torek, 13. februar 2024

ODLOMKI O SRCU

ODLOMKI O SRCU

FEBRUAR 2024




    Kaj je to srce? Pumpa za kri? Biblija govori o duhovnem srcu ne o pumpi. Srce je naš notranji duhovni človek. Iz srca izvira naše življenje. V srcu se snuje in odraža vse kar smo in vse kar se v življenju z nami dogaja. Zato moramo čuvati in skrbeti za srce, da je zdravo, čisto, pozitivno in nepokvarjeno. V srcu je ljubezen ali sovraštvo in ljubosumje, mir, bolečina, odpuščanje, poželenje, vera in še in še. Največja Božja zapoved je v Marku 12:30 Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo. 31 Druga pa je tale: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. Večja od teh dveh ni nobena druga zapoved. 

Naj naslednji odlomki sami govorijo kaj vse izvira iz srca, dobro ali slabo.

Pregovori 4:23 – Z vso skrbjo varuj svoje srce, kajti iz njega izvira življenje.

Pregovori 14:30 – Zdravo srce je telesu življenje, ljubosumje pa je trohnoba v kosteh.

Pregovori 15:13 – Veselo srce jasní obraz, v ranjenem srcu je duša potrta. CHR Veselo srce razvedruje obličje, bolečina srca pa tare duha.

Pregovori 17:22 – Veselo srce podarja zdravje, potrt duh pa suši kosti.

Pregovori 27:19 – Kakor je v vodi obraz proti obrazu obrnjen, tako človekovo srce proti srcu drugega. (Kakor vidiš v vodi odsev tvojega obraza, tako je tvoje življenje odsev tvojega srca – ali srce odraža kakšen nekdo v resnici je.) As water reflects the face, so one’s life reflects the heart.

As a face is reflected in water, so the heart reflects the real person.

Pregovori 28:14 – Blagor človeku, ki je vedno buden (ki se vedno boji Boga), kdor pa zakrkne svoje srce, pade v nesrečo.

Matej 11:29 – Vzemite nase moj jarem in učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen, in našli boste počitek svojim dušam;

 Matej 12:34 – Gadja zalega! Kako morete govoriti dobro, če ste hudobni? Iz preobilja srca namreč govorijo usta. 35 Dober človek prinaša iz dobrega zaklada dobro, hudoben človek pa iz hudobnega zaklada húdo. 

Matej 13:15 – Otopelo je namreč srce temu ljudstvu; z ušesi so težko slišali in zatisnili so si oči, da ne bi z očmi videli, da ne bi z ušesi slišali, da ne bi v srcu doumeli in se spreobrnili in da bi jih jaz ne ozdravil.

Matej 15:18 – Kar pa prihaja iz ust, pride iz srca, in to omadežuje človeka. 19 Iz srca namreč prihajajo hudobne misli, umori, prešuštva, nečistovanja, tatvine, kriva pričevanja, kletve. 20 To je tisto, kar omadežuje človeka…

Matej 18:35 – Tako bo tudi moj nebeški Oče storil z vami (kazen), če vsak iz srca ne odpusti svojemu bratu.

Matej 22:37 – Rekel mu je: »Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem, z vso dušo in z vsem mišljenjem. 38 To je največja in prva zapoved. 

Marko 7:21-22 – Od znotraj namreč, iz človekovega srca, prihajajo hudobne misli, nečistovanja, tatvine, umori, 22 prešuštva, pohlepi, hudobije, zvijača, razuzdanost, nevoščljivost, bogokletje, napuh, nespamet. 23 Vse te hudobije prihajajo od znotraj in omadežujejo človeka.

Luka 21:34 – Varujte se, da vam srca ne bodo obtežena z razuzdanostjo, pijanostjo in življenjskimi skrbmi in da vas tisti dan ne ujame nenadoma 35 kakor zanka. Prišel bo namreč nad obličje vse zemlje. 

