nedelja, 11. junij 2017

KAJ JE BOGU VŠEČ?

KAJ JE BOGU VŠEČ?
Biblijski odlomki z razlago
Februar 2012

           Vsak razumen človek, ki verjame v obstoj Boga, bi si moral prizadevati, da bi ugajal Bogu s tem, da živi po čisti vesti, brez krivde in po dobrih moralnih standardih. Prav vsak človek na tej zemlji se bo moral pojaviti pred Božjim sodnim stolom, najprej kristjani, pozneje pa tudi neverni. Nagrade v večnosti v nebesih za Božje ljudi bodo večje ali manjše in celo večne kazni v peklu za hudobne bodo različno hude. Vsak bo sojen po tem, kar je v svojem življenju delal – dobro ali hudo. Temo, kaj Bog ne mara in mu je gnusno, smo že obdelali. Oglejmo si biblijske verze o tem, kaj je Bogu všeč in kako mu lahko ugajamo. Vsak od nas bi se moral truditi ugajati Bogu in iskati njegovo naklonjenost. Biblija nam jasno pove, kako. Apostol Pavel je rekel:

1 TESALONIČANOM 4:1 Sicer pa vas, bratje, prosimo in opominjamo v Gospodu Jezusu, da še bolj napredujete v tem, kar ste prejeli od nas, namreč to, kako vam je treba živeti, da boste ugajali Bogu; sicer pa tako živite.

2 KORINČANOM 5:9 Zato si tudi prizadevamo, da bi mu bili všeč, bodisi da smo priseljeni v telesu (živimo na Zemlji) bodisi da smo izseljeni (umrli, ki so pred Bogom v nebesih) . 10 Vsi se bomo namreč morali pojaviti pred Kristusovim sodnim stolom, da bo vsak prejel plačilo za to, kar je v zemeljskem življenju delal, dobro ali slabo.

Posveten, mesen in pogosto napačen način razmišljanja moramo prenoviti z Božjim načinom razmišljanja, ki nam ga je razodel v Svetem pismu – Božji besedi. S tem se uglasimo z Bogom za oseben odnos z Njim. To mu je všeč in nas pripelje k popolnosti. Služiti moramo drugim in se žrtvovati drug za drugega. To je hoja v ljubezni, ki ugaja Bogu. Bogu se moramo vedno dati na voljo, kar želi od nas, da storimo, četudi nam ni vedno vse po godu:
RIMLJANOM 12:1  Ker je torej Bog tako usmiljen, vas rotim, bratje: darujte svoja telesa v živo, sveto in Bogu všečno žrtev; to je vaše smiselno (razumno, duhovno) bogoslužje. 2 In nikar se ne prilagajajte temu svetu, ampak se tako preobražajte z obnovo svojega uma, da boste lahko razpoznavali, kaj hoče Bog, kaj je dobro, njemu všečno in popolno.
Bog je Duh, ne moremo ga niti videti niti otipati. Če hočemo biti v odnosu z njim in hoditi z njim, potrebujemo vero. Če imamo vero in iščemo njegovo voljo za svoje življenje, Bogu ugajamo. Kdor nima vere in Bogu obrne hrbet, mu Bog ne more biti naklonjen.

HEBREJCEM 11:6 Brez vere namreč ne moremo biti Bogu všeč, kajti kdor prihaja k Bogu, mora verovati, da on biva (obstaja) in poplača tiste, ki ga iščejo.

HEBREJCEM 10:38 Moj pravični bo živel iz vere. Če pa se odtegne (Bogu obrne hrbet), moja duša nad njim nima veselja.
            Prvi človek, ki je hodil po veri in je bil Bogu res všeč, je bil Henoh, sedmi potomec po Adamu. Bogu je bil tako všeč, da ga je kar potegnil v nebesa, še preden je umrl. Henoh nam je vzor. Bliža se čas vznešenja živih in vstajenja umrlih vernikov tik pred drugim prihodom Jezusa na Zemljo. Le tisti, ki živimo Bogu všečno, bomo deležni prvega vstajenja/vznešenja in bomo prejeli nova neumrljiva večna telesa in bomo po prvi sodbi skupaj z Jezusom kot družina za vselej. Ostali pa bodo čakali tisoč let do druge sodbe.

