petek, 3. november 2017

GENERACIJSKA DEDIŠČINA

GENERACIJSKA DEDIŠČINA
Oktober 2017


Vsak od nas deduje značilnosti staršev, dedov in pradedov, tako dobre kot slabe. Sposobnosti, talente, poklic, debelost ali mršavost, nagnjenost k določenim boleznim, alkoholizem, kajenje, lastnosti značaja: jezo, ukazovalnost, blagost, agresivnost itd. Dedujejo pa se tudi duhovne lastnosti. Če so se ukvarjali z okultizmom, čarovništvom ali pa so bili maziljeni Božji delavci in pridigarji, se vpliv in blagoslov lahko prenaša na potomce več generacij. 


Če razumemo, da ima način življenja naših prednikov vpliv na naše današnje življenje, se lahko primerno odzovemo. Če so bili pobožni Božji delavci, lahko gradimo na njihovih temeljih, proučimo, kje so bili dobri, in gradimo na njihovih izkušnjah. Trudimo se vsaj doseči ali pa tudi preseči njihove sadove in se potruditi, da bo šla štafeta blagoslova in Božje naklonjenosti naprej na naše otroke.
Če pa smo od prednikov prejeli vpliv slabega ravnanja in upornosti Bogu, pa je naša naloga, da se zavemo grešne tradicije prednikov, se spokorimo in jo duhovno prelomimo. Slaba dela prednikov priznamo pred Bogom in ga prosimo odpuščanja, zvežemo in prelomimo oblast temnih sil in prosimo, da nam pomaga hoditi v zmagi. Tako so delali Daniel, Nehemija in drugi.

EKSODUS 20:5,6 Ne priklanjaj se jim (drugim bogovom) in jim ne služi, kajti jaz, GOSPOD, tvoj Bog, sem ljubosumen Bog, ki obiskujem krivdo očetov na sinovih, na tretjih in na četrtih (do tretjega in četrtega rodu), tistih, ki me sovražijo, 6 toda izkazujem dobroto tisočem (do tisočega rodu), tistim, ki me ljubijo in izpolnjujejo moje zapovedi.

Blagoslov Abrahama se prenaša iz roda v rod vse do danes tako pri Izraelcih kot kristjanih, saj je naš duhovni oče vere. Podobno je s Trubarjem za nas v Sloveniji.
JAKOB 2:23 Tako se je izpolnilo Pismo, ki pravi: Abraham je verjel Bogu in to mu je bilo šteto v pravičnost, in imenovan je bil »Božji prijatelj«.

RIMLJANOM 4:9 Se torej blagrovanje nanaša na tistega, ki je obrezan, ali tudi na tistega, ki je neobrezan? Pravimo namreč: Vera je bila Abrahamu šteta v pravičnost. 10 Kako mu je bila torej prišteta? Ko je bil obrezan ali ko je bil neobrezan? Ne, ko je bil obrezan, temveč ko je bil neobrezan. (Obreza je bila zunanje, vidno znamenje zaveze vernika z Bogom. Kaj pa v novi zavezi? Imamo očem nevidno duhovno obrezo srca, ki jo vidi predvsem Bog. Kje je človek ponovno rojen? Najprej v srcu, kjer biva Jezusov Duh, pozneje je prenovljen v umu. Obreza srca je pečat naše pravičnosti in rezultat naše hoje po stopinjah Abrahamove vere in občestva z Bogom.) 

11 Saj je znamenje obreze dobil kot pečat pravičnosti iz vere, ki jo je imel, ko je bil še neobrezan. To pa zato, da bi postal oče vseh neobrezanih, ki verujejo, da bi se pravičnost prištela tudi njim. 12 Obenem pa naj bi postal tudi oče obrezanih, in sicer tistih, ki niso samo obrezani, temveč tudi hodijo po stopinjah vere, ki jo je imel naš oče Abraham, preden je bil obrezan.

Predniki so nam zgled, na nas prenašajo genetske lastnosti, dedujemo pa tudi stvari, ki so nam jih tlakovali duhovno. Okrog sebe opažam, da ločitev staršev vpliva na ločitev tudi pri otrocih, morda, ker niso imeli vzora zvestobe pri starših in urejene družine. Nezakonsko rojstvo otroka se rado ponovi pri naslednji generaciji. Otroci so nagnjeni k temu, da oponašajo svoje starše. Kadar starši ravnajo narobe, se otroci počutijo opravičene, da lahko delajo iste napake, ker imajo tudi iste slabosti. Pogosto delajo še hujše stvari, kar vodi svet v pokvarjenost in propad. Kot kristjani imamo dobre možnosti, da take vzorce v družini z Jezusovo pomočjo in poznavanjem resnice (Božje volje) premagamo. Bog nam pri duhovni hoji daje možnosti in zmago, da ne sledimo tem slabim vzorom in premagamo slabosti. Potrebna je bogaboječnost, ubogljivost Bogu in nadnaravna pomoč Božjega Duha. V Jezusu smo lahko več kot zmagovalci.

Lahko so bili predniki dobri pa so kljub temu imeli nekatere slabosti in je naše delo, da ne ponavljamo napak starih. Očiten primer prenašanja slabosti iz roda v rod vidimo pri očakih Abrahamu, Izaku, Jakobu, sinovih in celo pri stricu Labanu, ki se z Jakobom igra, kdo bo koga prevaral. V genih so imeli nagnjenost k varanju in laganju. Pri Arabcih sem večkrat videl in tudi doživel tega bližnjevzhodnega duha prevare. Barantanje, varanje in postavljanje desetkratnih cen turistom je pri njih normalen del življenja.

Abraham je imel poleg duhovnih kvalitet tudi mesene slabosti, ki so se prenesle na njegovega sina, vnuke in (pra)pravnuke. Abraham je večkrat govoril polresnico, pač laž v očeh drugih. Faraon ga je močno okaral, ko je vse prišlo na dan. Zakaj je lagal? Očitno ni povsem zaupal Bogu, da ga bo varoval. Kljub Abrahamovi laži je bil Bog zvest, varoval je Saro pa tudi njega, da se je faraon ni prilastil.

GENEZA 12:10-14 Tedaj je v deželi nastala lakota in Abram je šel v Egipt, da bi tam nekaj časa ostal; kajti lakota v deželi je bila huda. 11 Ko pa se je približal Egiptu, je rekel ženi Saráji: »Glej, vem, da si lepa ženska. 12 Ko te bodo Egipčani videli in rekli: ›To je njegova žena,‹ bodo mene ubili, tebe pa pustili pri življenju. 13 Reci, prosim, da si moja sestra, da se mi bo dobro godilo zaradi tebe in bom po tvoji zaslugi ostal živ.« 14 Ko je torej Abram prispel v Egipt, so Egipčani videli, da je žena zelo lepa …

Podobno je govoril v Gerarju in si jo je kralj Abimelek vzel na dvor. Bog je kralju v sanjah zagrozil s smrtjo, zato je bil hudo pretresen in je okaral Abrahama, da kaj takega ne bi smel storiti, ker ga je zavedel v veliko nevarnost greha proti Bogu. 

Sin Izak se je zgledoval in uporabil prevaro povsem tako kot oče, v istem kraju.
GENEZA 26:6 Izak je torej ostal v Gerárju. 7 Ko so ga možje tega kraja vprašali o njegovi ženi, je rekel: »Moja sestra je.« Bal se je namreč reči, da je njegova žena. Mislil si je: »Da me morda možje tega kraja ne umorijo zaradi Rebeke.« Bila je namreč lepega videza. 8 Ko je tam bival že več dni, je filistejski kralj Abiméleh pogledal skoz okno in glej, Izak je ljubkoval ženo Rebeko. 

Prevara je šla še eno generacijo naprej. Jakobu so nadeli celo takšno ime, ki pomeni zagrabiti za peto ali (s prevaro) nekoga izpodriniti z mesta, ki mu pripada. Jakob in Ezav sta bila dvojčka. Že v trebuhu sta se prerivala. Ezav je prvi prišel na svet, Jakob pa ga je držal za peto. Jakob se je ravnal po pomenu svojega imena. Izkoristil je trenutek slabosti svojega brata, ko je bil utrujen in se je morda zaradi bolezni zelo slabo počutil. Za krožnik leče mu je odvzel prvorojenstvo. Ezav ga očitno ni cenil, čeprav so tedaj prvorojenci dobili dvojno dediščino. (Geneza 25:29-34)

Pozneje je mati Rebeka nagovorila Jakoba k prevari, da mu je oče Izak s polaganjem rok predal duhovni blagoslov. Drugorojenemu Jakobu, namesto Ezavu, ki mu je pripadal. Rebeka je vedela, da je Jakob duhoven, Ezav pa posveten, ni cenil duhovnih stvari. Blagoslov ne bi prišel v dobre roke.

GENEZA 27:5 Rebeka pa je poslušala, kaj je Izak govoril sinu Ezavu. Ezav je odšel na polje, da bi ulovil in prinesel plen.6 Rebeka pa je rekla sinu Jakobu: »Slišala sem, kaj je oče govoril tvojemu bratu Ezavu. Rekel je: 7 ›Prinesi mi plen in mi pripravi okusno jed, da bom jedel in te blagoslovil pred GOSPODOM, preden umrem.‹ 8 Zdaj pa, moj sin, poslušaj moj glas, kaj ti zapovem! 9 Pojdi k čredi in vzemi od tam dva lepa kozlička, da ju pripravim za okusno jed, kakršno ima tvoj oče rad! 10 Potem jo boš odnesel očetu, da bo jedel in te blagoslovil, preden umre.«

Jakob je s prevaro izpodrinil Ezava in si prilastil blagoslov. Pozneje je Jakob služil Labanu in vidimo, da je bila prevara v sorodstvu. Za ženo mu je podtaknil starejšo hči Leo namesto izbrane Rahele. Varal ga je pri plači in prelamljal obljube. Toda na koncu ga je Jakob z Božjo podporo prelisičil in pobegnil z ženami in obilnim bogastvom.

GENEZA 31:7  A vajin oče me je varal in mi desetkrat spremenil plačilo. Toda Bog mu ni pustil, da bi mi škodoval. 8 Če je rekel: ›Pikasta živina bo tvoje plačilo,‹ tedaj je vsa drobnica dobivala pikasta jagnjeta. Če pa je rekel: ›Progasta živina bo tvoje plačilo,‹ je vsa drobnica dobivala progasta jagnjeta. 9 Tako je Bog vzel živino vajinemu očetu in jo dal meni.

Toda prevara se ni končala pri Jakobu. Kar je sejal, je pozneje drago požel na lastni koži. Njegovi otroci so tudi njega grdo prevarali in ga skoraj spravili v grob, ker je tako zelo žaloval. Jožef je bil sin ljubljene žene Rahele in Jakob ga je imel najrajši med 11 sinovi. S svojo naklonjenostjo je pretiraval, v sinovih je vzbudil zavist in sovraštvo do Jožefa. Hoteli so ga ubiti, nazadnje pa so ga prodali v Egipt. Jakobu so se zlagali, da ga je raztrgala zver. Žaloval je do starosti, ko je resnica prišla na dan in se je srečal z živim Jožefom.


Bog želi, da prelomimo generacijska prekletstva in premagamo slabosti, ki so se od prednikov prenesle na nas. Dobro je, da vsaj enkrat potem, ko se spreobrnemo, očistimo naša življenja in prosimo Boga odpuščanja. Nekatere grehe prednikov poznamo, mnoge pa ne. Bog bo počistil znane in neznane, da nam ne bodo več v napoto. Primerov v Bibliji je več: Nehemija 9:2, Jeremija 14:20 itd.

DANIEL 9: 16 Moj Gospod, po vseh tvojih pravičnih delih naj se odvrneta, prosim, tvoja jeza in tvoj srd od tvojega mesta Jeruzalema in od tvoje svete gore. Zaradi naših grehov in zaradi krivde naših očetov sta Jeruzalem in tvoje ljudstvo v zasmeh vsem, ki so okoli nas. 17 Zdaj torej, naš Bog, poslušaj molitev svojega služabnika in njegovo prošnjo! Razjasni svoj obraz zaradi sebe, o Gospod, nad svojim opustošenim svetiščem! 
18 Nagni, moj Bog, svoje uho in poslušaj! Odpri svoje oči in poglej na naše opustošenje in na mesto, na katero je priklicano tvoje ime. Svoje prošnje polagamo predte, vendar ne zaradi svoje pravičnosti, temveč zaradi tvojega obilnega usmiljenja. 19 O Gospod, poslušaj! O Gospod, odpusti! O Gospod, bodi pozoren in stori to! Ne odlašaj, zaradi sebe samega, moj Bog, kajti tvoje ime je priklicano na tvoje mesto in na tvoje ljudstvo.« 

Biblija pravi, da je vsak sam odgovoren za svoje grehe. Sinovi niso neposredno odgovorni za grehe očetov. V prispodobi pravi, da bo vsak sojen za svoj greh.

JEREMIJA 31:29 Tiste dni ne bodo več govorili: »Očetje so jedli kislo grozdje, zobje otrok pa so skominasti.« 30 Temveč vsak bo umrl zaradi svoje krivde; zobje vsakega, ki bo jedel kislo grozdje, bodo skominasti.

Obstaja pa zakon sejanja in žetve. Kar bomo sejali, bomo tudi želi. Naše sejanje bodo želi tudi potomci za nami, lahko dobro lahko pa slabo. Če posadiš gozd, bodo potomci uživali les. Če gozd posekaš, potomci ne bodo imeli nič. V duhovnem je podobno. Včasih se blagoslov zvestega pridigarja prenaša naprej na štiri ali še več generacij in potomci gradijo na izkušnjah in blagoslovih staršev. V krščanstvu pa vemo, da so eni poklicani za setev, drugi za žetev.

GALAČANOM 6:7-9 Ne slepite se: Bog se ne pusti zasmehovati. Kar bo človek sejal, bo tudi žel. 8 To se pravi: kdor seje v svoje meso, bo od mesa žel pogubo; kdor pa seje v Duha, bo od Duha žel večno življenje. 9 Ne naveličajmo se, ko delamo dobro; kajti če se ne utrudimo, bomo ob svojem času želi. 

Vemo, da je kralj David posejal prešuštvo in umor. Bog mu je po preroku Natanu obljubil, da bo žel, kar je sejal. Sin Amnon je posilil polsestro Tamaro. To je navedlo njenega brata Absaloma, da je hotel očeta izriniti s prestola, pred očmi vsega Izraela je legel z desetimi očetovimi ženami. David jih ni več vzel nazaj. 

JEREMIJA 32:19 Tvoje oči bedijo nad potmi vseh ljudi, da daš vsakemu po njegovih potih in po sadu njegovih dejanj.

Priporočljivo je, da vsak od nas počisti slab vpliv in sejanje svojih prednikov:
- Priznajmo generacijske grehe in slabosti prednikov pred Bogom in ga prosimo odpuščanja.
- Priznajmo in se spokorimo svojih grehov in prosimo Boga odpuščanja, naj nam da moč, da ustavimo generacijske slabosti, da se ne bodo prenašale naprej na otroke.
- Prosimo Boga, naj nas očisti v Jezusovi krvi in popolnoma osvobodi slabega vpliva prednikov.
- Če so se ukvarjali z okultizmom ali religijo, zvežimo te demone v imenu Jezusa Kristusa in jih pošljimo v brezno.
- Utemeljimo se v Božji besedi, da bomo trdno stali in se znali upreti hudiču z besedami »pisano je«, z odlomki, ki se tičejo naših slabosti (hudič tam najraje napada). Tako ga bomo pregnali in bomo hodili v zmagi. (npr. alkohol, tobak, opravljanje, jeza, nemoralnost, ločitev, laži itd.)
Samo v Jezusu lahko zajemamo moč, da premagamo tako velik problem in jarem, kot je greh in generacijsko prekletstvo.

IZAIJA 10:27 Tisti dan bo vzel njegovo breme s tvojega hrbta, njegov jarem s tvojega tilnika, jarem bo uničen zaradi maziljenja.

