5)
     -- deep (2)
     -- bottomless (2) [9]
 1) bottomless, unfathomed: boundless, enormous
 2) the abyss, bottomless pit 

PARADIŽ, RAJ
Beseda raj nastopa štirikrat v NZ. V Hebrejcih 12 zgleda, da je raj v Nebeškem Jeruzalemu, kjer vsi lahko gledajo Božje obličje.

LUKA 23:42  In govoril je (spokorjeni hudodelec na križu): »Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!« 43 In on mu je rekel: »Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju.«

JANEZ 14:2  V hiši mojega Očeta je veliko bivališč (angl. mansion – bivališče, dvorec). Če bi ne bilo tako, ali bi vam rekel: Odhajam, da vam pripravim prostor? 3 Ko odidem in vam pripravim prostor, bom spet prišel in vas vzel k sebi, da boste tudi vi tam, kjer sem jaz. 4 In kamor jaz grem, poznate pot.« 

2 KORINČANOM 12:2  Vem za človeka v Kristusu. Pred štirinajstimi leti je bil vzet do tretjih nebes – ali v telesu, ne vem, ali brez telesa, ne vem, to ve Bog. 3 Vem tudi, da je bil ta človek – ali v telesu ali brez telesa, ne vem, to ve Bog – 4 VZET V RAJ in je slišal neizrekljive besede, ki jih človeku ni dovoljeno spregovoriti.

FILIPLJANOM 1:23  Razpet sem namreč med dvojim: po eni strani hrepenim, da bi se razrešil in bil s Kristusom, kar bi bilo dosti boljše. V raju je dosti boljše kot na zemlji, ker so se rešili joka, stisk in trdega dela.

HEBREJCEM 11:13  V veri so pomrli vsi ti (očaki). Niso doživeli izpolnitve obljub, vendar so jih iz daljave gledali, pozdravljali in priznavali, da so na zemlji tujci in priseljenci. 14 Tisti pa, ki takó govorijo, razodevajo, da domovino iščejo. 15 Ko bi imeli v mislih tisto domovino, iz katere so prišli, bi imeli priložnost, da se vrnejo. 16 Tako pa so hrepeneli po boljši, po nebeški (domovini). Zato se Bog ne sramuje, da se imenuje njihov Bog, saj jim je pripravil mesto (Božje mesto in prebivališče, Novi Jeruzalem).

HEBREJCEM 12:22 Vi ste se približali gori Sionu in mestu živega Boga, nebeškemu Jeruzalemu, nepreštevnim angelom in 23 občestvu prvorojencev, ki so zapisani v nebesih, in Bogu, sodniku vseh, in duhovom pravičnih, ki so dosegli popolnost, (bivajo v raju) 24 in sredniku nove zaveze Jezusu in krvi kropljenja, ki govori bolje kakor Abelova. 

RAZODETJE 2:7  Kdor ima uho, naj prisluhne, kaj govori Duh Cerkvam. Zmagovalcu bom dal jesti z drevesa življenja, ki je v Božjem raju.‹« 

RAZODETJE 6:9 Ko je odtrgalo peti pečat, sem videl ob vznožju (Božjega) oltarja duše pomorjenih zaradi Božje besede in zaradi pričevanja, ki so ga dajali. (duše v raju imajo dostop do Boga in Bog sliši njihovo vpitje) 10 In zavpili so z močnim glasom: »Doklej, o Vladar, ki si svet in resničen, ne boš sodil in maščeval naše krvi nad prebivalci zemlje?« 
11 Tedaj je vsak izmed njih dobil belo oblačilo in rečeno jim je bilo, naj potrpijo še malo časa, dokler se ne dopolni število njihovih soslužabnikov in njihovih bratov, ki morajo biti umorjeni kakor oni sami. Očitno duše umrlih v raju vpijejo k Bogu zaradi svoje mučeniške smrti in kličejo sodbo in Božje maščevanje nad svojimi mučitelji. Očitno so duše pravičnih pri polni zavesti in ne spijo kot nekateri učijo.