HEBREJCEM 11:5 Po veri je bil Henoh vzet, da ni videl smrti, in ga ni bilo najti, ker ga je Bog vzel. Kajti preden je bil vzet, je bilo zanj pričano, da je Bogu všeč.

            Seveda je bilo Bogu všeč Jezusovo življenje in delo. Delal in govoril je samo to, kar je slišal od Boga. Zato proučujmo njegova učenja in živimo po njih, da bomo ugajali Bogu:
MATEJ 17:5 Ko je še govoril, jih je obsenčil svetel oblak, in glej, glas iz oblaka je rekel: »Ta je moj ljubljeni Sin,nad katerim imam veselje; njega poslušajte!«
Če so naše poti Bogu všeč, nas bo spravil celo z našimi nasprotniki:
PREGOVORI 16:7 Če so človekove poti GOSPODU všeč, pomiri z njim tudi njegove sovražnike.
Vsak sam mora v Svetem pismu raziskovati in v življenju preizkušati, kaj je Bogu všeč. Če hočemo ugajati Bogu, se moramo naučiti iz Božje besede, kaj mu je po volji in se tudi tako ravnati. Ugajati Bogu, pomeni izpolnjevati njegovo voljo. 
EFEŽANOM 5:8 Nekoč ste bili namreč tema, zdaj pa ste luč v Gospodu. Živite kot otroci luči, 9 kajti sad luči je v vsakršni dobroti, pravičnosti in resnici. 10 Preizkušajte (presojajte, učite se), kaj je všeč Gospodu! 11 Ne sodelujte pri jalovih delih teme, marveč jih obsojajte (ovrzite).
Kristjani smo Božja vojska. Bog želi, da ga v svojem življenju postavimo na prvo mesto. Skrbi tega sveta ne smejo zasenčiti našega služenja Bogu:
2 TIMOTEJ 2:4 Nihče, ki služi vojsko, se ne zapleta v vsakdanje opravke, da bi le bil po volji tistemu, ki ga je vzel za vojaka.
V službi moramo biti vestni. Biblija pravi, da mora biti naš odnos do dela takšen, da z našo vestnostjo, bolj kot nadrejenim, ugajamo Bogu. Vzor in luč smo drugim in Bog nas bo nagradil tudi za našo vestnost v službi:
KOLOŠANOM 3:23 Kar koli že delate, delajte iz srca, kot da delate za Gospoda, ne za ljudi, 24 saj veste, da boste v povračilo prejeli dediščino od Gospoda. Služíte Gospodu Kristusu.
V službi moramo biti potrpežljivi tudi, če ni vse tako, kot bi si želeli: 
1 PETER 2:18 Služabniki, z vsem strahom se podrejajte svojim gospodarjem, pa ne le dobrim in prijaznim, ampak tudi osornim. 19 Kajti to, da kdo po krivici trpi, a bridkosti prenaša, ker se zaveda Boga, je hvalevredno. 20 Kakšen ugled bi imeli, če bi potrpežljivo prenašali kazen za to, za kar ste se pregrešili? Je pa pred Bogom hvalevredno, če delate dobro in če potrpežljivo prenašate bridkost. 21 Saj ste bili vendar za to poklicani. Saj je tudi Kristus trpel za vas in vam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah …
Bogu je pomembna naša pravičnost, dobrohotnost in ponižnost.
PREGOVORI 21:3  Držati se pravičnosti in pravice je GOSPODU ljubše kakor daritev.
MIHEJ 6:6 »S čim naj stopim pred GOSPODA, se priklonim Bogu višave? Naj stopim predenj z žgalnimi daritvami, z enoletnimi teleti? 7 Mar se bo GOSPOD veselil tisočev ovnov, desettisočev potokov olja? Naj mu svojega prvorojenca darujem zaradi svoje pregrehe, sad svojega telesa za greh svoje duše?« 8 Oznanil ti je, o človek, kaj je dobro, kaj GOSPOD hoče od tebe: nič drugega, kakor da ravnaš pravično, da ljubiš dobrohotnost in ponižno (vdano) hodiš s svojim Bogom.
Bog ceni našo bogaboječnost oz. spoštovanje in ljubezen do Boga in zaupanje v njegovo dobroto:
PSALM 147:11 GOSPODU so po volji takšni, ki se ga bojijo, ki pričakujejo njegovo dobroto.
MARKO 12:28 Eden izmed pismoukov … ga (je) vprašal: »Katera je prva od vseh zapovedi?« 29 Jezus je odgovoril: »Prva je: Poslušaj, Izrael, Gospod, naš Bog, je edini Gospod. 30 Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo. 31 Druga pa je tale: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. Večja od teh dveh ni nobena druga zapoved.«
Bogu je všeč in nas usliši, če ponižno pridemo predenj:
2 KRONIŠKA 7:14 … pa se bo moje ljudstvo, ki kliče nase moje ime, ponižalo, molilo in iskalo moje obličje ter se odvrnilo od svojih hudobnih poti, bom prisluhnil iz nebes, jim odpustil greh in ozdravil njihovo deželo.
Hvaležnost, slavljenje Boga, dobrodelnost in radodarnost Bogu ugajajo:
HEBREJCEM 13:15 Po njem torej Bogu neprenehoma prinašajmo na oltar hvalno žrtev, namreč sad ustnic, ki slavijo njegovo ime. 16 Ne pozabite pa delati dobro in deliti svoje z drugimi, kajti take žrtve so Bogu všeč.
PSALM 69:31 Hvalil bom Božje ime s pesmijo, poveličeval ga bom z zahvalo. 32 GOSPODU to bolj ugaja kakor vol …
Ubogljivost, poslušnost Bogu in Božji besedi je boljše kot žrtvovanja:
1 SAMUEL 15:22 Samuel pa je rekel: »So žgalne in klavne daritve GOSPODU všeč bolj kakor poslušnost GOSPODOVEMU glasu? Glej, poslušnost je boljša od klavne daritve, pokorščina boljša od maščobe ovnov. 23 Zakaj upor je kakor greh vraževanja, samovolja kakor zlo malikovanja.
Bogu ugajamo in nam prisluhne, če iščemo in uresničujemo njegovo voljo.
JANEZ 9:31  Vemo, da Bog grešnikov ne usliši. Kdor pa Boga časti in uresničuje njegovo voljo, tega usliši. 
Bogu ugajamo, če živimo duhovno in ne z mesenim mišljenjem:
RIMLJANOM 8:6 Toda meseno mišljenje je smrt, duhovno mišljenje pa življenje in mir. 7 Kajti meseno mišljenje je sovraštvo do Boga, ker se ne podreja Božji postavi in se podrejati tudi ne more. 8 Tisti, ki živijo po mesu, ne morejo biti všeč Bogu. 9 Vi pa niste v mesu, ampak v Duhu, če le prebiva v vas Božji Duh.
Jezus je je bil popolnoma predan in podrejen Bogu in je delal, kar mu je všeč. Tudi svojim učencem je rekel: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj (Matej 16:24).
JANEZ 8:28 Jezus jim je tedaj rekel: »Ko boste povzdignili Sina človekovega, boste spoznali, da jaz sem in da ničesar ne delam sam od sebe, ampak govorim to, kar me je naučil Oče. 29 On, ki me je poslal, je z menoj. Ni me pustil samega, kajti jaz vedno delam to, kar je všeč njemu.«
Globoko spoznanje Boga in njegove volje, dobra dela so Bogu všeč:
KOLOŠANOM 1:9  Zato tudi mi vse od dne, ko smo slišali o tem, ne nehamo moliti in prositi za vas, da bi se izpopolnili po globokem spoznanju njegove volje, v vsej modrosti in duhovni razumnosti, 10 da bi živeli, kakor je vredno Gospoda, in bili njemu v vsem všeč, da bi obrodili sad v vsakršnem dobrem delu in rastli v spoznanju Boga.
OZEJ 6:6 Da, dobroto (milost) hočem in ne klavne daritve, spoznanja Boga bolj kakor žgalne daritve.
Bogaboječnost, ljubezen in poslušnost ugaja Bogu:
DEVTERONOMIJ 10:12  In zdaj, Izrael (in kristjani), kaj zahteva od tebe GOSPOD, tvoj Bog? Samo to, da se bojiš GOSPODA, svojega Boga, da hodiš po vseh njegovih poteh, ga ljubiš in služiš GOSPODU, svojemu Bogu, z vsem srcem in z vso dušo, 13 da izpolnjuješ GOSPODOVE zapovedi in njegove zakone, ki ti jih danes zapovedujem, da ti bo dobro.
Post ima svoje mesto, vendar je Bogu všeč, kakšne sadove obrodimo v življenju:
IZAIJA 58:6 Mar ni to post, kakršnega sem izbral: da odpneš krivične spone in razvežeš vezi jarma, da odpustiš na svobodo zatirane in zlomiš vsak jarem? 7 Mar ni v tem, da daješ lačnemu svoj kruh in pripelješ uboge brezdomce v hišo, kadar vidiš nagega, da ga oblečeš, in se ne potuhneš pred svojim rojakom? 8 Tedaj napoči kakor zarja tvoja luč in tvoje zdravje se bo hitro razcvetelo. Pred teboj bo hodila tvoja pravičnost in GOSPODOVO veličastvo te bo zbiralo (ekum.: veličastvo Gospodovo bo tvoja zadnja straža). 9 Tedaj boš klical in GOSPOD bo odgovoril, stokal boš in bo rekel: »Tukaj sem!« Če odpraviš jarem (zatiranje) iz svoje srede, kazanje s prstom in varljivo govorjenje, 10 če daješ lačnemu, kar imaš sam rad, in sitiš revežu grlo, bo vzšla v temi tvoja luč in tvoja temina bo kakor poldan. 11 GOSPOD te bo vedno vodil in ti sitil dušo v suhih krajih, okrepil ti bo kosti in postal boš kakor namakan vrt, kakor vodni vrelec, ki mu voda ne usahne.
Služenje Kristusu s pravičnostjo, z mirom in veseljem v Svetem Duhu je Bogu všeč:
RIMLJANOM 14:17 Kajti Božje kraljestvo ni jed in pijača, marveč pravičnost, mir in veselje v Svetem Duhu. 18 Kdor namreč v tem služi Kristusu, je všeč Bogu in spoštovan pri ljudeh. 19 Prizadevajmo si torej za to, kar je v prid míru in medsebojnemu izgrajevanju.
Kako živeti Bogu všečno? Vzdržite se prešuštvovanja in poželjivih strasti:

