četrtek, 25. marec 2021

ŠTIRJE JEZDECI RAZODETJA

ŠTIRJE JEZDECI RAZODETJA

Marec 2021



RAZODETJE 6:1  Videl sem, kako je Jagnje odtrgalo prvega izmed sedmih pečatov. Nato sem slišal prvo izmed štirih živih bitij, kako je reklo z glasom kakor grom: »Pridi!« 2 In glej, prikazal se mi je bel konj, in tisti, ki ga je jezdil, je imel lok. Jezdec je dobil venec in odšel kot zmagovalec in da bi zmagal.

3 Ko je odtrgalo drugi pečat, sem slišal, kako je drugo živo bitje reklo: »Pridi!« 4 Tedaj je prišel drug konj, rdeč kot ogenj. Tistemu, ki ga je jezdil, je bilo dano odvzeti mir z zemlje, tako da se ljudje koljejo med seboj. In dan mu je bil velik meč.

5 Ko je odtrgalo tretji pečat, sem slišal, kako je tretje živo bitje reklo: »Pridi!« In glej, prikazal se mi je črn konj, in tisti, ki ga je jezdil, je držal v roki tehtnico. 6 In slišal sem kakor glas, ki je govoril sredi štirih živih bitij: »Merica pšenice po denariju in tri merice ječmena po denariju! Olju in vinu pa ne delaj škode!«

7 Ko je odtrgalo četrti pečat, sem slišal glas četrtega živega bitja, ki je reklo: »Pridi!« 8 In glej, prikazal se mi je konj mrtvaško blede barve. Tistemu, ki ga je jezdil, je bilo ime Smrt, za njim pa je prihajalo Podzemlje. In dana jima je bila oblast nad četrtino zemlje, da morita z mečem, z lakoto, s smrtjo in z zverinami zemlje.

Očitno je, da so ti jezdeci poslani na Zemljo, da za velik del zmanjšajo populacijo na Zemlji z vojnami, boleznimi in lakoto. Štirje jezdeci pravzaprav govorijo o obdobju grozne četrte zveri iz Daniela 7, ki je imela železne zobe in kremplje iz brona. Požrla bo, pomendrala in zdrobila vso Zemljo in govorila bo drzne reči proti Bogu. Zatirala bo in se bojevala proti Božjim ljudem – Judom in kristjanom (Daniel 7:19–27). Mi smo sovražniki hudiča in nas bo hotel iztrebiti.

Peto poglavje Razodetja govori o zvitku, zapečatenem s sedmimi pečati, kar pomeni, da nihče ne more brati preroškega sporočila. Toda Jezus iz Judovega rodu je vreden, da lahko odpre pečate in razodene preroštva. On ima edini moč, čast in oblast. Odtrgani pečati bodo razodeli nadloge, ki bodo prišle nad svet ob času konca, tik preden pride lev iz Jude, ki bo ustavil pogubni hudičev pohod uničevanja ljudi in življenja na Zemlji. Ker Jezus odpira pečate, nam je jasno, da so vsi dogodki in stiske, ki jih bo hudič sprostil nad Zemljo, še vedno pod Jezusovim nadzorom. Končna zmaga je njegova, ne glede na to, da bo svet na robu uničenja.

Prvi štirje odprti pečati razodenejo štiri konjenike, ki bodo prišli na Zemljo vsak s svojo nadlogo. Videti je, da se bo s prihodom prvega konjenika začelo obdobje sedmih let stisk na Zemlji.

1. JEZDEC NA BELEM KONJU

RAZODETJE 6:2  In glej, prikazal se mi je bel konj, in tisti, ki ga je jezdil, je imel lok. Jezdec je dobil venec in odšel kot zmagovalec in da bi zmagal. (conquering to conquer – odšel je osvajat in zmagovat)

V rokah je imel lok brez puščic. Torej bo prvi jezdec kot orodje hudiča najprej osvajal po mirni poti. To se do neke mere že dogaja s politiko, bančništvom, v gospodarstvu – to je program globalizacije, kamor spada tudi napad korone virusa itd. Matej 24 je pregled oz. preroštvo časa konca in obdobja stisk. V Mateju 24:5 Jezus začne zgodbo s prihodom prevar -  lažnih prerokov. Veliko jih bo namreč nastopilo pod mojim imenom in bodo govorili: ›Jaz sem Kristus,‹ tako da bodo mnoge zavedli. 

