četrtek, 22. april 2021

POSODA ZA ČAST ALI NEČAST

POSODA ZA ČAST ALI NEČAST

April 2021


2 TIMOTEJ 2:19 Toda trdni Božji temelj stoji in ima tale pečat: Gospod pozna svoje in: »Naj odstopi od krivice vsak, kdor kliče Gospodovo ime«. 20 V veliki hiši ni le zlate in srebrne posode, marveč tudi lesena in lončena, prva za čast, druga za nečast. 21 Kdor se bo teh očistil, bo postal posoda za čast, posvečena, gospodarju koristna in pripravljena za vsako dobro delo. 

1 KORINČANOM 3:10 Po Božji milosti, ki mi je bila dana, sem kot moder gradbenik položil temelj, drug pa zida naprej. Vsak pa naj gleda, kako zida naprej. 11 Drugega temelja namreč nihče ne more položiti namesto tistega, ki je že položen, in ta je Jezus Kristus. 12 Če pa kdo na tem temelju zida zlato, srebro, dragocene kamne, les, seno ali slamo – 

13 delo vsakega bo postalo vidno. Razkril ga bo namreč dan, ker se bo razodel z ognjem, in ogenj bo preizkusil, kakšno je delo tega ali onega. 14 Kdor bo gradil na temelju, bo prejel plačilo, če bo njegovo delo zdržalo. 15 Tisti pa, čigar delo bo zgorelo, bo trpel škodo. Sam se bo sicer rešil, vendar kakor skozi ogenj.

16 Mar ne veste, da ste Božji tempelj in da Božji Duh prebiva v vas?

RIMLJANOM 9:6 Vendar pa Božja beseda ni odpovedala. Saj niso Izraelci vsi, ki so se rodili iz Izraela. 7 In tisti, ki so potomci Abrahama, niso vsi otroci. Ampak: Po Izaku se ti bo imenovalo potomstvo. 8 To se pravi: za Božje otroke ne veljajo otroci po mesu, marveč se štejejo za potomstvo otroci po obljubi. 9 Obljuba se namreč glasi takole: Ob tem času bom prišel in Sara bo imela sina. 

10 Pa ne samo to, tudi Rebeka je zanosila z enim možem, z našim očetom Izakom. 11 Njena otroka se še nista rodila in še nista naredila nič dobrega ali slabega, ko ji je bilo rečeno – da bi ostal Božji načrt po izvolitvi, 12 ker se ne opira na dela, ampak nanj, ki kliče: Starejši bo služil mlajšemu, 13 kakor je pisano: Jakoba sem ljubil, Ezava pa sovražil.

14 Kaj bomo torej rekli? Je mar pri Bogu krivica? Nikakor ne! 15 Saj pravi Mojzesu: Usmilil se bom, kogar se usmilim, in milosrčen bom, s komer sem milosrčen.

16 Torej ni odvisno od tistega, ki hoče, niti od tistega, ki teče, ampak od Boga, ki izkazuje usmiljenje. 17 Saj pravi Pismo faraonu: Prav zato sem te obudil, da na tebi pokažem svojo moč in da se moje ime razglasi po vsej zemlji. 18 Bog se torej usmili, kogar se hoče, in zakrkne, kogar hoče.

BOŽJA JEZA IN USMILJENJE

19 Vendar mi boš lahko rekel: »Zakaj torej še graja? Kajti kdo se more upirati njegovi volji?« 20 O človek, kdo si vendar ti, da bi se prerekal z Bogom? Bo mar lončenina rekla tistemu, ki jo je naredil: »Zakaj si me naredil takšno?« 21 Mar lončar ne razpolaga z glino tako, da lahko iz iste mešanice naredi eno posodo v čast, drugo v nečast? 

22 Bog pa, ki je hotel pokazati svojo jezo in razodeti svojo mogočnost, je z veliko potrpežljivostjo prenašal posode jeze, že pripravljene za pogubljenje, 23 da bi razodel bogastvo svoje slave posodam usmiljenja, ki jih je vnaprej določil za slavo, 24 se pravi nam, ki nas je poklical ne samo izmed Judov, ampak tudi izmed poganov. 25 Tako pravi tudi pri Ozeju:

Ljudstvo, ki ni moje (pogani), bom imenoval svoje ljudstvo, in njo, ki ni ljubljena, ljubljeno.

