torek, 26. januar 2021

GREH OBRODI POSLEDICE

 GREH OBRODI POSLEDICE

Januar 2021



    Zgodbe Stare zaveze so nam v poduk, da ne bomo delali podobnih napak kot očaki. Davidova zgodba je zagotovo najbolj odmevna v Bibliji. Vemo, da je David užival v svoji palači, medtem ko so bili Davidov vojskovodja Joab in bojevniki na fronti. David se je zagledal v lepo sosedo Batšebo, ženo Urijaja, ki je bil Joabom na vojski. Dal jo je poklicati k sebi in je zanosila z njim. Greh oz. nosečnost je hotel podtakniti njenemu možu, zato ga je dal poklicati s fronte, vendar Urija iz spoštovanja do trpečih soborcev ni hotel spati pri ženi. Poslal ga je nazaj v boj, napisal mu smrtonosno spremno pismo. Joabu je naročil, naj ga pošlje v prvo bojno linijo in Urija je umrl. (2 Samuel 11. poglavje). 

         Pozneje je prišel prerok Natan in razkril Davidov greh. V prispodobi, ki mu jo je Natan povedal, je David sebe obsodil, da si zasluži smrt (2 Samuel 12:1-6). Pri Bogu se nikakor ne izmuznemo, da bi lahko prikrili greh. Bog tudi ni sam zase; kot pravičen sodnik in avtor standardov Božje besede je odgovoren vsem v duhovnem in naravnem svetu, zato ne more biti pristranski, tudi če gre za ljubljenega kralja nad Izraelom. Sploh pa v Novi zavezi zaradi Jezusove krvi, ki nas očisti greha, Bog zaradi milosti odpusti grehe, pozabi krivde, vendar ne odstrani kazni in posledic greha. David se je iskreno spokoril.

2 SAMUEL 12:13 Natán je rekel Davidu: »GOSPOD ti je tudi odpustil greh – ne boš umrl. 14 Toda ker si s tem dejanjem pohujšal GOSPODOVE sovražnike, ti bo umrl sin, ki se ti bo rodil.« Pohujšal: blaspheme – Božji sovražniki ga bodo preklinjali, ali despise – bodo zaničevali Božjo pravično vladavino. David je postal slab vzor mnogim, ker je bil Božji vladar nad Izraelom. S tem, ko mu je umrl otrok prešuštva, je Bog pokazal roko pravice in sodbo nad Davidom, da so vsi Izraelci videli in da je Božji strah ostal v njih.

Raziskali bomo, kaj vse je šlo pozneje narobe v Davidovi družini kot posledica njegovih grehov. Plačal je veliko ceno, ostal pa je kralj in Božji prijatelj in tudi bo kralj nad Izraelom v milenijskem kraljestvu, ker se je iskreno spokoril. Tudi za nas danes je podobno, če prešuštvujemo. Ne bomo izgubili odrešenja, če se iskreno spokorimo, toda greh prešuštva nas bo veliko stal, ker se Bog ne pusti zasmehovati. Vsak kristjan ve, da je prešuštvo greh in če grešimo, zasmehujemo Boga. Davidu je Natan vnaprej povedal, kakšne posledice naj pričakuje za oba greha:

2 SAMUEL 12:9 Zakaj si zaničeval GOSPODOVO besedo, da si storil, kar je hudo v njegovih očeh? Z mečem si pobil Hetejca Urijája in vzel njegovo ženo sebi za ženo, njega pa si ubil z mečem Amóncev. 10 Zato se zdaj meč nikoli ne bo umaknil od tvoje hiše, ker si me zaničeval in vzel ženo Hetejca Urijája, da bi bila tvoja žena.‹ 

11 Tako govori GOSPOD: ›Glej, iz tvoje hiše bom spravil nesrečo nadte. Pred tvojimi očmi bom vzel tvoje žene in jih dal tvojemu bližnjemu, in legel bo s tvojimi ženami pred očmi tega sonca. 12 Ti si sicer to storil na skrivaj, jaz pa bom to storil pred vsem Izraelom in pred soncem.‹« Sin, spočet v prešuštvu, je umrl.

