sreda, 3. november 2021

JOŽEF PONAZARJA JEZUSA

 JOŽEF PONAZARJA JEZUSA

November 2021




JANEZ 17:1 Ko je to izrekel, je povzdignil oči proti nebu in dejal: »Oče, prišla je ura. Poveličaj svojega Sina, da Sin poveliča tebe, 2 kajti dal si mu oblast nad vsemi živimi bitji (mesom), da bi dal večno življenje vsem, ki si mu jih dal. 

9 Jaz prosim zanje. Ne prosim za svet, temveč za tiste, ki si mi jih dal, ker so tvoji; 10 in vse moje je tvoje, in kar je tvoje, je moje in poveličan sem v njih.

Bog je Stvarnik in vir vsega, kar obstaja.

RIMLJANOM 11:36 Kajti iz njega, po njem in zanj je vse: njemu slava na veke! Amen.

Iz Boga izvira vse. Po Jezusu pa je vse nastalo in je zanj.

1 KORINČANOM 8:5 Če pa tako imenovani bogovi na nebu ali na zemlji obstajajo – in res obstaja veliko bogov in gospodov – 6 je vendar za nas en Bog, Oče, iz katerega je vse, mi pa zanj, in en Gospod, Jezus Kristus, po katerem je vse in mi po njem.

Vse je za Jezusa.

HEBREJCEM 2:10 On (Jezus), za katerega je vse in po katerem je vse, je namreč veliko sinov pripeljal v slavo. Zato se je spodobilo, da je tistega, ki je začetnik njihovega odrešenja, izpopolnil s trpljenjem. 

KOLOŠANOM 1:15 Ta je podoba nevidnega Boga, prvorojenec vsega stvarstva, 16 kajti v njem je bilo ustvarjeno vse, kar je v nebesih in kar je na zemlji, vidne in nevidne stvari, tako prestoli kakor gospostva, tako vladarstva kakor oblasti. Vse je bilo ustvarjeno po njem in ZANJ. 17 On je obstajal pred vsemi stvarmi in v njem je utemeljeno vse 18 in on je glava telesa, to je Cerkve. On je začetek, prvorojenec med mrtvimi, tako da je postal prvi med vsemi stvarmi. 19 Bog je namreč hotel, da se je v njem naselila vsa polnost (Božanstva ) ...

Jezus je Božji prvorojenec. On je dedič vsega stvarstva, mi pa smo sodediči skupaj z njim, ne le Zemlje (Matej 5:5), ampak vsega (Razodetje 21:7 Kdor bo zmagal, bo vse podedoval).

HEBREJCEM 1:2 Njega je postavil za dediča vsega in po njem je tudi ustvaril svetove. 3 On je odsvit njegovega veličastva in odtis njegovega obstoja, z besedo svoje moči nosi vse. 

RIMLJANOM 8:16 Sam Duh pričuje našemu duhu, da smo Božji otroci. 17 In če smo otroci, smo tudi dediči: dediči pri Bogu, sodediči pa s Kristusom, če le trpimo z njim, da bomo z njim tudi poveličani. Trpimo zato, da se bomo izpopolnili. 

Gornji odlomki razodevajo Boga in Jezusa, povedo, za koga je bilo vse ustvarjeno, komu pripada vse stvarstvo. Jezus je lastnik vsega, vendar imamo tudi mi obljubljeno dediščino in solastništvo skupaj z njim. To bi nas moralo spodbuditi za prizadevno služenje Bogu.

Za boljše razumevanje, kdo Bog je in kdo Jezus in kakšen je njun medsebojni odnos, nam govori življenjska zgodba Jožefa, Jakobovega sina. Jožef simbolizira Jezusa, faraon pa simbolizira Boga. Jezus v Razodetju 3:21 pravi: Kdor zmaga, mu bom dal, da sede z menoj na moj prestol, kakor sem tudi sam zmagal in sédel s svojim Očetom na njegov prestol.



Prestol, ki je v nebesih v Novem Jeruzalemu, je Božji in Bog ga deli z Jezusom, ki sedi na njegovi desnici. On ima oblast nad vsem. Prestol Očeta kaže na to, da je on največji in imenovan tudi vsemogočni, čeprav Jezus sedi ob njem z enako avtoriteto. Janez 14:28 … saj je Oče večji od mene. 

MATEJ 26:64 Toda povem vam: Poslej boste videli Sina človekovega sedeti na desnici Moči (Božji desnici) in priti na oblakih neba.«

Enakost med njima je v avtoriteti, ki jo je Bog dal Jezusu. Toda Jezus vedno izpolnjuje voljo Očeta in vse dela v imenu Očeta. Takšen odnos vidimo pri faraonu in Jožefu. Faraon je dal vso oblast nad Egiptom Jožefu. Toda na prestolu je bil faraon in Jožef je izvrševal njegovo voljo. Imel pa je vso faraonovo oblast, kot bi sedel na njegovi desnici. Celo klanjali so se mu. (Geneza 41:43) Faraon mu je dal pečatni prstan, kar je isto kot faraonov uradni podpis dokumentov. 