Ta jezdec pomeni začetek sedmih let stisk na Zemlji. Pojavitev konjenika na belem konju bo tudi prevara človeštva. On bo ponaredek kneza miru, Jezusa Kristusa, ki bo na koncu prišel osvojit Zemljo kot jezdec na belem konju. Veliko se govori, da bodo skupaj z globalizacijo uvedli poenoteno svetovno cerkev – vlačugo in prepovedali vse ostale prave Božje cerkve. Svet ne more biti poenoten, če niso poenotene religije sveta. Nekateri trdijo, da je ta bel konjenik Jezus, kar je čisto zgrešeno. Ta jezdec je lažni Kristus, Antikrist, lažni mesija, lažni rešitelj. Hudič vedno najprej pošlje ponaredek, s katerim prevara človeštvo, preden na prizorišče pride original, poslan od Boga. Je veliki ponarejevalec. Svojih idej nima. 

Jezus je knez miru in nam resnično prinese mir. Antikrist pa bo veliki lažnivec in prevarant. Uporabljal bo nemško blitz krieg taktiko. Podpisoval bo mirovne pogodbe in ustvaril lažno vzdušje miru, nenadoma pa bo povzročil množično uničenje. Bo takšen karizmatičen prevarant, da ga bodo celo brezbožni Judje sprejeli za rešitelja in jim bo prinesel lažni mir. Potem pa bo po 3,5 letih prelomil mirovno zavezo in postavil gnusobo opustošenja v tretji tempelj. To bo prineslo čas najhujših stisk na Zemljo. Takrat bo nastopil jezdec na rdečem konju. Zgleda, da bo osvajanje sveta in antikristova diktatura po mirni poti trajala prvo polovico od sedmih let obdobja stisk. 

1 TESALONIČANOM 5:1 Kar pa zadeva čase in trenutke, bratje, ni treba, da bi vam pisali o tem, 2 saj sami natančno veste, da bo Gospodov dan prišel, kakor pride tat ponoči. 3 Ko bodo govorili: »Mir in varnost,« tedaj bo nenadoma prišla nadnje poguba, kakor pride porodna bolečina nad nosečnico, in ne bodo ubežali. 4 Vi, bratje, pa niste v temi, da bi vas ta dan presenetil kakor tat, 5 saj ste vsi sinovi luči in sinovi dneva. Nismo sinovi noči in ne teme, 6 zato nikar ne spimo kakor drugi, ampak bodimo budni in trezni. 


2. JEZDEC NA RDEČEM KONJU

RAZODETJE 6:3 Ko je odtrgalo drugi pečat, sem slišal, kako je drugo živo bitje reklo: »Pridi!« 4 Tedaj je prišel drug konj, rdeč kot ogenj. Tistemu, ki ga je jezdil, je bilo dano odvzeti mir z zemlje, tako da se ljudje koljejo med seboj. In dan mu je bil velik meč.

Rdeča barva ponazarja kri in kri ponazarja vojno. Tudi meč ponazarja vojno in nasilje. Umetnega hlinjenega miru bo konec. Osvajanja po mirni poti bo konec, osvajanje se bo nadaljevalo z mečem. Ta drugi jezdec bo vzel mir z zemlje. Matej 24:7 piše o tem. V času belega konja so lažni kristusi mnoge zavedli, v času rdečega konja in vojn pa Biblija spet ponovi, da bodo mnoge zavedli. Zato moramo biti močno podkovani v Božji besedi. Antikrist bo imel v rokah vsa sredstva obveščanja in brez ovir bo varal ves svet. Nihče se mu ne bo mogel zoperstaviti. Vojne so že od nekdaj bile polne lažnih propagand. Ampak tokrat bo tudi duhovna lažna propaganda, ker je bitka duhovna in Jezus prihaja osvojit zemljo. Hudič bi rad to preprečil.