26 In zgodilo se bo: na kraju, kjer jim je bilo rečeno: »Niste moje ljudstvo,« tam se bodo imenovali sinovi živega Boga.

27 In glede Izraela kliče Izaija: Tudi če bi bilo število Izraelovih sinov kakor peska ob morju, se bo rešil samo ostanek; 28 kajti Gospod bo temeljito in naglo uresničil svojo besedo na zemlji. 29 In kakor je napovedal Izaija:

Ko bi nam Gospod nad vojskami ne zapustil potomstva, bi postali kakor Sódoma in Gomóri bi bili podobni.

Vsak človek je posoda v Božjih očeh. Vprašanje je le s čim smo napolnjeni. Na svetu sta dve vrsti ljudi: posode za čast in za nečast. Posode, ki bodo poslušne in odrešene in jih Bog hoče pri sebi v nebesih. Nečiste posode bi bile neposlušne tudi, če bi bile v nebesih. Zato bodo pogubljene. Obstaja Kajnov zarod, ki je od hudiča (1 Janez 3:12) in Božji zarod oz. rodovna linija od Seta do Jezusa in naprej do danes. Kajnov, religiozni zarod je od začetka in vse do danes preganjal Božje ljudi, ki hodijo v veri. Prve so imenovane posode usmiljenja in slave, druge pa posode jeze in pogubljenja.

Včasih vidim svet kot šahovnico, kjer se odvija bitka za duše med Bogom in hudičem. Bog ima bele figure, hudič ima črne. Mi smo imenovani tempelj Sv. Duha in smo zato čiste in neomadeževane posode. Naša odločitev je, če hočemo postati posoda za čast. Živeti moramo posvečena in ubogljiva življenja in biti oddvojeni od nečistih posvetnih posod. Poklicani smo, da smo zmagovalci. Če bomo ubogali in se bomo očistili posvetnih madežev, bomo Bogu uporabni za dobra dela. Biti posoda za čast je delo in premagovanje. Imamo svobodno voljo in naša odločitev nas bo naredila v posodo za čast ali nečast:

2 TIMOTEJ 2:20 Kdor se bo teh očistil, bo postal posoda za čast, posvečena, gospodarju koristna in pripravljena za vsako dobro delo. 


Odločitev je naša: kdor se bo očistil stvari, ki niso prav v Božjih očeh. Bog že ve končni rezultat od začetka. Mi pa ne. Prvi korak do očiščenja je, da živimo z Besedo in hodimo v duhu in občestvu z Bogom:

EFEŽANOM 5:25 … kakor je Kristus vzljubil Cerkev in dal zanjo sam sebe, 26 da bi jo posvetil, ko jo je očistil s kopeljo vode z besedo, 27 tako da bi sam postavil predse veličastno Cerkev, brez madeža, gube ali česa podobnega, da bo sveta in brezmadežna.

Če želiš ubogati Boga in Besedo, boš duhovno postajal močnejši. Resnica te bo osvobodila. Če zdaj še nimaš moči nad grehom in če boš vztrajal, boš zanesljivo tudi zmagal. Ne boš več hotel drog, alkohola, cigaret, pornografije. Če kristjan kadi, vidim njegov nivo in globino duhovnosti oz. njegovo resnost z Bogom. Njegova posoda, ki bi morala biti za čast, je pepelnik za pepel in čike. Ni ravno pričevanje za posodo časti. Ezekiel pravi podobno:

EZEKIEL 36:25 Pokropim vas s čisto vodo, da boste očiščeni. Vseh vaših nečistosti in vseh vaših malikov vas očistim. (posoda se umije s čisto vodo, z Besedo)

Greh je pregrada med nami in Bogom. Če to pregrado uspemo odpraviti, to imenujemo kako? Svoboda. Svoboda ni, če vlečeš železno kroglo (nepremagan greh) na verigi okrog gležnja. Ovira te v življenju. Ovira te v duhovnosti in Božja slava in ljubezen ne teče skozi tebe kot bi morala. Skozi leta včasih dobra Božja Cerkev postane umazana kot vlačuga in se Bog oddalji. Bog hoče čiste posode, čisto devico, ki je uporabna za delovanje Božje slave. Le kje bo Božja svetost lahko delovala kot le skozi čiste Božje posode. Živimo v času, ko še nikoli ni bilo toliko slabega vpliva sveta na kristjane in še večje brezzakonje prihaja. Toda ker vemo, da bo kralj Jezus res kmalu prišel, dvignimo standarde in se prečiščujmo. Daniel je prerokoval za čas konca:

DANIEL 12:10 Mnogi se bodo čistili in belili in precejali, medtem ko bodo krivični ravnali krivično. Nihče od krivičnih tega ne bo razumel, le razumni bodo razumeli.

