nedelja, 11. junij 2017

BOG VEDNO POSKRBI ZA NAS

BOG VEDNO POSKRBI ZA NAS
Božje obljube za našo preskrbo in finance
Februar 2014
            S poznavanjem Božje besede spoznavamo tudi Božjo voljo za naše življenje. Iz spodnjih odlomkov je razvidno, da Bog ne želi, da smo revni in nas noče z revščino držati v ponižnosti. Božja volja za nas je obilje, tudi zato, da lahko pomagamo drugim. Obilje največkrat ne pride kar samo po sebi, ampak moramo ubogati, kar nam Bog pravi v svoji Besedi: dajajte in se vam bo dalo, prinesite desetino in darove v Božjo zakladnico, vestno izpolnjujte vse moje zapovedi, premišljujte Besedo in boste uspevali, ne skrbite, ne bodite leni, ne živite v grehu, ne godrnjajte itd.
Naše življenje bo prepojeno z blagoslovom, če bomo aktivno živeli po Božji besedi. Dobro je, da si zapomnimo mnoge od teh obljub in jih vključimo v naše molitve ali pa jih izpovedujemo v veri. Ne glejmo na slabe okoliščine, ampak glejmo v veri proti Bogu. Bog nas želi blagosloviti in bo tudi uresničil to, kar nam obljublja. Bog ima za nas načrte blaginje in ne nesreče, da nam da prihodnost in upanje. V blaginji lahko pomagamo in naredimo veliko več za Božje kraljestvo, kot v revščini! Kdor hodi z Jezusom, mora biti prepričan, da Bog uresniči, kar obljublja.
Abraham je bil ... popolnoma prepričan, da more Bog to, kar je obljubil, tudi uresničiti. (Rimljanom 4:21)
DEVTERONOMIJ 8:17-18
Pa boš rekel v svojem srcu: »Moja moč in sila moje roke mi je pridobila to bogastvo.« spomni se GOSPODA, svojega Boga, kajti on je tisti, ki ti daje moč, da si lahko pridobivaš bogastvo, zato da uresničuje, kakor to dela danes, svojo zavezo, ki jo je s prisego sklenil s tvojimi očeti.
DEVTERONOMIJ 15:4-6
Ne bi smelo biti revnih kristjanov, če smo poslušni Bogu in Besedi. 
Sicer pa pri tebi ne bo smelo biti reveža; kajti GOSPOD te bo obilno blagoslovil v deželi…
če boš le zvesto poslušal glas GOSPODA, svojega Boga, in vestno izpolnjeval vso to zapoved, ki ti jo danes dajem. Kajti GOSPOD, tvoj Bog, te bo blagoslovil, kakor ti je obljubil, in boš lahko posojal mnogim narodom, sam pa ne boš jemal na pósodo; gospodoval boš nad mnogimi narodi, nad teboj pa ne bodo gospodovali.
DEVTERONOMIJ 28:10-12
In vsa ljudstva na zemlji bodo videla, da je nad teboj razglašeno GOSPODOVO ime, in se te bodo bala. GOSPOD te bo obsul z dobrotami: s sadom tvojega telesa, s sadom tvoje živine in s sadom tvoje zemlje v deželi, za katero je GOSPOD prisegel tvojim očetom, da ti jo bo dal. GOSPOD ti bo odprl svojo bogato zakladnico, nebo; tako bo dajal tvoji deželi dežja ob pravem času in blagoslovil bo vse delo tvojih rok.
JOZUE 1:8
Naj knjiga te postave ne zapusti tvojih ust, temveč jo premišljuj dan in noč, da boš storil povsem, kakor je zapisano v njej. Le tako boš imel uspeh na svoji poti, le tako boš uspeval.
JOB 42:10
In GOSPOD je obrnil Jobovo usodo, ko je prosil za svoje prijatelje. In GOSPODje dvakratno povrnil Jobu vse, kar je imel prej.
PSALM 23:1
GOSPOD je moj pastir, nič mi ne manjka.
PSALM 126:5-6
Tisti, ki sejejo s solzami, žanjejo z vriskanjem.
Odhaja, odhaja z jokom, ko nosi seme za setev; prihaja, prihaja z vriskanjem, ko nosi svoje snope.
  