Naj navedem primer: odličen pridigar in znan pisec knjig iz ZDA je bil v otroštvu vzet v nebesa. Imel je eno najbolj perspektivnih, cvetočih in maziljenih služb. Napisal je mnogo knjig. Imel je družino, a je padel v homoseksualni greh. Ko je bilo to razkrito, so bile posledice zelo hude. Božja služba se mu je sesula. Bog odpusti, kristjani pa ne prav hitro! Nikoli več se njegova služba ni opomogla, da bi bila kot prej, ko je bil zelo znan. Tistega prvotnega maziljenja ni več, zdaj redko slišimo o njem. V ZDA so ga obsojali, zato je šel začasno poučevat na biblično šolo v London. Sedaj ima svojo službo na Floridi. Hvala Bogu, da se je spokoril in nadaljuje, četudi z manj Božje slave.

Poznal sem pastorja, ki je naredil nekaj večjih napak. Zagrešil je tudi prešuštvo, sam je rekel, da je bil zaveden. Ko se je razvedelo, je izgubil skupnost in službo. Pozneje je marljivo služil drugje in dosegal izgubljene. Imel je srce za Boga. Verjamem, da mu je Bog odpustil grehe. Toda po kakih 15-ih letih je dobil raka, ki ga je dobesedno požrl. Z 90 kg je shujšal na 40 kg in predčasno umrl. Za seboj je postil osem malo večjih otrok. Ne bi smel umreti. Bog mu je odpustil. Davidu je rekel: Odpustil sem ti, ne boš umrl! 

Zakaj je umrl? Lahko da sam sebi ni odpustil in se je obtoževal, morda ga je hudič obtoževal. Robert Henderson v svojih knjigah veliko uči, kako premagati neodpuščanje samemu sebi in samoobtoževanje. Uči, kako s svojim problemom priti pred nebeško sodišče in utišati hudičeve zahteve in obtoževanja, kako prelomiti in izničiti vsako duhovno moč, ki nas bremeni. Ta pastor očitno tega ni vedel in je v svojem umu izgubil bitko s hudičem. Ni ga obsodil Bog, ampak hudič ga je obsodil na smrt. Lahko bi živel in še naprej služil Bogu.



    Doživel sem hud primer posledic greha. Neka samska ženska je že več let hodila z Bogom, ko je zašla v nečistovanje, ker ni preveč resno jemala Boga in Božjih postav. Sprva ni bilo vidnih posledic. A greh nas spremeni v posodo za nečastno rabo (Rimljanom 9:21,22). Ker nismo čisti, odpremo vrata hudiču in nas z veseljem uporabi. Nekega dne so posledice greha udarile na dan. Duh Jezabele je uporabil to nečisto osebo in je močno udaril. Verbalno naju je z ženo napadla. Ni bilo le duhovno. Duh je fizično udaril ženo po vratu, da je padla. Bil je zelo dramatičen dogodek. 

Duhovni napad je bil tako hud, da več kot tri dni nisem bil sposoben delati. Ta človek, »nečista posoda«, pa je nedolgo zatem nehal hoditi z Bogom. Duh Jezabele je najbolj agresiven in dobesedno smrtonosen zli duh, ki ga ima hudič na voljo, in rad pride, če mu odpremo vrata. Iz takšnih izkušenj rečem: Ne se igrati z grehom in hudičem. Tudi, če ne verjamemo, da nas Bog kaznuje še posebej za večje grehe – ne igrajmo se z grehom. Greh ima posledice. Kar sejemo – bomo zanesljivo želi! Celo mnogi neverni verjamejo v te zakonitosti.

Mi ne razumemo vsega, kako Bog dela, smo pa opazovalci in sklepamo iz posledic, ki jih vidimo. Včasih zgleda, da kljub grehu ljudje čisto lepo živijo naprej. Kri Jezusa nas očisti vsakega greha le, če želimo hoditi v luči. Če ne hodimo v luči, nas kri ne očiščuje. Če je naše srce po padcu iskreno in spokorjeno, nas Bog nedvomno hoče obnoviti, nam pomagati in nas narediti zmagovalce, da ne bomo več padli. Greh nas lahko prebudi in pretrese, da bomo postali veliko bolj goreči in resni kot prej. Bog nam hoče dobro in pozna človeško naravo, da se moramo vse življenje boriti proti slabostim, grehu in skušnjavam in imamo šibke trenutke. Apostol Pavel si je, kot mi vsi, zaslužil smrt, ker je sodeloval pri poboju kristjanov. Spreobrnil se je, Bog mu je odpustil (in pozabil) grehe starega življenja. Pa je vseeno prejšnja usoda vplivala na njegovo novo življenje: Kar sejemo, to žanjemo. 

