torek, 24. maj 2022

GOSPODOV ANGEL

GOSPODOV ANGEL

Januar 2022



V Bibliji beremo, kako so angeli obiskali Božje ljudi. Med njimi je bil velikokrat angel s posebnim poslanstvom in z Božjo avtoriteto, imenovan »Gospodov angel«. Razlika med njim in ostalimi angeli je opazna. Zasledimo ga v Stari zavezi. Možnosti, kdo je to, je več. Ali se Bog manifestira kot angel? Ali je imel Jezus poslanstvo angela? Bog in Jezus sta eno, Jezus se predstavlja z Božjim imenom. Verjamem, da je bil Jezus v večini primerov Gospodov angel. Oglejmo si primere in ugotovimo, kaj mu daje karakteristiko angela z Božjo avtoriteto.

Prvi primer je Hagara, ki sploh ni bila Hebrejka, ampak Egipčanka. Bila je Sarina dekla, ki je po Sarini meseni odločitvi Abrahamu rodila sina, Izmaela. Zaradi zatiranja je Sari pobegnila in je obupana v puščavi srečala Božjega angela. Poslal jo je nazaj in ji prerokoval, da bo Izmael oče ogromnega naroda, to so današnji Arabci. V čem vidimo Božjo avtoriteto v njegovih besedah? Govoril je v prvi osebi: Silno bom namnožil tvoje potomstvo, da ga ne bo mogoče prešteti. (Geneza 16:10) Tudi ona ga je prepoznala: Imenovala je GOSPODA (Yahweh), ki je z njo govoril: »Ti si El Roí« (‘Bog, ki ga vidim’ ali ‘Bog, ki me vidi’); rekla je namreč: »Ali sem res tukaj videla tistega, ki me je videl?« Iz njenih besed je razvidno, da je verjela, da je govorila direktno z Bogom: 

יְהוֹוָה Yhovah (yeh-ho-vaw') (the) self-Existent or Eternal Ali je bil to Bog oče ali Jezus?

Abraham in Sara sta doživela obisk treh angelov oz. mož pri Mamrejevih hrastih. Prišli so oznanit Abrahamu dvoje: Abrahamu obljubljeni sin bo rojen čez eno leto, Sodoma in Gomora pa bosta uničeni zaradi hudobije. Geneza 18:1 imenuje enega od njih Yahweh. Ali se je Yahweh po človeško manifestiral, ali pa se je Jezus zaradi enosti poistovetil z Božjim imenom in prišel kot že večkrat kot angel Gospodov z vso Božjo avtoriteto?

GENEZA 18:1 GOSPOD se je prikazal Abrahamu pri Mamrejevih hrastih, ko je ob dnevni vročini sedèl pred vhodom v šotor. 2 Povzdignil je oči, pogledal in glej, pred njim so stali trije možje. 

Ponovno Yahweh, the self-Existent or Eternal, je bil to Bog oče ali Jezus, na katerem je navzoče Božje ime?

Naslednje je doživetje Abrahama na gori Morija: Bog je obljubil Abrahamu potomstvo po sinu Izaku. Potem pa mu je dal nerazumljiv ukaz, naj žrtvuje Izaka Bogu na oltarju. Abraham je ubogal, češ saj ga bo obudil od mrtvih. Na začetku, v 1. verzu, mu je govoril Bog Elohim, to pomeni v običajnem jeziku bogovi. V Gen. 22:15 pa mu je govoril Gospodov angel: 15 GOSPODOV angel je drugič poklical Abrahama iz nebes 16 in rekel: »Prisegel sem pri sebi, govori GOSPOD: Ker si to storil in nisi odrekel svojega sina, svojega edinca … Zgleda, da zaradi enosti Boga in Jezusa ni treba razlikovati. Prisegel sem pri sebi pomeni, da ni večjega od njega. Verjetno je bil to Jezus.

Gospodov angel je večkrat obiskal tudi Jakoba. Prikazal se mu je v sanjah (Gen. 31:11). Potem ga je neke noči obiskal mož, ki se je bojeval z njim do jutra. Jakob je dojel, da se je boril z Bogom. Verjamem, da z Jezusom. Tukaj ne nastopa YHWH, ampak Elohim.

GENEZA 32:27 Potem je rekel: »Spusti me, kajti zarja že vstaja!« Rekel je: »Ne bom te spustil, dokler me ne blagosloviš.« 28 Rekel mu je: »Kako ti je ime?« Pa je rekel: »Jakob.« 29 In je rekel: »Tvoje ime ne bo več Jakob, temveč Izrael, (Božji bojevnik) kajti bojeval si se z Bogom (Elohim) in z ljudmi in si zmagal.« 30 Jakob je vprašal: »Povej, prosim, kako ti je ime?« Pa je rekel: »Čemu sprašuješ po mojem imenu?« Potem ga je tam blagoslovil. 31 Jakob je tisti kraj imenoval Penuél (‘Božje obličje’): »Kajti videl sem Boga (Elohim) iz obličja v obličje in kljub temu ostal živ.« 

V Gen. 48:15,16 zgleda, da Jakob govori o enem in istem: o Bogu in Božjem angelu, ki ga je pasel in varoval. Spet vidimo Božjo avtoriteto. Jezus, manifestiran v telesu, se je bojeval z Jakobom.

