nedelja, 11. junij 2017

KAJ JE GNUSOBA V BOŽJIH OČEH

KAJ JE GNUSOBA V BOŽJIH OČEH
Svetopisemski odlomki z razlago
Oktober 2011



            Bog sovraži vsak greh, toda za nekatere grehe Biblija še posebej poudarja, da so Bogu gnusoba. Kaj je to gnusoba? To je občutek, ki ga povzroči kaj izredno grdega, odvratnega, kar vzbuja skrajen odpor oz. gnus. Zaradi takšnih grehov, če jih ne izpovemo Bogu in ga prosimo odpuščanja, če se jih torej ne izpokorimo, bo nad nas prišla Božja jeza:
KOLOŠANOM 3:6  Zaradi tega prihaja Božja jeza na sinove nepokorščine …
RIMLJANOM 1:18 Božja jeza se namreč razodeva iz nebes nad vsakršno brezbožnostjo in krivičnostjo ljudi, ki s svojo krivičnostjo dušijo resnico.
            Biblija pravi, da nihče, kdor počenja gnusen greh, ne bo mogel vstopiti v nebeški Novi Jeruzalem:
RAZODETJE 21:27 Vanj ne bo nikdar stopilo nič nečistega, tudi ne, kdor počenja gnusobo in laž, ampak bodo vstopili samo tisti, ki so vpisani v Jagnjetovi knjigi življenja.
            Dobro je poznati, kaj Biblija pravi o gnusobah, da ne bi bili izbrisani iz knjige življenja.
            Biblija tudi jasno pravi, kje bodo po smrti preživeli večnost ljudje, ki so počenjali gnusobe – z drugimi besedami sprevrženci in pokvarjenci.
RAZODETJE 21:8  Toda strahopetci in neverniki, pokvarjenci in ubijalci, nečistniki in čarovniki, malikovalci in vsi lažnivci bodo dobili svoj delež v jezeru gorečega žvepla. To je druga smrt.«
             Beseda 'gnusoba' je 67-krat napisana v Bibliji, od tega dvakrat v Novi zavezi. Nekatere od teh gnusob, predvsem Božji predpisi glede hrane, se nas v Novi zavezi ne tičejo več. Tudi usmrtitve za take grehe Bog v Novi zavezi ne zahteva več, ker nam je dal milost in možnost spokoritve in sprave z Bogom preko Jezusa.

GNUSOBE V BIBLIJI
 SPOLNI GREHI:
LEVITIK 18:6 Nihče naj se ne približa nobenemu sorodniku svojega mesa, (to je krvnemu sorodniku) da bi odkril njegovo nagoto; (to je da bi imel z njim spolne odnose; podobno v nadaljevanju.) jaz sem GOSPOD.
7 Ne odkrivaj ne nagote svojega očeta ne svoje matere; tvoja mati je; ne smeš odkriti njene nagote. 8 Ne odkrivaj nagote žene svojega očeta; (to je mačehe) to je očetova nagota!
9 Ne odkrivaj nagote svoje sestre, očetove ali materine hčere, rojene v hiši ali zunaj nje! 10 Ne odkrivaj nagote hčere svojega sina ali hčere svoje hčere, kajti to je tvoja lastna nagota. 11 Ne odkrivaj nagote hčere žene tvojega očeta; (to je polsestre) rodila se je tvojemu očetu, tvoja sestra je; ne odkrivaj njene nagote!
12 Ne odkrivaj nagote sestre svojega očeta; meso (to je krvna sorodnica) tvojega očeta je.
13 Ne odkrivaj nagote sestre svoje matere, saj je meso (to je krvna sorodnica) tvoje matere!
14 Ne odkrivaj nagote brata svojega očeta; ne bližaj se njegovi ženi; tvoja teta je! 15 Ne odkrivaj nagote svoje snahe; žena tvojega sina je; ne odkrivaj njene nagote!
16 Ne odkrivaj nagote žene svojega brata; to je nagota tvojega brata! 17 Ne odkrivaj nagote žene in njene hčere! Hčere njenega sina ali hčere njene hčere ne smeš jemati, da bi odkrival njuno nagoto; krvni sorodnici sta; (gr. tvoji bližnji sorodnici sta) to bi bila sramota.
18 Ne jemlji za ženo sestre svoje žene, da bi postala njena tekmica, ko bi odkrival njeno nagoto poleg še živeče!
19 Ne približuj se ženi, kadar ima mesečno čiščo, da bi odkrival njeno nagoto!
20 Ne smeš spolno občevati z ženo svojega rojaka; s tem bi postal nečist.
22 Ne smeš ležati z moškim kakor se leži z žensko; to bi bila gnusoba.
23 Z nobeno živaljo ne smeš spolno občevati; postal bi nečist! In ženska naj se ne postavlja pred žival, da bi se z njo parila; to bi bila sprevrženost. 
26 Izpolnjujte torej moje zakone in odloke in ne počenjajte nobene od teh gnusob, ne domačin ne tujec, ki biva med vami!