APOSTOL. DELA 9:13 Hananija je odgovoril: »Gospod, od mnogih sem slišal o tem človeku (Pavlu), koliko gorja je prizadel tvojim svetim v Jeruzalemu. Bog pa je rekel:

16 Pokazal mu bom, koliko bo moral trpeti za moje ime.« 

Bog ga je prekalil, tako kot je Jezusa in želi tudi nas. Jezus ni grešil, pa je trpel. Bog je rekel, da se je s trpljenjem tudi Jezus učil ubogljivosti. Kaj je ubogljivost? Da ne grešimo!

David je v prispodobi rekel, da bi moral bogataš plačati reveževo ovco štirikratno. Vedno se mi je zdelo nenavadno to prekletstvo med Davidovimi sinovi, saj je bil ljubljeni Božji mož. Kar štirje otroci so umrli:

1. Prvorojeni sin iz prešuštva (2 Sam.12:18)

2. Amnona je dal umoriti Absalom, ker je posilil polsestro Tamaro. (To je Davidova generacijska dediščina na potomcih.) (2 Samuel 13:28,29) 

3. Absalom se je uprl Davidu in je hotel prevzeti njegov prestol. Posilil je deset njegovih žena.To je tudi Davidova dediščina oz. posledice greha z Batšebo, kar mu je Bog vnaprej napovedal.

4. Salomon je dal umoriti Adonija, ker je hotel prestol in Davidovo lepo in mlado skrbnico Abišago za ženo. (1 Kraljev 2:25)

Bog je dober in tudi pravičen. David bi moral biti po starozaveznih postavah kamenjan do smrti. Bog mu je odpustil dvojni smrtni greh. Milost je zastonj, greh pa ima visoko ceno. V Novi zavezi, če kristjan greši, mu je odpuščeno po Jezusovi krvi. Toda noben greh ne proizvede ničesar dobrega. Vedno nam pusti rane in posledice. Za nekatere stvari, ki jih kot kristjani zagrešimo, plačamo visoko ceno. Greh nam vedno naredi škodo in izgubo. Tukaj vstopi Boga-boječnost. O tem ne slišimo pogosto, da bi kdo pridigal, zato smo vsi kristjani malo preveč popustljivi. Otrok se boji palice, mi pa se je ne dovolj. Bog nam ni dovolj resničen. Biblija pravi, da moramo imeti v sebi Bogaboječnost, ki nas bo varovala greha. Vsak od nas bo prišel na končno sodbo, vendar bo takrat prepozno.

LUKA 12:5 Pokažem pa vam, koga se bojte: bojte se tistega, ki ima oblast, potem ko usmrti, zagnati v pekel. Dà, pravim vam, tega se bojte!

David je bil Božji prijatelj, Bog mu je bil naklonjen in je delal zanj velike stvari. Napisal je večino psalmov. Toda Bog je nepristranski in David ni bil izjema. Greh je imel drage posledice v njegovem življenju. David se je znal zbližati z Bogom in uživati v Njegovi prisotnosti. Toda zaradi greha je v enem obdobju vse to izgubil. Česa se je David najbolj bal? Da bi ga Bog zapustil in mu odvzel Sv. Duha. Ali se ne zgodi tudi nam tako, kadar pademo? David ni odnehal in je vztrajno iskal Boga.

PSALM 51: 11 Skrij svoje obličje pred mojimi grehi, vse moje krivde izbriši. 12 Čisto srce, o Bog, mi ustvari, stanovitnega duha obnovi v moji notranjosti.

13 Ne poženi me izpred svojega obličja, svojega Svetega duha ne vzemi od mene. 14 Vrni mi veselje svojega odrešenja, z voljnim duhom me podpiraj.

Kaj je veselje odrešenja? Da smo si spet blizu z Bogom in uživamo v njegovi prisotnosti. Toda gornji odlomek 2 SAMUEL 12:9 se je v Davidovi družini močno manifestiral. V njegovi družini in v življenju je vladal kaos in razsulo. Problemi so se vrstili drug za drugim in bal se je za svoje življenje. Skoraj je izgubil krono in prestol. Vse to se je zgodilo nam v poduk, da ne bi delali podobnih napak. David je bil zvest, trden in se je kalil. Vztrajal je z Bogom ne glede, kaj mu je življenje vrglo na pot. Ali je David vedel, kaj je prav in kaj ni? Seveda je, zato je s svojim početjem zasmehoval Boga. Včasih nismo kaznovani takoj, pa mislimo, da je Bog naš greh spregledal ali pozabil. Numeri 32:23 …vedite, da vas bo vaš greh našel. 