MATEJ 24:7 Vzdignil se bo namreč narod proti narodu in kraljestvo proti kraljestvu in lakote in potresi bodo na raznih krajih, 8 vendar je vse to začetek porodnih bolečin. 9 Takrat vas bodo izročali v stisko in vas morili. (Komu to govori? Nam, če bomo takrat še živi.) Vsi narodi vas bodo sovražili zaradi mojega imena. 10 Veliko se jih bo takrat pohujšalo. Izdajali bodo drug drugega in se med seboj sovražili. 11 Vstalo bo veliko lažnih prerokov in bodo mnoge zavedli.

Drugi pečat bo odtrgan na sredi sedem let trajajočih stisk, ko bo antikrist postavil gnusobo opustošenja v tempelj in sebe oklical za boga in se bo začela tretja svetovna vojna. Pravi, da je to šele začetek stisk oz. porodnih bolečin. Poleg pečatov imamo potem še sodbe sedmih trobent in sedmih čaš. Obdobje vseh teh stisk skupaj se imenuje čas velike stiske. Dejanje, da se nekdo okliče za boga, ni meseno, ampak je duhovno. Vojna na Zemlji pomeni tudi vojno v duhovnih sferah. Lucifer je hotel prevzeti mesto Boga in zavladati na Božjem prestolu, zato bo to na Zemlji uresničil antikrist, ki bo v hudičevem imenu postal vladar sveta, kar pa ne bo trajalo dolgo. Hudiču se bo želja izpolnila za kratek čas. On ne zna vladati drugače kot z diktaturo, manipulacijo, tiranijo in prevaro. Zato so mu dnevi šteti. Božje stvarstvo je pravično stvarstvo. Samo pravičnost je lahko večna. Nepoštenje prinese uničenje.

Torej v vojnah in nadlogah teh štirih jezdecev bo pomrla četrtina zemljanov ali 2 milijardi ljudi. V primerjavi z 2. svetovno vojno, ko je umrlo pribl. 80 milijonov ljudi, je to 25-krat toliko. Nedvomno govorimo o nuklearnih vojnah. Naša stara mama je večkrat rekla: Druga vojna se je končala z atomskimi bombami, tretja pa se bo z njimi začela. Če bi se sedaj Judje v Jeruzalemu dotaknili zlate kupole na skali (Dome of the Rock), bi takoj sprožili 3. svetovno vojno. Sprožil pa jo bo antikrist, ko bo vstopil v ponovno zgrajeni jeruzalemski tempelj in bo sebe oklical za boga.

3 – TRETJI JEZDEC NA ČRNEM KONJU pooseblja LAKOTE.

RAZODETJE 6:5  Ko je odtrgalo tretji pečat, sem slišal, kako je tretje živo bitje reklo: »Pridi!« In glej, prikazal se mi je črn konj, in tisti, ki ga je jezdil, je držal v roki tehtnico. 6 In slišal sem kakor glas, ki je govoril sredi štirih živih bitij: »Merica pšenice po denariju in tri merice ječmena po denariju! Olju in vinu pa ne delaj škode!«

O čem govori tehtnica v njegovi roki? O pomanjkanju hrane, draginji in lakoti. Kadar besni vojna, gredo možje in danes tudi mnoge ženske s polj na fronto. Hrane se pridela malo in še ta gre za oskrbo vojaških sil. Torej vojne prinesejo pomanjkanje in lakoto, ekonomija sveta se bo sesula. Zmeda bo, hude stiske med narodi, ljudje bodo hirali od strahu (Luka 21:25, 26). Covid-19 je le majhen začetek. Zmeda in pomanjkanje hrane gre z roko v roki z javnimi izgredi, ljudje ponorijo, ropajo, zanetijo se spopadi. 

Jezdec na črnem konju bo držal v roki tehtnico. To pomeni, da se bo hrana desetkrat podražila. Denarij je bil plača za celodnevno delo. Cel dan bodo delavci delali za svojo hrano, za družino pa ne bo dovolj in ljudje bodo stradali in se spopadali med sabo zaradi hrane. Antikrist bo imel kontrolo nad hrano. Razlagajo, da je olje in vino hrana bogatih in da bodo imeli bogati pristaši antikrista v času stisk obilo dobre hrane. Svet je zelo občutljiv in že danes lahko hitro nastopi svetovna lakota.