 ČE LOČENI VZAME PRVO ŽENO NAZAJ, MEDTEM KO JE BILA ŽE POROČENA Z DRUGIM:
DEVTERONOMIJ 24:1 Če kdo vzame žensko in se z njo poroči in če ona potem ne najde naklonjenosti v njegovih očeh, ker je na njej našel kaj zoprnega, pa ji napiše ločitveni list, ji ga da v roke, jo odslovi iz svoje hiše, 2 ona pa odide iz hiše in gre in postane žena drugega, 3 pa jo ta drugi mož, ki si jo je vzel za ženo, neha imeti rad, ji napiše ločitveni list, ji ga da v roke, jo odslovi iz svoje hiše, ali pa ta drugi mož, ki si jo je vzel za ženo, umre, 4 je njen prvi mož, ki jo je odslovil, ne sme ponovno vzeti, da bi mu bila za ženo, potem ko je postala nečista. Kajti to je gnusoba pred GOSPODOM; ne spravljaj v greh dežele, ki ti jo GOSPOD, tvoj Bog, daje v last! V Novi zavezi Bog ne odobrava, ampak sovraži ločitev. Spravi se s partnerjem ali ostani sam. (Marko 10:10-12, Luka 16:18) Ob ponovni poroki zagrešiš prešuštvo.

HOMOSEKSUALNOST:
LEVITIK 18:22 Ne smeš ležati z moškim kakor se leži z žensko; to bi bila gnusoba.
LEVITIK 20:13 Če kdo leži z moškim, kakor se leži z žensko, sta oba storila gnusobo; naj bosta usmrčena; njuna kri pade nanju.
DEVTERONOMIJ 23:18 Naj ne bo posvečene vlačuge med Izraelovimi hčerami, ne posvečenega vlačugarja med Izraelovimi sinovi. 19 Ne prinašaj vlačugarske nagrade ne pasjega plačila (to je denarja, ki ga dobi svetiščni homoseksualni prostitut) v hišo GOSPODA, svojega Boga, za kakršno koli zaobljubo! Kajti oboje je gnusoba GOSPODU, tvojemu Bogu.
DEVTERONOMIJ 22:5 Ženska naj ne nosi moške obleke in moški naj si ne oblači ženskih oblačil; kajti gnusoba je GOSPODU, tvojemu Bogu, kdor koli to dela. Istospolno usmerjeni moški pri nas in po svetu se naličijo in oblečejo v ženska oblačila in so dejansko videti kot ženske, zato lahko zavedejo normalne moške. Bogu je to gnusoba.
MALIKOVANJE, TUJE RELIGIJE, ČAŠČENJE DEMONOV, VEDEŽEVANJE, SATANIZEM
DEVTERONOMIJ 12:30 Ne išči njihovih bogov in ne reci: »Kako so ti narodi služili svojim bogovom? Tudi jaz bom tako delal.« 31 Ne delaj tako GOSPODU, svojemu Bogu, kajti vse, kar je GOSPODU gnusoba, kar sovraži, delajo oni svojim bogovom; saj celó sinove in hčere v ognju sežigajo bogovom. Danes to velja za budizem, hinduizem, islam, new age itd. (berite 1. Peter 4:3, 2. Kroniška 15:8)
DEVTERONOMIJ 7:25 Podobe njihovih bogov sežgite v ognju; ne žêli si srebra in zlata, ki je na njih, in si ga ne jemlji, da se s tem ne zapleteš v zanko; kajti to je gnusoba za GOSPODA, tvojega Boga. Podobe, kipci tujih bogov so Bogu gnusoba in jih je treba uničiti (Devteron. 27:15).
DEVTERONOMIJ 18:10 Naj se ne najde pri tebi nihče, ki bi sina ali hčer žrtvoval v ognju, ki bi opravljal vedeževanje, zarotoval, razlagal znamenja ali čaral 11 ali izgovarjal uroke ali klical duhove umrlih in druge duhove ali povpraševal umrle za svet. 12 Kajti GOSPODU je gnusoba, kdor koli dela te reči, in zaradi teh gnusob jih bo GOSPOD, tvoj Bog, pregnal pred teboj.
IZAIJA 44:19 Nihče si ne vzame k srcu, nima spoznanja ne razumnosti, da bi dejal: Polovico (lesa) sem pokuril v ognju, na žerjavici sem spekel kruh, spekel sem meso in ga pojedel, iz ostanka pa naj naredim gnusobo, naj se priklanjam pred lesenim štorom? V Božjih očeh je izdelava in čaščenje religioznih kipcev gnusoba. Bog je duh, ne les, mavec ali kovina in ga moramo častiti v duhu in resnici (Janez 4:24).
VARANJE PRI TEHTANJU, MERSKIH ENOTAH:
DEVTERONOMIJ 25:13 Ne imej v svoji vreči dveh vrst uteži, večje in manjše! 14 Ne imej v svoji hiši dveh vrst škafov, večjega in manjšega! 15 Imej celo in pravilno utež, imej cel in pravilen škaf, da se ti podaljšajo dnevi na zemlji, ki ti jo daje GOSPOD, tvoj Bog! 16 Kajti gnusoba je GOSPODU, tvojemu Bogu, vsak, ki dela te reči, vsak, ki ravna nepošteno.
PREGOVORI 11:1 Goljufiva tehtnica je GOSPODU gnusoba, pravična utež pa mu je všeč.
Pregovori 20:10,23 Dvojna utež in dvojna mera, oboje je GOSPODU gnusoba. 23 Dvojna utež je gnusoba GOSPODU, goljufiva tehtnica ni dobra.
JEREMIJA 6:13,15 Kajti vsi od najmanjšega do največjega se pehajo za dobičkom. Varajo vsi, od preroka do duhovnika. 15 Mar se sramujejo, ker so počenjali gnusobo? Pohlep in njegova dela so Bogu gnusoba.
GNUSOBE PRED GOSPODOM V PREGOVORIH:
PREGOVORI 3:31, 32 Ne zavidaj nasilnemu človeku, ne ubiraj nobene njegove poti. 32 Kajti odpadnik (izprijenec, perverznež) se gnusi GOSPODU, z iskrenimi pa je zaupen.
PREGOVORI 6:16-19
16 Šest reči sovraži GOSPOD, sedem se jih gnusi njegovi duši:
17 prevzetne oči, lažniv jezik in roke, ki prelivajo nedolžno kri,
18 srce, ki kuje zle naklepe, noge, ki se spuščajo v tek za hudobijo,
19 kriva priča, ki govori laži, in kdor seje prepire med brate.