Pravijo, da Božji mlin melje počasi, melje pa izredno fino moko. Božja kazen običajno pride enkrat pozneje. Opazoval sem življenje dveh kristjanov, ki sta nečistovala. Pozneje ne eden ne drugi v zakonu nista uživala Božje naklonjenosti. Pri obeh se je zakon razdrl in sta se ločila. To je bila kazen in vprašanje je, če edina. Za vsakega od nas bo veliki plačilni dan ob vstajenju pred Jezusovim sodnim prestolom. Na tistem področju, kjer smo sejali v meso, bomo tudi želi kazen. Za nečistovanje bomo želi probleme v zakonu, za nepoštenje z denarjem denarne težave, če bomo varali, bomo prevarani (primer je zgodba Jakoba - Izraela), za nezvestobo bomo želi nezvestobo itd. To so duhovni zakoni, ki zanesljivo delujejo.

GALAČANOM 6:7 Ne slepite se: Bog se ne pusti zasmehovati. Kar bo človek sejal, bo tudi žel. 8 To se pravi: kdor seje v svoje meso, bo od mesa žel pogubo; kdor pa seje v Duha, bo od Duha žel večno življenje. To pravi kristjanom Nove zaveze, opranim v Jezusovi krvi!

PREGOVORI 6:27 Mar lahko kdo nastrga žerjavice v svoje naročje, ne da bi mu zgorela obleka? 28 Mar lahko kdo hodi po žerjavici, ne da bi si ožgal noge? 29 Tako kdor hodi k ženi svojega bližnjega: kdor koli se je dotakne, ne ostane brez kazni. Razdiramo družino, ki jo je Bog ustanovil, in onesnažujemo deželo z vlačugarstvom.

Obstajajo naravni zakoni, prav tako pa obstajajo neomajni duhovni zakoni. Vsak trenutek se zavedamo, da če bomo skočili z visoke stolpnice, se bomo zaradi delovanja zakona gravitacije ubili. Pozabljamo pa, da če prešuštvujemo, nas bo ubil duhovni zakon. Duhovni zakon je, da če delamo dobra dela, bomo nagrajeni, če pa grešimo, bomo duhovno umrli. Nekateri mislijo, da lahko z dobrimi deli podkupimo Boga, da bo spregledal naš greh, ali računajo, da bodo dobra dela pokrila ali odštela nekatere grehe. Ne deluje tako! Bog ne gleda na osebo. Duhovni zakoni delujejo za verne in za neverne.




Naši nepremišljeni grehi ali upornost proti Bogu lahko povzročijo tudi generacijska prekletstva, ker smo odprli vrata hudiču. Satan je tožnik. Naši potomci lahko trpijo zaradi naših grehov (in grehov naših prednikov) in grešijo na podoben način. Če smo mi odprli vrata hudiču, ima posledično legalno oblast tudi nad njimi in jih podobno preizkuša in si jih lasti zase. Zato je treba prelomiti prekletstvo greha in zapreti vrata hudiču, da ne bo imel oblasti nad nami ali nad potomci. Bog hoče, da dosežemo popolno svobodo in hodimo v njej, pa nam bo pomagal. Berem izkušnje drugih pa tudi sam opažam, da nepremagan in nespokorjen greh oslabi telo in prinese bolezni. Posledica »bolezni« v duhu se manifestira s slabostmi in boleznimi v telesu, zato nekateri umrejo prezgodnje smrti.

Branko Dežman


ponedeljek, 11. januar 2021

PREŠUŠTVO

PREŠUŠTVO

Januar 2021



LEVITIK 18:20 Ne smeš spolno občevati z ženo svojega rojaka; s tem bi postal nečist. 

22 Ne smeš ležati z moškim kakor se leži z žensko; to bi bila gnusoba. 23 Z nobeno živaljo ne smeš spolno občevati; postal bi nečist! In ženska naj se ne postavlja pred žival, da bi se z njo parila; to bi bila sprevrženost.

25 Dežela se je onečistila, zato sem jo kaznoval zaradi njene krivde in izbruhala je svoje prebivalce.

PREGOVORI 6:32 Kdor prešuštvuje z ženo, nima pameti, kdor dela to, si uničuje življenje. 33 Nakopava si udarce in zaničevanje, njegova sramota ne bo izbrisana.

OZEJ 2:6 Njenih otrok se ne bom usmilil, saj so vlačugarski otroci. (Morda je zato moral Davidov otrok umreti.)