PREGOVORI 6:6-11
Pojdi k mravlji, lenuh, glej njene poti in postani moder.
Kajti nima poveljnika ne nadzornika ne vladarja,
vendar si poleti pripravlja hrano, si ob žetvi nabira živež.
Lenuh, doklej boš spal, kdaj se boš vzdignil iz svojega spanja?
Malo boš spal, malo dremal, malo držal roke križem in počival:
in siromaštvo pride k tebi kakor klatež, pomanjkanje kakor oboroženec.
  
PREGOVORI 10:3-6
Revščina ni Božja volja!
Lena roka pripravlja revščino, roka pridnih bogatí.
Kdor poleti spravlja, je dojemljiv sin, kdor ob žetvi dremlje, je sramoten sin.
Glavo pravičnega bo pokril blagoslov, usta krivičnih pa nasilje.
  
PREGOVORI 10:15-16
Imetje je bogatemu močna trdnjava, revščina siromakom poguba.
Zaslužek pravičnega priteka za življenje, dohodek krivičnega pa za greh.

PREGOVORI 11:24-26
Eden razsiplje in še bogatí, drugi stiska čez mero, pa leze v revščino.
Kdor je radodaren, bo sit, kdor daje piti, bo napojen.
Kdor zadržuje žito, ga ljudstvo preklinja, blagoslov pa je nad glavo tega, ki ga prodaja.

PREGOVORI 13:18 Bodimo podučljivi in upoštevajmo nasvete in opomine, če hočemo biti uspešni.
Kdor zavrača vzgojo (ali poduk), uživa revščino in sramoto, kdor pa upošteva opomin, si pridobiva ugled.
  
PREGOVORI 22:7-9
Izposojanje in krediti nas zasužnijo, vzamejo nam duševni mir in spanec! Kakor nam bo upnik ukazoval, tako se bomo morali ravnati in ga ubogati.
Bogati ukazuje revežem, kdor si izposodi, je hlapec upniku.
Kdor seje krivico, žanje izgubo, poganjek njegove jeze bo usahnil.
Kdor je prijaznih oči, bo blagoslovljen, ker daje revežu od svojega kruha.

PREGOVORI 23:6-8
Ne jej kruha pri tistem, ki ima hudoben pogled, ne žêli si njegovih slaščic.
Kajti on je kakor samovoljen preračunljivec: »Jej in pij,« ti pravi, a njegovo srce ni s teboj.
Zalogaj, ki si ga pojedel, boš izbruhnil in zavrgel tebi namenjene lepe besede.

IZAIJA 1:19
Če me boste radi poslušali, boste uživali dobrine dežele.
  
JEREMIJA 29:11
Bog nam želi samo dobro in ne slabo. On je dober Bog. Če nikjer ne vidimo nobenega upanja, On je vedno naše upanje in nam pokaže vrata iz vsake stiske.
Vem za načrte, ki jih imam z vami, govori GOSPOD: načrte blaginje in ne nesreče, da vam dam prihodnost in upanje.

  
MALAHIJA 3:8-11
Desetina je resna zadeva. Krščansko oz. Božje delo se financira izključno iz desetine in darov. Če hočemo, da nam bo Bog dal, moramo najprej mi dati njemu, kar mu pripada in nas bo blagoslovil. Ne zadržujmo svojih financ, ampak jih izročimo Bogu v skrb, da bomo mirno spali. Naše finance morajo postati Božja skrb. Verjetno je to edinkrat v Bibliji, ko Bog pravi: preizkusite me glede desetine, če ne izlijem na vas blagoslova!
Ali sme človek Boga goljufati? ('qaba': krasti, varati, prikrajšati) Vi pa me goljufate in pravite: ›V čem te goljufamo?‹ Pri desetini in darovih. S prekletstvom ste prekleti, ker me goljufate, ves narod!
Prinesite vso desetino v zakladnico, da bo zaloga v moji hiši, in preizkusite me s tem, govori GOSPOD nad vojskami, če vam tedaj ne odprem zapornic neba in ne izlijem na vas blagoslova do preobilja!
Zadržal vam bom požiralca, da vam ne pokonča sadu zemlje, in tudi trta na polju ne bo jalova, govori GOSPOD nad vojskami. In vsi narodi vas bodo blagrovali, ker boste dežela ugodja, govori GOSPOD nad vojskami.
  
