četrtek, 10. december 2020

DUHOVNO BOJEVANJE

 DUHOVNO BOJEVANJE

December 2020


Bolj ko se bližamo koncu, bolj se moramo duhovno boriti. Ob času konca se bomo morali vedno bolj zoperstavljati silam teme, ker ima hudič malo časa in bo napel vse sile za pogubo človeštva. Vemo, da se že od rajskega vrta trudi, da bi zasužnjil posameznike in množice ljudi. Hudič je tiran in to ponovno vidimo zadnje mesece, kar je šele začetek porodnih bolečin, ki prihajajo. Verniki moramo stati hrabro in razglašati zmago. Vsak od nas se sooča z duhovnimi bitkami. Ne moremo se bojevati s svojo močjo. Kako pa?

EFEŽANOM 6:10 Sicer pa zajemajte moč v Gospodu in sili njegove moči.

Moč v Gospodu lahko prejemamo, ko se zavedamo, kdo smo v Kristusu, in ko se zavedamo, da imamo oblast nad hudičem. Jezus je resnično naša moč, ki jo rabimo za duhovno vojskovanje. Zakaj? Ker naš sovražnik ni od tega sveta.

EFEŽANOM 6:12 Kajti naš boj se ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih.

Če pred nekaj leti mnogi še niso čutili, da živimo v času konca, se zdaj najbrž večina kristjanov strinja, da se bliža konec časov. Hudič nas vse bolj privija. Bliža se končni obračun in velika bitka za duše med Bogom in satanom. Apostoli so bili že v času zapisovanja nove zaveze prepričani, da živijo v času konca. Kaj lahko pričakujemo? 11. september je bil delo teh zlohotnih duhovnih sil in je spremenil svet. Nadzor nad ljudmi se je povsod precej povečal ne le v ZDA. 

Korona virus seje bolezen po vsem svetu in je tudi delo zlohotnih duhovnih sil, ki še močneje spreminja svet. Greh človeštva jim daje legalno pravico, da to počnejo. Temne sile pripravljajo globalizacijo, svetovno diktaturo za prihod antikrista in očitno pripravljajo skorajšnje žigosanje antikristovega znamenja 666 in s tem absolutno kontrolo in zasužnjenje ljudi. Zdaj je mobitel tisti, prek katerega lahko sledijo, kje okuženi hodi in s kom se druži. Tudi plačujemo lahko z mobiteli in bliža se brezgotovinsko plačevanje. Ves naš denar bo pod nadzorom vlade in bankirjev, precej je že zdaj. Malo pozneje pa bo antikristovo znamenje omogočalo, da bodo hudič in vladajoči imeli popoln nadzor nad ljudmi. Svoboda se človeštvu izteka. Tiran Lucifer bo z vsemi silami pritiskal in zasužnjeval človeštvo.

PSALM 23:4 Tudi če bi hodil po globeli smrtne sence, se ne bojim hudega, ker si ti z menoj…


Ne bodimo presenečeni, če bomo kmalu doživljali nove pakete hudičevih trikov nad človeštvom. Njegov cilj je globalizacija in svetovna diktatura. Zdi se, da se bodo duhovna prebujenja rodila kot posledica hudičevih stisk in zatiranj, ki jih bo po demonih pošiljal nad svet. Človek se sprašuje, ker je časa res malo: Kaj lahko naredimo zase in za druge, da se dobro pripravimo na to, kar prihaja nad svet in kar po Bibliji vemo, da prihaja? Ne moremo si zatiskati oči. Ne moremo se skriti ali kam pobegniti. Prva cerkev je bila od Jezusa in Štefana naprej mučeniška. Podobno obdobje spet prihaja. Ni skrivnost: hudič bo skušal uničiti vsakega Juda in vsakega kristjana. Ali bo res? Pisano je: Ne bo mu uspelo! Demoni ne bodo premagali Božjih ljudi.

MATEJ 16:18 Jaz pa ti povem: ›Ti si Peter in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev in vrata podzemlja je ne bodo premagala. 19 Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva; in kar koli boš zavezal na zemlji, bo zavezano v nebesih; in kar koli boš razvezal na zemlji, bo razvezano v nebesih.

Ključe nebeškega kraljestva imamo, zavezanje in razvezanje pa pomeni, da moramo uporabiti vero in se moramo znati duhovno bojevati. Če se demonska aktivnost veča, moramo tudi mi postati močnejši in bolj izkušeni. Ali nismo že na bojišču duhovnega vojskovanja? Duhovno bojevanje temnih sil proti nam lahko vidimo: družine razpadajo, vse več je gejev, otroci so uporni, očetovstvo je skoraj izkoreninjeno. Duhovna pokvarjenost povzroča, da poroka ne velja nič in polovica parov živi na koruzi in so njihovi otroci koruzniški. Ali ni to delo zlohotnih duhovnih sil okrog nas? Brezzakonje je prerokovano. Antikristovo ime je mož brezzakonja.