MALAHIJA 2:13 Še drugo stvar delate: GOSPODOV oltar pokrivate s solzami, z jokom in vzdihovanjem, ker se nič več ne ozre na daritev in je ne sprejema z veseljem iz vaših rok. 14 In pravite: »Čemu?« Ker je bil GOSPOD priča med teboj in ženo tvoje mladosti, proti kateri si nezvesto ravnal, čeprav je tvoja družica in žena tvoje zaveze. 15 Mar ju ni za eno ustvaril in je ostanek duha njegov? In kaj išče eno? Božje potomstvo. Zato se varujte po svojem duhu: nihče naj proti ženi svoje mladosti ne ravna nezvesto! 16 »Sovražim namreč ločitev, govori GOSPOD, Izraelov Bog…

MARKO 10:2 Pristopili so farizeji, in da bi ga preizkušali, so ga vprašali: »Ali je dovoljeno možu odsloviti ženo?« 3 Odgovoril jim je: »Kaj vam je naročil Mojzes?« 4 Rekli so: »Mojzes je dovolil napisati ločitveni list in jo odsloviti.« 5 Jezus pa jim je rekel: »Zaradi vaše trdosrčnosti vam je napisal to zapoved, 6 na začetku stvarjenja pa ju je Bog ustvaril kot moža in ženo. 

7 Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi 8 in bosta oba eno meso. Tako nista več dva, ampak eno meso. 9 Kar je torej Bog združil, tega naj človek ne ločuje!« 10 Ko so bili v hiši, so ga učenci spet spraševali o tem. 11 In govoril jim je: »Kdor se loči od svoje žene in se oženi z drugo, prešuštvuje z njo; 12 in če se ona loči od svojega moža in se omoži z drugim, prešuštvuje.«

1 KORINČANOM 6:9 Ali ne veste, da krivični ne bodo deležni Božjega kraljestva? Ne dajte se zavesti! Ne nečistniki ne malikovalci ne prešuštniki ne moške vlačuge ne homoseksualci 10 ne tatovi ne lakomniki ne pijanci ne obrekljivci ne roparji ne bodo dediči Božjega kraljestva.

15 Ali ne veste, da so vaša telesa deli Kristusovega telesa? Mar bom vzel dele Kristusovega telesa in iz njih napravil dele vlačuginega telesa? Nikakor! 16 Mar ne veste, da tisti, ki se druži z vlačugo, postane z njo eno telo? Saj je rečeno: Dva bosta eno meso. (S spolnostjo se razvijejo medsebojne vezi.) 17 Kdor pa se druži z Gospodom, je z njim en duh. 18 Bežite pred nečistovanjem. Vsak greh, ki ga stori človek, je zunaj telesa; kdor pa nečistuje, greši proti lastnemu telesu. 19 Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga?

EFEŽANOM 5:3 Nečistovanje (spolnost med neporočenimi) in vsakršna nečistost (razuzdanost, izprijenost, nespoštljivo, žaljivo vedenje, zapravljivost) ali lakomnost pa naj se med vami niti ne imenuje, kakor se spodobi svetim.

5 Dobro namreč vedite tole: noben nečistovalec ali nečist človek ali lakomnež, kar je toliko kot malikovalec, nima dediščine v Kristusovem in Božjem kraljestvu.

HEBREJCEM 13:4 Zakon naj spoštujejo vsi in postelja naj bo neomadeževana, kajti nečistnikom in prešuštnikom bo sodil Bog.

JAKOB 4:4 Prešuštnice, ali ne veste, da je prijateljstvo s svetom sovraštvo do Boga? Kdor hoče biti prijatelj sveta, postane Božji sovražnik.

JUDA 1:7 Tudi Sódoma in Gomóra in okoliška mesta, ki so prav tako kakor oni (Kdo oni? Padli angeli so se materializirali in parili z zemljankami) nečistovala in se vdajala poželenju po drugem mesu (z živalmi – sodomija), so postavljena za zgled takó, da trpijo kazen večnega ognja.

RAZODETJE 21:8 Toda strahopetci in neverniki, pokvarjenci in ubijalci, nečistniki (Nečistnik je tako lepa in neopažena beseda. Dalmatin pravi »kurbarji«) in čarovniki, malikovalci in vsi lažnivci bodo dobili svoj delež v jezeru gorečega žvepla. To je druga smrt.

RIMLJANOM 7:2 Poročena žena je namreč po postavi vezana na moža, dokler ta živi; če pa mož umre, je oproščena postave glede moža. 3 Če torej gre z drugim moškim, dokler njen mož živi, bo veljala za prešuštnico; če pa ji mož umre, je oproščena postave, tako da ni prešuštnica, če gre z drugim moškim.