MATEJ 6:25-34
            Ne skrbite! To je Jezusovo glavno sporočilo glede Božje oskrbe za nas. Ne skrbite! Če skrbimo, pomeni, da ne zaupamo Bogu in se opiramo na lastne moči. To je hoja v neveri! Bog bo vedno poskrbel za nas. Skrb ne bo rešila okoliščin, ampak jih bo samo poslabšala. Skrb je strah, ki te paralizira! Recite: »Bog, vse svoje skrbi in bremena prelagam nate. Hvala ti, ker vem, da boš poskrbel zame!«
»Zato vam pravim: Ne skrbite za svoje življenje, kaj boste jedli ali kaj boste pili, in ne za svoje telo, kaj boste oblekli. Ali ni življenje več kot jed in telo več kot obleka? 
Poglejte ptice neba! Ne sejejo in ne žanjejo niti ne spravljajo v žitnice, in vendar jih vaš nebeški Oče hrani. Ali niste vi več vredni kot one? Kdo izmed vas pa more s svojo skrbjo podaljšati svoje življenje za en sam komolec? 
In za obleko, kaj skrbite? Poučite se od lilij na polju, kako rastejo. Ne trudijo se in ne predejo, toda povem vam: Še Salomon v vsem svojem veličastvu ni bil oblečen kakor ena izmed njih. Če pa Bog tako oblači travo na polju, ki danes obstaja in jo jutri vržejo v peč, mar ne bo mnogo bolj oblačil vas, maloverni? 
Ne skrbite torej in ne govorite: ›Kaj bomo jedli ali kaj bomo pili ali kaj bomo oblekli?‹ Po vsem tem sprašujejo pogani. Saj vaš nebeški Oče ve, da vse to potrebujete. 
Iščite najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost in vse to vam bo navrženo. Ne skrbite za jutri, kajti jutrišnji dan bo skrbel sam zase. Dovolj je dnevu njegovo zlo.«
PSALM 55:23
Vrzi svoje breme (skrbi, pritiske) na GOSPODA, on bo skrbel zate, nikoli ne bo dopustil, da bi pravični omahnil.
MATEJ 7:7-11
»Prosíte in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo!Kajti vsak, kdor prosi, prejme; in kdor išče, najde; in kdor trka, se mu bo odprlo.
Ali pa: kdo med vami bo dal svojemu sinu kamen, če ga bo prosil kruha? Ali mu bo dal kačo, če ga bo prosil za ribo? Če torej vi, ki ste hudobni, znate svojim otrokom dajati dobre darove, KOLIKO BOLJ BO vaš Oče, ki je v nebesih, dajal dobro tem, ki ga prosijo.«
  
MARKO 9:23
Jezus mu je dejal: »Glede tega ›če moreš‹ pa – vse je mogoče tistemu, ki veruje.«
MARKO 10:23-25
Kdor ima veliko premoženja, je v življenju obremenjen in osredotočen na materialne zadeve, ki ga bremenijo in izpodrinejo duhovnost. Šivankino uho so bila ozka vrata v obzidju Jeruzalema poleg glavnih vrat, ki so jih ponoči zaprli. Če so popotniki prispeli v mesto ponoči, so morali raztovoriti kamele in so šle skozi ozka šivankina vrata raztovorjene. Stražarji pa so tovor lahko pregledali. Tako bo tudi vsak od nas in vsak bogataš prišel pred Jezusa v njegovo kraljestvo 'raztovorjen'.
Tedaj se je Jezus ozrl okrog in rekel svojim učencem: »Kako težko bodo tisti, ki imajo premoženje, prišli v Božje kraljestvo! Učenci so se čudili njegovim besedam. In Jezus je vnovič spregovoril: »Otroci, kako težko je priti v Božje kraljestvo! Laže gre kamela skozi šivankino uho, kakor bogataš pride v Božje kraljestvo.«
  