Janez 7:38 – Kdor veruje vame, bodo, kakor pravi Pismo, iz njegovega osrčja tekle reke žive vode.« 39 To pa je rekel o Duhu, ki ga bodo prejeli tisti, kateri so sprejeli vero vanj. Duha namreč še ni bilo, ker Jezus še ni bil poveličan.

Janez 14:1 – Vaše srce naj se ne vznemirja. Verujete v Boga, tudi vame verujte! (Božji mir čuva naše srce) 27 Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet. Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši.

Rimljanom 5:5 – Upanje pa ne osramoti, ker je Božja ljubezen izlita v naša srca po Svetem Duhu, ki nam je bil dan. (notranjega človeka)

Rimljanom 10:9-10 – Kajti če boš s svojimi usti priznal, da je Jezus Gospod, in boš v svojem srcu veroval, da ga je Bog obudil od mrtvih, boš rešen. 10 S srcem namreč verujemo, in tako smo deležni pravičnosti, z usti pa izpovedujemo vero, in tako smo deležni odrešenja. (Vera je v srcu, v duhu, v notranjem človeku.)

Efežanom 1:18 – On naj razsvetli oči vašega srca, da bi doumeli, v kakšno upanje vas je poklical, kako bogato je veličastvo njegove dediščine, ki jo daje svetim…

Filipljanom 4:7 – In Božji mir, ki presega vsak um, bo varoval vaša srca in vaše misli v Kristusu Jezusu. (razburjenost, nemir te vrže s tira)

Filipljanom 2:1 Če je torej med vami kakšna spodbuda v Kristusu,če je kakšna tolažba iz ljubezni, če je kaj medsebojnega zanimanja, če je kaj srčne naklonjenosti in sočutja… (ali so vaša srca nežna in sočutna?)

Kološanom 3:15 – In Kristusov mir naj kraljuje v vaših srcih, saj ste bili tudi poklicani vanj v enem telesu, in bodite hvaležni.

Hebrejcem 10:22 – prihajajmo z resničnim srcem in v polni gotovosti vere, saj smo v srcih očiščeni slabe vesti in naše telo je umito s čisto vodo.

Matej 5:8 Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali.

Psalm 51:10 Čisto srce, o Bog, mi ustvari, stanovitnega duha obnovi v moji notranjosti.

Ezekiel 36:26 Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost. Odstranim kamnito srce iz vašega telesa in vam dam meseno srce (poslušno, odzivno).

Luka 12:33-34 Prodajte svoje premoženje in dajte vbogajme. Naredite si mošnje, ki ne ostarijo, neizčrpen zaklad v nebesih, kamor se tat ne približa in kjer molj ne razjeda. 34 Kjer je namreč vaš zaklad, tam bo tudi vaše srce.

1 Samuel 16:7 GOSPOD pa je rekel Samuelu: »Ne glej na njegov videz ne na njegovo visoko postavo, kajti odklonil sem ga. Zares, GOSPOD ne vidi, kakor vidi človek. Človek namreč vidi, kar je pred očmi, GOSPOD pa vidi v srce.« 

Jeremija 17:9-10 Srce je zvijačnejše od vsega in zahrbtno; kdo ga more doumeti? – 10 Jaz, GOSPOD, preiskujem srce, preizkušam obisti, da dam vsakemu po njegovih potih in po sadu njegovih dejanj.

Hebrews 4:12 Živa je namreč božja beseda, učinkovita in ostrejša kakor vsak dvorezen meč in prodre do ločitve duše in duha, tudi do sklepov in mozga ter razsoja misli in namene srca.

Psalm 34:19 Blizu je GOSPOD tistim, ki so skrušenega srca, in tiste, ki so potrtega duha, rešuje.

Psalm 37:4 Razveseljuj se v GOSPODU, pa ti bo dal, kar želi tvoje srce.

Psalm 119:10 Z vsem svojim srcem te iščem, ne daj, da zablodim od tvojih zapovedi. 11 Tvoj izrek hranim v svojem srcu, da ne bi grešil zoper tebe.

Pregovori 21:2 Človeku se zdi vsaka njegova pot pravilna, GOSPOD pa preizkuša srca.