1 TESALONIČANOM 4:1 Sicer pa vas, bratje, prosimo in opominjamo v Gospodu Jezusu, da še bolj napredujete v tem, kar ste prejeli od nas, namreč to, kako vam je treba živeti, da boste ugajali Bogu; sicer pa tako živite. 2 Saj veste, kakšna navodila smo vam dali po Gospodu Jezusu. 3 Kajti to je Božja volja, vaše posvečenje: da se vzdržite nečistovanja, 4 da vsakdo izmed vas ohrani svoje telo v svetosti in časti, 5 ne pa v poželjivi strasti kakor pogani, ki ne poznajo Boga.
Bogu je všeč in želi, da smo uspešni na vseh področjih našega življenja:
 PSALM 35:27 (ekum.) Radujejo in veselé naj se vsi, ki so naklonjeni moji pravičnosti, in naj vedno govore: Poveličan bodi Gospod, ki mu je všeč blagor (prosperiteta) njegovega hlapca!
Bogu je všeč, če finančno podpiramo Božje delo in delavce. To mu je bilo kot kadilo z blago dišečim vonjem in prijetna žrtev. Tudi, če ocenjujemo, da nimamo dovolj in ne vemo, kako bomo preživeli do naslednje plače, kljub temu v veri darujmo za Božje delo, saj nam Bog neomajno obljublja, da bo potešil VSE NAŠE POTREBE in nam pomagal skozi mesec:

FILIPLJANOM 4:18 (apostol Pavel pravi:) Sicer pa imam vsega dovolj: živim v obilju, odkar sem dobil od Epafrodita to, kar ste mi poslali v blago dišeč vonj, v prijetno žrtev, ki je Bogu všeč. 19 Moj Bog, bogat, kakor je, bo po svojem bogastvu v veličastvu potešil vse vaše potrebe v Kristusu Jezusu.

Če otroke vzgojimo v bogaboječnosti in spoštovanju staršev in drugih starejših ljudi, je Bogu všeč. Bog je prav zato izbral Abrahama in ga močno blagoslovil, ker je vedel, da bo učil svoje potomce, naj se držijo Gospodovih poti. Za nas velja isto. Otroci so 'sol' prihodnosti:

1 TIMOTEJ 5:3 Spoštuj vdove, take, ki so res vdove. 4 Če ima kakšna vdova otroke ali vnuke, naj jih predvsem uči spoštovati domačo družino in staršem vračati prejete dobrote. To je namreč Bogu po volji.
GENEZA 18:18 Iz Abrahama bo vendar nastal velik in mogočen narod in v njem bodo blagoslovljeni vsi narodi zemlje. 19 Izbral sem ga, da bo zapovedal svojim sinovom in svoji hiši za njim, naj se držijo GOSPODOVE poti in ravnajo v skladu s pravičnostjo in pravico; tako bo GOSPOD izpolnil Abrahamu, kar mu je obljubil.«

Širimo in služimo Božjo besedo tako, da bomo ugajali Bogu, ne ljudem:

1 TESALONIČANOM 2:4 … ampak tako oznanjamo, kakor nas je imel Bog za vredne, da nam zaupa evangelij: pri tem pa ne skušamo ugajati ljudem, ampak Bogu, ki preizkuša naša srca.

Kakšna molitev in kakšne želje so Bogu všeč? Poglejmo Salomonovo molitev:

1 KRALJI 3:5 V Gibeónu se je Salomonu ponoči v sanjah prikazal GOSPOD. Bog je rekel: »Prosi, kaj naj ti dam!« … 9 Daj torej svojemu služabniku poslušno srce, da bo znal vladati tvojemu ljudstvu in razločevati med dobrim in hudim! Kajti kdo bi sicer mogel vladati temu tvojemu mogočnemu ljudstvu?« 10 Gospodu je bilo všeč, da je Salomon prosil za to.
11 Bog mu je rekel: »Ker si prosil za to in si nisi prosil dolgega življenja, ne bogastva in ne smrti svojih sovražnikov, ampak si prosil zase razumnosti za pravo razsojanje, 12 glej, bom storil po tvoji besedi. Glej, dal ti bom modro in razumno srce, takó da ni bilo tebi enakega pred tabo in ne bo vstal tebi enak za tabo. 13 Pa tudi to, česar nisi prosil, ti bom dal: bogastvo in slavo, tako da ti vse tvoje dni ne bo enakega med kralji. 14 Če boš hodil po mojih poteh in se držal mojih zakonov in zapovedi, kakor je hodil tvoj oče David, bom podaljšal tvoje dni.«
Branko Dežman

Ni komentarjev:

Objavite komentar