Po očakih je bil Mojzes tisti, ki ga je obiskal Božji angel v gorečem grmu pri gori Horeb.

EKSODUS 3:2 Tedaj se mu je iz sredine grma v ognjenem plamenu prikazal GOSPODOV angel. Pogledal je in glej, grm je gorel s plamenom, a ni zgorel. 


Ta Gospodov angel, ki se je Mojzesu predstavil kot Bog, je bil Jezus. Spet zaradi enosti verjetno ne moremo razlikovati očeta ali sina. Bog je tukaj imenovan: Yahve in Elohim.

v.5 Bog je rekel: »Ne hôdi sem! Sezuj si sandale z nog, kajti kraj, kjer stojiš, je sveta zemlja!« 6 Potem je rekel: »Jaz sem Bog (Elohim) tvojega očeta, Bog Abrahamov, Bog Izakov in Bog Jakobov.« Tedaj si je Mojzes zakril obraz, kajti bal se je gledati v Boga. 7 GOSPOD (YAHWEH) je rekel:

Bog je obljubil Izraelcem, da jih bo Gospodov angel spremljal po puščavi v obljubljeno deželo v oblačnem stebru podnevi in v ognjenem ponoči. Očitno jim je Bog govoril. Bog je rekel, da nikoli ne bo delil svoje slave in imena z ustvarjenimi padlimi bogovi, maliki (Izaija 42:8 ISV: I, the LORD, am the one, and I won't give my name and glory to another, nor my praise to idols). Božje ime je navzoče le v Jezusu, ki je Božji edinorojeni sin in ni ustvarjen. Jezus izvršuje Očetovo voljo in ima vso Božjo oblast. Torej Jezus, je Gospodov angel, skala, ki je spremljala Izraelce skozi puščavo (1 Korinčanom 10:3,4).

EKSODUS 23:20 Glej, angela pošljem pred tvojim obličjem, da te obvaruje na poti in te pripelje v kraj, ki sem ga pripravil. 21 Pazi nanj in poslušaj njegov glas; ne upiraj se mu, ne bo namreč prenašal vašega zavračanja, ker je moje ime navzoče v njem! (To pomeni: dal sem mu vso svojo oblast) 22 Če boš poslušal njegov glas in storil vse, kar porečem, bom sovražnik tvojih sovražnikov in nasprotnik tvojih nasprotnikov. 23 Ko bo torej šel moj angel pred teboj in te pripeljal k Amoréjcem, Hetejcem, Perizéjcem, Kánaancem, Hivéjcem in Jebusejcem, ki jih bom iztrebil … 

Impozanten, občudovanja vreden mož se je prikazal Jozuetu potem, ko so prečkali Jordan pri Jerihi: Jezus se mu je predstavil kot poveljnik Gospodove vojske. On je bil tisti, ki se je boril proti tem narodom.

JOZUE 5:13 Ko je bil Józue pri Jerihi, je povzdignil oči, pogledal in glej: nasproti mu je stal mož z izdrtim mečem v svoji roki. Józue mu je pristopil in mu rekel: »Ali si naš ali naših sovražnikov?« 14 Rekel je: »Ne, marveč poveljnik GOSPODOVE vojske sem. Pravkar sem prišel.« Józue je padel s svojim obrazom na zemljo in se mu poklonil. Rekel mu je: »Kaj ima moj gospod povedati svojemu hlapcu?« 15 Poveljnik GOSPODOVE vojske je rekel Józuetu: »Sezuj si obuvalo svojih nog, kajti kraj, ki na njem stojiš, je svet.« In Józue je storil tako. 

Naročil mu ni nič drugega, kot da se sezuje, ker je kraj v njegovi prisotnosti postal svet. To je podobno Mojzesovi izkušnji pred gorečim grmom pod Sinajem.

Izraelci in Gideon so živeli v duhovnem odpadništvu in stiskah, dokler ni Bog poslal Gospodovega angela, ki je Gideona opremil z močjo in mu naročil, naj se gre borit z Midjanci. Gideon mu je daroval kozliča in nekvašen kruh. Ogenj z neba je vse to použil. Očitno mu je Jezus, knez miru, prinesel tudi mir.