Ne bodimo pozorni samo na generacijske slabosti. Obstajajo tudi generacijski blagoslovi! Tudi vera deluje v dobro in v slabo. Prej smo si ogledali dedovanje slabosti očakov, pa si oglejmo še blagoslove zaradi njihovih dosti bolj številnih dobrih lastnosti. 
Abraham je bil pionir vere v takratnem svetu, oče Terah je še častil malike. Podobno je tudi danes. Na nivoju rodbine in družine vedno rabimo začetnike, ki se uprejo grehu in posvetnosti in stopijo na pot blagoslova. Abraham je hodil z Bogom in ob sebi ni imel vzornika, da bi ga posnemal. In kakšno je bilo pričevanje služabnika Eliezarja, ko je šel v Kaldejsko deželo k sorodnikom iskat ženo za Izaka: 

GENEZA 24:34 Rekel je: »Abrahamov služabnik sem. 35 GOSPOD je silno blagoslovil mojega gospoda, tako da je obogatel. Dal mu je drobnice in goveda, srebra in zlata, hlapcev in dekel, kamel in oslov. 36 Sara, žena mojega gospoda, mu je rodila sina, potem ko je ostarela. Temu je izročil vse imetje. 

Kaj pa Izak? Dedoval je Abrahamovo imetje v naravnem. Ker je imel pravično srce, je bil tudi nosilec blagoslovljenega semena, po katerem se je rodil Mesija Jezus. Prejel je duhovne blagoslove, s katerimi je Bog blagoslovil Abrahama, in mu je ponovil vse velike obljube. Bog je blagoslavljal Izaka tudi zaradi očeta Abrahama:

GENEZA 26:2 GOSPOD se mu je prikazal in rekel: »Ne hôdi v Egipt, ostani v deželi, ki ti jo določim! 3 Bivaj kot tujec v tej deželi; s teboj bom in te bom blagoslovil, kajti tebi in tvojemu potomstvu bom dal vse te dežele. Izpolnil bom prisego, ki sem jo dal tvojemu očetu Abrahamu. 4 Namnožil bom tvoje potomce, da jih bo, kolikor je zvezd na nebu. Tvojemu potomstvu bom dal vse te dežele in s tvojim zarodom se bodo blagoslavljali vsi narodi zemlje. 5 Zato, ker je Abraham poslušal moj glas in izpolnjeval, kar sem mu ukazal, moje zapovedi, zakone in postave.«

Sklepamo lahko, da je bil Izak mogočneje blagoslovljen od očeta Abrahama, ker je gradil na njegovih temeljih. Očaki so bili mogočni ljudje, vendar duhovne zakonitosti delujejo za nas enako kot za njih. Če bomo poslušali Božji glas in izpolnjevali Božjo besedo, bomo nedvomno blagoslovljeni pa tudi naši otroci, seveda, če jih bomo po Božje vzgajali:

GENEZA 18:19 Izbral sem ga (Abrahama), da bo zapovedal svojim sinovom in svoji hiši za njim, naj se držijo GOSPODOVE poti in ravnajo v skladu s pravičnostjo in pravico; tako bo GOSPOD izpolnil Abrahamu, kar mu je obljubil.« 

Tako je tudi bilo. Izak je bil po Božje vzgojen, bil je silno blagoslovljen in Bog je izpolnil svoje obljube prek njega. Generacijski blagoslov očakov je posledično postal blagoslov vsem narodom na zemlji! Ali bi bilo tako, če bi Izak skrunil svojo pot z Bogom? Nikakor. Dobro je, če lahko zajemamo svojo duhovnost iz vodnjaka svojih vzornih staršev.

GENEZA 26:12 Izak je sejal v tej deželi. Tisto leto je pridelal stotero; tako ga je GOSPOD blagoslovil. 13 Mož je obogatel in potem še in še bogatel, tako da je bil silno mogočen. 14 Imel je črede drobnice in goveda in veliko služabnikov. Zaradi tega so mu bili Filistejci nevoščljivi.

Jakob je bil deležen vsega, kar sta očeta Abraham in Izak posejala zanj in sta mu položila duhovne temelje. Bog je bil z njim in ga blagoslavljal, nad njim so bila odprta nebesa. Blagoslovljen je bil duhovno in tudi v naravnem je postal premožen.

GENEZA 28:11 Vzel je enega od kamnov tistega kraja, si ga položil za vzglavje in zaspal na tistem mestu. 12 V sanjah so se mu prikazale stopnice, ki so bile postavljene na zemljo, vrh pa jim je segal do neba. In po njih so Božji angeli hodili gor in dol. 13 In glej, GOSPOD je stal zgoraj in rekel: »Jaz sem GOSPOD, Bog tvojega očeta Abrahama in Izakov Bog. Zemljo, na kateri ležiš, bom dal tebi in tvojim potomcem.
14 Tvojih potomcev bo kakor prahu zemlje. Razširil se boš proti zahodu in vzhodu, proti severu in jugu, in v tebi in tvojem potomstvu bodo blagoslovljeni vsi rodovi zemlje. 15 Glej, jaz bom s teboj in varoval te bom, kjer koli boš hodil, in pripeljal te bom nazaj v to deželo. Zares te ne bom zapustil, dokler ne storim, kar sem ti obljubil.« Vau, kakšna preroška generacijska obljuba! Trubar je le za naš slovenski narod, pa je že to veliko.

Eden od najbolj vidnih Božjih ljudi, ki je hodil v blagoslovih zaveze in so bili pozneje mnogi blagoslovljeni po njem, ker je bil Bogu všeč, je bil David. Bog je velikokrat blagoslovil kralje zaradi svojega odnosa in obljub Davidu. Npr.:

1 KRALJEV 15:4 (Kralj Abija) 4 A zavoljo Davida mu je GOSPOD, njegov Bog, dal svetilko v Jeruzalemu: povzdignil je njegovega sina za njim (Asa) in dal, da je Jeruzalem obstal, 5 ker je David delal, kar je prav v GOSPODOVIH očeh, in vse dni svojega življenja ni prestopil ničesar, kar mu je zapovedal, razen v zadevi Hetejca Urijája. Kaj je to svetilka? Božja prisotnost, oz. človek, ki bo hodil v luči z Bogom in bo Bog z njim. 

2 KRALJEV 20:6 (Ezekija) Rešil bom tebe in to mesto iz rok asirskega kralja in branil to mesto zaradi sebe in zaradi Davida, svojega služabnika.« 
Bog dovoli, da nam spodleti, tudi če se sicer trudimo izpolnjevati Božjo voljo in smo njegovi prijatelji. Očitno bo naše vzorno življenje blagoslovilo še več generacij za nami. Bog je imenovan tudi: »GOSPOD, Bog vaših očetov ali Bog vaših prednikov«. Danes večini ni veliko mar niti za prednike niti za potomce. Toda Bogu je oboje zelo mar. Koliko generacij je blagoslovil Božji mož Trubar, ker je izpolnjeval Božjo voljo? 


Biblija večkrat pravi, da ko nekdo umre, je pridružen svojim očetom ali prednikom. Očitno bomo v nebesih s svojo rodbino in potomci nam bodo pridruženi. In če mi duhovno dobro sejemo, bomo duhovno dobro vplivali na potomce, obrodili bodo več sadov in nam bodo večno hvaležni. Tega se je treba zavedati in si vzeti k srcu! Kaj pa če s svojo sebičnostjo uničimo svoj zakon in življenja svojih otrok in s takimi deli pridemo v večnost? Kaj pa, če se podamo v okultizem in še druge potegnemo za sabo?


Branko Dežman

torek, 31. oktober 2017

BOŽJA PRESKRBA

BOŽJA PRESKRBA

1. november 2017



Novembra 2006 sem se vrnil z Biblične šole v Tulsi v Oklahomi. Po pettedenskem bivanju v ZDA mi ni ostalo več veliko prihrankov. Ko sem se vrnil domov, sva z ženo po dveh tednih prejela telefonski klic s Filipinov češ, da je njen oče hudo zbolel in naj pride domov. Denarja ni bilo in si ni mogla privoščiti tako dolge poti. Sledilo je še več klicev in po 10-ih dneh ji je mama rekla, naj takoj pride, če še hoče videti očeta živega.

V srcu sem začutil, da bo šla domov, vendar nisem vedel, kako se bo to zgodilo. Nisva si sposodila in tudi nisva nikogar prosila za denar. Vse sva prepustila Bogu. Zadeva se je razvedela. V nedeljo naju je v cerkvi po bogoslužju obkrožilo več ljudi z darovi in v desetih minutah sva prejela toliko denarja, da je zadostovalo za Julijo, da bi šla na pot sama, hvala Bogu. Neka ženska nama je ponudila 300 €. Saj imava že dovolj, sva rekla. Čez pet minut je prišla nazaj in je rekla, da čuti, da je ta denar za naju in nama ga je potisnila v roke. Po premisleku je žena ugotovila, da ni hotela iti sama na dolgo pot. Tudi jaz bi moral iti zraven, vendar zame ni bilo dovolj denarja. 

V ponedeljek sem v veri odšel na agencijo in uslužbenki razložil situacijo. Rezervirala je dve letalski vozovnici in do srede bi ju morala plačati. Denar je začel prihajati po pošti iz raznih koncev Slovenije, toda v sredo ga zame še ni bilo dovolj. Za ženo sva položila predujem. Uslužbenka na agenciji pa je zame izvedla trik. Zbrisala je rezervacijo in jo ponovno vnesla v računalnik, tako sem pridobil še en dan. V četrtek sva čakala poštarja. Končno je po pošti prišlo še več denarja in bilo ga je dovolj, da sem popoldan lahko šel plačat obe vozovnici, slava in hvala Bogu. V petek pa sva letela na Filipine. Bog ni nikoli prepozen, čeprav včasih lovimo zadnje minute. Zjutraj, preden sva odšla, pa je Bog še v postelji krstil Julijo v Svetem Duhu in je govorila v jezikih. Duhovno je bila s tem še dodatno opremljena za Božje delo. Na Filipinih je Bog po naju odrešil in ozdravil več ljudi. Oče pa ni bil več živ, ko sva prispela tja … Prišla sva na pogreb.

Še večkrat nama je bil Bog naklonjen z obilnimi darovi, vendar jih bom le na kratko omenil, ker ima vsak za seboj svojo zgodbo. 8. decembra 1991, ko sem še živel v Novi Zelandiji, sem doživel Božji dotik ozdravljenja. Kmalu potem, še isti dan, mi je Bog govoril, da bom šel leta 1992 domov v Evropo. Prihrankov nisem imel. Povratna vozovnica v Evropo in Izrael je draga. Denar je prišel in šel sem domov za dva meseca in skoraj za en mesec v Izrael. Takrat se je začela hišna skupina v Kranju. 
Ko se je rodil sin Gabriel, ga je ponosna mama Julija želela pokazati svoji družini na Filipinih. Po skoraj treh letih molitev mi je Bog dvakrat govoril sredi novembra 2010, da bomo šli. Prihrankov nismo imeli. S presenečenjem sta prišla dva čeka, eden z daljnega vzhoda in drugi iz ZDA. Od znancev v Sloveniji pa sva prejela nekaj gotovine, kar jim je Bog dal na srce. Po zgodbi o potrpežljivosti in neučakanosti smo končno šli na pot konec februarja 2011 za 10 tednov in tam opravili veliko dobrega dela za Božje kraljestvo.



Leta 2005 smo po Božji pobudi prejeli rabljen avto brez denarja. Ne vem, če sem sploh kaj molil. Pozneje smo odplačali tri »ne pretežke« obroke. Predvsem lahko poudarim zanesljivost avta. Bog ve kakšen avto izbrati. Razen vzdrževalnih del, vsa leta nisem imel dražjih popravil. Bog nas je vsa leta blagoslavljal z nešteto manjšimi stvarmi in nam v življenju ni ničesar manjkalo.
Še eno veliko Božje delo bom opisal, kako Bog skrbi za nas, kadar vidi potrebo. Leta 1997 sem se odpravil v Rhema biblično šolo za ozdravljenje v zame neznane kraje v Tulso v Oklahomi. V centru mesta sem našel še kar ugodno prenočišče, toda cerkev (šola) je bila oddaljena skoraj 50 km od mesta in javnega prevoza do tam ni bilo. Razdalje v ZDA so velike. Hotel bi me stal več kot 1500 $ za en mesec in toliko denarja nisem imel. Toda Bog je čudežno rešil zame nemogočo situacijo, sicer šole ne bi mogel obiskovati. Nek kristjan me je odvedel na krščansko srečanje v nekem hotelu v centru mesta. Tam nisem nikogar poznal in preden se je srečanje začelo, je k meni pristopila starejša ženska 80-ih let, Lillian. 

Kot »strela z jasnega« mi je ponudila sobo, kjer bi lahko prenočeval. Ves presenečen sem sam pri sebi rekel: »Če je blizu Rhema cerkve v kraju Broken Arrow na obrobju Tulse, jo bom vzel, sicer pa ne.« Gospa mi je razložila, da je njeno stanovanje le 20 minut peš od tam. Mislim, da nobenih stanovanj ni bilo bliže od njenega. Kdor je bil v ZDA, ve, da tam peš brez avta ne moreš nikamor, jaz pa sem lahko vsak dan peš ali s kolesom hodil na predavanja. Lillian mi je bila kot skrbna babica in sva se odlično razumela. Takrat sem prejel krst v Svetem Duhu in me je spodbujala, da sem treniral jezike in sva skupaj govorila, pela in molila. Nepozabno je bilo in hvala Bogu za take čudovite izkušnje.

Najin prvi avto je bil nekoliko majhen, ko se nama je rodil sin, pa tudi postaral se je. Sedem let sva molila za večjega. Molitev tudi ni vedno lahko delo in imaš obdobja, ko se naveličaš. Nekdo je videl našo potrebo in nama je podaril 4000 € za nakup avta. Pol leta sva iskala na razne načine, vendar noben avto nama ni »sedel v srce«. Potem nama je nekdo drug podaril še 2000 € in kmalu potem naju je Bog vodil na precej čudežen način v Maribor in sva vedela, da je bil to tisti pravi – prostoren eno-prostorec – boljši od tistega za katerega sva molila. Hvala Bogu.

Vedno sem vesel in hvaležen, kadar sem deležen blagoslova, pomoči in naklonjenosti od Boga in ljudi. Vsak od nas kdaj prejme dar ali pomoč od drugih in smo tega veseli. Dolgoročno pa ugotoviš, da obstaja nekaj, kar je še večji blagoslov od prejemanja in to je, da sam daješ in da si sposoben dajati in pomagati. Apostol Pavel je to vedel in pravi:
APOSTOLSKA DELA 20:35 Vsem sem vam dal zgled, kako moramo s trdim delom pomagati slabotnim in se spominjati besed Gospoda Jezusa, ki je rekel: "Večja sreča (večji blagor) je dajati kakor prejemati."
Bolje je dajati kot prejemati, ker nas je Bog ustvaril za dobra dela.
EFEŽANOM 2:10 Njegova stvaritev smo, ustvarjeni v Kristusu Jezusu za dobra dela; zanje nas je (ali: dela, ki jih je) Bog vnaprej pripravil, da bi v njih živeli.