Luka 21 govori podobno kot Matej 24.

LUKA 21:28 Ko se bo to začelo dogajati, se vzravnajte in vzdignite glave, kajti vaša odkupitev se približuje.

4 – ČETRTI JEZDEC NA KONJU MRTVAŠKO BLEDE BARVE

Običajno, ko se začnejo vojne in zastane oskrba s hrano, pridejo bolezni in smrt. 

RAZODETJE 6:7 Ko je odtrgalo četrti pečat, sem slišal glas četrtega živega bitja, ki je reklo: »Pridi!« 8 In glej, prikazal se mi je konj mrtvaško blede barve. Tistemu, ki ga je jezdil, je bilo ime Smrt, za njim pa je prihajalo Podzemlje. In dana jima je bila oblast nad četrtino zemlje, da morita z mečem, z lakoto, s smrtjo (bolezni, epidemije) in z zverinami zemlje.

Torej se bodo pod vplivom tega konjenika vojne nadaljevale in sejale smrt skupaj z lakoto in boleznimi. Smrt zaradi zveri zemlje pa se nam danes čudno sliši, ker jih je malo, ampak očitno bo tudi to. Bleda barva je beseda »chloros«, iz nje izhaja beseda klorofil, to je zelena. Bledo zelena je mrtvaška barva. Zelena je tradicionalna barva islama. Islam vlada četrtini zemlje.

Ti štirje konjeniki niso Božje sodbe. Za njimi stoji hudič. Kar hudič dela npr. po antikristu, Bog tudi uporabi za svoje namene za prečiščevanje ljudi. Božje sodbe bodo prišle na koncu, potem ko bodo verniki vzeti v nebo in se bodo srečali z Jezusom na nebu. Božje sodbe niso namenjene kristjanom, ampak je to le izlitje jeze nad grešnimi in upornimi. Zanesljivo pridejo nad ta grešni svet in hudobni po srcu bodo končno iztrebljeni, preden bo lahko zavladal knez pravičnosti – Jezus. Stiske bodo tudi za kristjane (po malem so že – covid-19), da se duhovno prečistimo in se pripravimo za Jezusov prihod.


RIMLJANOM 1:18 Božja jeza se namreč razodeva iz nebes nad vsakršno brezbožnostjo in krivičnostjo ljudi, ki s svojo krivičnostjo dušijo resnico.

1 TESALONIČANOM 5:9 Kajti Bog nas ni namenil za jezo, ampak za to, da pridemo do odrešenja po našem Gospodu Jezusu Kristusu, 10 ki je umrl za nas, da bi mi, pa naj bedimo ali spimo (živeči ali umrli verniki), živeli skupaj z njim.

Branko Dežman


5 MODRIH IN 5 NESPAMETNIH DEVIC

PRISPODOBA PETIH MODRIH IN PETIH NESPAMETNIH DEVIC

Marec 2021


MATEJ 25:1-13 »Takrat bo nebeško kraljestvo podobno desetim devicam, ki so vzele svoje svetilke in šle ženinu naproti. 2 Pet izmed njih je bilo nespametnih in pet preudarnih. 3 Nespametne so vzele svoje svetilke, niso pa s seboj vzele olja. 4 Preudarne pa so s svetilkami vred vzele v posodicah olje. 5 Ker se je ženin mudil, so vse podremale in zaspale. 6 Opolnoči pa je nastalo vpitje ›Glejte, ženin! Pojdite mu naproti!‹ (Jezus bo ponovno prišel na Zemljo ob polnoči, ko bo na Zemlji največja tema. Ustavil bo človeštvo pred samouničenjem. Hudič želi uničiti kristjane, Izraelce in tudi Zemljo. Kaj opazimo tukaj? Da bodo device opolnoči še vedno na Zemlji. Ne bodo vzete v nebo sedem let prej, da bi se izognile času velikih stisk in antikrista.) 

