četrtek, 26. september 2019

BOŽJA NAKLONJENOST

BOŽJA NAKLONJENOST
September 2019



Kakor si lahko pridobimo naklonjenost pri ljudeh, si jo lahko tudi pri Bogu, to je medsebojno povezano. Jezusu so bili naklonjeni tako ljudje kot Bog.
LUKA 2:52 Jezus pa je napredoval v modrosti, telesni rasti in naklonjenosti pri Bogu in pri ljudeh.
Naklonjenost lahko raste in jo razvijamo. Kaj je to naklonjenost? Da smo sprejeti, da se nas veselijo, da smo deležni odobravanja, da nas kdo podpira z dobro voljo. Da nam kdo izkazuje posebno pozornost. Naklonjenost ni pristranskost. Ni ljubezen. Bog nas ljubi vse, ki hodimo z Njim. Lahko pa si pridobimo več. Če bo Božja roka in Gospodovo obličje nad nami, nam bodo tudi ljudje naklonjeni in bodo sodelovali z nami. Božja naklonjenost je sorodna milosti, ki je ne moremo zaslužiti z deli, ampak jo prejmemo po veri v Božje obljube. Hebr. besedo chen včasih prevajajo kot milost in včasih kot naklonjenost.

2 PETER 3:18 Ne, ampak rastite v nezasluženi dobrotljivosti (milosti, naklonjenosti) in spoznanju našega Gospoda in Rešitelja Jezusa Kristusa.
Naklonjenost je Božja obljuba in tudi dar. Verujte in pričakujte, da vam bo Bog naklonjen.
NUMERI 6:25 Naj te Gospod obsije s svojim obličjem in naj ti bo naklonjen.
Ljubi Boga. Globok oseben odnos z Bogom nam odpre dostop do duhovnih blagoslovov in tudi naklonjenosti. Če smo človek vrlega značaja, nam bodo vrata do naklonjenosti pri ljudeh in pri Bogu odprta. Biblija velikokrat omenja, kako najti naklonjenost pri ljudeh in pri Bogu. Izpolnjujmo Božje zapovedi, bodimo dobrotljivi in resnicoljubni in našli bomo naklonjenost, kar nam bo spremenilo življenje. David je bil psalmist in slavilec. Znal je odpreti svoje srce pred Bogom. Postal je Božji prijatelj.

PREGOVORI 3:1-4 Moj sin, ne pozabi mojega zakona in tvoje srce naj izpolnjuje moje zapovedi, 2 ker se ti bodo pomnožili dnevi, leta življenja in mir.
3 Srčna dobrotljivost in resnicoljubnost naj te ne zapustita. Priveži si ju okoli vratu. Zapiši ju na ploščo svojega srca, 4 saj si boš tako pri Bogu in človeku pridobil naklonjenost ...
Iskanje modrosti in modro življenje nam bo odprlo vrata do Božje naklonjenosti. Vlagajmo svoj čas v odnos z Bogom in v duhovne stvari in se nam bo obilo povrnilo. Naklonjenost je blagoslov. Bog nam je naklonjen, ker smo bili in tudi še bomo naklonjeni ljudem okrog sebe. Če samo gledamo od daleč, Božja naklonjenost ne more teči skozi nas.

PREGOVORI 8:35 Kdor me bo našel (modrost), bo našel življenje in bo deležen Gospodovega odobravanja (milosti, naklonjenosti).
Ljubimo ljudi, sejmo naklonjenost drugim in jo bomo obilo želi. Kaj pomeni ljubiti ljudi? Da skrbimo zanje. Bodimo kdaj naklonjeni tudi ljudem, ki si tega ne zaslužijo in nam je ne morejo vrniti. Ljudje pogosto ne ravnamo, kot bi morali in storimo stvari proti pričakovanjem. Če želimo imeti naklonjenost, jo izkazujmo drugim. Bog se poistoveti tudi z najmanjšimi. Ko smo naklonjeni malim, smo naklonjeni Bogu.

MATEJ 25:40 Kralj jim bo odgovoril: ›Resnično, povem vam: Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili.‹
Ruta, Moabka, tujka v Izraelu, je tako njena svakinja Orpa in tašča Naomi postala vdova. Bila je predana bolj tašči in Izraelovemu Bogu kot svojim ljudem. Vztrajala je s taščo v zelo težkem življenju - v pomanjkanju. Zvesta ji je bila in skrbela zanjo. Vsi so videli njene vrline. Orpa ni kazala teh vrlin in se je vrnila k svojim ljudem in bogovom in je Biblija več ne omenja. Bog je bil zaradi zvestobe Ruti naklonjen in končno je v Izraelu našla moža v veleposestniku Boazu. Namesto bornega življenja je zaživela blagoslovljeno in izpolnjeno življenje. Postala je prababica kralja Davida v rodovni liniji do Jezusa. To je naklonjenost, ki traja vse življenje. Če smo predani in zvesti, bo naš klic obrodil več, kot pričakujemo.