Branko Dežman

nedelja, 11. junij 2017

KAJ JE GNUSOBA V BOŽJIH OČEH

KAJ JE GNUSOBA V BOŽJIH OČEH
Svetopisemski odlomki z razlago
Oktober 2011



            Bog sovraži vsak greh, toda za nekatere grehe Biblija še posebej poudarja, da so Bogu gnusoba. Kaj je to gnusoba? To je občutek, ki ga povzroči kaj izredno grdega, odvratnega, kar vzbuja skrajen odpor oz. gnus. Zaradi takšnih grehov, če jih ne izpovemo Bogu in ga prosimo odpuščanja, če se jih torej ne izpokorimo, bo nad nas prišla Božja jeza:
KOLOŠANOM 3:6  Zaradi tega prihaja Božja jeza na sinove nepokorščine …
RIMLJANOM 1:18 Božja jeza se namreč razodeva iz nebes nad vsakršno brezbožnostjo in krivičnostjo ljudi, ki s svojo krivičnostjo dušijo resnico.
            Biblija pravi, da nihče, kdor počenja gnusen greh, ne bo mogel vstopiti v nebeški Novi Jeruzalem:
RAZODETJE 21:27 Vanj ne bo nikdar stopilo nič nečistega, tudi ne, kdor počenja gnusobo in laž, ampak bodo vstopili samo tisti, ki so vpisani v Jagnjetovi knjigi življenja.
            Dobro je poznati, kaj Biblija pravi o gnusobah, da ne bi bili izbrisani iz knjige življenja.
            Biblija tudi jasno pravi, kje bodo po smrti preživeli večnost ljudje, ki so počenjali gnusobe – z drugimi besedami sprevrženci in pokvarjenci.
RAZODETJE 21:8  Toda strahopetci in neverniki, pokvarjenci in ubijalci, nečistniki in čarovniki, malikovalci in vsi lažnivci bodo dobili svoj delež v jezeru gorečega žvepla. To je druga smrt.«
             Beseda 'gnusoba' je 67-krat napisana v Bibliji, od tega dvakrat v Novi zavezi. Nekatere od teh gnusob, predvsem Božji predpisi glede hrane, se nas v Novi zavezi ne tičejo več. Tudi usmrtitve za take grehe Bog v Novi zavezi ne zahteva več, ker nam je dal milost in možnost spokoritve in sprave z Bogom preko Jezusa.

GNUSOBE V BIBLIJI
 SPOLNI GREHI:
LEVITIK 18:6 Nihče naj se ne približa nobenemu sorodniku svojega mesa, (to je krvnemu sorodniku) da bi odkril njegovo nagoto; (to je da bi imel z njim spolne odnose; podobno v nadaljevanju.) jaz sem GOSPOD.
7 Ne odkrivaj ne nagote svojega očeta ne svoje matere; tvoja mati je; ne smeš odkriti njene nagote. 8 Ne odkrivaj nagote žene svojega očeta; (to je mačehe) to je očetova nagota!
9 Ne odkrivaj nagote svoje sestre, očetove ali materine hčere, rojene v hiši ali zunaj nje! 10 Ne odkrivaj nagote hčere svojega sina ali hčere svoje hčere, kajti to je tvoja lastna nagota. 11 Ne odkrivaj nagote hčere žene tvojega očeta; (to je polsestre) rodila se je tvojemu očetu, tvoja sestra je; ne odkrivaj njene nagote!
12 Ne odkrivaj nagote sestre svojega očeta; meso (to je krvna sorodnica) tvojega očeta je.
13 Ne odkrivaj nagote sestre svoje matere, saj je meso (to je krvna sorodnica) tvoje matere!
14 Ne odkrivaj nagote brata svojega očeta; ne bližaj se njegovi ženi; tvoja teta je! 15 Ne odkrivaj nagote svoje snahe; žena tvojega sina je; ne odkrivaj njene nagote!
16 Ne odkrivaj nagote žene svojega brata; to je nagota tvojega brata! 17 Ne odkrivaj nagote žene in njene hčere! Hčere njenega sina ali hčere njene hčere ne smeš jemati, da bi odkrival njuno nagoto; krvni sorodnici sta; (gr. tvoji bližnji sorodnici sta) to bi bila sramota.
18 Ne jemlji za ženo sestre svoje žene, da bi postala njena tekmica, ko bi odkrival njeno nagoto poleg še živeče!
19 Ne približuj se ženi, kadar ima mesečno čiščo, da bi odkrival njeno nagoto!
20 Ne smeš spolno občevati z ženo svojega rojaka; s tem bi postal nečist.
22 Ne smeš ležati z moškim kakor se leži z žensko; to bi bila gnusoba.
23 Z nobeno živaljo ne smeš spolno občevati; postal bi nečist! In ženska naj se ne postavlja pred žival, da bi se z njo parila; to bi bila sprevrženost. 
26 Izpolnjujte torej moje zakone in odloke in ne počenjajte nobene od teh gnusob, ne domačin ne tujec, ki biva med vami!

 ČE LOČENI VZAME PRVO ŽENO NAZAJ, MEDTEM KO JE BILA ŽE POROČENA Z DRUGIM:
DEVTERONOMIJ 24:1 Če kdo vzame žensko in se z njo poroči in če ona potem ne najde naklonjenosti v njegovih očeh, ker je na njej našel kaj zoprnega, pa ji napiše ločitveni list, ji ga da v roke, jo odslovi iz svoje hiše, 2 ona pa odide iz hiše in gre in postane žena drugega, 3 pa jo ta drugi mož, ki si jo je vzel za ženo, neha imeti rad, ji napiše ločitveni list, ji ga da v roke, jo odslovi iz svoje hiše, ali pa ta drugi mož, ki si jo je vzel za ženo, umre, 4 je njen prvi mož, ki jo je odslovil, ne sme ponovno vzeti, da bi mu bila za ženo, potem ko je postala nečista. Kajti to je gnusoba pred GOSPODOM; ne spravljaj v greh dežele, ki ti jo GOSPOD, tvoj Bog, daje v last! V Novi zavezi Bog ne odobrava, ampak sovraži ločitev. Spravi se s partnerjem ali ostani sam. (Marko 10:10-12, Luka 16:18) Ob ponovni poroki zagrešiš prešuštvo.

HOMOSEKSUALNOST:
LEVITIK 18:22 Ne smeš ležati z moškim kakor se leži z žensko; to bi bila gnusoba.
LEVITIK 20:13 Če kdo leži z moškim, kakor se leži z žensko, sta oba storila gnusobo; naj bosta usmrčena; njuna kri pade nanju.
DEVTERONOMIJ 23:18 Naj ne bo posvečene vlačuge med Izraelovimi hčerami, ne posvečenega vlačugarja med Izraelovimi sinovi. 19 Ne prinašaj vlačugarske nagrade ne pasjega plačila (to je denarja, ki ga dobi svetiščni homoseksualni prostitut) v hišo GOSPODA, svojega Boga, za kakršno koli zaobljubo! Kajti oboje je gnusoba GOSPODU, tvojemu Bogu.
DEVTERONOMIJ 22:5 Ženska naj ne nosi moške obleke in moški naj si ne oblači ženskih oblačil; kajti gnusoba je GOSPODU, tvojemu Bogu, kdor koli to dela. Istospolno usmerjeni moški pri nas in po svetu se naličijo in oblečejo v ženska oblačila in so dejansko videti kot ženske, zato lahko zavedejo normalne moške. Bogu je to gnusoba.
MALIKOVANJE, TUJE RELIGIJE, ČAŠČENJE DEMONOV, VEDEŽEVANJE, SATANIZEM
DEVTERONOMIJ 12:30 Ne išči njihovih bogov in ne reci: »Kako so ti narodi služili svojim bogovom? Tudi jaz bom tako delal.« 31 Ne delaj tako GOSPODU, svojemu Bogu, kajti vse, kar je GOSPODU gnusoba, kar sovraži, delajo oni svojim bogovom; saj celó sinove in hčere v ognju sežigajo bogovom. Danes to velja za budizem, hinduizem, islam, new age itd. (berite 1. Peter 4:3, 2. Kroniška 15:8)
DEVTERONOMIJ 7:25 Podobe njihovih bogov sežgite v ognju; ne žêli si srebra in zlata, ki je na njih, in si ga ne jemlji, da se s tem ne zapleteš v zanko; kajti to je gnusoba za GOSPODA, tvojega Boga. Podobe, kipci tujih bogov so Bogu gnusoba in jih je treba uničiti (Devteron. 27:15).
DEVTERONOMIJ 18:10 Naj se ne najde pri tebi nihče, ki bi sina ali hčer žrtvoval v ognju, ki bi opravljal vedeževanje, zarotoval, razlagal znamenja ali čaral 11 ali izgovarjal uroke ali klical duhove umrlih in druge duhove ali povpraševal umrle za svet. 12 Kajti GOSPODU je gnusoba, kdor koli dela te reči, in zaradi teh gnusob jih bo GOSPOD, tvoj Bog, pregnal pred teboj.
IZAIJA 44:19 Nihče si ne vzame k srcu, nima spoznanja ne razumnosti, da bi dejal: Polovico (lesa) sem pokuril v ognju, na žerjavici sem spekel kruh, spekel sem meso in ga pojedel, iz ostanka pa naj naredim gnusobo, naj se priklanjam pred lesenim štorom? V Božjih očeh je izdelava in čaščenje religioznih kipcev gnusoba. Bog je duh, ne les, mavec ali kovina in ga moramo častiti v duhu in resnici (Janez 4:24).
VARANJE PRI TEHTANJU, MERSKIH ENOTAH:
DEVTERONOMIJ 25:13 Ne imej v svoji vreči dveh vrst uteži, večje in manjše! 14 Ne imej v svoji hiši dveh vrst škafov, večjega in manjšega! 15 Imej celo in pravilno utež, imej cel in pravilen škaf, da se ti podaljšajo dnevi na zemlji, ki ti jo daje GOSPOD, tvoj Bog! 16 Kajti gnusoba je GOSPODU, tvojemu Bogu, vsak, ki dela te reči, vsak, ki ravna nepošteno.
PREGOVORI 11:1 Goljufiva tehtnica je GOSPODU gnusoba, pravična utež pa mu je všeč.
Pregovori 20:10,23 Dvojna utež in dvojna mera, oboje je GOSPODU gnusoba. 23 Dvojna utež je gnusoba GOSPODU, goljufiva tehtnica ni dobra.
JEREMIJA 6:13,15 Kajti vsi od najmanjšega do največjega se pehajo za dobičkom. Varajo vsi, od preroka do duhovnika. 15 Mar se sramujejo, ker so počenjali gnusobo? Pohlep in njegova dela so Bogu gnusoba.
GNUSOBE PRED GOSPODOM V PREGOVORIH:
PREGOVORI 3:31, 32 Ne zavidaj nasilnemu človeku, ne ubiraj nobene njegove poti. 32 Kajti odpadnik (izprijenec, perverznež) se gnusi GOSPODU, z iskrenimi pa je zaupen.
PREGOVORI 6:16-19
16 Šest reči sovraži GOSPOD, sedem se jih gnusi njegovi duši:
17 prevzetne oči, lažniv jezik in roke, ki prelivajo nedolžno kri,
18 srce, ki kuje zle naklepe, noge, ki se spuščajo v tek za hudobijo,
19 kriva priča, ki govori laži, in kdor seje prepire med brate.

PREGOVORI 8:7,8  (modrost) Moja usta govore resnico, krivica je gnusoba mojim ustnicam. 8 Vsi izreki mojih ust so pravi, v njih ni nič zvijačnega (hinavskega) ali izkrivljenega (zahrbtnega).
PREGOVORI 11:20 Kdor je izkrivljenega srca (izprijen, perverzen), je GOSPODU gnusoba, kdor hodi brezgrajno, mu je všeč.
PREGOVORI 12:22 Lažnive ustnice so GOSPODU gnusoba, všeč pa so mu tisti, ki si prizadevajo za resnico.
PREGOVORI 16:5 Vsak ošabnež (ponosen, aroganten) je GOSPODU gnusoba, gotovo ne ostane brez kazni.
8 Daritev krivičnih je GOSPODU gnusoba, molitev iskrenih pa mu je všeč.
9 Krivičnikova pot je GOSPODU gnusoba, ljubi pa tega, ki se poteguje za pravičnost. 26 Hudobni naklepi so GOSPODU gnusoba, prijazni izreki mu ugajajo.
PREGOVORI 17:15 Kdor oprošča krivega in kdor obsoja pravičnega, oba sta gnusoba GOSPODU. Svet hiti v anarhijo in brezzakonje. Vse več je primerov, ko so hudobni opravičeni, pošteni pa obsojeni. Če udariš vlomilca, ki ponoči hodi po tvoji hiši, te lahko toži in boš kaznovan.

PREGOVORI 21:27 Daritev krivičnih je gnusoba, še bolj, če darujejo s slabim namenom. Ob tem verzu mi pridejo na misel razne hudobne rokerske skupine (iz medijev zveš o njihovem izprijenem življenju), ki organizirajo dobrodelne koncerte za lačne, za pomoč po potresu, za šole, bolnice itd. Res, da so takšna njihova dela dobra in potrebna, toda v Božjih očeh to ni sprejemljivo. Ne bodo opravičeni zaradi tega in ne bodo prišli v nebesa. Bog gleda na srce in hudobnih ne bo in ne more sprejeti v nebesa, če se ne spokorijo, saj bi tudi tam delali zlo in sejali upornost. Ostali njihovi grehi jih bodo potegnili v pekel. Le z dobrimi deli ne moreš priti v nebesa, če se grehov ne spokoriš in v veri ne sprejmeš Jezusa v svoje življenje.
PREGOVORI 28:9 Kdor odvrača svoje uho, da ne posluša postave, je tudi njegova molitev gnusoba.
DELA LAŽNE RELIGIOZNE CERKVE, KI PREGANJA PRAVE KRISTJANE:
RAZODETJE 17:2, 4-6 Z njo so se vlačugali kralji zemlje, prebivalci zemlje pa so se upijanjali z vinom njenega vlačugarstva.« 4 Ženska (lažni religiozni sistem, ki vlada narodom) je bila oblečena v bager in v škrlat in bleščeče okrašena z zlatom, z dragimi kamni in z biseri, v roki pa je držala zlato čašo, polno gnusob in nečistosti svojega vlačugarstva. 5 Na čelu je imela napisano ime, ki je bilo skrivnost: »Véliki Babilon, mati vseh vlačug in gnusob na zemlji.« 6 Videl sem, da je ženska pijana od krvi svetih in od krvi Jezusovih pričevalcev.
Biblija imenuje Bogu zveste kristjane, ki so se spokorili greha in prejeli Svetega Duha, 'devica'. Lažne religiozne kristjane, ki živijo v grehu, Biblija imenuje 'vlačuga'. 'Meseni' kristjani bodo vedno preganjali duhovne, Bogu zveste kristjane.
OSTALO:
EZEKIEL 18:10 Če pa ima nasilnega sina, ki preliva kri in počenja katero tehle reči – 11 medtem ko sam vsega tega ne dela: pojeda na gorah (daritveno meso), oskrunja ženo svojega bližnjega, 12 izkorišča revnega in ubogega, ropa, ne vrača zastavljenega, vzdiguje oči k malikom, počenja gnusobo, 13 posoja na obresti in odira – bo mar živel? Ne bo živel! Ker je počenjal vse te gnusobe, bo zagotovo umrl: njegova kri je nad njim. Takšna dejanja ti prinesejo duhovno smrt v ognjenem jezeru skupaj s hudičem.
LUKA 16:15 On (Jezus) pa jim je rekel: »Vi (verski voditelji) sebe opravičujete pred ljudmi, toda Bog pozna vaša srca. Kar je pred ljudmi visoko, je pred Bogom gnusoba. Visoke stvari v človeških očeh so denar, premoženje, položaj v službi ali v družbi, popularnost, ponos, čast in slava itd. Bog ne vrednoti ljudi po tem, ampak po tem, kaj je v njihovih srcih.
RAZODETJE 21:7,8,27 Kdor bo zmagal, bo to podedoval in jaz bom njemu Bog, on pa meni sin. 8 Toda strahopetci in neverniki, (nezvesti) pokvarjenci in ubijalci, nečistniki in čarovniki, malikovalci in vsi lažnivci bodo dobili svoj delež v jezeru gorečega žvepla. To je druga smrt.
27 Vanj (v nebeški Jeruzalem) ne bo nikdar stopilo nič nečistega, tudi ne, kdor počenja gnusobo in laž, ampak bodo vstopili samo tisti, ki so vpisani v Jagnjetovi knjigi življenja.
            Preden smo postali kristjani, smo živeli v nevednosti in vsak od nas je zagrešil kakšno od zgoraj omenjenih gnusob. Da ne bi končali v ognjenem jezeru skupaj z upornim nadangelom Luciferjem-hudičem, je Bog poslal z nebes svojega edinorojenega Sina Jezusa Kristusa, ki nas je na križu odrešil, da ne bi bili pogubljeni. Jezus je edina pot k Bogu in vrata v nebesa.