GREEK.LEXICON -- STRONG'S.NUMBER.3857
  3857    paradeisos    {par-ad'-i-sos}   of Oriental origin [compare 6508];
 AV  -- paradise (3)
 1) among the Persians a grand enclosure or preserve, hunting
   ground, park, shady and well watered, in which wild animals,
   were kept for the hunt; it was enclosed by walls and furnished
   with towers for the hunters
 2) a garden, pleasure ground, grove, park
 3) the part of Hades which was thought by the later Jews to be
   the abode of the souls of pious until the resurrection: but
   some understand this to be a heavenly paradise
 4) the upper regions of the heavens. According to the early
   church Fathers, the paradise in which our first parents dwelt
   before the fall still exists, neither on the earth or in the
   heavens, but above and beyond the world



ZUNANJA TEMA
Obstaja pa še izraz »zunanja tema« kar najdemo trikrat v knjigi Matej:
MATEJ 8:12 Sinovi kraljestva pa bodo vrženi ven v najzunanjejšo temo; tam bo jok in škripanje z zobmi.« 

MATEJ 22:12 Dejal mu je: ›Prijatelj, kako si prišel sem, ko nimaš svatovske obleke?‹ Ta pa je molčal. 13 Tedaj je kralj rekel strežnikom: ›Zvežite mu noge in roke in ga vrzite ven v najzunanjejšo temo. Tam bo jok in škripanje z zobmi.‹

MATEJ 25:30 Neuporabnega služabnika (ki je zakopal talent) pa vrzite ven v najzunanjejšo temo. Tam bo jok in škripanje z zobmi.

Eno kar je zanesljivo je, da je zunanja tema kraj izven Božjega kraljestva in izven Božje prisotnosti in milosti. Verjetno je to hades/šeol. Morda so to različni izrazi za isti kraj. Gledal sem fumarole na vulkanu v Indoneziji. Žveplov plamen je tako čist, da ga skoraj ne vidiš, je pa zelo vroč. Zato je v peklu kljub plamenu lahko skoraj tema. Podobne izraze za hades/šeol najdemo še v:

MATEJ 13:42 Vrgli jih bodo v ognjeno peč. Tam bo jok in škripanje z zobmi. 

JUDA 1:13 (za hudobne) zanje je prihranjena večna črna tema.

Branko Dežman



MOČ V GOSPODOVI VEČERJI

MOČ V GOSPODOVI VEČERJI
Februar 2019




LUKA 22:14 Ko je prišla ura, je sédel k mizi in apostoli z njim. 15 In rekel jim je: »Srčno sem želel jesti z vami to pashalno večerjo, preden bom trpel, 16 kajti povem vam, da je ne bom več jedel, dokler ne bo dopolnjena v Božjem kraljestvu.« 
17 In vzel je kelih, se zahvalil in rekel: »Vzemite to in si razdelite med seboj, 18 kajti povem vam, odslej ne bom več pil od sadu vinske trte, dokler ne pride Božje kraljestvo.« 
19 In vzel je kruh, se zahvalil, ga razlomil, jim ga dal in rekel: »To je moje telo, ki se daje za vas. To delajte v moj spomin.« 20 Prav tako je po večerji vzel tudi kelih in rekel: »Ta kelih je nova zaveza v moji krvi, ki se preliva za vas.«

Jezusova žrtev na križu je rezultat Božje ljubezni do človeštva. Z Gospodovo večerjo pa tudi praznujemo ta dogodek in se ga spominjamo in se udeležujemo Božje ljubezni, ko jemo Jezusovo razlomljeno telo in pijemo njegovo prelito kri. Ta sestavek je namenjen za spodbudo, da moramo Gospodovo večerjo vsakič užiti z vero in ne iz neke religiozne navade in mrtve rutine. Poznati moramo Božji namen za ta obred, ki ga je prvi začel že očak Abraham, ko se je srečal z Melkizedekom še veliko pred Mojzesom. Že smo slišali, da je Jezus prelil kri 'brezmadežnega jagnjeta' za odpuščanje in očiščenje naših grehov. Vendar je podaril še veliko več kot to. Gornji verz pravi: »Ta kelih je nova zaveza v moji krvi, ki se preliva za vas.«

Z drugimi besedami: Jezus je z nami, za naše obdobje, sklenil krvno zavezo, Novo zavezo. Sklenil jo je s svojo krvjo. Še eno krvno zavezo je Bog sklenil z Izraelci pod goro Sinaj. To je bila Mojzesova ali Stara zaveza. V tej zavezi je bila tudi prelita kri. Živalsko kri so duhovniki poškropili šotor, orodje in ljudstvo. Izrael je vstopil v krvno zavezo z Bogom in cel narod je postal kraljevsko duhovništvo in Božja lastnina.

Kdaj vstopimo v Novo zavezo – krvno zavezo z Jezusom? Ob spreobrnjenju, ko Jezusova kri postane aktivna zaščita v našem življenju in nas tudi vsakodnevno očiščuje greha. Postanemo tudi kraljevsko duhovništvo in Božja lastnina in Jezus je naš Gospod.

1 PETER 2:24 Sam je na svojem telesu ponesel naše grehe na les, da bi mi grehom odmrli in živeli za pravičnost. Po njegovih ranah ste bili ozdravljeni. 