PREGOVORI 8:7,8  (modrost) Moja usta govore resnico, krivica je gnusoba mojim ustnicam. 8 Vsi izreki mojih ust so pravi, v njih ni nič zvijačnega (hinavskega) ali izkrivljenega (zahrbtnega).
PREGOVORI 11:20 Kdor je izkrivljenega srca (izprijen, perverzen), je GOSPODU gnusoba, kdor hodi brezgrajno, mu je všeč.
PREGOVORI 12:22 Lažnive ustnice so GOSPODU gnusoba, všeč pa so mu tisti, ki si prizadevajo za resnico.
PREGOVORI 16:5 Vsak ošabnež (ponosen, aroganten) je GOSPODU gnusoba, gotovo ne ostane brez kazni.
8 Daritev krivičnih je GOSPODU gnusoba, molitev iskrenih pa mu je všeč.
9 Krivičnikova pot je GOSPODU gnusoba, ljubi pa tega, ki se poteguje za pravičnost. 26 Hudobni naklepi so GOSPODU gnusoba, prijazni izreki mu ugajajo.
PREGOVORI 17:15 Kdor oprošča krivega in kdor obsoja pravičnega, oba sta gnusoba GOSPODU. Svet hiti v anarhijo in brezzakonje. Vse več je primerov, ko so hudobni opravičeni, pošteni pa obsojeni. Če udariš vlomilca, ki ponoči hodi po tvoji hiši, te lahko toži in boš kaznovan.