MOLITEV ODREŠENJA (molite glasno in iskreno):
“Dragi Oče v nebesih, v imenu Jezusa Kristusa kličem k tebi, ker nočem biti pogubljen z grešnim svetom v peklu. Rad bi prejel odrešenje in večno življenje v nebeškem kraljestvu.
            Hvala ti, Oče, da si žrtvoval svojega sina Jezusa Kristusa na križu, da je umrl in prelil kri za moje grehe in da si ga obudil od mrtvih in sedi na prestolu v nebesih. 
            Gospod, zavedam se svojih grehov in jih obžalujem. Prosim te, odpusti mi jih in me popolnoma očisti v Jezusovi krvi. Prosim, osvobodi me vseh hudičevih spon.
            Jezus, prosim, vstopi v moje srce in postani Gospod mojega življenja. Napolni me s Svetim Duhom in me vodi po poti pravičnosti.
            Hvala ti, Oče, da sem postal Božji otrok. Hvala, da si me odrešil in me sprejel v Božjo družino. Hvala ti, da sem ponovno rojen in imam večno življenje. Hvala ti za Svetega Duha, ki od danes živi v meni. Amen.”
Poiščite si krščansko skupino ali cerkev, kjer vas bodo poučili in poskrbeli za vašo duhovno rast.
Branko Dežman 

KORISTI, KI JIH IMAMO KOT KRISTJANI

KORISTI, KI JIH IMAMO KOT KRISTJANI


ODPUŠČANJE GREHOV:
EFEŽANOM 1:7
V NJEM, PO NJEGOVI KRVI IMAMO ODKUPITEV, ODPUŠČANJE PRESTOPKOV PO BOGASTVU NJEGOVE MILOSTI.


ODKUPITEV IZPOD SATANOVE OBLASTI:
KOLOŠANOM 1:13
ON NAS JE NAMREČ IZTRGAL IZ OBLASTI TEME IN NAS PRESTAVIL V KRALJESTVO SVOJEGA LJUBLJENEGA SINA.
JAKOB 4:7
PODVRZITE SE TOREJ BOGU, HUDIČU PA SE UPRITE IN BO OD VAS POBEGNIL.

PRAVIČNOST:
RIMLJANOM 3:21-24
21 ZDAJ PA SE JE BREZ POSTAVE POKAZALA BOŽJA PRAVIČNOST O KATERI PRIČUJEJO POSTAVA IN PREROKI. 22 BOŽJA PRAVIČNOST SE DAJE PO VERI 000008','img0000V JEZUSA KRISTUSA, IN SICER VSEM, KI VERUJEJO. NI NAMREČ NOBENE RAZLIKE: 23 SAJ SO VSI GREŠILI IN SO BREZ BOŽJE SLAVE, 24 OPRAVIČENI PA SO ZASTONJ PO NJEGOVI MILOSTI, PREK ODKUPITVE V KRISTUSU JEZUSU.
1 KORINČANOM 1:30
IZ NJEGA PA STE VI V KRISTUSU JEZUSU, KI JE ZA NAS POSTAL MODROST OD BOGA, PRAVIČNOST, POSVEČENJE IN ODKUPITEV,

ZMOŽNOST, DA LAHKO STOJIŠ V OČETOVI PRISOTNOSTI BREZ OBČUTKA KRIVDE ALI MANJVREDNOSTI

OPRAVIČENJE (POSTANEMO NEOPOREČNI, POBOLJŠANI):
RIMLJANOM 3:24
OPRAVIČENI PA SO ZASTONJ PO NJEGOVI MILOSTI, PREK ODKUPITVE V KRISTUSU JEZUSU.
ANGL. PREVOD:  24YET NOW GOD IN HIS GRACIOUS KINDNESS DECLARES US NOT GUILTY. HE HAS DONE THIS THROUGH CHRIST JESUS, WHO HAS FREED US BY TAKING AWAY OUR SINS.

MIR Z BOGOM:
RIMLJANOM 5:1
KER SMO TOREJ OPRAVIČENI IZ VERE, ŽIVIMO V MIRU Z BOGOM PO NAŠEM GOSPODU JEZUSU KRISTUSU,

VEČNO ŽIVLJENJE:
HEBREJCEM 9:11-12
NATO PA JE PRIŠEL KRISTUS KOT VÉLIKI DUHOVNIK DOBRIH STVARI, KI SO SE ZGODILE. SKOZI VEČJI IN POPOLNEJŠI ŠOTOR, KI NI NAREJEN Z ROKAMI, SE PRAVI, KI NI OD TEGA STVARSTVA, 12 JE STOPIL V SVETIŠČE ENKRAT ZA VSELEJ, NE S KRVJO KOZLOV IN JUNCEV, TEMVEČ S SVOJO KRVJO, IN DOSEGEL VEČNO ODKUPLJENJE.

DEDIŠČINO:
EFEŽANOM 1:11
V NJEM, V KATEREM SMO TUDI PRIŠLI DO DEDIŠČINE, SMO BILI VNAPREJ DOLOČENI PO NAČRTU NJEGA, KI VSE URESNIČUJE PO SKLEPU SVOJE VOLJE,
HEBREJCEM 9:15
ZATO JE SREDNIK NOVE ZAVEZE, DA BI PO SMRTI, KI JO JE PRETRPEL ZA ODKUPITEV OD PRESTOPKOV V PRVI ZAVEZI, TISTI, KI SO POKLICANI, PREJELI OBLJUBLJENO VEČNO DEDIŠČINO.

NOVO NARAVO:
2 KORINČANOM 5:17 ČE JE TOREJ KDO V KRISTUSU, JE NOVA STVARITEV. STARO JE MINILO. GLEJTE, NASTALO JE NOVO.17WHAT THIS MEANS IS THAT THOSE WHO BECOME CHRISTIANS BECOME NEW PERSONS. THEY ARE NOT THE SAME ANYMORE, FOR THE OLD LIFE IS GONE. A NEW LIFE HAS BEGUN! (NLT)

VSE DUHOVNE BLAGOSLOVE:
EFEŽANOM 1:3
SLAVLJEN BOG IN OČE NAŠEGA GOSPODA JEZUSA KRISTUSA, KI NAS JE V NEBESIH V KRISTUSU BLAGOSLOVIL Z VSAKRŠNIM DUHOVNIM BLAGOSLOVOM. RIMLJANOM 8:32  ON NI PRIZANESEL LASTNEMU SINU, TEMVEČ GA JE DAL ZA NAS VSE. KAKO NAM TOREJ NE BO Z NJIM TUDI VSEGA PODARIL?

OBLAST, DA LAHKO NAREDIMO UČENCE:
MATEJ 28:19
POJDITE TOREJ IN NAREDITE VSE NARODE ZA MOJE UČENCE. KRŠČUJTE JIH V IME OČETA IN SINA IN SVETEGA DUHA. 

SVETI, BREZMADEŽNI:
EFEŽANOM 1:4
PRED STVARJENJEM SVETA NAS JE IZVOLIL V NJEM, DA BI BILI PRED NJEGOVIM OBLIČJEM SVETI IN BREZMADEŽNI. V LJUBEZNI NAS JE…
RIMLJANOM 8:1
ZDAJ NI TOREJ NOBENE OBSODBE ZA TISTE, KI SO V KRISTUSU JEZUSU… (SSP MANJKA:) (ANGL. PREVOD:) WHO DO NOT WALK ACCORDING TO THE FLESH, BUT ACCORDING TO THE SPIRIT. 

V KRISTUSU POSTANEMO POSINOVLJENI OTROCI:
EFEŽANOM 1:5
V LJUBEZNI NAS JE VNAPREJ DOLOČIL, NAJ BOMO PO JEZUSU KRISTUSU NJEGOVI POSINOVLJENI OTROCI. TAKŠEN JE BIL BLAGOHOTNI SKLEP NJEGOVE VOLJE,
JANEZ 1:12
TISTIM PA, KI SO (BESEDO-JEZUSA) SPREJELI, JE DALA MOČ, DA POSTANEJO BOŽJI OTROCI, VSEM, KI VERUJEJO V NJENO IME.

PEČAT SVETEGA DUHA, KI NAM ZAGOTAVLJA ODREŠENJE:
EFEŽANOM 1:13
V NJEM STE TUDI VI SLIŠALI BESEDO RESNICE, EVANGELIJ SVOJEGA ODREŠENJA. VANJ STE TUDI VEROVALI IN V NJEM PREJELI PEČAT SVETEGA DUHA, KI JE BIL OBLJUBLJEN.
2 KORINČANOM 1:22
KI NAM JE TUDI VTISNIL PEČAT IN V NAŠA SRCA POLOŽIL POROŠTVO DUHA.

OBUDIL NAS JE IN NAS POSADIL V NEBESA:
EFEŽANOM 2:6
…IN Z NJIM NAS JE OBUDIL IN NAS POSADIL V NEBESA V KRISTUSU JEZUSU,

BOGASTVO BOŽJE MILOSTI:
EFEŽANOM 2:7
DA BI V PRIHAJAJOČIH VEKIH POKAZAL V SVOJI DOBROSRČNOSTI DO NAS V KRISTUSU JEZUSU ČEZMERNO BOGASTVO SVOJE MILOSTI.

NA NOVO USTVARJEN DUH:
EFEŽANOM 2:10
NJEGOVA STVARITEV SMO, USTVARJENI V KRISTUSU JEZUSU ZA DOBRA DELA; ZANJE NAS JE BOG VNAPREJ PRIPRAVIL, DA BI V NJIH ŽIVELI.
FILIPLJANOM 1:6
PREPRIČAN SEM, DA BO ON, KI JE ZAČEL V VAS DOBRO DELO, TO DELO DOKONČAL DO DNEVA KRISTUSA JEZUSA.
JANEZ 3:3
JEZUS JE ODGOVORIL IN MU REKEL: »RESNIČNO, RESNIČNO, POVEM TI: ČE SE KDO NE RODI OD ZGORAJ,  (ALI ZNOVA) NE MORE VIDETI BOŽJEGA KRALJESTVA.«

DOSTOP DO OČETA:
EFEŽANOM 2:18
KAJTI PO NJEM IMAMO OBOJI (JUDJE IN POGANI) DOSTOP K OČETU V ENEM DUHU (ZARADI TEGA KAR JE KRISTUS STORIL ZA NAS.)
EFEŽANOM 3:8-12
MENI, NAJMANJŠEMU IZMED VSEH SVETIH, JE BILA DANA MILOST, DA OZNANJAM POGANOM NEIZSLEDLJIVO KRISTUSOVO BOGASTVO, 9 DA VSE RAZSVETLIM GLEDE SKRIVNOSTNEGA NAČRTA, KI JE BIL OD VEKOV SKRIT V BOGU, STVARNIKU VSEGA.10 TAKO NAJ BI SE ZDAJ PO CERKVI OZNANILA VLADARSTVOM IN OBLASTEM V NEBESIH MNOGOVRSTNA BOŽJA MODROST, 11 IN SICER PO VEČNEM NAČRTU, KI GA JE BOG IZPELJAL V KRISTUSU JEZUSU, NAŠEM GOSPODU. 12 V NJEM IMAMO SRČNOST IN DOSTOP V POPOLNEM ZAUPANJU PO VERI VANJ.

MOČ:
EFEŽANOM 6:10
SICER PA ZAJEMAJTE MOČ V GOSPODU IN SILI NJEGOVE MOČI. 11 NADENITE SI CELOTNO BOŽJO BOJNO OPREMO...

POLNOST, KOMPLETNOST:
KOLOŠANOM 2:9-10
9 KAJTI V NJEM TELESNO BIVA VSA POLNOST BOŽANSTVA. 10 V NJEM IMATE SVOJO POLNOST TUDI VI, KAJTI ON JE GLAVA VSAKRŠNEGA VLADARSTVA IN OBLASTI
(AMP - ANGL. PREVOD)  9FOR IN HIM THE WHOLE FULLNESS OF DEITY (THE GODHEAD) CONTINUES TO DWELL IN BODILY FORM [GIVING COMPLETE EXPRESSION OF THE DIVINE NATURE].
10AND YOU] ARE IN HIM, MADE FULL AND HAVING COME TO FULLNESS OF LIFE [IN CHRIST YOU TOO ARE FILLED WITH THE GODHEAD--FATHER, SON AND HOLY SPIRIT--AND REACH FULL SPIRITUAL STATURE]. AND HE IS THE HEAD OF ALL RULE AND AUTHORITY [OF EVERY ANGELIC PRINCIPALITY AND POWER].

DUHOVNA OBREZA (DA SLEČEŠ MESENOST IN STARO POKVARJENO MESENO NARAVO): 
KOLOŠANOM 2:11-14
V NJEM STE BILI TUDI OBREZANI, IN SICER Z OBREZO, KI JE NI NAREDILA ČLOVEŠKA ROKA, AMPAK S KRISTUSOVO OBREZO, S KATERO STE SLEKLI SVOJE MESENO TELO. 12 S KRSTOM STE BILI NAMREČ POKOPANI SKUPAJ Z NJIM, V NJEM STE BILI TUDI OBUJENI, PO VERI V DELOVANJE BOGA, KI GA JE OBUDIL OD MRTVIH.
13 SKUPAJ Z NJIM JE OŽIVIL TUDI VAS, KO STE BILI MRTVI ZARADI PRESTOPKOV IN ZARADI NEOBREZANOSTI SVOJEGA MESA. ODPUSTIL NAM JE VSE GREHE 14 IN IZBRISAL ZADOLŽNICO, KI SE JE S SVOJIMI DOLOČBAMI GLASILA PROTI NAM. ODSTRANIL JO JE IZ NAŠE SREDE IN JO PRIBIL NA KRIŽ.