IZAIJA 53:4 V resnici je nosil naše bolezni, naložil si je naše bolečine, mi pa smo ga imeli za zadetega, udarjenega od Boga in ponižanega. 5 On pa je bil ranjen zaradi naših prestopkov, strt zaradi naših krivd. Kazen za naš mir je padla nanj, po njegovih ranah smo bili ozdravljeni.

To je Jezusovo delo na križu. Na križ je ponesel naše grehe, naše bolezni in naše bolečine. Gospodovo večerjo obhajamo kot večen spomin na to Jezusovo zmago nad grehom na križu s kruhom, ki predstavlja razlomljeno Jezusovo telo in vinom, ki govori o Jezusovi preliti krvi. To ni nek mrtev spomin kot na nekega borca 2. svetovne vojne, ki utone v pozabo. To je aktiven zakrament, ki je postavljen za vekomaj. Božji Duh bi moral biti prisoten vsakič kadar se zberemo h Gospodovi večerji. V Gospodovi večerji mora biti Božja moč. Zakrament pomeni, da je to Bogu sveta in dragocena stvar.

1 Korinčanom 11 opozarja naj sebe presodimo in ne jejmo in ne pijmo od tega nevredno in nespoštljivo, da nas Bog ne bo sodil. Presojaj se, če si morda onesnažen z grehom – ali si vreden ali nevreden jesti Gospodovo večerjo. Jezus želi biti prisoten pri tem zakramentu in ga narediti kot duhovno realnost in ne le nekaj simboličnega. Efekt Gospodove večerje je dvorezen: lahko nam prinese ozdravljenje in prenovo, če pa smo neresni in nespoštljivi do tega zakramenta in tudi do Boga, pa 30. verz spodaj govori, da lahko postaneš slaboten in bolehen. To so resne stvari, Bog se ne pusti zasmehovati. Če ti ta Bogu svet obred v srcu ni nič vreden, ne boš deležen koristi in ugodnosti, ki ti jih Bog daje. Če je kdo neodrešen in ni spravljen z Bogom, bolje da se ne udeleži Gospodove večerje.

1 KORINČANOM 11:23 Kdor bo torej nevredno jedel ta kruh in pil ta Gospodov kelih, se bo pregrešil nad Gospodovim telesom in krvjo. 28 Naj torej vsak sebe presodi in tako jé od tega kruha in pije iz keliha, 29 kajti kdor jé in pije, jé in pije svojo obsodbo, če ne razpoznava telesa. 30 Zato pa je med vami veliko slabotnih in bolehnih in precej jih je že zaspalo. 31 Ko bi mi presojali sami sebe, bi ne bili sojeni.



Jezusova kri nam obnovi odnos z Bogom. Omogoči nam, da lahko hrabro vstopimo v Božjo prisotnost. Jezusovo telo pa je bilo razlomljeno zato, da smo lahko ozdravljeni in pri močeh. Mnogo pričevanj po svetu je, da je Bog pri obredu Gospodove večerje ozdravil ljudi in zato je dobro kaj napisati o tem, da bomo ta obred obhajali v veri in pričakovanju in ne le kot spomin ali religiozno rutino. Z vero lahko gledamo proti Jezusu tudi za ostale zmage v življenju, npr. Božjo preskrbo, mir, odvisnost, krivda, strah, prekletstva, revščino itd. 
Če damo Jezusu mesto pri tem obredu, lahko pričakujemo, da se bo razodela Božja moč in milost. Milost ne pomeni le odpuščanje grehov, ampak da si odet z Božjo močjo. Ko je Božja milost na delu, prinese spremembe in zmage. S pomočjo milosti se spreminjamo iz slave v slavo. Če se udeležimo Gospodove večerje z vero, bomo prejeli stvari, ki so nam dane na razpolago – to je stvari za kar je Jezus plačal ceno s svojo smrtjo na križu in vstajenjem. 

Pričakovanje v veri prinese rezultate. Vemo, da je Bogu ta zakrament zelo pomemben in ko se ga udeležimo s spoštovanjem in »Bogaboječnostjo«, se nas rad nadnaravno dotakne in zato izkoriščajmo take priložnosti. Podobno, vendar malo drugače je na nas Bog voljan izliti dvojni blagoslov v dneh biblijskih praznikov. Če se tega zavedaš in se bolj potrudiš vstopiti v Božjo prisotnost, boš prejel duhovne stvari od Boga. Zakaj bi zgrešili stvari, ki nam jih Bog želi dati? Pri obhajanju Biblijskih praznikov si deležen dvojnega blagoslova in svežega maziljenja. Pri Gospodovi večerji pa lahko prideš do zmage v ozdravljenju, si osvobojen ali prenovljen.