7 Tedaj so vse device vstale in pripravile svoje svetilke. 8 Nespametne so rekle preudarnim: ›Dajte nam svojega olja, ker naše svetilke ugašajo!‹ 9 Toda preudarne so odvrnile: ›Verjetno ga ne bo dovolj za nas in vas. Pojdite raje k prodajalcem in si ga kupite!‹ 10 Medtem ko so šle kupovat, pa je prišel ženin, in tiste, ki so bile pripravljene, so šle z njim na svatbo in vrata so se zaprla. (To govori o vnebovzetju in sodbi, ki jima sledi Jagnjetova poročna gostija.) 11 Pozneje so prišle še druge device in govorile: ›Gospod, gospod, odpri nam!‹ 12 On pa je odgovoril: ›Resnično, povem vam: NE POZNAM VAS!‹ 13 Bodite torej budni, ker ne veste ne dneva ne ure (KJV - ko bo prišel Sin človekov)!« 

Prispodoba petih modrih in petih bedastih devic nedvomno govori o ponovnem prihodu Jezusa Kristusa kot ženina, ki bo prišel iskat svojo nevesto. V tej priliki Jezus ponazarja Cerkev z desetimi devicami, ki čakajo na prihod ženina. Samo polovica jih bo pripravljena, ko bo ženin prišel.

Nekateri verujejo, da pet bedastih devic predstavlja odpadniško krščanstvo (religiozne kristjane iz mrtvih cerkva, ki živijo v grehu kot preostali svet). Ali je to res? Kako Bog imenuje takšno cerkev? Vlačuga. Ta se sploh ne kvalificira med deset devic. Prispodoba govori samo o devicah, ne o vlačugah. Kaj pomeni ‘bedaste device’? Da so se nekoč spreobrnile, postale čiste in so še čiste, vendar nimajo osebnega odnosa z Bogom. Z Bogom niso resne. Delajo po svoji volji. Ne poznajo Boga. Niso šle skozi Getsemansko izkušnjo (Bog nas lahko povede skozi več takih izkušenj), da bi dale vse v svojem življenju na Božji oltar in rekle: “NE MOJA VOLJA, AMPAK TVOJA NAJ SE ZGODI v mojem življenju!” 

Razmislimo, ali smo kvalificirani, da bomo šli skozi odprta vrata k našemu ženinu Jezusu in postali njegovi sodelavci v mileniju? Zastonj, ne da bi bil preizkušeni, brez truda in žrtvovanja ne pridemo v nebesa, da bi sedeli za njegovo mizo. Kaj smo pripravljeni žrtvovati za ženina? On je umrl za nas. Kaj pa mi? Ali nas obhaja sveti strah, ko to razmišljamo? Ali bomo diplomirali ali padli na izpitu pred Bogom? 50% sprejetih je precej hud izbor. Vsak drugi kristjan bo vzet k Bogu za služenje z Jezusom v Mileniju. Ostali pa pridejo na drugo sodbo čez 1000 let. Zategnimo pasove za dve luknji in postanimo resni z Bogom!!!

Torej izraz device v Bibliji vedno govori o kristjanih, ki niso v grehu in so ločeni od sveta.

2 KORINČANOM 11:2 Do vas namreč čutim Božjo ljubosumnost, ker sem vas kot čisto devico zaročil z enim možem, Kristusom, da bi vas postavil predenj. 3 Bojim pa se, da se ne bi vaše misli skazile in oddaljile od preprostosti, čistosti do Kristusa, kakor je kača s svojo zvijačnostjo preslepila Evo.

V Razodetju, 14. poglavje, so Božji prvenci imenovani device:

RAZODETJE 14:1 1 Pogledal sem in glej, na gori Sion je stalo Jagnje in z njim sto štiriinštirideset tisoč tistih, ki so nosili napisano na čelu njegovo ime in ime njegovega Očeta.