MESENO MIŠLJENJE

MESENO MIŠLJENJE 
  
RIMLJANOM 8:6-8,13
6 TODA MESENO MIŠLJENJE JE SMRT, DUHOVNO MIŠLJENJE PA ŽIVLJENJE IN MIR.
7 KAJTI MESENO MIŠLJENJE JE SOVRAŠTVO DO BOGA, KER SE NE PODREJA BOŽJI POSTAVI IN SE PODREJATI TUDI NE MORE.
8 TISTI, KI ŽIVIJO PO MESU, NE MOREJO BITI VŠEČ BOGU.
13 ČE NAMREČ ŽIVITE PO MESU, BOSTE UMRLI, ČE PA Z DUHOM MORITE DELA TELESA, BOSTE ŽIVELI.
GALAČANOM 6:8
8 TO SE PRAVI: KDOR SEJE V SVOJE MESO, BO OD MESA ŽEL POGUBO; KDOR PA SEJE V DUHA, BO OD DUHA ŽEL VEČNO ŽIVLJENJE.
JAKOB 4:4,5
4 PREŠUŠTNICE, ALI NE VESTE, DA JE PRIJATELJSTVO S SVETOM SOVRAŠTVO DO BOGA? KDOR HOČE BITI PRIJATELJ SVETA, POSTANE BOŽJI SOVRAŽNIK.
5 ALI MISLITE, DA PISMO V PRAZNO PRAVI: »DO LJUBOSUMNOSTI HREPENI PO DUHU, KI GA JE NASELIL V NAS.«
PREGOVORI 14:12
12 MARSIKATERA POT SE ZDI ČLOVEKU PRAVA, NJEN KONEC PA SO POTI SMRTI.
JUDA 6-16
6 TUDI ANGELE, KI NISO OBVAROVALI SVOJE OBLASTI, AMPAK ZAPUSTILI SVOJE BIVALIŠČE, HRANI VEČNO VKLENJENE V TEMI ZA SODBO VÉLIKEGA DNE.
7 TUDI SÓDOMA IN GOMÓRA IN OKOLIŠKA MESTA, KI SO PRAV TAKO KAKOR ONI NEČISTOVALA IN SE VDAJALA POŽELENJU PO DRUGEM MESU, SO POSTAVLJENA ZA ZGLED TAKÓ, DA TRPIJO KAZEN VEČNEGA OGNJA.
8 TAKO TUDI TI V SVOJEM SANJARJENJU SKRUNIJO MESO, ZAMETUJEJO GOSPOSTVO IN PREKLINJAJO VELIČASTVA.
9 PA SE VENDAR SAM NADANGEL MIHAEL, KO SE JE PRAVDAL S HUDIČEM IN PREPIRAL ZA MOJZESOVO TRUPLO, HUDIČA NI UPAL TOŽITI S PREKLINJANJEM, AMPAK JE REKEL: »GOSPOD NAJ TE KAZNUJE!«
10 TI PA PREKLINJAJO TISTO, ČESAR NE POZNAJO, IN SE POGUBLJAJO V TEM, KAR KAKOR BREZUMNE ŽIVALI ZNAJO PO NARAVI.
11 GORJE JIM! KRENILI SO NA KAJNOVO POT, ZARADI ZASLUŽKA SO SE PREPUSTILI BILEÁMOVI ZABLODI IN SO PROPADLI V KORAHOVEM UPORU.
12 TI SO MADEŽI VAŠIH BRATSKIH OBEDOV, KO SE BREZ STRAHU GOSTIJO SKUPAJ Z VAMI, A PASEJO SAMI SEBE. BREZVODNI OBLAKI SO, KI JIH MIMO ŽENEJO VETROVI, POZNOJESENSKA DREVESA BREZ SADOV SO, DVAKRAT MRTVA, IZKORENINJENA,
13 DIVJI MORSKI VALOVI SO, KI NAPLAVLJAJO PENO LASTNE SRAMOTE, BLODEČE ZVEZDE, KI JIH ČAKA VEČNA ČRNA TEMA.
14 TUDI O NJIH JE PREROKOVAL HENOH, SEDMI ZA ADAMOM, KO JE REKEL: »GLEJ, PRIŠEL JE GOSPOD Z NEPREŠTEVNO MNOŽICO SVOJIH SVETIH,
15 DA IZVRŠI SODBO NAD VSEMI IN DA VSEM LJUDEM GLEDE VSEGA DOKAŽE NJIHOVA BREZBOŽNA DEJANJA, KI SO JIH ZAGREŠILI, IN VSE TRDE BESEDE, KI SO JIH IZREKLI PROTI NJEMU BREZBOŽNI GREŠNIKI.«
16 TO SO GODRNJAČI IN NEZADOVOLJNEŽI. LASTNO POŽELENJE JIH VODI, NJIHOVA USTA GOVORIJO BAHAVO IN ZARADI KORISTI OBČUDUJEJO LJUDI.

HEBREJCEM 12:16,17
16 NIHČE NAJ NE BO NEČISTNIK ALI POSVETNJAŠKI, KAKOR EZAV, KI JE ZA ENO JED PRODAL PRAVICE SVOJEGA PRVOROJENSTVA.
17 SAJ VESTE, DA JE POZNEJE ŽELEL PODEDOVATI BLAGOSLOV, A JE BIL ZAVRŽEN - NI NAMREČ NAŠEL MOŽNOSTI ZA KESANJE -, ČEPRAV JE ZANJ PROSIL V SOLZAH.
2 PETER 2:9-22
9 GOSPOD NAMREČ ZNA GLOBOKO POBOŽNE REŠITI IZ PREIZKUŠNJE, KRIVIČNE PA PRIHRANITI ZA DAN SODBE, DA JIH KAZNUJE,
10 ZLASTI TISTE, KI TEKAJO ZA MESOM V ŽELJI PO SKRUNJENJU IN PREZIRAJO GOSPOSTVO. TI PREDRZNI SVOJEGLAVCI NITI PRED VELIČASTVI NE TREPEČEJO, AMPAK JIH SRAMOTIJO.
11 PA VENDAR ANGELI, KI JIH PO MOČI IN SILI PREKAŠAJO, NE TOŽIJO PRED GOSPODOM S PREKLINJANJEM.
12 TI SVOJEGLAVCI, PODOBNI BREZUMNIM ŽIVALIM, KI SO ŽE PO NARAVI ROJENE ZATO, DA JIH LOVIJO IN POBIJAJO, PA PREKLINJAJO TISTO, ČESAR NE POZNAJO. ZATO JIH BO NJIHOVA LASTNA POKVARJENOST UNIČILA,
13 ZA KRIVIČNOST PA BODO PREJELI PLAČILO. V UŽITEK JIM JE NASLADNOST PRI POLNEM DNEVU. MADEŽI IN GRAJE SO: NASLAJAJO SE V SVOJIH PREVARAH, KO SE Z VAMI RAZKOŠNO GOSTIJO.
14 NJIHOVE OČI SO POLNE PREŠUŠTVA IN NIKOLI NE PRENEHAJO Z GREHOM. ZVABLJAJO NEUTRJENE DUŠE, SRCE JIM JE IZURJENO ZA LAKOMNOST, OTROCI PREKLETSTVA SO.
15 ZAPUSTILI SO PRAVO POT IN ZABLODILI. STOPILI SO NA POT BEÓRJEVEGA SINA BILEÁMA, KI JE VZLJUBIL KRIVIČEN ZASLUŽEK,
16 A JE BIL ZARADI SVOJE PROTIPOSTAVNOSTI POSVARJEN; VPREŽNA ŽIVINA, KI JE SPREGOVORILA S ČLOVEŠKIM GLASOM, JE PREPREČILA PREROKOVO NOROST.
17 TO SO PRESAHLI STUDENCI IN OBLAKI, KI JIH GONI BURJA. ZANJE JE PRIHRANJENA ČRNA TEMA.
18 GOVORIJO NAPIHNJENE IN PRAZNE BESEDE IN Z RAZUZDANIMI POŽELENJI MESA ZVABLJAJO TAKE, KI SO SE KOMAJ IZMAKNILI LJUDEM, KI ŽIVIJO V ZABLODI.
19 SVOBODO JIM OBLJUBLJAJO, PA SO SAMI SUŽNJI POKVARJENOSTI. KAJTI ČLOVEK JE SUŽENJ TEGA, ČEMUR PODLEŽE.
20 ČE SE NAMREČ TISTI, KI SO PO SPOZNANJU NAŠEGA GOSPODA IN ODREŠENIKA JEZUSA KRISTUSA ZBEŽALI PRED OMADEŽEVANOSTJO SVETA, SPET ZAPLETEJO VANJO IN JI PODLEŽEJO, SO KONČNO NA SLABŠEM KAKOR NA ZAČETKU.
21 ZA TAKE BI BILO BOLJE, ČE NE BI SPOZNALI POTI PRAVIČNOSTI, KAKOR PA DA SO JO SPOZNALI, A SO SE KLJUB TEMU OBRNILI PROČ OD SVETE ZAPOVEDI, KI JIM JE BILA IZROČENA.
22 TAKE DOLETI, KAR POVE RESNIČEN PREGOVOR: PES SE VRNE K LASTNEMU IZBLJUVKU, IN: »SVINJA SE OKOPA, PA SE SPET VALJA V BLATNI LUŽI.«
1 PETER 4:1-5
1 KER JE KRISTUS TRPEL V MESU, SE TUDI VI OBOROŽITE Z ISTIM MIŠLJENJEM: KDOR V MESU TRPI, NEHA Z GREHOM,
2 TAKO DA V ČASU, KI MU OSTANE V MESU, NE ŽIVI VEČ ZA ČLOVEŠKA POŽELENJA, AMPAK ZA BOŽJO VOLJO.
3 DOVOLJ DOLG JE BIL PRETEKLI ČAS, DA STE STREGLI HOTENJU POGANOV, KO STE ŽIVELI V RAZUZDANOSTI, V POŽELENJIH, V PIJANČEVANJU, V VESELJAČENJU, V POPIVANJU IN NEPOSTAVNEM MALIKOVANJU.
4 PRAV ZATO SE ONI TUDI ČUDIJO, KER NE DRVITE VEČ V ISTI VRTINEC RAZVRATA, IN VAS PREKLINJAJO.
5 TODA TI BODO ŠE DAJALI ODGOVOR PRED TISTIM, KI JE PRIPRAVLJEN, DA BO SODIL ŽIVE IN MRTVE.
HEBREJCEM 11:24-26
24 PO VERI JE MOJZES ODKLONIL, KO JE ODRASEL, DA BI GA IMENOVALI SINA FARAONOVE HČERE.
25 RAJE SI JE SKUPAJ Z BOŽJIM LJUDSTVOM IZBRAL TRPLJENJE KAKOR KRATKOTRAJNO UŽIVANJE GREHA.
26 ZASRAMOVANJE MAZILJENCA JE IMEL ZA VEČJE BOGASTVO KAKOR ZAKLADE EGIPTA. GLEDAL JE NAMREČ NA POVRAČILO.
JANEZ 15:19
19 ČE BI BILI OD SVETA, BI SVET LJUBIL, KAR JE NJEGOVO; KER PA NISTE OD SVETA, AMPAK SEM VAS JAZ ODBRAL OD SVETA, VAS SVET SOVRAŽI.
FILIPLJANOM 3:18,19
18 MNOGI NAMREČ ŽIVIJO - VEČKRAT SEM VAM JIH ŽE OMENIL, ZDAJ PA JIH OMENJAM JOKAJE - KOT SOVRAŽNIKI KRISTUSOVEGA KRIŽA.
19 NJIHOV KONEC JE POGUBLJENJE, NJIHOV BOG JE TREBUH, NJIHOVA SLAVA JE V NJIHOVI SRAMOTI, PREMIŠLJUJEJO ZEMELJSKE STVARI.
1 TIMOTEJ 5:6
5 TAKŠNA, KI JE RES VDOVA IN JE ZAPUŠČENA, JE SVOJE UPANJE NASLONILA NA BOGA IN NOČ IN DAN VZTRAJA V PROŠNJAH IN MOLITVAH.
6 TISTA PA, KI TEKA ZA UŽITKI, JE UMRLA, KLJUB TEMU DA ŽIVI.
2 TIMOTEJ 2:4,22
4 NIHČE, KI SLUŽI VOJSKO, SE NE ZAPLETA V VSAKDANJE OPRAVKE, DA BI LE BIL PO VOLJI TISTEMU, KI GA JE VZEL ZA VOJAKA.
22 BÉŽI PRED MLADOSTNIMI POŽELENJI. PRIZADEVAJ SI ZA PRAVIČNOST, VERO, LJUBEZEN IN MIR S TISTIMI, KI IZ ČISTEGA SRCA KLIČEJO GOSPODA.
2 TIMOTEJ 3:1-7
1 TOLE PA VEDI, DA BODO V POSLEDNJIH DNEH NASTOPILI HUDI ČASI.
2 LJUDJE BODO NAMREČ SAMOLJUBNI, LAKOMNI, BAHAVI, PREVZETNI, PREKLINJEVALCI, NEPOSLUŠNI STARŠEM, NEHVALEŽNI IN NESVETI,
3 BREZ SRCA, NESPRAVLJIVI, OBREKLJIVI, BREZ SAMOOBVLADOVANJA, DIVJI, BREZ LJUBEZNI DO DOBREGA,
4 IZDAJALSKI, PREDRZNI, NAPIHNJENI. RAJE BODO IMELI NASLADE KAKOR BOGA,
5 DRŽALI SE BODO ZUNANJE OBLIKE POBOŽNOSTI, ZANIKALI PA NJENO MOČ. TUDI TEH SE IZOGIBLJI.
6 MEDNJE NAMREČ SPADAJO TISTI, KI SE VRIVAJO PO HIŠAH IN LOVIJO Z GREHI OBLOŽENE ŽENSKE, TAKE, KI JIH ŽENEJO VSAKOVRSTNA POŽELENJA
7 IN SE VEDNO UČIJO, PA NE MOREJO NIKOLI PRITI DO SPOZNANJA RESNICE.
1 PETER2:11
11 LJUBI, OPOMINJAM VAS KOT TUJCE IN PRISELJENCE! ZDRŽITE SE MESENIH POŽELENJ, KI SE BOJUJEJO PROTI DUŠI.
GALAČANOM 5:17,24
17 KAJTI MESO SI ŽELI, KAR JE ZOPER DUHA, DUH PA, KAR JE ZOPER MESO. TA DVA SI NAMREČ NASPROTUJETA, DA NE BI DELALI TEGA, KAR HOČETE.
24 TISTI, KI PRIPADAJO KRISTUSU JEZUSU, SO KRIŽALI SVOJE MESO S STRASTMI IN POŽELENJI VRED.
RIMLJANOM 7:14-25
14 VEMO NAMREČ, DA JE POSTAVA DUHOVNA, MEDTEM KO SEM JAZ MESEN, PRODAN GREHU.
15 SAJ NE RAZUMEM NITI TEGA, KAR DELAM: NE DELAM NAMREČ TEGA, KAR HOČEM, TEMVEČ POČENJAM TO, KAR SOVRAŽIM.
16 ČE PA POČENJAM TO, ČESAR NOČEM, PRIZNAVAM, DA JE POSTAVA DOBRA.
17 POTEMTAKEM TEGA NE POČENJAM VEČ JAZ, AMPAK GREH, KI PREBIVA V MENI.
18 VEM NAMREČ, DA V MENI, HOČEM REČI V MOJEM MESU, NI NIČ DOBREGA; KAJTI DOBRO HOTETI JE SICER V MOJI MÔČI, DOBRO DELATI PA NI.
19 NE DELAM NAMREČ DOBREGA, KI GA HOČEM, MARVEČ DELAM ZLO, KI GA NOČEM.
20 ČE PA DELAM TO, ČESAR NOČEM, TEGA NE POČENJAM VEČ JAZ, AMPAK GREH, KI PREBIVA V MENI.
21 V SEBI TOREJ ODKRIVAM TOLE POSTAVO: KADAR HOČEM DELATI DOBRO, SE MI PONUJA ZLO.
22 KOT NOTRANJI ČLOVEK NAMREČ Z VESELJEM SOGLAŠAM Z BOŽJO POSTAVO,
23 V SVOJIH UDIH PA VIDIM DRUGO POSTAVO, KI SE BOJUJE PROTI POSTAVI MOJEGA UMA IN ME USUŽNJUJE POSTAVI GREHA, KI JE V MOJIH UDIH.
24 JAZ NESREČNEŽ! KDO ME BO REŠIL TELESA TE SMRTI?
25 ZAHVALJEN BODI BOG PO JEZUSU KRISTUSU, NAŠEM GOSPODU. POTEMTAKEM Z UMOM SLUŽIM BOŽJI POSTAVI, Z MESOM PA POSTAVI GREHA.
1 JANEZ 2:15-17
15 NE LJUBITE SVETA IN TUDI NE TISTEGA, KAR JE V SVETU! ČE KDO LJUBI SVET, V NJEM NI OČETOVE LJUBEZNI,
16 KAJTI VSE, KAR JE V SVETU - POŽELENJE MESA, POŽELENJE OČI IN NAPUH ŽIVLJENJA - NI OD OČETA, AMPAK OD SVETA.
17 SVET IN NJEGOVO POŽELENJE MINETA; KDOR PA IZPOLNJUJE BOŽJO VOLJO, OSTANE VEKOMAJ.
RIMLJANOM 12:1,2
1 KER JE TOREJ BOG TAKO USMILJEN, VAS ROTIM, BRATJE: DARUJTE SVOJA TELESA V ŽIVO, SVETO IN BOGU VŠEČNO ŽRTEV; TO JE VAŠE SMISELNO BOGOSLUŽJE.
2 IN NIKAR SE NE PRILAGAJAJTE TEMU SVETU, AMPAK SE TAKO PREOBRAŽAJTE Z OBNOVO SVOJEGA UMA, DA BOSTE LAHKO RAZPOZNAVALI, KAJ HOČE BOG, KAJ JE DOBRO, NJEMU VŠEČNO IN POPOLNO.
FILIPLJANOM 2:5
5 TO MISLITE V SEBI, KAR JE TUDI V KRISTUSU JEZUSU.
IZAIJA 26:3
3 KDOR TI JE PREDAN, MU OHRANJAŠ MIR, MIR, KER ZAUPA VATE.
KOLOŠANOM 3:1-5
1 ČE STE TOREJ VSTALI S KRISTUSOM, IŠČITE TO, KAR JE ZGORAJ, KJER JE KRISTUS, SEDEČ NA BOŽJI DESNICI.
2 MISLITE NA TO, KAR JE ZGORAJ, NE NA TO, KAR JE NA ZEMLJI.
3 KAJTI UMRLI STE IN VAŠE ŽIVLJENJE JE SKRITO S KRISTUSOM V BOGU.
4 KO SE BO PRIKAZAL KRISTUS, VAŠE ŽIVLJENJE, TEDAJ SE BOSTE TUDI VI PRIKAZALI Z NJIM V SLAVI.
5 ZATO OMRTVITE V SEBI TO, KAR TEŽI K ZEMLJI: NEČISTOVANJE, NEČISTOST, STRASTNOST, HUDOBNO POŽELENJE IN SLO PO ČIM VEČJEM IMETJU, KI JE TOLIKO KOT MALIKOVANJE.
FILIPLJANOM 4:8
8 SICER PA, BRATJE, VSE, KAR JE RESNIČNO, KAR JE VZVIŠENO, KAR JE PRAVIČNO, KAR JE ČISTO, KAR JE LJUBEZNIVO, KAR JE ČASTNO, KAR JE KOLIČKAJ KREPOSTNO IN HVALEVREDNO, VSE TO IMEJTE V MISLIH.
Branko Dežman

ODREŠITEV

ODREŠITEV

KAKO VSTOPITI V OSEBNI ODNOS Z BOGOM IN KAKO SI ZAGOTOVITI VEČNOST PRI BOGU V NEBESIH.