DANIEL 11:32 Toda ljudstvo, ki pozna svojega Boga, bo zmagalo (bo močno) in imelo uspeh. Angl. KJV prevod pravi: »people that do know their God shall be strong, and do exploits.« Ljudje, ki poznajo svojega Boga bodo močni in bodo koristili (kar jim Bog nudi) ali – delali bodo junaška dela!

Dober princip ali vzor, ki mu lahko sledimo je bronasta kača na drogu (ki jo imajo zdravstvene službe za svoj simbol).

NUMERI 21:8 Nato je GOSPOD rekel Mojzesu: »Narêdi si strupeno kačo in jo obesi na drog! Kdor koli je pičen in jo pogleda, bo živel.« 9 Mojzes je napravil bronasto kačo in jo obesil na drog. Če je kača koga pičila in se je ozrl na bronasto kačo, je ostal živ.

Bron govori o sodbi. Bog je sodil Izraelce zaradi greha in nadnje poslal strupene kače. Mnogi so umrli. Kdor pa je pogledal na bronasto kačo na drogu, ki simbolizira na Jezusa na križu, je preživel. Točno v ta namen je obred Gospodove večerje. Jezus je že ponesel naše grehe in bolezni na križ. V veri si osredotočen na Jezusa. V veri vidiš pretepeno in krvavo Jezusovo telo na križu in mu predaš svojo bolezen ali svoj greh in pričakuješ Božji dotik ozdravljenja, osvobojenja in očiščenja greha. V tem zakramentu je na voljo Božja moč! Jezus nas je že odrešil in ozdravil. Kot prejmemo odrešenje po veri, tako prejmemo tudi ozdravljenje.

Ko so Izraelci odhajali iz Egipta, so jedli pashalno jagnje in nekvašen kruh (Gospodovo večerjo) in so se odpravljali na dolgo, naporno pot skozi puščavo. Kaj pravi Biblija? Bog jih je vse ozdravil.

PSALM 105:37 … nihče med njegovimi rodovi se ni opotekal. 
Nihče ni bil slaboten, nihče ni šepal. Prej so Izraelci prav gotovo imeli bolezni Egipčanov in poškodbe, ker so bili sužnji. Božja volja zanje je bilo ozdravljenje, kot je za nas danes.

Ali lahko pričakujem Božje čudeže le zato, ker pojemo košček nekvašenega kruha in malo vina? Točno tako. Kjer je prisoten Bog, vidimo nadnaravno delovanje. Adam je zrušil človeško raso, ker je jedel prepovedan sad. Bolezen in smrt in druge težave so prišle na nas. Toda Bog je našel rešitev in obrnil usodo padlega človeka, ko je žrtvoval svojega Sina na križu. Kazen za naše grehe je padla nanj. Ko jemo kruh in pijemo vino, smo deležni Jezusovega življenja. Bog nam je dal ta zakrament, ki ni samo nek spomin, ampak vrata Božje moči za našo prenovo, ozdravljenje in moč. 

Zasledil sem par pričevanj kaj Bog dela skozi Gospodovo večerjo. Nek pastor na Floridi je imel raka na ledvicah. V zadnji fazi je umiral v bolnici. Gospod je govoril njegovi mami naj pripravi kruh in vino in ga obišče v bolnici. Ko je z njim podelila Gospodovo večerjo, je rak nemudoma začel odmirati in je bil ozdravljen. 

Neka ženska je imela smrtonosen virus, ki ji je uničil 40% jeter. Zvedela je o Božji moči Gospodove večerje in jo je v veri začela obhajati trikrat dnevno. Trajalo je eno leto, ko so zdravniki ugotovili, da v njeni krvi ni bilo več sledu virusa. Bila je ozdravljena.



Gospodovo večerjo lahko užijemo v cerkvi ali doma. Lahko jo pripraviš sam, z družino ali s prijatelji. Vsak je kvalificiran in ni treba pastorja. Lahko jo imaš vsak dan ali pa enkrat mesečno. Ko moliš, blagoslovi kruh in vino v imenu Jezusa Kristusa. Lahko rečeš: »Hvala ti Oče, ker si žrtvoval sina Jezusa Kristusa zame in mi nudiš vrsto duhovnih blagoslovov, popoln mir in svobodo. Jezus tebi predajam to bolezen in vsako prekletstvo. Ti si vse to že prevzel nase, da sem jaz lahko osvobojen in obnovljen. Hvala ti za zmago, ki mi jo daješ, amen.«

Branko Dežman