NLT: Many will be purified, cleansed, and refined by these trials. But the wicked will continue in their wickedness, and none of them will understand. Only those who are wise will know what it means.


LAHKO MOLIŠ: »Gospod, hočem biti posoda za čast, da bom uporaben za dobra dela in da se bosta Božja slava in ljubezen razodevali skozi mene. Želim biti svoboden in hoditi v veri in odložiti na stran vse kar te žalosti. Nočem biti prazna posoda, ampak biti poln Sv. Duha, tako da bo kar prekipevalo, da bodo drugi čutili in opazili tvojo slavo v meni. Molim tudi za ponižno srce. Hočem biti sodržavljan svetih in domačin pri Bogu. Hočem biti vgrajen v Božjo zgradbo. Amen!«

Bog gradi svojo duhovno hišo in vsak od nas kristjanov je vgrajen vanjo. Mi smo Božje posode in delavci skupaj z Bogom. Božja hiša je Cerkev živega Boga. Cerkev iz živih kamnov.

- Posode za čast moramo biti pripravljene za Božjo uporabo.

- Živeti moramo vredno klica s katerim smo bili poklicani. (Efež. 4:1)

- Moramo biti Gospodarju koristni in biti pripravljeni za vsako dobro delo. (2 Tim. 2:21)

- Moramo biti delavci, ki se nimajo česa sramovati. (2 Tim 2:15)

- Gledati moramo naprej kako zidamo Božjo zgradbo na temelju, ki ga je začel moder gradbenik – zlato, srebro in drage kamne. (1 Kor. 3:10) Kakšna čast – mi gradimo skupaj z Bogom. Smo Božji sodelavci. (1 Kor. 3:9)

- Naučiti se moramo kako se obnašati v Božji hiši. (1 Kor. 11)

- Truditi se moramo za enotnost v Duhu z vezjo miru. V enotnosti se rušijo gore in se prikliče Božje prebujenje. Efež. 1:3)

Potrebno je nekaj dela in truda, da postanemo Bogu uporabni in posoda za čast. Bog je tisti končni lončar, ki nas pokliče in oblikuje. Sami pa moramo opraviti svoj del čiščenja. Lester Sumrall je bil star čez 80 let, ko mu je Bog govoril in mu dal za nalogo projekt Herkules. Lester je rekel Bogu: zakaj mi daješ to težko nalogo, ko veš da sem prestar? Bog je rekel: nimam drugega, ki bi mu lahko zaupal. Lester je kupil vojaško transportno letalo Hercules in so z letalom pošiljali žito itd. kot pomoč Rusiji, v Afriko itd.

Lončar ima moč nad glino, da iz nje naredi kar hoče. Pavel je bil dolgo časa posoda za nečast in je bil prevaran in je mislil da dela Bogu uslugo, ko je preganjal in zapiral kristjane. Tudi to se danes manifestira skozi religiozne kristjane, ki preganjajo duhovne ljudi. Oni so posode za nečast. Potem je Bog poklical Pavla in ga preoblikoval v enega najbolj učinkovitih Božjih delavcev:

APOST. DELA 9:15 Gospod pa mu je rekel: »Pojdi, zakaj on je posoda, ki sem si jo izbral, da ponese moje ime pred pogane in kralje in Izraelove sinove. 16 Pokazal mu bom, koliko bo moral trpeti za moje ime.«

Kakšni so bili religiozni verski voditelji? Danes je podobno: njihova posoda je polna hinavščine in greha.

MATEJ 23:27 Gorje vam, pismouki in farizeji, hinavci, ker ste podobni pobeljenim grobovom, ki se na zunaj zdijo lepi, znotraj pa so polni mrtvaških kosti in vsakršne nečistosti. 28 Tako se tudi vi na zunaj kažete ljudem pravične, znotraj pa ste polni hinavščine in nepostavnosti.

Kot smo zgoraj prebrali: Mojzes je bil posoda za čast, faraon pa posoda za nečast, ki mu je Bog otrdel srce in je preganjal Mojzesa skupaj z Izraelci. Bog je ustvaril oba, enega za častno drugega za nečastno uporabo.

Pogane Bog tisočletja ni vključil v svoj plan, razen izjem in so bili posode za nečast. Toda ko je prišel čas, je začel tudi izmed poganov klicati ljudi s srcem za Boga in nas preobraža v Božje sinove, posode za čast.