RUTA 2:10 (Ruta) Padla je na obraz in se priklonila do zemlje. Rekla mu je: »Zakaj sem našla milost (naklonjenost) v tvojih očeh, da si se ozrl name, ko sem vendar tujka?« 11 Boaz ji je odgovoril: »Natanko so mi povedali vse, kar si storila svoji tašči po smrti svojega moža, kako si zapustila svojega očeta in svojo mater in svojo rojstno deželo ter šla k ljudstvu, ki ga prej nisi poznala. 12 GOSPOD naj ti poplača tvoje dejanje! Popolno plačilo naj ti pride od GOSPODA, Izraelovega Boga, pod čigar peruti si prišla iskat zavetje!«
Jožef je prestal hude preizkušnje, vendar ni obupal. Bil je odličnega značaja. Vedno je delal dobro in je imel pozitiven odnos do ljudi okrog sebe. Zato so mu bili ljudje in Bog vedno naklonjeni in je postal velik voditelj, takoj za faraonom. Tudi bratom, ki so ga prodali v sužnost, je izkazal naklonjenost in se jim ni maščeval.

APOST. DELA 7:9 Ti očaki so postali ljubosumni na Jožefa in ga prodali v Egipt. Toda Bog je bil z njim 10 in ga rešil iz vseh njegovih stisk ter mu omogočil, da si je pridobil naklonjenost faraona, egiptovskega kralja, in se pred njim izkazal modrega. Ta ga je postavil za upravitelja nad Egiptom in vso svojo hišo. (e prej mu je bil naklonjen njegov gospodar Potifar.

PSALM 112:5 Dobro je možu, ki je milostljiv (angl. ki seje naklonjenost) in posoja, ki svoje reči ureja pravično.
PSALM 84:11 Zares, sonce in ščit je GOSPOD Bog, milost (angl. naklonjenost, gr. charis) in slavo daje GOSPOD, ne odreka dobrine tistim, ki hodijo v popolnosti.

Deklarirajmo, izpovedujmo naklonjenost vsak dan. Marko 11:23 pravi, da kar govorimo z usti in v srcu verjamemo, se bo zgodilo. Naša izpoved v veri ima moč. Vsak dan izpovedujmo Božjo naklonjenost: »Hvala Ti Oče, da si mi naklonjen Ti in so mi tudi ljudje. Obdajaš me z naklonjenostjo. Kamor grem, greš pred menoj z naklonjenostjo, zato mi bodo naklonjeni tudi ljudje. Hvala Ti.«
Bodimo ponižen. Ponos ustavi pretok Božje naklonjenosti. Zapomnimo si, da nam Bog ni naklonjen zaradi nečesa, kar smo sami naredili ali dosegli. Jakob 4:6 Bog se prevzetnim upira, ponižnim pa daje milost (nezasluženo naklonjenost). Ko smo osredotočeni na Jezusa in smo ponižni, bomo blagoslovljeni z več naklonjenosti. Mojzes je bil blag in ponižen. Bog mu je govoril iz obličja v obličje, bolj kot drugim. Edinstven odnos sta imela.

PSALM 30:6 Zakaj njegova jeza traja le trenutek, njegova dobrohotnost (naklonjenost) vse življenje;
Marija je bila prav gotovo predana Bogu, dobrosrčna, resnicoljubna in vrla Božja ženska, da je našla edinstveno in veliko naklonjenost pri Bogu. Postala je telesna mati Božjega Sina. Bila je običajna ženska in ni delala kakšnih velikih del kot Hulda ali Debora. Mislim, da je edina v Bibliji, za katero Bog pravi, da je imela tako veliko naklonjenost pri Bogu. Daniela je Bog tudi zelo ljubil (Daniel 9:23). Dobro si je pridobiti veliko naklonjenost pri Bogu in ljudeh.
LUKA 1:28 Ko je angel prišel k njej (k Mariji), in ji je rekel: Lep pozdrav tebi, ki ti je izkazana tolikšna naklonjenost (angl. highly favored – izkazana ti je velika naklonjenost ali visoko si cenjena). Gospod je s teboj.

Naklonjenost se pridobi - manjšo ali veliko naklonjenost. Bog je naklonjen vsakemu kristjanu, blagoslavlja ga in ga varuje. Naklonjenost ni zato, da se ustavi na nas, ampak da blagoslov teče skozi nas na druge.
PSALM 5:13 Zakaj pravičnega ti, Gospod, blagoslavljaš; kakor s ščitom ga obdajaš z naklonjenostjo.
Vsak kristjan je opravičen in v zavezi z Bogom, ponovno rojen in Božji Duh biva v njem. Kaj je namen ščita? Da nas varuje pred ognjenimi puščicami hudiča. Božja naklonjenost je ključ do tega, da hodimo v zmagi vsak dan. Ščit nam je, ker Božje oči bedijo nad nami. Kadar smo nekomu naklonjeni, se bomo zanj zavzeli.

PREGOVORI 8:17 Ljubim té, ki me ljubijo, kateri me iščejo, me najdejo.
Če je kdo uspešen in zdrav, še ni rečeno, da mu je Bog naklonjen. Če nam je Bog naklonjen, nikakor ni rečeno, da ne bomo imeli stisk in težav – primer sta Jožef v Egiptu ali Marija. Toda sredi stisk in težav bomo še vedno uspevali. Kako vemo, ali nam je Bog naklonjen? Blagoslov in Božjo roko bomo čutili v duhu in okrog sebe bomo videli blagoslov Božjega delovanja.
Branko Dežman