TEME:
A - SPLOŠNO
B - IZPOKORITEV, ODPUŠČANJE GREHOV
C - PONOVNO ROJSTVO
D - KRST V VODI
E - PREJETJE SV. DUHA, KRST V SV. DUHU

A.) SPLOŠNO 
MATEJ 7:13,14; LUKA 13:22-30
13 »VSTOPÍTE SKOZI OZKA VRATA, KAJTI ŠIROKA SO VRATA IN PROSTORNA JE POT, KI VODI V POGUBO, IN VELIKO JIH JE, KI VSTOPAJO PO NJEJ.
14 KAKO OZKA SO VRATA IN KAKO TESNA JE POT, KI VODI V ŽIVLJENJE, IN MALO JIH JE, KI JO NAJDEJO.«
JANEZ 1:12
TISTIM PA, KI SO BESEDO SPREJELI, JE DALA MOČ, (ALI ZMOŽNOST, OBLAST, PRAVICO) DA POSTANEJO BOŽJI OTROCI, VSEM, KI VERUJEJO V NJENO IME 13 IN SE NISO RODILI IZ KRVI NE IZ VOLJE MESA NE IZ VOLJE MOŽA, AMPAK IZ BOGA.
JANEZ 3:16,17,29
16 BOG JE NAMREČ SVET TAKO VZLJUBIL, DA JE DAL SVOJEGA EDINOROJENEGA SINA, DA BI SE NIHČE, KDOR VANJ VERUJE, NE POGUBIL, AMPAK BI IMEL VEČNO ŽIVLJENJE.
17 BOG NAMREČ SVOJEGA SINA NI POSLAL NA SVET, DA BI SVET SODIL, AMPAK DA BI SE SVET PO NJEM REŠIL.
29 NASLEDNJI DAN JE ZAGLEDAL JEZUSA, DA PRIHAJA K NJEMU, IN JE REKEL: “GLEJTE, BOŽJE JAGNJE, KI ODVZEMA GREH SVETA.”
JANEZ 10:8-10
8 (JEZUS:) VSI, KI SO PRIŠLI PRED MENOJ, SO TATOVI IN ROPARJI, TODA OVCE JIH NISO POSLUŠALE.
9 JAZ SEM VRATA. KDOR STOPI SKOZME, SE BO REŠIL; HODIL BO NOTER IN VEN IN BO NAŠEL PAŠO.
10TAT PRIHAJA SAMO ZATO, DA KRADE, KOLJE IN UNIČUJE. JAZ SEM PRIŠEL, DA BI IMELI ŽIVLJENJE IN GA IMELI V OBILJU. 11 JAZ SEM DOBRI PASTIR. DOBRI PASTIR DA SVOJE ŽIVLJENJE ZA OVCE.
APOSTOLSKA DELA 4:10-12
10 BODI ZNANO VSEM VAM IN VSEMU IZRAELSKEMU LJUDSTVU: V IMENU JEZUSA KRISTUSA NAZAREČANA, KI STE GA VI KRIŽALI, BOG PA GA JE OBUDIL OD MRTVIH. V NJEGOVEM IMENU STOJI TA ČLOVEK ZDRAV PRED VAMI.
11 ON JE KAMEN, KI STE GA VI ZIDARJI ZAVRGLI, A JE POSTAL VOGALNI KAMEN.
12 V NIKOMER DRUGEM NI ODREŠENJA; ZAKAJ POD NEBOM LJUDEM NI DANO NOBENO DRUGO IME, PO KATEREM NAJ BI SE MI REŠILI.«
APOST. DELA 10:43
43 PETER: O NJEM PRIČUJEJO VSI PREROKI: VSAKOMUR, KI VERUJE VANJ, SO V NJEGOVEM IMENU ODPUŠČENI GREHI.«
APOSTOLSKA DELA 13:23,24
23 IZ NJEGOVEGA RODU JE BOG, KAKOR JE BIL OBLJUBIL, POSLAL IZRAELU ODREŠENIKA JEZUSA,
24 KI GA JE PRED NJEGOVIM PRIHODOM JANEZ S KRSTOM POKORE NAPOVEDOVAL VSEMU IZRAELSKEMU LJUDSTVU.
RIMLJANOM 3:21-26 BERI                BOŽJA PRAVIČNOST
22 BOŽJA PRAVIČNOST SE DAJE PO VERI V JEZUSA KRISTUSA, IN SICER VSEM, KI VERUJEJO. NI NAMREČ NOBENE RAZLIKE: 23 SAJ SO VSI GREŠILI IN SO BREZ BOŽJE SLAVE, 24 OPRAVIČENI PA SO ZASTONJ PO NJEGOVI MILOSTI, PREK ODKUPITVE V KRISTUSU JEZUSU.
RIMLJANOM 5:17 DAR PRAVIČNOSTI
17 KAJTI ČE JE SMRT ZARADI ENEGA PRESTOPKA ZAKRALJEVALA PO ENEM(ADAMU), BODO TISTI, KI PREJEMAJO OBILJE MILOSTI IN DARU PRAVIČNOSTI, TOLIKO BOLJ KRALJEVALI V ŽIVLJENJU PO ENEM, JEZUSU KRISTUSU.
2 KORINČANOM 5:18-21
18 VSE JE OD BOGA, KI NAS JE PO KRISTUSU SPRAVIL S SEBOJ, NAM PA NALOŽIL SLUŽBO SPRAVE, 19 NAMREČ TO, DA JE BIL BOG TISTI, KI JE V KRISTUSU ALI DA JE BIL BOG V KRISTUSU IN JE.SPRAVIL SVET S SEBOJ, S TEM DA LJUDEM NI ZARAČUNAL NJIHOVIH PRESTOPKOV, NAM PA JE ZAUPAL BESEDO SPRAVE.
21 NJEGA, KI NI POZNAL GREHA, JE ZAVOLJO NAS STORIL ZA GREH (ZA NOSILCA GREHA) DA BI MI POSTALI BOŽJA PRAVIČNOST V NJEM.
EFEŽANOM 2:8,9 ODREŠENI PO MILOSTI , NE IZ SVOJIH DEL
8 Z MILOSTJO STE NAMREČ ODREŠENI PO VERI, IN TO NI IZ VAS, AMPAK JE BOŽJI DAR. 9 NISTE ODREŠENI IZ DEL, DA SE NE BI KDO HVALIL.
KOLOŠANOM 1:13,14
13 ON NAS JE NAMREČ IZTRGAL IZ OBLASTI TEME IN NAS PRESTAVIL V KRALJESTVO SVOJEGA LJUBLJENEGA SINA, 14 V KATEREM IMAMO ODKUPITEV, ODPUŠČANJE GREHOV.
1TIMOTEJ 2:3-6
3 TO JE NAMREČ DOBRO IN PO VOLJI BOGU, NAŠEMU ODREŠENIKU,
4 KI HOČE, DA BI SE VSI LJUDJE REŠILI IN PRIŠLI DO SPOZNANJA RESNICE.
5 BOG JE NAMREČ SAMO EDEN. SAMO EDEN JE TUDI SREDNIK MED BOGOM IN LJUDMI, ČLOVEK KRISTUS JEZUS,
6 ON, KI JE SAM SEBE DAL V ODKUPNINO ZA VSE, PRIČEVANJE OB SVOJEM ČASU.
1 PETER 2:24
24 SAM JE NA SVOJEM TELESU PONESEL NAŠE GREHE NA LES (KRIŽ), DA BI MI GREHOM ODMRLI IN ŽIVELI ZA PRAVIČNOST. PO NJEGOVIH RANAH STE BILI OZDRAVLJENI.

A-1) IZPOVED VERE ZA ODREŠENJE 

APOST. DELA 2:21    JOEL 3:5
IN ZGODILO SE BO: VSAK, KDOR BO KLICAL GOSPODOVO IME, BO REŠEN.
RIMLJANOM 10:9-13
9 KAJTI ČE BOŠ S SVOJIMI USTI PRIZNAL, DA JE JEZUS GOSPOD, IN BOŠ V SVOJEM SRCU VEROVAL, DA GA JE BOG OBUDIL OD MRTVIH, BOŠ REŠEN.
10 S SRCEM NAMREČ VERUJEMO, IN TAKO SMO DELEŽNI PRAVIČNOSTI, Z USTI PA IZPOVEDUJEMO VERO, IN TAKO SMO DELEŽNI ODREŠENJA. 11 SAJ PRAVI PISMO: KDOR KOLI VANJ VERUJE, NE BO OSRAMOČEN.
12 NI NAMREČ RAZLOČKA MED JUDOM IN GRKOM, KAJTI ISTI JE GOSPOD VSEH, BOGAT BOGAT  ZA VSE, KI GA KLIČEJO. 13 IN RES: KDOR KOLI BO KLICAL GOSPODOVO IME, BO REŠEN.

1 JANEZ 4:15
KDOR PRIZNAVA, DA JE JEZUS BOŽJI SIN, OSTAJA (Ali prebiva) BOG V NJEM IN ON V BOGU.

B.) SPOKORITEV - ODPUŠČANJE GREHOV

LUKA 3:7-14
7 MNOŽICAM, KI SO PRIHAJALE K NJEMU (JANEZU KRSTNIKU), DA BI JIH KRSTIL, JE TOREJ GOVORIL: »GADJA ZALEGA! KDO VAM JE POKAZAL, KAKO NAJ UBEŽITE PRIHODNJI JEZI?
8 OBRODITE VENDAR SADOVE, VREDNE SPREOBRNJENJA! NE ZAČENJAJTE SAMI PRI SEBI GOVORITI: ›ABRAHAMA IMAMO ZA OČETA,‹ KAJTI POVEM VAM, DA MORE BOG IZ TEH KAMNOV OBUDITI ABRAHAMU OTROKE.
9 SEKIRA JE ŽE NASTAVLJENA DREVESOM NA KORENINO. VSAKO DREVO TOREJ, KI NE RODI DOBREGA SADU, POSEKAJO IN VRŽEJO V OGENJ.« 10 MNOŽICE PA SO GA SPRAŠEVALE: »KAJ NAJ TOREJ STORIMO?«
11 ODGOVARJAL JIM JE: »KDOR IMA DVE SUKNJI, NAJ JU DELI S TISTIM, KI NIMA NOBENE, IN KDOR IMA ŽIVEŽ, NAJ STORI ENAKO.« 12 TUDI CESTNINARJI SO SE PRIŠLI KRSTIT, IN SO MU REKLI: »UČITELJ, KAJ NAJ STORIMO?«
13 ODVRNIL JIM JE: »NE TERJAJTE NIČ VEČ, KAKOR VAM JE UKAZANO.«
14 SPRAŠEVALI SO GA TUDI VOJAKI: »IN MI, KAJ NAJ STORIMO?« REKEL JIM JE: »NE BODITE DO NIKOGAR NASILNI IN NIKOGAR NE TRPINČITE, AMPAK BODITE ZADOVOLJNI S SVOJO PLAČO.«
LUKA 19:5-10
5 KO JE JEZUS PRIŠEL NA TISTI KRAJ, JE POGLEDAL GOR IN MU REKEL: »ZAHEJ, HITRO SPLEZAJ DOL, DANES MORAM NAMREČ OSTATI V TVOJI HIŠI.« 6 IN TAKOJ JE SPLEZAL DOL IN GA Z VESELJEM SPREJEL.
7 KO SO TO VIDELI, SO VSI GODRNJALI IN GOVORILI: »USTAVIL SE JE PRI GREŠNEM ČLOVEKU!«
8 ZAHEJ PA JE VSTAL IN REKEL GOSPODU: »GOSPOD, GLEJ, POLOVICO SVOJEGA PREMOŽENJA DAM UBOGIM, IN ČE SEM KOGA V ČEM PREVARAL, MU POVRNEM ČETVERNO.«
9 JEZUS PA MU JE REKEL: »DANES JE V TO HIŠO PRIŠLO ODREŠENJE, KER JE TUDI ON ABRAHAMOV SIN.
10 SIN ČLOVEKOV JE NAMREČ PRIŠEL ISKAT IN REŠIT, KAR JE IZGUBLJENO.«
APOSTOLSKA DELA 3:19,20
19 SPREOBRNITE (IZPOKORITE) SE TOREJ IN POKESAJTE, DA SE VAM IZBRIŠEJO GREHI,
20 TAKO DA PRIDEJO OD GOSPODOVEGA OBLIČJA ČASI POMIRITVE IN VAM GOSPOD POŠLJE MESIJA JEZUSA, KI VAM JE NAMENJEN.
APOSTOLSKA DELA 26:18
18 (JEZUS - PAVLU) DA JIM ODPREŠ OČI, DA BI SE ODVRNILI OD TEMË K LUČI IN OD SATANOVE OBLASTI K BOGU IN DA BI PO VERI VAME PREJELI ODPUŠČANJE GREHOV IN DELEŽ MED POSVEČENIMI.
RIMLJANOM 8:12,13
12 POTEMTAKEM, BRATJE, NISMO DOLŽNIKI MESU, DA BI ŽIVELI PO MESU.
13 ČE NAMREČ ŽIVITE PO MESU, BOSTE UMRLI, ČE PA Z DUHOM MORITE DELA TELESA, BOSTE ŽIVELI.
EFEŽANOM 1:7
V NJEM, PO NJEGOVI KRVI IMAMO ODKUPITEV, ODPUŠČANJE PRESTOPKOV PO BOGASTVU NJEGOVE MILOSTI.
KOLOŠANOM 1:13,14
13 ON NAS JE NAMREČ IZTRGAL IZ OBLASTI TEME IN NAS PRESTAVIL V KRALJESTVO SVOJEGA LJUBLJENEGA SINA,
14 V KATEREM IMAMO ODKUPITEV, ODPUŠČANJE GREHOV.
1JANEZ 1:7-9
7 ČE PA HODIMO V LUČI, KAKOR JE V LUČI ON SAM, SMO MED SEBOJ V OBČESTVU IN KRI NJEGOVEGA SINA JEZUSA NAS OČIŠČUJE VSAKEGA GREHA.
8 ČE REČEMO, DA SMO BREZ GREHA, SAMI SEBE VARAMO IN RESNICE NI V NAS.
9 ČE PA SVOJE GREHE PRIZNAVAMO, NAM JIH BO ODPUSTIL IN NAS OČISTIL VSE KRIVIČNOSTI, SAJ JE ZVEST IN PRAVIČEN.