Jožef ni bil brez greha, toda bil je pravičen in ni podlegel skušnjavam. Mislim, da Biblija ne omeni nobenega njegovega greha. Tudi ko je šel skozi najhujše preizkušnje, je bil bogaboječ. V veri je stal popolnoma sam, le Bog je bil z njim. V pravičnosti je bil podoben Jezusu. Ko je bil Potifarjev suženj in se ga je lotila gospodarjeva žena, je rekel: Kako naj torej storim tako veliko hudobijo in se pregrešim zoper Boga? Zbežal je od nje. (Geneza 39:9)

Jožef je bil podobno kot Jezus prezirljivo zavržen. Njegovi bratje so ga sovražili in so ga nameravali umoriti, potem pa so prodali v suženjstvo. Bil je lažno obtožen in zaprt okrog 13 let. V popolnem brezupu je plačeval ceno za svojo prihodnost. S trpljenjem je brusil svoj značaj. Ni izgubil vere, ker je bil Bog z njim in ga je blagoslavljal tudi v težavnih okoliščinah. Jožef je nastopil svojo čudežno službo, ko je bil star 30 let. Bil je odličen gospodarstvenik, ekonomist in bankir. Ni se šolal na univerzi, ampak v zaporu. Bog mu je dal sposobnosti. Faraon mu je dal pogansko ženo Asenato. To simbolizira nas kristjane, ki smo iz vrst poganov postali Jezusova nevesta.

Jožef je bil središče, srce Egipta. Ljudje iz vseh krajev Egipta in iz drugih dežel so se mu hodili klanjat in so ga prosili za žito. Če so prišli k faraonu z besedami: Daj nam hrane, jim je rekel: Pojdite k Jožefu in storite, kar vam reče. Bil je upravitelj vseh skladišč in zakladnic Egipta in je odločal o vsem. Imel je naravno oblast nad celotnim Egiptom, ki je bil v tistem času podobna velesila, kot so danes ZDA. S svojo modrostjo in Božjim blagoslovom je Jožef rešil smrti mnoge ljudi v času sedemletne lakote. Mnogim je rešil življenje, da niso umrli od lakote. Jezusa so tudi bratje Judje umorili. Mnoge Jezus rešuje peklenske pogube.

GENEZA 50:15 Ko so Jožefovi bratje videli, da je oče umrl, so rekli: »Kaj, če nas bo Jožef sovražil in nam hotel povrniti vse húdo, ki smo mu ga prizadeli!« 16 Pristopili so k Jožefu in rekli: »Tvoj oče je pred smrtjo zapovedal in rekel: 17 ›Tako recite Jožefu: Oh, odpusti vendar hudodelstvo svojih bratov in njihov greh!‹ Res so ti prizadeli húdo, a odpusti vendar zdaj hudodelstvo služabnikov Boga tvojega očeta!« Ko so mu to govorili, se je Jožef zjokal. Očitno je imel nežno, mehko srce. Odpustil jim je, ker je videl, da je bila njegova usoda Božji načrt. Jezus je odpustil Petru, ki ga je zatajil. Odpustil je tudi bratom Judom, ki ga niso sprejeli, so ga sovražili in dali križati. Prišel bo bivat mednje. 

18 Tedaj so prišli tudi njegovi bratje, se vrgli predenj in rekli: »Glej, tvoji sužnji smo!« 19 Jožef jim je rekel: »Ne bojte se! Sem mar jaz namesto Boga? 20 Hoteli ste mi sicer storiti húdo, Bog pa je to obrnil na dobro, da naredi to, kar je očitno danes: da ohrani pri življenju številno ljudstvo. 21 Ne bojte se torej! Poskrbel bom za vas in za vaše otroke.« Tako jih je tolažil in jim govoril na srce.

Bog tudi pravi: Pojdite k Jezusu. On vam bo dal kruha z nebes. Jezus bo tudi odrešil mnoge.

APOSTOL. DELA 4:12 V nikomer drugem ni odrešenja; zakaj pod nebom ljudem ni dano nobeno drugo ime, po katerem naj bi se mi rešili.



Jezusu je bila dana duhovna oblast in sedi na Božji desnici.

MATEJ 28:18 Jezus je pristopil in jim spregovoril: »Dana mi je vsa oblast v nebesih in na zemlji.

Jožef je bil nad vsemi in nad vsem v Egiptu, razen nad faraonom. Jezus je nad vsemi in nad vsem razen nad Bogom. 1 Korinčanom 15:27 … kajti vse je položil pod njegove noge. Ko pa pravi: »Vse je podvrženo,« je jasno, da razen tistega, ki mu je vse podvrgel. 28 Ko pa mu bo vse podvrženo, se bo tudi Sin sam podvrgel njemu, ki mu je vse podvrgel, da bo Bog vse v vsem.

Branko Dežman