MATEJ 5:27 Slišali ste, da je bilo rečeno: Ne prešuštvuj! 28 Jaz pa vam pravim: Kdor koli gleda žensko, da jo poželi, je v srcu že prešuštvoval z njo.

MATEJ 15:18 Kar pa prihaja iz ust, pride iz srca, in to omadežuje človeka. 19 Iz srca namreč prihajajo hudobne misli, umori, prešuštva, nečistovanja, tatvine, kriva pričevanja, kletve. 20 To je tisto, kar omadežuje človeka…

PREGOVORI 6:23 Kajti zapoved je svetilka in nauk je luč, vzgojni opomini so pot življenja, 24 da te obvarujejo pred ženo bližnjega, pred gladkim jezikom tujke. 25 Ne poželi njene lepote v svojem srcu, naj te ne ujame s svojimi trepalnicami, 26 kajti samski vlačugi zadostuje kos kruha, poročena žena pa ugrabi dragoceno življenje. 

27 Mar lahko kdo nastrga žerjavice v svoje naročje, ne da bi mu zgorela obleka? 28 Mar lahko kdo hodi po žerjavici, ne da bi si ožgal noge? 29 Tako kdor hodi k ženi svojega bližnjega: kdor koli se je dotakne, ne ostane brez kazni.


JANEZ 8:4-11 4 »Učitelj, tole ženo smo zasačili v prešuštvovanju. 5 Mojzes nam je v postavi ukazal take kamnati. Kaj pa ti praviš?« 6 To so govorili, ker so ga preizkušali, da bi ga mogli tožiti. Jezus se je sklonil in s prstom pisal po tleh. 7 Ko pa so ga kar naprej spraševali, se je vzravnal in jim rekel: »Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.« 8 Nato se je spet sklonil in pisal po tleh. 9 Ko so to slišali, so drug za drugim odhajali, od najstarejših dalje. In ostal je sam in žena v sredi. 10 Jezus se je vzravnal in ji rekel: »Kje so, žena? Te ni nihče obsodil?« 11 Rekla je: »Nihče, Gospod.« In Jezus ji je dejal: »Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne gréši več!«

RIMLJANOM 6:23 Plačilo za greh je namreč smrt; Božji milostni dar pa je večno življenje v Kristusu Jezusu, našem Gospodu.

GALAČANOM 6:7 Ne slepite se: Bog se ne pusti zasmehovati. Kar bo človek sejal, bo tudi žel. 8 To se pravi: kdor seje v svoje meso, bo od mesa žel pogubo; kdor pa seje v Duha, bo od Duha žel večno življenje.

Dežman Branko


četrtek, 7. januar 2021

ZNAČILNOSTI ANTIKRISTA

 ZNAČILNOSTI ANTIKRISTA

Januar 2021



Dolgo se že govori o globalizaciji, ki je potrebna za prihod antikrista. Najbolj viden dogodek, ki je potegnil svet v to smer, je bil padec berlinskega zidu. Papež Janez Pavel II. In Sovjetski predsednik Gorbačov sta to omogočila. Gorbačov je govoril o globalizaciji in mnogi drugi za njim. Uvajanje globalizacije vključuje tudi porušenje dveh nebotičnikov (11. september 2001, New York) in razširitev korona virusa, kar pospešuje diktaturo in nadzor človeštva. V tem vidimo razodevanje in delovanje duha antikrista. Mislim, da kristjani lahko vidimo močno delovanje tega duha brezzakonja – npr. v razmahu istospolnosti, kar je sprevrženost kot v Sodomi in Gomori. Človek antikrist pa še pride in bo velik tiran, diktator in prevarant, ki mu Hitler ne seže do kolen.

Pojavil se bo med desetimi rogovi (kralji) prenovljenega rimsko-evropskega imperija – Evrope, ki se združuje v ideologiji Karla Velikega. 

Kakšen bo antikrist po naravi? On je Kajnov zarod, hudičev potomec.

1) DANIEL 8:23 Toda ob koncu njihovega kraljevanja, ko bodo hudodelci presegli mero, vstane kralj z drznim obrazom in vešč v spletkarjenju. 24 Njegova moč se bo okrepila, vendar ne z njegovo lastno močjo (ampak hudičevo). Izmišljal si bo osupljive reči in imel bo uspeh v svojih delih. Pogubil bo mogočne in ljudstvo svetih.