4 To so tisti, ki se niso omadeževali z ženskami: so namreč deviški. To so tisti, ki spremljajo Jagnje, kamor koli gre. Ti so bili odkupljeni izmed ljudi kot prvenci za Boga in za Jagnje. 5 Na njihovih ustih ni bilo najti laži: neomadeževani so. To bodo najožji Jezusovi sodelavci, ki mu bodo popolnoma predani. Če smo neresni, uporni ali lažnivi tukaj, bomo tudi na oni strani. Ali bi hoteli zaposliti take delavce? Jezus tudi ne.

Device so oddvojene za Boga in niso onesnažene z vlačuganjem kot hčere odpadniške babilonske cerkve. Prišle so ven iz Babilona. Prijateljstvo in soglašanje s svetom Biblija imenuje duhovno prešuštvo:

JAKOB 4:4 Prešuštnice, ali ne veste, da je prijateljstvo s svetom sovraštvo do Boga? Kdor hoče biti prijatelj sveta, postane Božji sovražnik. 5 Ali mislite, da Pismo v prazno pravi: »Do ljubosumnosti hrepeni po Duhu, ki ga je naselil v nas.«

Na podlagi teh verzov nam mora biti jasno, da deset devic predstavlja prave vernike cerkve Jezusa Kristusa, kar pomeni, da so odrešeni. Zgodba pravi, da so device vzele svoje svetilke in odšle, da bi se srečale z Ženinom. Psalmist pravi: Psalm 119:105 “Tvoja beseda je svetilka mojim nogam, luč moji stezi.”

V luči preroške Božje besede so šle device gledat in pričakovat prihod ženina.

Ker so bile vse device, v čem je torej razlika med modrimi in nespametnimi? Nespametne niso bile pripravljene. Zgodba pravi, da bedaste niso vzele s seboj posodic z rezervnim oljem, kot so ga vzele modre. Olje v Bibliji simbolizira Sv. Duha. Jakob 5:14 ukazuje starešinam cerkve, naj pomazilijo bolne z oljem: Jakob 5:14 Če je kdo med vami bolan, naj pokliče starešine Cerkve in naj nad njim molijo ter ga v Gospodovem imenu pomazilijo z oljem. Samo olje nima moči, da bi ozdravilo, ampak simbolizira prisotnost in moč Sv. Duha, ki ozdravlja.

Človekov duh je Gospodova svetilka. Božji Duh daje življenje človekovemu ponovno rojenemu duhu.

PREGOVORI 20:27 Človekov duh je GOSPODOVA svetilka, preiskuje sleherni del telesa.

Božja beseda je duhovna hrana našemu duhu.

PSALM 119:105 Tvoja beseda je svetilka mojim nogam, luč moji stezi.

Božji namen je, da Sv. Duh nenehno teče in prekipeva iz osrčja Božjih ljudi. Janez 7:37 »Če je kdo žejen, naj pride k meni in naj pije. 38 Kdor veruje vame, bodo, kakor pravi Pismo, iz njegovega osrčja tekle reke žive vode.« 39 To pa je rekel o Duhu, ki ga bodo prejeli tisti, kateri so sprejeli vero vanj. Duha namreč še ni bilo, ker Jezus še ni bil poveličan.

Bog nas po tej prispodobi kliče, da se pripravimo na obdobje antikrista in teme, ki prihaja. Naše svetilke lahko svetijo le, če nenehno dolivamo olje Sv. Duha – imamo osebni odnos z Bogom. Moramo biti eno z Bogom in se hraniti z Besedo. Če to zanemarimo, bo olja prej ali slej zmanjkalo. Zato je pomembno slavljenje in oboževanje Boga, govorjenje v jezikih, iskanje Božje prisotnosti in moči, da bomo polni Sv. Duha.

Modre device so spoznale potrebo, da imajo s seboj dodatno posodico z oljem, nespametne pa so se sicer zavedale, kako pomembne so svetilke, vendar so zanemarile posodico z rezervnim oljem. Posodica z rezervnim oljem je, da znamo sami vstopiti v duhovno, se okrepiti in napolniti v Duhu – da se ne zanašamo na cerkev, da nismo odvisni od drugih.