MATEJ 24:11 Vstalo bo veliko lažnih prerokov in bodo mnoge zavedli. 12 Ker se bo nepostavnost (brezzakonje) povečala, se bo ljubezen pri mnogih ohladila. 13 Kdor pa bo vztrajal do konca, bo rešen. 

Ljubezen do Boga je ubogljivost do Božjega reda in postav. Če nastopi brezzakonje, ljubezen do Boga in drug do drugega omrzne. Zakaj? Ker ni pravice na svetu in med ljudmi vlada krivica in nepoštenje. Danes se to že izpolnjuje in je vse huje. Kaj lahko storimo? Zaženemo paniko, se polni strahu skrijemo v klet? Biblija pravi, da moramo dvigniti glave, se zravnati in biti glas, ki kliče zmago. Janez Krstnik je bil eden redkih, ki je imel vpliven glas v puščavi, danes pa ni nič drugače. Vemo, da je zmaga Božja in je hudič poražen. Stiske, ki jih prestanemo, nas prečiščujejo v zlato in srebro. Jezus pričakuje, da plačamo ceno, da bomo deležni njegove slave, prestola in avtoritete v nebesih. Torej bodimo duhovno pripravljeni. 

1 PETER 5:8 Trezni bodite in budni! Vaš nasprotnik hudič hodi okrog kakor rjoveč lev in išče, koga bi požrl. 9 Uprite se mu, trdni v veri. Saj veste, da prav takšno trpljenje prenašajo vaši bratje, ki so po svetu. 10 Bog vse milosti, ki vas je po Kristusu Jezusu poklical v svojo večno slavo, vas bo po kratkem trpljenju sam izpopolnil, utrdil, okrepil in postavil na temelj.

Bog pravi: po lahki stiski, po kratkem trpljenju... Bog ima drugačna merila. Za nas so stiske težke in trpljenje nima konca… Z gledišča večnosti pa bolje, da verjamemo Bogu. David je rekel:

PSALM 18:40  Z močjo me opasuješ za spopad, moje napadalce upogibaš pod mene.

Hudič nas velikokrat zahrbtno napada, da sploh ne vemo, da smo duhovno napadeni. Če se zavemo in prepoznamo napad, je že pol narejenega. Večkrat se je hudič, ko sem spoznal, da sem napaden, že sam umaknil, sploh mi ga bilo ni bilo treba pregnati in se boriti. 

EFEŽANOM 6:10 Sicer pa zajemajte moč v Gospodu in sili njegove moči. 11 Nadenite si celotno Božjo bojno opremo, da se boste mogli upirati hudičevim zvijačam. 12 Kajti naš boj se ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih.

Proti komu se bojujemo?

1 – Proti zlim duhovom ali demonom, ki streljajo ognjene puščice proti nam – ne bojujemo se z ljudmi v mesu.

2 – Proti vladarstvom, to so duhovni voditelji najvišjega ranga (arche).

3 – Proti oblastem, močem, avtoritetam (exousia). Oni so oblasti nad voditeljem najvišjega ranga.

4 – Proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti Zoper svetovne vladarje teme (rulers of darkness of this world). Kdo so ti mračni svetovni vladarji? Očitno so to ljudje - posvetni vladarji v službi hudiča, ki so obsedeni in manipulirani od demonov. Nekatere vlade in vladarji so bili vodeni od demonov, na primer Hitler, Stalin, judovski kralj Herod, izraelska kraljica Jezabela.

5 – Proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih (angl. high places). To so zli duhovi, padli angeli v nebeških področjih.

Našteli smo te duhovne sile, znati pa se moramo boriti proti njim. Ko spoznamo sovražnika, se moramo tudi zavedati, ali imamo dovolj moči, da ga bomo porazili in pregnali. Sovražniku se zoperstavimo z vero in avtoriteto imena Jezus Kristus. Jezus ima vso moč in oblast, ki jo je dal na voljo tudi vsakemu verniku. Če se je ne zavedamo in je ne uporabimo, ne bo zmage. Moramo jo uporabiti v veri z avtoriteto.

MARKO 16:17 Tiste pa, ki bodo sprejeli vero, bodo spremljala ta znamenja: v mojem imenu bodo izganjali demone, govorili nove jezike …

RIMLJANOM 16:20 Bog miru pa bo prav kmalu strl satana pod vašimi nogami. Milost našega Gospoda Jezusa naj bo z vami!