RIMLJANOM 9:22 Bog pa, ki je hotel pokazati svojo jezo in razodeti svojo mogočnost, je z veliko potrpežljivostjo prenašal posode jeze, že pripravljene za pogubljenje, 23 da bi razodel bogastvo svoje slave posodam usmiljenja, ki jih je vnaprej določil za slavo, 

24 se pravi nam, ki nas je poklical ne samo izmed Judov, ampak tudi izmed poganov. 25 Tako pravi tudi pri Ozeju: Ljudstvo, ki ni moje, bom imenoval svoje ljudstvo, in njo, ki ni ljubljena, ljubljeno.

26 In zgodilo se bo: na kraju, kjer jim je bilo rečeno: »Niste moje ljudstvo,« tam se bodo imenovali sinovi živega Boga.


Bog kot lončar je tudi nam poganom dal velike možnosti, da postanemo posode usmiljenja, da nas uporabi za častne stvari. Takole zgleda kadar ima Bog nalogo in išče pravega človeka za neko delo, kot je bil prej omenjeni Lester Sumrall:

IZAIJA 6:6 Tedaj je priletel k meni eden izmed serafov in v svoji roki držal žerjavico, ki jo je bil s kleščami vzel z oltarja. 7 Dotaknil se je mojih ustnic in rekel: »Glej, tole se je dotaknilo tvojih ustnic, tvoja krivda je izbrisana, tvoj greh je odpuščen.« 8 Nato sem slišal glas Gospoda: »Koga naj pošljem? Kdo bo šel za nas?« Rekel sem: »Tukaj sem, pošlji mene!« 9 Rekel je: »Pojdi in reci temu ljudstvu: Poslušajte, poslušajte, a ne razumevajte…

Izaija je postal očiščena posoda za čast, z voljnim srcem, da bo izpolnil Božjo nalogo. Nihče drug ni bil. Ali smo tudi mi čisti in voljni reči Bogu: Tukaj sem, pošlji mene, uporabi me, pripravljen sem za vsako nalogo, ki mi jo boš dal!«

Branko Dežman


DUH KONTROLE

 DUH KONTROLE

April 2021

Na svetu okrog nas je vse preveč ljudi, ki imajo duha kontrole in bi radi ukazovali,  manipulirali, vsiljevali svojo voljo ali mišljenje in hodili po drugih, da bi to dosegli. Spet drugi bi nas zatirali. Zato je dobro, da se pogovorimo o duhu kontrole. Vsak od nas je kdaj nagnjen k temu, da želi uveljaviti svojo voljo. So običajni ljudje, ki bi komandirali in kontrolirali. Starši se moramo paziti, da nas ne zgrabi manipulacija otrok. Zakonci se moramo paziti medsebojnega odnosa kontrole. Vsak dan pride kakšna situacija, da hočemo uveljaviti svojo voljo. Na občutljivih položajih so učitelji, vodilni v službi ali kjerkoli, vlade, pastorji so tudi pogosto krivi kontrole in manipulacije. Tudi ni redko, da otroci manipulirajo s starši. 

Ljudje kontrole so zadovoljni, kadar dosežejo, da nekdo stori, kar hočejo. Toda manipulacija jih ne naredi srečnih. Žrtev manipulatorja se kronično znajde v položaju, da mora vedno ugajati in nikoli ni dovolj dobro. Zato je žrtev kontrole, boji se razočarati manipulatorja, boji se izgubiti prijatelja ali dobro oceno na delovnem mestu, kar bi se poznalo pri plači. V službah se zgodi manipulacija za spolne usluge skupaj z grožnjami in ustrahovanjem z izgubo službe, posledično plače. Svet je umazan in manipulatorji so umazani.

Glavno orodje manipulacije je vzbujanje krivde, strahu in pogojevanje z besedico »če«. Krivdo in strah povzročimo z vpitjem, z grožnjami, tudi da se delamo žrtev in pritiskamo na vest nekoga, pritiskamo z osornostjo itd. V trgovini vidim zaposlene – zdi se mi, da šefica ni preveč dobra. Svojo avtoriteto in voljo uveljavlja tako, da je osorna.  Mama npr.  reče otroku: Če me ljubiš, boš stekel v trafiko in mi prinesel škatlico cigaret. Otrok dojame, da je njena ljubezen pogojna, mora si jo prislužiti, z deli si prisluži materino ljubezen. Žena, če ji ni kaj prav, grozi možu z ločitvijo, nerganjem, samo zato, da doseže svojo voljo. Mož jo lahko nadzira z denarjem. Po navadi se večina ljudi sploh ne zaveda, da ravnajo v duhu kontrole. Vendar ta duh rani ljudi, je destruktiven. Dela dolgoročno škodo in je v nasprotju z ljubeznijo. 