Ko je nastalo vpitje, da ženin prihaja, se je vseh deset devic prebudilo iz spanja in so šle ven, da bi srečale ženina. To pomeni, da so vse pričakovale ženina – Jezusov drugi prihod. Toda zgodila se je neprijetna zamuda.


V preteklosti se je že večkrat zgodilo lažno vpitje: “Jezus prihaja”. Ljudje so bili zapeljani, razočarani in so izgubili vero.

Učiti moramo, da bo Jezus kmalu prišel. Toda kmalu še ne pomeni takoj. Nebiblično je učiti, da bo Kristus prišel na nek določen datum, saj celo Jezus sam ne ve za dan in uro njegovega prihoda, ampak samo Oče.

MARKO 13:32 »Za tisti dan ali uro pa ne ve nihče, ne angeli v nebesih ne Sin, ampak samo Oče. 33 Pazíte in bedite, ker ne veste, kdaj pride ta čas! 34 Tako bo kakor s človekom, ki je zapustil svoj dom in šel na potovanje. Svojim služabnikom je izročil oblast, vsakemu svoje opravilo, vratarju pa je naročil, naj bedi. 35 Bodite torej budni, ker ne veste, kdaj se vrne hišni gospodar – zvečer, opolnoči, ob petelinjem petju ali ob zori, 36 da vas ne najde spečih, če pride nenadoma. 37 Kar pravim vam, pravim vsem: Bodite budni!«

Tudi Pavel nas opozarja, naj nas nihče ne zbega in ne zapelje: 

2 TESALON. 2:1 Kar pa zadeva prihod našega Gospoda Jezusa Kristusa in našo združitev z njim, vas prosimo, bratje, 2 da se ne pustite takoj zbegati v umu in vznemiriti ne po kakšnem duhu ne od besede ne od kakega pisma, kakor da je to od nas, češ da je Gospodov dan že nastopil. 3 Naj vas nihče ne vara na kakršen koli način. Kajti prej mora priti odpad in se razodeti človek nepostavnosti, sin pogube. Torej antikrist in čas stisk morata priti najprej, potem šele Jezus.

Ne smemo postavljati datumov za “vznešenje” in za srečanje z Jezusom v zraku.

1 TESALON. 4:15 Oprti na Gospodovo besedo vam rečemo tole: mi, ki še živimo in bomo ostali do Gospodovega prihoda, nikakor ne bomo prehiteli zaspalih. 16 Kajti sam Gospod bo ob povelju, ob nadangelskem glasu in ob Božji trobenti stopil z neba. Najprej bodo vstali tisti, ki so umrli v Kristusu. 17 Potem pa bomo mi, ki živimo in bomo ostali, skupaj z njimi odneseni na oblakih v zrak, naproti Gospodu: tako bomo zmeraj z Gospodom.

1 KORINČANOM 15:51 Glejte, skrivnost vam povem: vsi ne bomo zaspali, vsi pa bomo spremenjeni, 52 hipoma, kakor bi trenil z očesom, ob glasu poslednje trobente. Zadonela bo namreč in mrtvi bodo vstali nepropadljivi in mi bomo spremenjeni.

Čeprav bodo verjetno nepričakovane zamude (v očeh ljudi, ker je Bog vedno točen in po načrtu), ne smemo dovoliti, da bi naša vera zbledela. Cerkev mora biti pripravljena, ne glede na to ali bo ženin prišel ob polnoči, ki je najbolj temna ura noči. V svetu nedvomno že danes vlada globoka tema.

Ko je nastalo vpitje, da Ženin prihaja, so vse device vstale in začele prižigati svetilke. Toda groza, bedaste device so ugotovile, da bodo njihove svetilke kmalu ugasnile, ker bo to čas stisk in teme. Pozabile so s sabo vzeti dodatno olje. Spominjam se, ko smo šli s čolni v Križno jamo, ki je dolga več kilometrov, da sem razmišljal: Kaj če nam zdaj v popolni temi odpovejo svetilke? Nikoli ne bi našli poti ven, razen če bi prišli reševalci. Bedaste device so si olje hotele izposoditi od modrih. Te pa so rekle, da ga imajo komaj dovolj zase in naj ga gredo kupit. To pomeni, da ga moramo sami nenehno dolivati in se ne zanašati na maziljenje in blagoslove nekoga drugega ali celo na lastne izkušnje s Sv. Duhom iz preteklosti. Te orientalske oljenke vsebujejo dovolj olja le za eno noč.