MARKO 11:24
Zato vam pravim: Za vse, kar molite in prosite, verjemite, da ste že prejeli, in se vam bo zgodilo.
LUKA 6:38
Dajajte in se vam bo dalo; dobro, potlačeno, potreseno in zvrhano mero vam bodo nasuli v naročje. S kakršno mero namreč merite, s takšno se vam bo odmerilo.
LUKA 16:10
Kdor je v najmanjšem zvest, je zvest tudi v velikem, kdor pa je v najmanjšem krivičen, je krivičen tudi v velikem.
JANEZ 10:10
Sam denar nam ne prinese vedno sreče. Bog pa hoče, da smo blagoslovljeni in zadovoljni na vseh področjih življenja.
Tat prihaja samo zato, da krade, kolje in uničuje. Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju.
  
JANEZ 15:7
 Če ostanete v meni in moje besede ostanejo v vas, prosíte, kar koli hočete, in se vam bo zgodilo.
  
RIMLJANOM 13:8
Bog ni naklonjen zadolževanju. Hudič nas želi zasužnjiti in uničiti z dolgovi. Svet danes vse ponuja na kredit in nam odvzame mir, lahko tudi zdravje. Svet pravi: vzemi takoj, tvoje je, boš že plačal enkrat pozneje. Bog pa pravi: najprej prihrani, potem pa kupi. Potrpežljivost je sad Duha.
Ne bodite nikomur dolžniki, razen če gre za medsebojno ljubezen …
  
2 KORINČANOM 9:6-10 Biblija pravi, da je naša radodarnost ključ do izobilja. Naše izobilje pa tudi ne sme biti za sebične namene, ampak za dobra dela in podporo Božjega dela. Bog seveda želi, da uživamo življenje in imamo hobije, dopust, šport, izlete, razvedrilo itd.
  
GALAČANOM 6:7-10
Ne slepite se: Bog se ne pusti zasmehovati. Kar bo človek sejal, bo tudi žel.
Ne naveličajmo se, ko delamo dobro; kajti če se ne utrudimo, bomo ob svojem času želi. Dokler torej še utegnemo, delajmo dobro vsem, še posebej pa domačim po veri.
  
FILIPLJANOM 4:19
Moj Bog, bogat, kakor je, bo po svojem bogastvu v veličastvu potešil vse vaše potrebe v Kristusu Jezusu.
  
1 TIMOTEJ 6:17-19
Bogatašem tega sveta naročaj, naj se ne prevzamejo in naj ne naslanjajo svojega upanja na nezanesljivost bogastva, temveč na Boga, ki nam obilno daje vsega v uživanje. 
Dobrodelni naj bodo in naj se bogatijo z dobrimi deli, naj bodo radodarni, naj z drugimi delijo to, kar imajo. Tako si bodo nabrali zaklad, ki bo dober temelj za prihodnost. Tako bodo dosegli resnično življenje.

HEBREJCEM 13:5
Bog vas ne bo zapustil, da boste sami v finančnih stiskah. Marsikje sem hodil in veliko let živel po svetu in v 26 letih me Bog me še ni pustil na cedilu. Vedno je poskrbel za moje življenjske potrebščine.
Naj vam načina življenja ne določa sla po denarju. Zadovoljni bodite s tem, kar imate, ker je Gospod sam rekel: Nikakor te ne bom pustil samega, nikakor te ne bom zapustil.
JAKOB 1:17
 … vsak dober dar in vsako popolno darilo prihaja od zgoraj, od Očeta luči …
1 JANEZ 3:21,22
Ljubi, če pa nas naše srce ne obsoja (ne živimo v grehu), smo z Bogom zaupni in dobimo od njega, kar ga prosimo, ker se držimo njegovih zapovedi in delamo, kar mu je všeč.
3 JANEZ 2
Ljubi, prosim Boga, da bi ti šlo v vsem dobro in bi bil zdrav, kakor gre dobro tvoji duši.
            Najbrž nihče ne dvomi, da gornji odlomki očitno govorijo, da Bog ne želi, da živimo v pomanjkanju in revščini, ampak da imamo vsega dovolj in še kaj več, da lahko pomagamo in blagoslovimo druge.
  