SODNIKI 6:12 Tedaj se mu je prikazal GOSPODOV angel in mu rekel: »GOSPOD s teboj, močni junak!« 13 Gideón mu je rekel: »Toda, moj gospod, če je GOSPOD z nami, zakaj nas je potem vse to zadelo? Kje so vsa njegova čudežna dela, o katerih so nam pripovedovali naši očetje, ko so rekli: ›Ali nas ni GOSPOD izpeljal iz Egipta?‹ Zdaj pa nas je GOSPOD zavrgel in izročil v roke Midjáncem.«

22 Tedaj je Gideón videl, da je bil GOSPODOV angel. In Gideón je rekel: »Gorje, Gospod BOG, kajti videl sem GOSPODOVEGA angela iz obličja v obličje.« 23 GOSPOD pa mu je rekel: »Mir s teboj, nikar se ne boj! Ne boš umrl.« 24 Tedaj je Gideón tam postavil oltar GOSPODU in ga imenoval »GOSPOD je mir (Yahve shalom).«

Božji angel se je prikazal ženski Hebrejki, ki je bila nerodovitna in ji razodel, da bo rodila sina nazirca. Ker z možem nista razumela, kako ravnati po angelovih besedah, se jima je prikazal še drugič. Rodil se je Samson, ki je imel nalogo rešiti Izraelce pred sovražniki. Verjetno je bil ta Božji angel Jezus.

SODNIKI 13:6 Žena je šla in to povedala svojemu možu. Rekla je: »Božji mož je prišel k meni. Njegovo obličje je bilo kakor obličje Božjega angela, nadvse častitljivo. Nisem ga vprašala, od kod je, in tudi mi ni sporočil svojega imena.

15 Manóah je rekel GOSPODOVEMU angelu: »Naj te zadrživa, prosim, in pred teboj pripraviva kozjega mladiča.« 16 GOSPODOV angel je Manóahu rekel: »Če bi me zadržal, ne bi okusil tvoje jedi. Če pa hočeš GOSPODU pripraviti žgalno daritev, jo daruj!« Manóah namreč ni vedel, da je bil to GOSPODOV angel. 17 Potem je Manóah rekel GOSPODOVEMU angelu: »Kako ti je ime? Da te lahko počastiva, ko se izpolnijo tvoje besede.« 18 GOSPODOV angel mu je rekel: »Zakaj vprašuješ po mojem imenu? Čudovito je!«

19 Manóah je tedaj vzel kozjega mladiča in jedilno daritev ter daroval na skali GOSPODU (YAHVE), ki dela čudovite reči. Ko sta Manóah in njegova žena to gledala, 20 se je z oltarja vzdignil proti nebu plamen; v plamenu z oltarja se je vzdignil tudi GOSPODOV angel.

Poglejmo pa si primer, ko Gospodov angel ni bil Jezus in ni bil Božja avtoriteta v prvi osebi. Ta angel je sodil Jeruzalemu zaradi Davidovega greha ljudskega štetja. 

2 SAMUEL 24:16 Ko je angel iztegnil roko nad Jeruzalem, da bi ga pokončal, je bilo GOSPODU žal zaradi hudega, zato je rekel angelu, ki je pokončaval ljudstvo: »Dosti je, umakni zdaj svojo roko!« GOSPODOV angel je bil tedaj pri mlatišču Jebusejca Arávna. 



Bog je rekel, naj ne častimo angelov, toda Mojzes in Jozue sta ga častila, ker je bil Bog. Očitno sta ga prepoznala, da je bil Bog. Toda angel v Razodetju se ni pustil častiti, ker ni bil Bog. Bila pa je Božja slava na njem. Padli angeli se pustijo oz. hočejo biti čaščeni. Kdo pa je bil ta angel? Kako se je predstavil Janezu: … jaz sem služabnik skupaj s tabo, z vašimi kolegi preroki in služabnik skupaj s tistimi, ki ubogajo Božjo besedo – kristjani. Torej je bil eden od »živečih pokojnih« kristjanov, ki jih Bog uporablja kot angelske sle in je prišel Janezu posredovat Razodetje. Za kar smo se usposabljali na Zemlji, bomo uporabljeni v večnosti. Očitno duhovi/duše ne spijo in se ne dolgočasijo s harfo na oblačku. Podobno se je »pokojni« živeči Mojzes duhovno prikazal Jezusu skupaj z vnebovzetim Elijo na gori spremenitve. Bog je Bog živih, ne mrtvih. Dejavni so.

RAZODETJE 22:8 Jaz, Janez, sem tisti, ki je slišal in videl vse to. In ko sem slišal in videl, sem padel pred noge angelu, ki mi je vse to razkazal, da bi ga molil. 9 Toda rekel mi je: »Nikar! Služabnik sem, kakor ti in kakor tvoji bratje, preroki, in kakor tisti, ki ohranjajo besede te knjige: Boga môli!« (NIV - I am a fellow servant with you and with your fellow prophets and with all who keep the words of this scroll.)  

Branko Dežman