C.) PONOVNO ROJSTVO - STARI, NOVI ČLOVEK

EZEKIEL 18:30-32
30 ZATO BOM VSAKEGA IZMED VAS, IZRAELOVA HIŠA (KRISTJANI), SODIL PO NJEGOVIH POTIH, GOVORI GOSPOD BOG. SPREOBRNITE IN ODVRNITE SE OD VSEH SVOJIH UPORNOSTI, DA SI NE BOSTE NAKOPAVALI KRIVDE Z NJIMI!
31 VRZITE OD SEBE VSE UPORNOSTI, S KATERIMI STE SE UPIRALI, IN SI NAREDITE NOVO SRCE IN NOVEGA DUHA! ZAKAJ HOČETE UMRETI, IZRAELOVA HIŠA?
32 SAJ NIMAM VESELJA NAD SMRTJO TISTEGA, KI MORA UMRETI, GOVORI GOSPOD BOG. SPREOBRNITE SE TOREJ IN BOSTE ŽIVELI!
EZEKIEL 36:26,27
26 DAM VAM NOVO SRCE IN NOVEGA DUHA DENEM V VAŠO NOTRANJOST. ODSTRANIM KAMNITO SRCE IZ VAŠEGA MESA IN VAM DAM MESENO SRCE.
27 SVOJEGA DUHA DENEM V VAŠO NOTRANJOST IN STORIM, DA SE BOSTE RAVNALI PO MOJIH ZAKONIH, SE DRŽALI MOJIH ODLOKOV IN JIH IZPOLNJEVALI.
JANEZ 1:10-13
10 (JEZUS) BESEDA JE BILA NA SVETU IN SVET JE PO NJEJ NASTAL, A SVET JE NI SPOZNAL.
11 V SVOJO LASTNINO JE PRIŠLA, TODA NJENI JE NISO SPREJELI.
12 TISTIM PA, KI SO JO SPREJELI, JE DALA MOČ, DA POSTANEJO BOŽJI OTROCI, VSEM, KI VERUJEJO V NJENO IME
13 IN SE NISO RODILI IZ KRVI NE IZ VOLJE MESA NE IZ VOLJE MOŽA, AMPAK IZ BOGA.
JANEZ 3:1-13
1 MED FARIZEJI PA JE BIL ČLOVEK, KI MU JE BILO IME NIKODÉM; BIL JE PRVAK MED JUDI.
2 PONOČI JE PRIŠEL K JEZUSU IN MU REKEL: »RABI, VEMO, DA SI PRIŠEL OD BOGA KOT UČITELJ; KAJTI NIHČE NE MORE DELATI TEH ZNAMENJ, KI JIH TI DELAŠ, ČE NI BOG Z NJIM.«
3 JEZUS JE ODGOVORIL IN MU REKEL: »RESNIČNO, RESNIČNO, POVEM TI: ČE SE KDO NE RODI OD ZGORAJ, NE MORE VIDETI BOŽJEGA KRALJESTVA.«
4 NIKODÉM MU JE DEJAL: »KAKO SE MORE ČLOVEK RODITI, ČE JE STAR? MAR MORE DRUGIČ V TELO SVOJE MATERE IN SE RODITI?«
5 JEZUS MU JE ODGOVORIL: »RESNIČNO, RESNIČNO, POVEM TI: ČE SE KDO NE RODI IZ VODE IN DUHA, NE MORE PRITI V BOŽJE KRALJESTVO. 6 KAR JE ROJENO IZ MESA, JE MESO, IN KAR JE ROJENO IZ DUHA, JE DUH.
7 NE ČUDI SE, DA SEM TI REKEL: MORATE SE RODITI OD ZGORAJ.
8 VETER VEJE, KODER HOČE, NJEGOV GLAS SLIŠIŠ, PA NE VEŠ, OD KOD PRIHAJA IN KAM GRE. TAKO JE Z VSAKIM, KI JE ROJEN IZ DUHA.«
9 NIKODÉM JE ODGOVORIL IN MU REKEL: »KAKO SE MORE TO ZGODITI?«
10 JEZUS MU JE ODVRNIL: »TI SI UČITELJ V IZRAELU IN TEGA NE VEŠ?
11 RESNIČNO, RESNIČNO, POVEM TI: GOVORIMO O TEM, KAR VEMO, IN PRIČUJEMO O TEM, KAR SMO VIDELI, TODA NAŠEGA PRIČEVANJA NE SPREJEMATE.
12 ČE NE VERJAMETE, KAR SEM VAM GOVORIL O ZEMELJSKIH STVAREH, KAKO BOSTE VERJELI, ČE VAM BOM GOVORIL O NEBEŠKIH?
13 NIHČE NI ŠEL V NEBESA, RAZEN TISTEGA, KI JE PRIŠEL IZ NEBES, SINA ČLOVEKOVEGA.
2 KORINČANOM 5:17
17 ČE JE TOREJ KDO V KRISTUSU, JE NOVA STVARITEV. STARO JE MINILO. GLEJTE, (VSE) NASTALO JE NOVO.
GALAČANOM 2:20
SKUPAJ S KRISTUSOM SEM KRIŽAN; 20 NE ŽIVIM VEČ JAZ, AMPAK KRISTUS ŽIVI V MENI. KOLIKOR PA ZDAJ ŽIVIM V MESU, ŽIVIM V VERI V BOŽJEGA SINA
GALAČANOM 3:9-10
9 NE LAŽITE DRUG DRUGEMU, SAJ STE SLEKLI STAREGA ČLOVEKA Z NJEGOVIMI DELI VRED
10 IN OBLEKLI NOVEGA, KI SE PRENAVLJA ZA SPOZNANJE, PO PODOBI SVOJEGA STVARNIKA.
EFEŽANOM 4:22-24
22 TREBA JE, DA ODLOŽITE STAREGA ČLOVEKA, KAKOR JE ŽIVEL DOSLEJ IN KI GA UNIČUJEJO BLODNA POŽELENJA,
23 DA SE PRENOVITE V DUHU SVOJEGA UMA
24 IN OBLEČETE NOVEGA ČLOVEKA, KI JE PO BOGU USTVARJEN V PRAVIČNOSTI IN SVETOSTI RESNICE.
KOLOŠANOM 3:1-11
1 ČE STE TOREJ VSTALI S KRISTUSOM, IŠČITE TO, KAR JE ZGORAJ, KJER JE KRISTUS, SEDEČ NA BOŽJI DESNICI.
2 MISLITE NA TO, KAR JE ZGORAJ, NE NA TO, KAR JE NA ZEMLJI.
3 KAJTI UMRLI STE IN VAŠE ŽIVLJENJE JE SKRITO S KRISTUSOM V BOGU.
4 KO SE BO PRIKAZAL KRISTUS, VAŠE ŽIVLJENJE, TEDAJ SE BOSTE TUDI VI PRIKAZALI Z NJIM V SLAVI.
5 ZATO OMRTVITE V SEBI TO, KAR TEŽI K ZEMLJI: NEČISTOVANJE, NEČISTOST, STRASTNOST, HUDOBNO POŽELENJE IN SLO PO ČIM VEČJEM IMETJU, KI JE TOLIKO KOT MALIKOVANJE. 6 ZARADI TEGA PRIHAJA BOŽJA JEZA NA SINOVE NEPOKORŠČINE, 7 MED KATERIMI STE BILI NEKOČ TUDI VI, KO STE TAKO ŽIVELI.
8 ZDAJ PA TUDI VI ODVRZITE VSE TO: JEZO, VZKIPLJIVOST, HUDOBNOST, OBREKOVANJE, NESRAMNO GOVORJENJE SVOJIH UST. 9 NE LAŽITE DRUG DRUGEMU, SAJ STE SLEKLI STAREGA ČLOVEKA Z NJEGOVIMI DELI VRED
10 IN OBLEKLI NOVEGA, KI SE PRENAVLJA ZA SPOZNANJE, PO PODOBI SVOJEGA STVARNIKA.
11 KJER JE TO, NI VEČ NE GRKA NE JUDA, NE OBREZANEGA NE NEOBREZANEGA, NE BARBARA NE SKITA, NE SUŽNJA NE SVOBODNEGA, AMPAK VSE IN V VSEH JE KRISTUS.
TIT 3:3-8
3 SAJ SMO BILI TUDI MI NEKOČ NEUMNI, NEPOKORNI IN V ZABLODAH. STREGLI SMO NAJRAZLIČNEJŠIM POŽELENJEM IN NASLADAM. ŽIVELI SMO V HUDOBIJI IN NEVOŠČLJIVOSTI. NEZNOSNI SMO BILI IN SOVRAŽILI DRUG DRUGEGA.
4 KO PA STA SE POJAVILI DOBROTA IN ČLOVEKOLJUBNOST BOGA, NAŠEGA ODREŠENIKA,
5 NAS JE REŠIL, A NE ZARADI DEL PRAVIČNOSTI, KI BI JIH STORILI MI, MARVEČ PO SVOJEM USMILJENJU, S KOPELJO PREROJENJA IN PRENOVITVE PO SVETEM DUHU.
6 TEGA JE PO NAŠEM ODREŠENIKU JEZUSU KRISTUSU OBILNO IZLIL NA NAS,
7 DA BI, OPRAVIČENI PO NJEGOVI MILOSTI, POSTALI DEDIČI VEČNEGA ŽIVLJENJA, V KATERO UPAMO.
8 ZANESLJIVA JE TA BESEDA. ZATO HOČEM, DA NENEHNO POUDARJAŠ, NAJ SI TISTI, KI VERUJEJO V BOGA, PRIZADEVAJO, DA SE BODO POSVEČALI DOBRIM DELOM. TO JE DOBRO IN LJUDEM KORISTNO.
JAKOB 1:18
18 PO SVOJI VOLJI NAS JE (BOG) RODIL Z BESEDO RESNICE, DA BI BILI NEKAKŠNA PRVINA NJEGOVIH STVARITEV.
1 PETER 1:3,4
3 SLAVLJEN BOG IN OČE NAŠEGA GOSPODA JEZUSA KRISTUSA! V SVOJEM VELIKEM USMILJENJU NAS JE PO VSTAJENJU JEZUSA KRISTUSA OD MRTVIH PRERODIL ZA ŽIVO UPANJE,
4 ZA NEPROPADLJIVO, NEOMADEŽEVANO IN NEVENEČO
5 DEDIŠČINO, KI JE V NEBESIH SHRANJENA ZA VAS, KATERE BOŽJA MOČ PO VERI VARUJE, DA BOSTE DOSEGLI ODREŠITEV, KI ČAKA, DA SE RAZODENE V POSLEDNJEM ČASU.
1 PETER 1:23
22 KER STE V POSLUŠNOSTI RESNICI OČISTILI SVOJE DUŠE ZA ISKRENO BRATOLJUBJE, SE GOREČE IN IZ ČISTEGA SRCA LJUBÍTE MED SEBOJ,
23 KER NISTE BILI PREROJENI IZ PROPADLJIVEGA, TEMVEČ IZ NEPROPADLJIVEGA SEMENA, PO BOŽJI BESEDI, KI JE ŽIVA IN VEČNA.
1 PETER 1:3-5
3 SLAVLJEN BOG IN OČE NAŠEGA GOSPODA JEZUSA KRISTUSA! V SVOJEM VELIKEM USMILJENJU NAS JE PO VSTAJENJU JEZUSA KRISTUSA OD MRTVIH PRERODIL ZA ŽIVO UPANJE,
4 ZA NEPROPADLJIVO, NEOMADEŽEVANO IN NEVENEČO 5 DEDIŠČINO, KI JE V NEBESIH SHRANJENA ZA VAS, KATERE BOŽJA MOČ PO VERI VARUJE, DA BOSTE DOSEGLI ODREŠITEV, KI ČAKA, DA SE RAZODENE V POSLEDNJEM ČASU.
1 JANEZ 3.9,10
9 KDOR JE ROJEN IZ BOGA, NE RAVNA GREŠNO, SAJ V NJEM OSTAJA NJEGOVO SEME. NE MORE GREŠITI, KER JE ROJEN IZ BOGA.
10 OTROCI BOGA IN OTROCI HUDIČA SE OČITNO KAŽEJO PO TEMLE: KDOR NE RAVNA PRAVIČNO, NI OD BOGA IN PRAV TAKO NE TISTI, KI NE LJUBI SVOJEGA BRATA.
1 JANEZ 5:18
18 VEMO, DA NIHČE, KI JE ROJEN IZ BOGA, NE GREŠI, AMPAK GA IZ BOGA ROJENI (KJV - SE VARUJE)  VARUJE IN HUDIČ SE GA NE DOTAKNE. 19 MI VEMO, DA SMO OD BOGA IN DA VES SVET TIČI V ZLU.

D.) KRST V VODI 

MATEJ 3: 13
TEDAJ JE PRIŠEL JEZUS IZ GALILEJE K JORDANU DO JANEZA, DA BI SE MU DAL KRSTITI. 14 JANEZ GA JE HOTEL ODVRNITI OD TEGA IN JE REKEL: »JAZ BI SE TI MORAL DATI KRSTITI, PA TI HODIŠ K MENI.« 15 JEZUS JE ODGOVORIL IN MU DEJAL: »PÚSTI ZDAJ, KAJTI SPODOBI SE NAMA, DA TAKO IZPOLNIVA VSO PRAVIČNOST.« TEDAJ MU JE PUSTIL. 16 PO KRSTU JE JEZUS TAKOJ STOPIL IZ VODE, IN GLEJ, ODPRLA SO SE MU NEBESA. VIDEL JE BOŽJEGA DUHA, KI SE JE SPUŠČAL KAKOR GOLOB;IN PRIHAJAL NADENJ. 17 IN GLEJ, GLAS IZ NEBES JE REKEL: »TA JE MOJ LJUBLJENI SIN, NAD KATERIM IMAM VESELJE.«
MATEJ 28:19,20
19 POJDITE TOREJ IN NAREDITE VSE NARODE ZA MOJE UČENCE. KRŠČUJTE JIH V IME OČETA IN SINA IN SVETEGA DUHA 20 IN UČITE JIH IZPOLNJEVATI VSE, KAR KOLI SEM VAM ZAPOVEDAL! IN GLEJTE: JAZ SEM Z VAMI VSE DNI DO KONCA SVETA.«
MARKO 16:16
16 KDOR BO SPREJEL VERO IN BO KRŠČEN, BO REŠEN, KDOR PA NE BO SPREJEL VERE, BO OBSOJEN.
JANEZ 3:22,23; JANEZ 1:29-34
22 POTEM JE ŠEL JEZUS S SVOJIMI UČENCI NA JUDEJSKO PODEŽELJE, SE TAM ZADRŽEVAL Z NJIMI IN KRŠČEVAL.
23 TUDI JANEZ JE KRŠČEVAL V ENÓNU BLIZU SALÍMA, KER JE BILO TAM VELIKO VODA. LJUDJE SO PRIHAJALI IN SE DAJALI KRSTITI.