Bog hoče, da dozorimo v karakterju in imamo do drugih odnos ljubezni. Kot smo že rekli: Ljubezen pokrije množico grehov. V ozadju duha kontrole je pogosto kakšen kompleks manjvrednosti, nesigurnosti, zavrženosti itd. Tega je vse polno v naših življenjih. Bog hoče, da prepoznamo duha kontrole in druge slabosti ter korak po koraku opravimo s slabostmi našega značaja v nas. V sebi je lažje, v drugih pa z molitvijo, ljubeznijo in modrostjo. Drugega ne moremo spremeniti, sebe pa lahko, z Božjo pomočjo.

Zelo močen primer najdemo v Bibliji v zgodbi Samsona, ki ga je Dalila zmanipulirala do uničenja (Sodniki 16). Njeno srce ni bilo z njim, ampak s Filistejci: »Praviš, da me ljubiš, pa mi ne razodeneš skrivnosti, od kod ti moč.« Seveda je bil sam kriv. Ženske so mu bile šibka točka. Kaj bi moral storiti? Vstati in oditi, vendar ga je njeno meso vleklo. Vedel je, da ji ne more zaupati, saj je že prej spravila Filistejce nadenj. Ni bil prav inteligenten: Kdor ima v rokah, nima v glavi.

Vemo, da ljudje z duhom kontrole ne gledajo na interese drugih, ampak le na svoje. Ljudi vidijo le kot sredstvo za dosego svojih ciljev. Filipljanom 2:4 pravi: Naj nobeden ne gleda samo nase, temveč tudi na druge. V Bibliji opazimo še veliko ljudi z duhom kontrole in manipulacije. Eden takih je bil Absalom. Obrnil se je proti očetu in je s prilizovanjem, lažmi in pretvarjanjem trgal srca ljudi od kralja Davida in si jih pridobival zase. Če so ljudje nezadovoljni, jezni in grenki, so še posebej odprti za manipulacijo, ki zna izkoristiti njihova čustva, izkriviti njihovo mišljenje in jih pripraviti do dejanj v korist manipulatorju. Izognimo se grenkobi, s čistim umom se bomo lažje izognili tudi manipuliranju.


2 SAMUEL 15:1 Potem pa si je Absalom priskrbel voz in konje in petdeset mož, da so tekli pred njim. 2 In Absalom je vstajal zgodaj zjutraj in se postavljal ob poti pri vratih. Vsakogar, ki je imel pravdo in je prišel h kralju po razsodbo, je Absalom poklical k sebi in rekel: »Iz katerega mesta si?« Ko je rekel: »Tvoj hlapec je iz tega in tega Izraelovega rodu,« 3 mu je Absalom rekel: »Glej, tvoje zadeve so dobre in pravilne, toda pri kralju ni nikogar, ki bi te poslušal.« 

4 Dalje je rekel Absalom: »Ko bi me kdo postavil za sodnika v deželi! Vsak, ki ima pravdo ali sodbo, bi prišel k meni in bi mu prisodil pravico.« 5 Kadar se je kateri približal, da bi padel pred njim na kolena, je iztegnil svojo roko, ga pritegnil k sebi in ga poljubil. 6 Tako je Absalom delal z vsemi Izraelci, ki so prihajali h kralju po razsodbo. In Absalom je kradel srca Izraelovih mož.

Kralj Ahab in Jezabela sta delala v duhu kontrole, manipulacije, s svojo kraljevsko oblastjo sta protipravno, krivično dosegla vse, kar sta hotela. Sosed Nabot ni hotel prodati vinograda Ahabu. Ta je bil v srcu odločen, da ga bo dobil. Pri Jezabeli je dobil pozornost, ko je igral užaljeno žrtev in ni hotel ne govoriti ne jesti. Jezabela je bila talentirana v spletkah. Ona je vse uredila zanj, da je bil Nabot obdolžen in umorjen (1 Kralji 21). 

