sreda, 30. september 2020

VZTRAJNA MOLITEV

 VZTRAJNA MOLITEV

Avgust 2020

LUKA 11:5 In rekel jim je: »Kdo izmed vas, ki ima prijatelja, bo prišel opolnoči k njemu in mu rekel: ›Prijatelj, posodi mi tri hlebe kruha, 6 kajti k meni je s potovanja prišel prijatelj in mu nimam s čim postreči,‹ 7 in mu bo oni znotraj odgovoril: ›Ne nadleguj me! Vrata so že zaprta in moji otroci z menoj v postelji, ne morem vstati in ti dati.‹ 8 Povem vam: Če ne bo vstal in mu dal zato, ker je njegov prijatelj, bo zaradi njegove nadležnosti vstal in mu dal, kolikor potrebuje. 

9 Tudi jaz vam pravim: Prosíte in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo! 10 Kajti vsak, kdor prosi, prejme; in kdor išče, najde; in kdor trka, se mu bo odprlo. 11 Ali je med vami oče, ki bo dal svojemu sinu kačo, če ga bo prosil za ribo? 12 Ali mu bo dal škorpijona, če ga bo prosil za jajce? 13 Če torej vi, ki ste hudobni, znate dajati svojim otrokom dobre darove, koliko bolj bo nebeški Oče dal Svetega Duha tistim, ki ga prosijo.

Jezus je svoje učence učil, kako moliti (molitev Oče naš). Takoj potem pa je učil o vztrajni molitvi, češ da moramo nadlegovati Boga za stvari, ki jih potrebujemo. Nekateri so učili: enkrat moliš in je zadeva rešena. Toda Biblija ne pravi tako. Mož je moral vztrajno trkati in potem še nadležno prositi, dokler mu gospodar ni prinesel treh hlebov kruha. Tudi ženska, ki je prosila sodnika za pravico, je vztrajala, dokler se je ni naveličal in jo je uslišal (Luka 18:4).

Nekateri ne vztrajajo v molitvi in zato ne prejmejo. Kdor ima srce za posredniško molitev, mora biti maratonec in mora biti preizkušen. Vedeti mora, kaj je Božja volja. Načrtno mora izmoliti stvari do konca, dokler se ne zgodijo, sicer posredništvo nima smisla.

Jezus sam je bil vztrajen v molitvi. V getsemanskem vrtu je trikrat molil v veliki agoniji, da je potil kri, medtem ko so drugi zaspali (Matej 26:44). Namen molitve je bil, če bi bilo mogoče, da bi se izognil križanju. Tudi Jezus ni bil uslišan zaradi Božjih načrtov, saj je bil Jezus ravno zaradi tega poslan na zemljo. Pomembne molitve so vztrajne in niso instant. V Luku 6:12 je v molitvi Jezus vztrajal celo noč. Ali je molil, kar tako malo? Včasih nas čaka nekaj velikega in nas Sv. Duh vodi, da se bojujemo za to vso noč. Biblija sicer pravi, da naj ne molimo z mnogimi besedami misleč, da bomo bolj uslišani. Zakaj je Jezus moral moliti vso noč? Kaj je primolil z maratonsko molitvijo? Bog mu je izbral in poklical 12 učencev. Primolil je svojo službo in posledično novozavezno cerkev. Ti učenci so evangelizirali svet potem, ko jih je primolil, izučil in opremil. Maratonske molitve morajo imeti namen in cilj in ne, da nekaj ropotamo v prazno.

Bog običajno hoče, da za nekaj plačamo ceno. Če prejmemo nekaj instant in brez truda in vztrajanja, tega ne znamo ceniti. Vztrajnost izgrajuje naš značaj. Vztrajno bomo molili za nekaj, kar je vredno truda. Bog sliši vsako našo molitev, odgovori pa na svoj način in ob svojem času. Včasih, če ni odgovorov takoj, mislimo, da je z nami nekaj narobe. Včasih se začnemo spraševati o Božji dobroti ali ljubezni. Izognimo se takim razmišljanjem.

Tako v molitvi kot v služenju Bogu smo vsi navdušeni, kadar je vse fino in lepo gre. Bog deluje, ljudje so ozdravljeni, vsi ljudje so navdušeni, kadar doživljamo velike manifestacije Božjega Duha. Toda ni vedno tako. V Sloveniji to dobro vemo. Tudi, ko se navdušenje in Božje manifestacije bolj redko kažejo, moramo vklopiti »maratonsko funkcijo« in vztrajati tako v molitvi kot v hoji z Bogom. Malo ljudi v Sloveniji je doživelo velike manifestacije maziljenja in Božjega delovanja, kot sem jih bil deležen v Novi Zelandiji. Super je to imeti. Toda ko take možnosti zbledijo, moraš ravno tako vztrajati, moliti in iti naprej. Tako v N.Z. kot tukaj vidim, da mnogi ne vztrajajo, ko pridejo časi, ko navdušenja ni in ko zgleda, da se nič ne dogaja. Vztrajnost je realnost. V življenju je navdušenja relativno malo. Na vrhu gore smo malokrat, v dolini pa preživimo večino časa. Vse v življenju zahteva voljo, vztrajnost in predanost: hoja z Bogom, služba, zakon, vzgoja otrok, prijateljstvo in česarkoli se lotimo. 