Če nam hudič prečka pot in nas frustrira, potem je čas, da se dvignemo kot duhovni bojevniki. Zvežimo ga, naženimo ga in mu povejmo, da je bila njegova glava že strta na križu in je pod našimi nogami. Jezus ga je strl na križu s svojo smrtjo in vstajenjem ter mu odvzel moč. Deklarirajmo zmago, deklarirajmo, da je hudič že poražen. Hudič nam bo pošiljal strahove, krivde, obtožbe in nam poskušal gospodovati. Ne pustimo se mu. V Jezusu smo zmagovalci. Deklarirajmo svoj čudež, ki ga rabimo in ga je Jezus izboril za nas na križu. Nobeno duhovno orožje ustvarjeno proti nam ne bo imelo učinka.

V veri deklariram: Jezus Kristus je uničil hudičevo moč in oblast nad mano. Ko je Jezus umrl in vstal od mrtvih, je porazil hudiča. Strl mu je glavo in odvzel moč. Lahko bo poskušal, vendar mu ne dovolim, da bi nadziral moje življenje. Samo Jezus Kristus je Gospod mojega življenja! 

LUKA 10:19 Glejte, dal sem vam oblast stopati na kače in škorpijone ter na vsakršno sovražnikovo moč. In nič vam ne bo škodovalo. 

Kot posamezniki smo v vojni. Od kdaj? Čim smo se spokorili in prejeli Jezusovega Duha. Kot Cerkev smo tudi v vojni in ta vojna bo intenzivnejša na koncu časov. Cerkev bo končno morala iti v ilegalo, v podzemlje. Božji Duh deluje in bo požel mesto za mestom in narod za narodom. Cerkev ne bo premagana!

GENEZA 3:15 In sovraštvo stavim med tebe in ženo, in med seme tvoje in njeno seme: to ti stare glavo (hudiču), ti pa mu stareš peto.

Bog nam je dal spodbudno Besedo. On je že zmagovalec in Beseda pravi, da smo več kot zmagovalci v Jezusu. Zato se spodbujajmo-:

1 KORINČANOM 15:57 Hvala torej Bogu, ki nam daje zmago po našem Gospodu Jezusu Kristusu. 58 Zato, moji ljubi bratje, bodite stanovitni, neomahljivi, nadvse uspešni v Gospodovem delu, ker veste, da vaš trud v Gospodu ni prazen.

RIMLJANOM 8:31 Kaj bomo torej rekli k vsemu temu? Če je Bog za nas, kdo je zoper nas?

RIMLJANOM 8:37 Toda v vseh teh preizkušnjah zmagujemo po njem, ki nas je vzljubil.

Čas je kratek. Antikrist in preganjanje kristjanov in Judov se bodo pojavili kmalu. Vsa znamenja so okrog nas. Duh antikrista je že na delu. Kakšne sadove imamo, ki ne bodo zgoreli, za večnost, ko Jezus pride? Ali bomo z 10 ali 5 minami uspeli pridobiti novih 10 ali 5? Ali jih bomo raje zakopali s svojo pasivnostjo? Ali bomo sijali kot zvezde, ko bomo mnoge pripeljali v odrešenje? Mislim, da je zdaj le 5-10% kristjanov po svetu, ki nekoga pripeljejo k Jezusu. 

Ali čutimo nujnost časov? Ko bo prišel antikrist, se ne bo dalo več delati. Če naš način življenja ni molitev in Božja Beseda, smo v nevarnosti. Če hočemo premagati temo, moramo poznati in znati uporabljati Besedo. Obstoj prve cerkve je bil ogrožen. Tudi končna cerkev bo ogrožena zaradi preganjanja, zapeljevanja in duhovnih pritiskov.  Vemo, da bo hudič vse bolj pritiskal, ker ima malo časa in bi rad vse pogubil in uničil. Bog je z nami.

JANEZ 17:14 Izročil sem jim tvojo besedo, svet pa jih je zasovražil, ker niso od sveta, kakor jaz nisem od sveta. 15 Ne prosim, da jih vzameš s sveta, ampak da jih obvaruješ hudega. (to je hudiča)

In kje najbolj pritiska? Vpliv izprijenega okolja (poželenje oči, poželenje mesa, ponos) pa tudi v umu (posvetno mišljenje, navade in vzgibi mesa, hudič nas skuša skozi naše slabosti – nas obtožuje, nam daje dvome, strah, krivdo in nas naredi neučinkovite). Ali je velik del kristjanov neučinkovit in brez sadov? Poleg našega pomanjkanja predanosti in lenobe, je hudič vedno na delu. Če duhovne bitke ne vidimo, ker je nevidna, večina misli, da je ni. Pa je. Ves čas. Hudič nam pošilja prezaposlenost, nemir, zmedo, duha pričkanja, mi pa rečemo: »Tako je.« Kadar smo na ulicah, opažam, da hudič večkrat pošlje koga, ki nas nadleguje in nam vzame pol ure ali uro, če mu dovolimo. Ozračje v Sloveniji je kar »gosto« od posvetnega duha in ne dovoli, da bi narod sprejel evangelij.