Duha kontrole najdemo v cerkvah, Jezabelin duh tudi neopazno in prikrito deluje v cerkvah obenem z duhom kontrole. Potem pa je še duh čarovništva, ki tudi deluje z duhom kontrole in je tudi aktiven v cerkvah. 1 Samuel 15:23 pravi, da je upornost kakor greh čarovništva in samovolja kakor malikovanje. Kadar cerkev kontrolira in manipulira ljudi, je eden od teh duhov na delu. Če smo ljudje, ki po značaju radi in redno kontroliramo in ustrahujemo ljudi, bomo odprli vrata tem duhovom. S svojim početjem kršimo Božjo voljo, Božjo Besedo in legalno odpremo vrata hudiču.

Narobe je, če ne učimo in ne pridigamo o dajanju in financah. Kdor ima klic in službo, ne more delovati brez sredstev. To je občutljiva tema. Toda mnogi pridigarji pri denarju manipulirajo in kontrolirajo ljudi, v napačnem duhu strižejo ljudi. Npr. rečejo: Bog mi je pokazal, da bo 50 ljudi nocoj darovalo po 1000 €. Nikomur ne moremo reči, koliko naj da. Manipulacija ni le v denarju. Pogosto manipulirajo tudi z besedami: »Bog mi je rekel«.

Velikokrat sem doživel, da mi je nekdo povedal: Bog mi je rekel, da narediš to in ono, da poročiš tega in tega itd. Jeza se mi vzdigne: Kako da Bog meni tega ni povedal, če se tiče mene? Čim dlje od takih ljudi, ne poslušajmo jih več, ker so nevarni manipulatorji in nam uničujejo življenje. Neizkušenemu lahko naredijo ogromno škodo v življenju. Eni so posebej nagnjeni k temu, da govorijo drugim, kaj jim je Bog rekel zanje. Umolkniti morajo. Toda redki pastorji si jim upajo reči, naj utihnejo.

Da ne bomo postali žrtve, moramo najprej prepoznati, da ima nekdo duha kontrole in mu postaviti meje. Vedno moramo stati na resnici, ker manipulator pogosto ne. Zavračajmo lažno krivdo, če manipulator igra, da je žrtev. Ne sprejmimo odgovornosti za njegove napake. Valil bo krivdo na druge. Zavrnimo njegove zahteve. Posebno se varujmo, če nekaj zahteva takoj in ne da  časa za razmislek. Ne podležimo impulzivnim odločitvam in kratkim rokom, ki jih postavlja. Ne sklepajmo kakih impulzivnih poslov. Boga ni zraven v impulzivnih odločitvah, zanesljivo! Manipuliranje lahko privede do finančne katastrofe. V Jezusu smo edinstveni. Ne dovolimo, da nas ima kdo za nesposobne, manjvredne in hodi po nas.

Ljudje, ki kontrolirajo, največkrat nimajo nobene moči, da bi nas v nekaj prisilili. Grozijo, da se bodo ujezili, da nas bodo odžagali ali pa bodo uporabili nekaj, da bi nas kaznovali, nam otežili življenje. Včasih je bolje reči ne in plačati ceno, ker Bog je še vedno večji od manipulatorja in nam bo pomagal iz problema. Bodimo pripravljeni presekati tako prijateljstvo, ki sploh ni prijateljstvo. Znanec, nismo vedeli, da je hudo zadolžen, je prišel k nam z zahtevo, da bi jaz formalno postal direktor njegovega problematičnega podjetja, da bi on lahko šel v pokoj. Časa za odločitev je bilo 20 minut. 

Vedel sem, da to ni bilo od Boga. Take stvari se dogajajo in nam lahko uničijo življenje, če se nepremišljeno, impulzivno odločimo. Molimo in se pogovorimo z zakoncem ali s kom, ki je izkušen. Če občutimo nemir, se ne odločimo. Če nam grozijo in so nasilni, moramo poiskati pomoč pri ustreznih avtoritetah, da zaščitimo sebe in svojo družino.


2 TIMOTEJ 1:7 Bog nam ni dal duha boječnosti, temveč duha moči, ljubezni in razumnosti.

V tem duhu moramo reševati problem. 

DEVTERONOMIJ 31:6 Bodite krepki in pogumni, ne bojte se in ne trepetajte pred njimi! Kajti GOSPOD, tvoj Bog, hodi s teboj; ne bo te pustil samega in ne bo te zapustil.

Samo Sv. Duh je tisti, ki ima nalogo, da nas nadzira nam v dobro. On je gentleman in ni manipulator. Nikoli nas ne bo silil v nekaj. Če nas Bog ne sili, se tudi ljudem ne pustimo.

Branko Dežman