PRIČEVANJE FILIPINI 2011
            Leta 2006/7, ko je Juliet umrl oče, nam je Bog čudežno priskrbel ves denar za šest tedensko pot na Filipine. Pozneje, po rojstvu Gabriela, smo spet nekaj let molili za deset tedensko potovanje na Filipine, da smo šli pokazat vnuka babici in ostalim. Maja 2011 nam je nekdo podaril več sto evrov, češ, da je denar namenjen za našo pot na Filipine, hvala Bogu. To nam je bila potrditev, da nam bo Bog omogočil to pot. Bilka je je vzkalila. Toda potrebovali smo še nekaj tisoč evrov. Le od kod bo denar prišel? Potem se do novembra ni nič zgodilo. Sredi novembra pa mi je Bog jasno rekel: »Greste na Filipine!«
»Saj vem, Gospod,« sem rekel. Kakšen teden pozneje pa mi je ponovno rekel isto, vendar s tako močjo, da smo vzeli potovalke in začeli pakirati in kupovati darila. Želeli smo iti konec novembra zaradi ugodnega vremena. Toda še cel december se ni zgodilo nič in smo postajali nepotrpežljivi. Dva dni pred novim letom pa je prišlo večje nakazilo z daljnega vzhoda in smo imeli že več kot polovico potrebnega denarja. En teden po novem letu je prišel še en ček za nekaj sto evrov iz ZDA. Ko sem odprl kuverto, je bil skrit med raznimi papirji in je neopaženo zdrknil globoko pod kuhinjsko klop, kot bi hudič hotel frustrirati našo pot. Lahko bi ček tam obtičal veliko dni, preden bi ga opazili. Dejansko pa sem ček pričakoval tam notri, zato sem ga začel iskati in sem ga hvala Bogu našel. Toda na banki ga nismo mogli vnovčiti tri tedne.
Medtem pa smo prejeli še nekaj finančnih darov lokalno. Konec januarja je še vedno zgledalo, da denarja ni dovolj in tudi nič več ni prihajal. Z letališča Brnik so bile vozovnice po 1000 €. Še smo čakali na denar pa ni bilo nič. Žena je postala nejevoljna, češ za vozovnice je dovolj, gremo v veri pa nam bo še na Filipinih kdo pomagal. »Kar rezerviraj karte!« Seveda plačati pa jih moraš takoj. Negotovo sem sedel za računalnik in z nekaj truda našel res poceni vozovnice po 600 € in za otroka 480 € iz Munchna v Nemčiji. Zaradi veliko cenejših vozovnic smo kar naenkrat imeli ravno dovolj denarja za našo pot. Vrata so se nam končno odprla, hvala Bogu, seveda pa je bilo treba z vlakom v Nemčijo in smo bili še malo dodatno utrujeni.
Na Filipinih smo že v treh dneh zbrali enajst najstnikov in otrok, da smo jih poučevali Biblijo in slavili Boga. Vseh enajst je sprejelo Jezusa. In še drugje nas je Bog uporabil. Nekaj ljudi je bilo ozdravljenih in v eni cerkvi smo zbudili pravo duhovno prebujenje pa še nekaj ljudi je bilo odrešenih. Čudovit je občutek, da kjerkoli smo, smo ena družina z drugimi kristjani. Hvala in slava Bogu!
Branko Dežman  
  

Ni komentarjev:

Objavite komentar