APOSTOLSKA DELA 2:38
38 PETER JIM JE ODGOVORIL: »SPREOBRNITE SE! VSAK IZMED VAS NAJ SE DÁ V IMENU JEZUSA KRISTUSA KRSTITI V ODPUŠČANJE SVOJIH GREHOV IN PREJELI BOSTE DAR SVETEGA DUHA 41 TISTI, KI SO SPREJELI NJEGOVO BESEDO, SO SE DALI KRSTITI; IN TEGA DNE SE JIM JE PRIDRUŽILO PRIBLIŽNO TRI TISOČ LJUDI.
APOSTOLSKA DELA 8:36-39
36 KO STA POTOVALA NAPREJ, STA PRIŠLA DO NEKE VODE IN EVNUH JE REKEL: »GLEJ, VODA! KAJ MI BRANI, DA NE BI BIL KRŠČEN?«
37 FILIP JE REKEL: “ČE VERUJEŠ IZ VSEGA SRCA, JE TO MOGOČE.” IN ODGOVORIL JE: “VERUJEM, DA JE JEZUS KRISTUS BOŽJI SIN.”
38 VELEL JE USTAVITI VOZ, OBA, FILIP IN EVNUH, STA STOPILA V VODO IN FILIP GA JE KRSTIL.
39 KO PA STA STOPILA IZ VODE, JE GOSPODOV DUH VZEL FILIPA. EVNUH GA NI VEČ VIDEL; ŠEL JE VESELO NAPREJ PO SVOJI POTI
APOSTOLSKA DELA 10:47,48
47 »TI LJUDJE SO PREJELI SVETEGA DUHA TAKO KAKOR MI. ALI MORE KDO BRANITI, DA NE BI BILI TUDI KRŠČENI Z VODO?«
48 IN NAROČIL JE, NAJ JIH KRSTIJO V IMENU JEZUSA KRISTUSA. NATO SO GA PROSILI, NAJ OSTANE ŠE NEKAJ DNI MED NJIMI.
APOSTOLSKA DELA 16:29-33
29 JEČAR JE ZAHTEVAL LUČ IN PLANIL NOTER. TREPETAJE JE PADEL PRED PAVLA IN SILA,
30 NATO JU JE POPELJAL VEN IN VPRAŠAL: »GOSPODA, KAJ NAJ STORIM, DA SE REŠIM?«
31 ODGOVORILA STA MU: »VERUJ V GOSPODA JEZUSA IN REŠEN BOŠ TI IN TVOJA HIŠA!«
32 NATO STA OZNANILA GOSPODOVO BESEDO NJEMU IN VSEM, KI SO BILI V NJEGOVI HIŠI.
33 VZEL JU JE S SABO ŠE TISTO NOČNO URO TER JIMA IZPRAL RANE; IN PRI PRIČI SE JE DAL KRSTITI Z VSO SVOJO DRUŽINO.
APOSTOLSKA DELA 19:1-6
1 MEDTEM KO SE JE APOLO MUDIL V KORINTU, JE PAVEL PREPOTOVAL KRAJE V NOTRANJOSTI IN PRIŠEL V EFEZ. TAM JE NAŠEL NEKAJ UČENCEV 2 IN JIH VPRAŠAL: »ALI STE PREJELI SVETEGA DUHA, KO STE POSTALI VERNI?« »SAJ ŠE SLIŠALI NISMO, DA JE SVETI DUH,« SO ODVRNILI UČENCI.
3 IN VPRAŠAL JIH JE: »KAKO STE BILI TEDAJ KRŠČENI?« »Z JANEZOVIM KRSTOM,« SO ODGOVORILI.
4 PAVEL PA JE REKEL: »JANEZ JE KRŠČEVAL S KRSTOM SPREOBRNJENJA IN LJUDSTVU GOVORIL, NAJ VERUJEJO V TISTEGA, KI PRIDE ZA NJIM, TO JE V JEZUSA.« 5 PO TEH BESEDAH SO SE DALI KRSTITI V IME GOSPODA JEZUSA.
6 PAVEL JE NANJE POLOŽIL ROKE IN NADNJE JE PRIŠEL SVETI DUH: GOVORILI SO Z DAROM JEZIKOV IN PREROKOVALI.
RIMLJANOM 6:1-14
1 KAJ BOMO TOREJ REKLI? NAJ VZTRAJAMO V GREHU, DA SE POMNOŽI MILOST?
2 NIKAKOR NE. LE KAKO BOMO MI, KI SMO ODMRLI GREHU, MOGLI ŠE ŽIVETI V NJEM?
3 ALI MAR NE VESTE, DA SMO BILI VSI, KI SMO BILI KRŠČENI V KRISTUSA JEZUSA, KRŠČENI V NJEGOVO SMRT?
4 S KRSTOM SMO BILI TOREJ SKUPAJ Z NJIM POKOPANI V SMRT, DA BI PRAV TAKO, KAKOR JE KRISTUS V MOČI OČETOVEGA VELIČASTVA VSTAL OD MRTVIH, TUDI MI STOPILI NA POT NOVOSTI ŽIVLJENJA.
5 ČE SMO NAMREČ Z NJIM ZRAŠČENI V PODOBNOSTI NJEGOVE SMRTI, BOMO TUDI V PODOBNOSTI NJEGOVEGA VSTAJENJA.
6 VEMO, DA JE BIL NAŠ STARI ČLOVEK KRIŽAN Z NJIM VRED, DA BI BILO TELO GREHA UNIČENO IN DA BI MI VEČ NE HLAPČEVALI GREHU. 7 KAJTI KDOR JE UMRL, JE OPRAVIČEN GREHA.
8 ČE PA SMO S KRISTUSOM UMRLI, VERUJEMO, DA BOMO Z NJIM TUDI ŽIVELI,
9 SAJ VEMO, DA KRISTUS, POTEM KO JE BIL OBUJEN OD MRTVIH, VEČ NE UMRE; SMRT NAD NJIM NIMA VEČ OBLASTI.
10 KAJTI KAR JE UMRLO, JE UMRLO ZARADI GREHA ENKRAT ZA VSELEJ, KAR PA ŽIVI, ŽIVI BOGU.
11 TAKO TUDI VI: MISLITE, DA STE MRTVI ZA GREH, A DA ŽIVITE ZA BOGA, V KRISTUSU JEZUSU.
12 ZATO NAJ V VAŠEM UMRLJIVEM TELESU NE KRALJUJE GREH, TAKO DA BI SE VDAJALI NJEGOVIM POŽELENJEM.
13 NE IZROČAJTE SVOJIH UDOV GREHU, DA BI TI POSTALI ORODJE KRIVIČNOSTI, AMPAK IZROČITE SEBE BOGU KOT LJUDJE, KI SO PREŠLI OD SMRTI V ŽIVLJENJE, SVOJE UDE PA IZROČITE BOGU, DA POSTANEJO ORODJE PRAVIČNOSTI.
14 KAJTI GREH NE BO VEČ GOSPODOVAL NAD VAMI, SAJ NISTE POD POSTAVO, AMPAK POD MILOSTJO.
GALAČANOM 3:13,14
13 KRISTUS PA NAS JE ODKUPIL OD PREKLETSTVA POSTAVE TAKO, DA JE ZA NAS POSTAL PREKLETSTVO. PISANO JE NAMREČ: PREKLET JE VSAK, KDOR VISI NA LESU.
14 TO SE JE ZGODILO ZATO, DA BI ABRAHAMOV BLAGOSLOV PREŠEL V KRISTUSU JEZUSU K POGANOM IN DA BI MI PO VERI PREJELI OBLJUBO DUHA.
GALAČANOM 3:26-29
26 VI VSI STE NAMREČ PO VERI V KRISTUSA JEZUSA BOŽJI SINOVI.
27 KAJTI VSI, KI STE BILI KRŠČENI V KRISTUSA, STE OBLEKLI KRISTUSA.
28 NI NE JUDA NE GRKA, NI NE SUŽNJA NE SVOBODNJAKA, NI NE MOŠKEGA NE ŽENSKE: KAJTI VSI STE EDEN V KRISTUSU JEZUSU.
29 ČE PA STE KRISTUSOVI, STE POTEMTAKEM ABRAHAMOVI POTOMCI, PO OBLJUBI PA DEDIČI.
EFEŽANOM 1:13,14
13 V NJEM STE TUDI VI SLIŠALI BESEDO RESNICE, EVANGELIJ SVOJEGA ODREŠENJA. VANJ STE TUDI VEROVALI IN V NJEM PREJELI PEČAT SVETEGA DUHA, KI JE BIL OBLJUBLJEN.
14 TA JE POROŠTVO NAŠE DEDIŠČINE, V ODKUPITEV LJUDSTVA, KI SI GA JE BOG PRIDOBIL, V HVALO NJEGOVEGA VELIČASTVA.
KOLOŠANOM 2:6-15
6 KAKOR STE TOREJ SPREJELI GOSPODA KRISTUSA JEZUSA, V NJEM ŽIVITE,
7 UKORENINJENI IN SEZIDANI V NJEM TER UTRJENI V VERI, KAKOR STE BILI V NJEJ POUČENI, POLNI ZAHVALJEVANJA.
8 GLEJTE, DA VAS KDO NE UJAME S FILOZOFIJO IN PRAZNO PREVARO, RAVNAJE SE PO ČLOVEŠKEM IZROČILU IN PO PRVINAH TEGA SVETA, NE PA PO KRISTUSU. 9 KAJTI V NJEM TELESNO BIVA VSA POLNOST BOŽANSTVA.
10 V NJEM IMATE SVOJO POLNOST TUDI VI, KAJTI ON JE GLAVA VSAKRŠNEGA VLADARSTVA IN OBLASTI.
11 V NJEM STE BILI TUDI OBREZANI, IN SICER Z OBREZO, KI JE NI NAREDILA ČLOVEŠKA ROKA, AMPAK S KRISTUSOVO OBREZO, S KATERO STE SLEKLI SVOJE MESENO TELO.
12 S KRSTOM STE BILI NAMREČ POKOPANI SKUPAJ Z NJIM, V NJEM STE BILI TUDI OBUJENI, PO VERI V DELOVANJE BOGA, KI GA JE OBUDIL OD MRTVIH.
13 SKUPAJ Z NJIM JE OŽIVIL TUDI VAS, KO STE BILI MRTVI ZARADI PRESTOPKOV IN ZARADI NEOBREZANOSTI SVOJEGA MESA. ODPUSTIL NAM JE VSE GREHE 14 IN IZBRISAL ZADOLŽNICO, KI SE JE S SVOJIMI DOLOČBAMI GLASILA PROTI NAM. ODSTRANIL JO JE IZ NAŠE SREDE IN JO PRIBIL NA KRIŽ.
15 RAZOROŽIL JE VLADARSTVA IN OBLASTI TER JIH IZPOSTAVIL JAVNEMU ZGLEDOVANJU, KO JE V NJEM SLAVIL ZMAGO NAD NJIMI.

E.) PREJETJE SV. DUHA IN KRST V SV. DUHU 

MATEJ 3:11; LUKA 3:16
JAZ VAS KRŠČUJEM V VODI;ZA SPREOBRNJENJE; TODA ON, KI PRIDE ZA MENOJ, JE MOČNEJŠI OD MENE IN JAZ NISEM VREDEN, DA BI MU NOSIL SANDALE. ON VAS BO KRSTIL; (POTOPIL) V SVETEM DUHU IN OGNJU.
LUKA 24:46
REKEL JIM JE: »TAKO JE PISANO: MESIJA (ALI KRISTUS) BO TRPEL IN TRETJI DAN VSTAL OD MRTVIH, 47 IN V NJEGOVEM IMENU SE BO OZNANILO VSEM NARODOM SPREOBRNJENJE V ODPUŠČANJE GREHOV, S ČIMER BODO ZAČELI V JERUZALEMU. 48 VI STE PRIČE TEH REČI. 49 IN GLEJTE, JAZ POŠILJAM NA VAS OBLJUBO SVOJEGA OČETA; VI PA OSTANITE V MESTU, DOKLER NE BOSTE ODETI V MOČ Z VIŠAVE.«
JANEZ 1:32
32 IN JANEZ JE IZPRIČAL: »VIDEL SEM DUHA, KI SE JE SPUŠČAL Z NEBA KAKOR GOLOB IN OSTAL NAD NJIM. 33 IN JAZ GA NISEM POZNAL; TISTI, KI ME JE POSLAL KRŠČEVAT V VODI, MI JE REKEL: ›NA KOGAR BOŠ VIDEL PRIHAJATI DUHA IN OSTATI NAD NJIM, TISTI KRŠČUJE V SVETEM DUHU.‹
APOSTOLSKA DELA 1:4
4 KO JE BIL Z NJIMI PRI JEDI, JIM JE NAROČIL, NAJ NE ODHAJAJO IZ JERUZALEMA, TEMVEČ NAJ POČAKAJO NA OČETOVO OBLJUBO, »O KATERI STE SLIŠALI OD MENE; 5 ZAKAJ JANEZ JE KRŠČEVAL Z VODO, VI PA BOSTE V NEKAJ DNEH KRŠČENI V SVETEM DUHU«.
8 TODA PREJELI BOSTE MOČ, KO BO SVETI DUH PRIŠEL NAD VAS, IN BOSTE MOJE PRIČE V JERUZALEMU IN PO VSEJ JUDEJI IN SAMARIJI TER DO SKRAJNIH MEJ SVETA.
APOSTOLSKA DELA 2:1
1 KO JE PRIŠEL BINKOŠTNI DAN, SO BILI VSI ZBRANI NA ISTEM KRAJU. 2 NENADOMA JE NASTAL Z NEBA ŠUM, KOT BI SE BLIŽAL SILOVIT VIHAR, IN NAPOLNIL VSO HIŠO, KJER SO SE ZADRŽEVALI.
3 PRIKAZALI SO SE JIM JEZIKI, PODOBNI PLAMENOM, KI SO SE RAZDELILI, IN NAD VSAKIM JE OBSTAL PO EDEN. 4 VSI SO BILI NAPOLNJENI S SVETIM DUHOM IN ZAČELI SO GOVORITI V TUJIH JEZIKIH, KAKOR JIM JE DUH DAJAL IZGOVARJATI.
5 V JERUZALEMU SO TEDAJ PREBIVALI JUDJE, POBOŽNI MOŽJE IZ VSEH NARODOV POD NEBOM. 6 KO SE JE RAZŠIRIL GLAS O TEM, SE JE ZBRALA MNOŽICA LJUDI, KI SO BILI VSI IZ SEBE, KER JIH JE VSAKDO SLIŠAL GOVORITI V SVOJEM JEZIKU.
7 STRMELI SO, SE ČUDILI IN GOVORILI: »GLEJTE, ALI NISO VSI TI, KI GOVORIJO, GALILEJCI? 8 KAKO, DA JIH SLIŠIMO VSAK V SVOJEM MATERINEM JEZIKU? 9 PARTI, MEDIJCI IN ELÁMCI IN TISTI, KI PREBIVAMO V MEZOPOTAMIJI, JUDEJI IN KAPADOKIJI, V PONTU IN AZIJI,
10 V FRIGIJI IN PAMFILIJI, V EGIPTU IN V LIBIJSKIH KRAJIH BLIZU CIRENE, IN MI IZ RIMA, KI SE ZDAJ MUDIMO TUKAJ, 11 JUDJE IN SPREOBRNJENCI, KREČÁNI IN ARABCI – VSI JIH SLIŠIMO, KAKO V NAŠIH JEZIKIH OZNANJAJO VELIKA BOŽJA DELA!«
12 VSI SO BILI OSUPLI IN SI TEGA NISO ZNALI RAZLOŽITI. DRUG DRUGEGA SO SPRAŠEVALI: »KAJ NAJ TO POMENI?«
13 NEKATERI PA SO SE NORČEVALI IN GOVORILI: »SLADKEGA VINA SO SE NAPILI.«
APOSTOLSKA DELA 2:38
38 PETER JIM JE ODGOVORIL: »SPREOBRNITE SE! VSAK IZMED VAS NAJ SE DÁ V IMENU JEZUSA KRISTUSA KRSTITI V ODPUŠČANJE SVOJIH GREHOV IN PREJELI BOSTE DAR SVETEGA DUHA.
TIT 3:5
NAS JE REŠIL, A NE ZARADI DEL PRAVIČNOSTI, KI BI JIH STORILI MI, MARVEČ PO SVOJEM USMILJENJU, S KOPELJO PREROJENJA IN PRENOVITVE PO SVETEM DUHU. 6 TEGA JE PO NAŠEM ODREŠENIKU JEZUSU KRISTUSU OBILNO IZLIL NA NAS, 7 DA BI, OPRAVIČENI PO NJEGOVI MILOSTI, POSTALI DEDIČI VEČNEGA ŽIVLJENJA, V KATERO UPAMO.