PREGOVORI 21:27 Daritev krivičnih je gnusoba, še bolj, če darujejo s slabim namenom. Ob tem verzu mi pridejo na misel razne hudobne rokerske skupine (iz medijev zveš o njihovem izprijenem življenju), ki organizirajo dobrodelne koncerte za lačne, za pomoč po potresu, za šole, bolnice itd. Res, da so takšna njihova dela dobra in potrebna, toda v Božjih očeh to ni sprejemljivo. Ne bodo opravičeni zaradi tega in ne bodo prišli v nebesa. Bog gleda na srce in hudobnih ne bo in ne more sprejeti v nebesa, če se ne spokorijo, saj bi tudi tam delali zlo in sejali upornost. Ostali njihovi grehi jih bodo potegnili v pekel. Le z dobrimi deli ne moreš priti v nebesa, če se grehov ne spokoriš in v veri ne sprejmeš Jezusa v svoje življenje.
PREGOVORI 28:9 Kdor odvrača svoje uho, da ne posluša postave, je tudi njegova molitev gnusoba.
DELA LAŽNE RELIGIOZNE CERKVE, KI PREGANJA PRAVE KRISTJANE:
RAZODETJE 17:2, 4-6 Z njo so se vlačugali kralji zemlje, prebivalci zemlje pa so se upijanjali z vinom njenega vlačugarstva.« 4 Ženska (lažni religiozni sistem, ki vlada narodom) je bila oblečena v bager in v škrlat in bleščeče okrašena z zlatom, z dragimi kamni in z biseri, v roki pa je držala zlato čašo, polno gnusob in nečistosti svojega vlačugarstva. 5 Na čelu je imela napisano ime, ki je bilo skrivnost: »Véliki Babilon, mati vseh vlačug in gnusob na zemlji.« 6 Videl sem, da je ženska pijana od krvi svetih in od krvi Jezusovih pričevalcev.
Biblija imenuje Bogu zveste kristjane, ki so se spokorili greha in prejeli Svetega Duha, 'devica'. Lažne religiozne kristjane, ki živijo v grehu, Biblija imenuje 'vlačuga'. 'Meseni' kristjani bodo vedno preganjali duhovne, Bogu zveste kristjane.
OSTALO:
EZEKIEL 18:10 Če pa ima nasilnega sina, ki preliva kri in počenja katero tehle reči – 11 medtem ko sam vsega tega ne dela: pojeda na gorah (daritveno meso), oskrunja ženo svojega bližnjega, 12 izkorišča revnega in ubogega, ropa, ne vrača zastavljenega, vzdiguje oči k malikom, počenja gnusobo, 13 posoja na obresti in odira – bo mar živel? Ne bo živel! Ker je počenjal vse te gnusobe, bo zagotovo umrl: njegova kri je nad njim. Takšna dejanja ti prinesejo duhovno smrt v ognjenem jezeru skupaj s hudičem.
LUKA 16:15 On (Jezus) pa jim je rekel: »Vi (verski voditelji) sebe opravičujete pred ljudmi, toda Bog pozna vaša srca. Kar je pred ljudmi visoko, je pred Bogom gnusoba. Visoke stvari v človeških očeh so denar, premoženje, položaj v službi ali v družbi, popularnost, ponos, čast in slava itd. Bog ne vrednoti ljudi po tem, ampak po tem, kaj je v njihovih srcih.
RAZODETJE 21:7,8,27 Kdor bo zmagal, bo to podedoval in jaz bom njemu Bog, on pa meni sin. 8 Toda strahopetci in neverniki, (nezvesti) pokvarjenci in ubijalci, nečistniki in čarovniki, malikovalci in vsi lažnivci bodo dobili svoj delež v jezeru gorečega žvepla. To je druga smrt.
27 Vanj (v nebeški Jeruzalem) ne bo nikdar stopilo nič nečistega, tudi ne, kdor počenja gnusobo in laž, ampak bodo vstopili samo tisti, ki so vpisani v Jagnjetovi knjigi življenja.
            Preden smo postali kristjani, smo živeli v nevednosti in vsak od nas je zagrešil kakšno od zgoraj omenjenih gnusob. Da ne bi končali v ognjenem jezeru skupaj z upornim nadangelom Luciferjem-hudičem, je Bog poslal z nebes svojega edinorojenega Sina Jezusa Kristusa, ki nas je na križu odrešil, da ne bi bili pogubljeni. Jezus je edina pot k Bogu in vrata v nebesa.

MOLITEV ODREŠENJA (molite glasno in iskreno):
“Dragi Oče v nebesih, v imenu Jezusa Kristusa kličem k tebi, ker nočem biti pogubljen z grešnim svetom v peklu. Rad bi prejel odrešenje in večno življenje v nebeškem kraljestvu.
            Hvala ti, Oče, da si žrtvoval svojega sina Jezusa Kristusa na križu, da je umrl in prelil kri za moje grehe in da si ga obudil od mrtvih in sedi na prestolu v nebesih. 
            Gospod, zavedam se svojih grehov in jih obžalujem. Prosim te, odpusti mi jih in me popolnoma očisti v Jezusovi krvi. Prosim, osvobodi me vseh hudičevih spon.
            Jezus, prosim, vstopi v moje srce in postani Gospod mojega življenja. Napolni me s Svetim Duhom in me vodi po poti pravičnosti.
            Hvala ti, Oče, da sem postal Božji otrok. Hvala, da si me odrešil in me sprejel v Božjo družino. Hvala ti, da sem ponovno rojen in imam večno življenje. Hvala ti za Svetega Duha, ki od danes živi v meni. Amen.”
Poiščite si krščansko skupino ali cerkev, kjer vas bodo poučili in poskrbeli za vašo duhovno rast.
Branko Dežman 

Ni komentarjev:

Objavite komentar