25 Zaradi njegove prebrisanosti se bo posrečila prevara v njegovi roki. V svojem srcu se bo poveličeval in v ravnodušnosti bo pokončal mnoge. Proti knezu knezov se bo postavil, toda razbit bo brez človeške roke.

Če povzamemo: drzen bo, vešč v spletkarjenju, zvijačen, poguben za mogočne in svete – ekstremno bo sovražen do Judov in kristjanov; svojevoljen bo, diktatorski, hudič mu bo dal uspeh, prebrisan, izdajalski, brezobziren, bahač, ponosen, prevarant, človek nepostavnosti – brezzakonja, bogokleten, v srcu se bo povzdigoval tako zelo, da se bo zoperstavil celo kralju nad kralji – Jezusu Kristusu. To so očitno sadovi mesa, ki pripadajo hudiču.


2) Oklical se bo za boga in hotel bo oboževanje, kot je bilo v starem Rimu.

Zakaj se imenuje AntiKrist? On je lažni Kristus, ki ga bo hudič poslal na svet, preden pride pravi Kristus, češ da bo rešil svet. Neverni Judje ga bodo sprva sprejeli.

2 TESALON. 2:3-4. Naj vas nihče ne vara na kakršen koli način. Kajti prej mora priti odpad in se razodeti človek nepostavnosti, sin pogube. 4 Ta se bo uprl in se povzdignil nad vse, kar se imenuje Bog ali uživa Božje čaščenje, tako da se bo celo usedel v Božje svetišče in se razkazoval, da je Bog.  

DANIEL 11:36 Kralj pa bo delal po svoji volji. Povzdigoval se bo in poveličeval nad vsakega boga. Tudi zoper Boga bogov bo drzno govoril.


3) Blatil in preklinjal bo Boga, iztrebljal bo Božje ljudi:

RAZODETJE 13:6 (zver) Odprla je usta, da je preklinjala Boga: preklinjala je njegovo ime, njegovo bivališče in tiste, ki prebivajo v nebesih. 7 Dopuščeno ji je bilo, da je začela vojno s svetimi in jih premagala. 

DANIEL 7:25 Drzne besede bo govoril zoper Najvišjega, uničeval bo svete Najvišjega;

4) Antikrist bo oskrunil Božji tempelj. Tretji tempelj bo zgrajen v času konca. Oskrunitev bo sprožila čas velike stiske, tretjo svetovno vojno.

MATEJ 24:15-22 »Ko boste torej na svetem kraju videli stati gnusobo opustošenja, o kateri govori prerok Daniel – kdor bere, naj razume – 16 takrat naj bežijo v hribe tisti, ki so v Judeji. 17 Kdor je na strehi, naj ne hodi dol, da bi vzel stvari iz svoje hiše, 18 in kdor je na polju, naj se ne vrača, da bi vzel svoj plašč. 

19 Gorje pa nosečim in doječim v tistih dneh! 20 Molíte, da vam ne bi bilo treba bežati pozimi ali na soboto. 21 Takrat bo namreč velika stiska, kakršne ni bilo od začetka sveta do zdaj in je tudi več ne bo. 22 In če tisti dnevi ne bi bili skrajšani, ne bi bilo rešeno nobeno meso;

DANIEL 9:27 Z mnogimi utrdi zavezo za en teden, in na polovici tedna (7 let) odpravi klavno in jedilno daritev; na krilu bo gnusoba opustošenja do konca, ko se bo izvršila obsodba nad pokončevalcem (antikristom).«

DANIEL 11:31 Njegove sile bodo nastopile in oskrunile svetišče utrjenega mesta. Odpravile bodo nenehno daritev in postavile gnusobo opustošenja.


5) Antikrist bo delal skupaj z lažnim prerokom. Hudič bo z lažnimi čudeži zavajal svet. Zgleda, da bo smrtno ranjen in oživljen. S tem bo zavedel mnoge.

RAZODETJE 13:13 (druga zver) Delala je velika znamenja, tako da je celo vpričo ljudi priklicala ogenj z neba. 14 Zaradi teh znamenj, ki jih je bilo dano delati vpričo zveri, je zavajala prebivalce zemlje. Prebivalcem zemlje je namreč rekla, naj postavijo podobo za zver, ki je bila ranjena z mečem, pa je potem oživela. 15 Dano ji je bilo tudi oživiti podobo zverí, tako da je podoba celo spregovorila in dala pobiti vse, ki podobe zverí niso molili. (Android, ki je bil center informacij za ves svet?)