Danes je mrak, če ni morda že noč. Toda Jezus v nas je luč in, dajmo, naredimo to luč vidno. Bolj je temno, bolj je opažena. Jezus pravi: NO FEAR! Svet bo hiral od strahu, kot že zdaj od Covida-19. Ampak kristjanom pravi: Dvignite glave, ker se vaša odkupitev približuje. (Luka 21:28) Kako naredimo hudiču škodo in izgubljene duše spravimo k luči? S krvjo Jezusa in z besedami našega pričevanja.

JANEZ 9:4 Dokler je dan, moramo opravljati dela tistega, ki me je poslal. Pride noč, ko nihče ne more delati.

Pričakujemo končno žetev, ko v Cerkvah ne bo dovolj prostora za nove spreobrnjene. Zato mora biti vsak usposobljen za služenje posameznikom in za delo v hišnih skupinah in za služenje Besede lačnim. Prva cerkev se je zbirala po domovih. Ko bo končna žetev, bo verjetno podobno, pa še oblast nas ne more nadzirati.

JANEZ 4:35-38 Ali ne pravite vi: ›Še štiri mesece in žetev bo tu.‹ Glejte, jaz pa vam pravim: Povzdignite oči in poglejte polja, da so bela za žetev. 36 Žanjec prejema plačilo in spravlja pridelek za večno življenje, da se bosta skupaj veselila sejalec in žanjec. 37 V tem je namreč resničen izrek, da ›eden seje, drugi žanje‹. 38 Poslal sem vas, da boste poželi, za kar se niste trudili. Drugi so se trudili, vi pa ste vstopili v njihov trud.« 

Okrog nas so sile, ki preprečujejo, da bi seme evangelija pognalo korenine in zraslo. Eno velja za ljudi okrog nas, drugo pa znotraj naših družin. Kakšno škodo naredi hudič na naslednjih generacijah, če prepreči kristjanom, da ne prenesejo svoje vere in poznavanja Boga in Božje besede na svoje otroke. Naša največja naloga je, da gre naša vera in blagoslov naprej na potomce. Če bi eden od Adama preko Noeta in Abrahama do Jožefa in Marije v Jezusovi rodovni liniji zatajil, bi šel svet v pogubo.

Hudič je tako spridil svet, da moramo definirati, kaj je to družina. Če samo živimo skupaj, Bog to imenuje nečistovanje. Ali bi si leta 1970 predstavljali, da bodo državni organi tretirali gejevske pare kot legalne zakonce, da bomo sprejeli takšno zakonodajo? Vidimo, kako ogromno delo so temne sile opravile in spridile svet le v 50 letih. Ne vidimo jih pri delu, vidimo pa sadove! Zato svet rabi besede našega pričevanja in Jezusovo kri. Zakaj Bog nekaj ne naredi? On naredi skozi nas, če smo mu na voljo. Hudič tudi dela skozi ljudi… Pa veliko jih ima na voljo.

Kako pa današnje družine zgledajo? Starša sta ves dan v službi, otroke pa vzgaja država. Resnica iz Biblije je prepovedana, učijo pa jih, da je spolnost izven zakona OK, istospolne zveze OK, ločitev OK, abortus OK, preklinjanje je OK, tudi joga. Ker v mestih ni zemlje za preživetje in ni služb, država podpira družine. Država pravi, da starši nimajo oblasti nad tem, kar se dogaja z otroki v šoli. Biblija pravi, da uči oz. vcepi Božjo pot v otroka, da mu bo postala navada in ko se bo postaral, ne bo krenil z nje. Borimo se v duhu za svojo družino, molimo, učimo Besedo resnice, da bodo potomci potomcev Božji blagoslovljenci in bodo gradili Božjo hišo.

Bogu smo odgovorni za naš čas, za naše življenje in za ljudi, ki jih mi lahko dosežemo. Naj nam ekran ne »požre« vsega časa, ampak ga usmerimo v Božje delo. Zelo pomembno je, da delamo in sledimo temu, kar Bog dela v tem času. Naslednji odlomek velja za Jude v mileniju. Ali ne bi bilo čudovito, če bi prišlo 10 ljudi k tebi in te primejo za rokav in rečejo: S tabo gremo, ti imaš Boga in Božjo besedo. Hočemo slišati in imeti to, kar imaš ti:

ZAHARIJA 8:23 Tako govori GOSPOD nad vojskami: Tiste dni bo deset mož iz vseh jezikov narodov prijelo judovskega moža za rob suknje in reklo: »Z vami pojdemo, kajti slišali smo, da je Bog z vami!«

Branko Dežman