Vztrajna molitev pravi: oziram se k Bogu za moje potrebe – za avto, za moža/ženo, za dom itd. Ne bom in ne morem doseči tega v svoji moči. V vztrajni molitvi je izpoved vere. Vztrajna molitev daje čast Bogu, saj pravi: Bog je vir vsega, kar imam. Praksa pa je taka, da Bog včasih stori, še preden moliš, za druge stvari pa včasih moliš več let in greš skozi test velike potrpežljivosti. Poznamo knjigo Georga Mullerja, ki je z molitvijo oskrboval 10.000 sirot. Mnogo stisk in pomanjkanja je premagal s predano molitvijo v veri. Bog je zanje naredil vsak dan kakšen čudež preskrbe.

LUKA 18:1 Povedal jim je še priliko, kako morajo vedno moliti in se ne naveličati.


Vztrajna molitev razodeva našo predanost, odgovornost in da smo se nečemu obvezali. Tega danes manjka. Božje zaveze držijo že tisoče let, današnji človek pa beži od zavez in obveznosti. Zato se današnje cerkve borijo za borno preživetje in je mlačnost na vsakem koraku. Bog pa, ko bo hotel nekaj spremeniti, bo poslal stiske nad nas kristjane, ker vsi uživamo lagodje in ravnanje, kot nam paše.

Vztrajna molitev bo doživela odpor sovražnika, zato je to ena od oblik duhovnega vojskovanja. Kdo nam je za primer? Prerok Daniel. Sile mračnosti so ovirale njegovo molitev tri tedne, preden je angel uspel prodreti z odgovorom. Vztrajna molitev pravi: »Molil bom, dokler mi Bog ne odgovori.« (In bom z vztrajnostjo premagal nasprotovanje hudiča). Bog naj odgovori – ne kakor jaz hočem, ampak kakor on hoče – po Njegovi volji in ob njegovem času. Iščemo, prosimo in trkamo na nebeška vrata: 17 let za ženo, 7 let za avto, 7 let za kamero, ki še ni prišla, za mnoge duhovne molitve pa sploh ne štejem let: da mi hudič povrne ukradeno ali za bratovo odrešenje (po Božji obljubi) že tri desetletja. Za brata mi je dal razodetje iz Janeza 1:41, 42 in rekel: Kot je Andrej pripeljal brata Petra k Jezusu, boš ti svojega brata, če boš le zvest. V več kot treh desetletjih mi včasih pride na misel, češ da se nikoli ne bo zgodilo. Toda preženem te misli in rečem v veri: Zgodilo se bo, brat bo odrešen! in pogosto molim za to.

Ne vem, kako drugi ravnajo, vem pa, da ima čisto vsak potrebe, da vztrajno moli. Čakanje in molitev z namenom ni lahko delo. Bogu sem večkrat rekel: »Raje bi delal za avto ali kamero ali nova vrata, kot pa molil…«

Takoj ko sem se spreobrnil in spoznal Boga, sem mislil, da bo moje življenje popolno, ker sem bil perfekcionist. Kmalu sem izkusil, da je bilo v življenju vse ravno obratno. Otrok, ki vedno vse takoj dobi, je razvajen in nečimrn (»presran«). Veliko stvari velikokrat ni tako, kot mislim, da bi moralo biti. Zakaj? Bog nas preizkuša in kali, da bomo pozneje lahko vladali z Jezusom. Trdo moramo stati brez omahovanja … potem pa še dodatno čakati. Bog vidi naše trdo delo in vztrajanje v veri in nam na koncu rad povrne z nečem velikim. Dejansko se moramo oprijeti Boga in ne odnehati, dokler ne vidimo rezultatov, seveda za stvari, ki so njegova volja. Ali ni Jakob rekel: »Ne bom te spustil, dokler me ne blagosloviš!« (Gen. 32:27) To je bilo Jakobovo dejanje vere in je prejel blagoslov. 

1 TESALONIČANOM 3:10 Noč in dan prosimo z vso gorečnostjo, da bi mogli videti vaše obličje in dopolniti, kar še manjka vaši veri.

HEBREJCEM 5:7 On (Jezus) je v dneh svojega mesa daroval molitve in prošnje z močnim vpitjem in solzami njemu, ki bi ga mogel rešiti iz smrti, in bil je uslišan zaradi spoštovanja do Boga. 8 Čeprav je bil Sin, se je iz tega, kar je pretrpel, naučil poslušnosti, 9 dosegel popolnost…

Če je Jezus imel tako šolo, kaj šele mi? Vztrajna molitev je dejanje vere, ki jo Jezus išče. Ko bo spet prišel, ali bo našel vero …?

LUKA 21:36 Zato bedite in vsak čas molíte, da bi zmogli ubežati vsemu temu, kar se bo zgodilo, in stopiti pred Sina človekovega.

EFEŽANOM 6:18 Ob vsaki priložnosti molíte v Duhu z vsakršnimi molitvami in prošnjami. V ta namen bedite z vso vztrajnostjo in molíte za vse svete. 

1 TESALONIČANOM 5:16 Zmeraj se veselite. 17 Neprenehoma molíte. 18 V vsem se zahvaljujte: kajti to je Božja volja v Kristusu Jezusu glede vas.

MARKO 13:33  Pazite, bedite in molite, kajti ne veste, kdaj je ta čas. (Ko bodo zvezde padale in ko Jezus pride.)

KOLOŠANOM 4:2 Vztrajajte v molitvi, bedite v njej in se zahvaljujte. 3 Obenem pa molíte tudi za nas, da bi nam Bog odprl vrata besede in da bi oznanjali Kristusovo skrivnost. 

Branko Dežman