6) Antikrist si bo prilastil oblast nad narodi sveta. To bo višek globalizacije. Hudiču se bodo sanje za kratek čas uresničile.

RAZODETJE 13:7,8 (zveri) Dana ji je bila oblast nad vsakim rodom, ljudstvom, jezikom in narodom. 8 Zver bodo molili vsi prebivalci zemlje, katerih imena že od začetka sveta niso vpisana v knjigo življenja Jagnjeta, ki je bilo zaklano.


7) Antikrist bo nadziral svetovno ekonomijo, bančništvo in ljudi v vsem. To kratenje svobode in nadzor vlade vse bolj čutimo že danes.

RAZODETJE 13:16-17 Dosegla je (s silo), da so si vsi, mali in véliki, bogati in reveži, svobodni in sužnji, morali dati vtisniti na desnico ali na čelo žig. 17 Nihče ni smel ne kupovati ne prodajati, samo tisti, ki je imel žig, se pravi ime zveri ali število njenega imena. 

 

8) Antikristov cilj bo iztrebiti Izrael s površja zemlje. Ta hudičeva želja se kaže že danes skozi Iran in muslimane, ki grozijo Izraelu z iztrebljenjem.

RAZODETJE 12:13 Ko je zmaj (hudič) videl, da je bil vržen na zemljo, je začel preganjati ženo (venec 12-ih zvezd pomeni Izrael), ki je rodila dečka. 14 Toda ženi sta bili dani dve perutnici velikega orla, da bi odletela na svoje mesto v puščavi: tam naj bi se hranila čas, dva časa in pol časa, daleč od kače (Izrael se bo zatekel v Bocro, verjetno v bližnjo Petro). 15 Tedaj pa je kača bruhnila iz žrela za ženo kakor reko vode, da bi jo odnesla.


9) Diktiral bo vojskam sveta, da bodo prišli nad Jeruzalem in se borili proti nebeškemu kralju Jezusu Kristusu. Mesena antikristova vojska se bo borila proti nadnaravnim, neumrljivim bitjem z nebes, pravzaprav proti Bogu. Nimajo šans. Jezusov prihod na Zemljo bo v resnici invazija nebes na zemljo. Kot je bila invazija D-day v Normandiji, ko so Nemci končno začeli izgubljati vojno.

DANIEL 8:25 Proti knezu knezov se bo postavil, toda razbit bo brez človeške roke.

RAZODETJE 19:19 Tedaj sem videl zver ter kralje zemlje in njihove vojske, zbrane, da se spopadejo z njim, ki je jezdil konja, in z njegovo vojsko. 20 Toda zver je bila zajeta in z njo vred lažni prerok, ki je delal znamenja v njeni navzočnosti: z njimi je zapeljal tiste, ki so sprejeli žig zveri in molili njeno podobo. 



10) Končna usoda antikrista in lažnega preroka bo v ognjenem jezeru, hudič pa bo tam končal šele čez 1000 let.

RAZODETJE 19:20 Oba (antikrist in lažni prerok) sta bila živa vržena v ognjeno jezero, v katerem gori žveplo. 21 Vse druge (vojake) pa je pobil meč, ki je prihajal iz ust jezdeca na konju, in vse ptice so se nažrle njihovega mesa.

DANIEL 7:25 (Svete bo antikrist preganjal tri leta in pol.) Ti bodo izročeni v njegove roke za čas, dva časa in polovico časa. 26 Vendar pride sodba in oblast mu (antikristu) odvzamejo, da bo uničen in razdejan do kraja. Oblast na Zemlji pa bo po antikristu prevzel Jezus Kristus.

11) Kaj se bo dogajalo s kristjani v času antikrista? V težavnih časih se bodo preizkusili, prečistili in prekalili.

DANIEL 11:32 Ljudstvo pa, ki pozna svojega Boga, bo ostalo trdno in bo delovalo. 33 Razumni med ljudstvom bodo tedaj mnoge poučevali; toda padali bodo pod mečem, v plamenu, v ujetništvu in v ropanju nekaj (mnogo) dni (Spet bo obdobje mučenikov kot v prvi cerkvi.). 34 Ko bodo podlegali, jim bo prišla majhna pomoč, zato se jim bodo mnogi pridružili s prilizovanjem. 35 Tudi nekateri od razumnih se bodo spotaknili, da bi se tako preizkusili, prečistili in prekalili do časa, ko bo nastopil konec, kajti določeni čas bo nastopil.

Dežman Branko