Kako bo to zgledalo v resničnosti? Ali lahko kupimo Sv. Duha? Z denarjem seveda ne. Toda nihče ne more reči, da hoja v Svetem Duhu ne stane nič. Mnogi jo plačajo z življenjem. Če hočemo biti pravi Jezusovi učenci, nas to lahko stane vsega, kar imamo na tem svetu. (Raz. 12:11 ... saj niso ljubili svojega življenja vse do smrti; Luka 14:26–33 “Takó torej nobeden izmed vas, ki se ne odpove vsemu, kar ima, ne more biti moj učenec.”)

Kristus je učil svoje učence, naj preračunajo stroške. Sama odrešitev in krst v Sv. Duhu je zastonj. Toda kdor želi biti predan Jezusov učenec, mora preračunati stroške in mora biti pripravljen zapustiti vse oz. vse tisto, kar je takrat potrebno, da bi si prislužil Kristusa in imel to vzvišeno spoznanje o Njem:

FILIPLJANOM 3:7 Toda kar je bilo zame dobiček, to sem zaradi Kristusa začel imeti za izgubo. 8 Še več, za izgubo imam vse zaradi vzvišenosti spoznanja Kristusa Jezusa, mojega Gospoda. Zaradi njega sem zavrgel vse in imam vse za smeti, da bi si prislužil Kristusa.

Prispodoba pravi: … ko so šle bedaste device kupit olja, so se vrata zaprla. Kaj to pomeni? Razodetje 4:1 govori, kako so se “nebeška vrata odprla” in apostol Janez je bil vzet pred Božji prestol. Vrata morajo biti ODPRTA za vznešenje Božjih ljudi z Zemlje. Kadar so vrata v nebesih odprta, lahko gredo tisti, ki so pripravljeni, skoznje. Ko so ZAPRTA, nihče ne more skozi. Prav to se je zgodilo v primeru bedastih devic.

Nedvomno, ko bo prišel čas za vznešenje, bo prišlo do največjega preiskovanja src, kar ga je Cerkev kdaj koli poznala. Dnevi, ko se “igramo Cerkev”, bodo končani. Prišlo bo do velikega in natančnega preiskovanja krščanske izkušnje. Ljudje bodo v nuji iskali Boga in napolnjenje s Svetim Duhom, ki bo še vedno na razpolago do prihoda Gospodovega dne. Apd. 2:16–21 govori o času stisk, dimnih oblakov, atomskih eksplozij – v tistem času bo Bog izlil Sv. Duha na kristjane. Bog bo deloval tudi v času teme antikrista na Zemlji. Verz 17 pravi, da bo izlil Sv. Duha čez vse meso. Ko bo prišel konec, bodo modre vzete v nebo, bedaste device pa bodo ostale na Zemlji. Ne bodo postale Jezusove sodelavke in ne bodo v novih nebeških telesih vladale z njim v mileniju.

Gospod je moral reči bedastim devicam: “Nikoli vas nisem poznal, proč od mene, kateri delate krivico (nepostavnost).” 

MATEJ 7:21-23 »Ne pojde v nebeško kraljestvo vsak, kdor mi pravi: ›Gospod, Gospod,‹ ampak kdor uresničuje voljo mojega Očeta, ki je v nebesih. 22 Veliko mi jih bo reklo tisti dan: ›Gospod, Gospod, ali nismo v tvojem imenu prerokovali in v tvojem imenu izganjali demonov in v tvojem imenu storili veliko mogočnih del?‹ 23 In takrat jim bom naznanil: ›Nikoli vas nisem poznal. Pojdite proč od mene, kateri ravnate nepostavno!‹«

Živeli so po svoji volji, delali svoje posle in niso iskali vodstva Sv. Duha za svoje življenje. Živeli so pošteno življenje, vendar njihovo srce ni bilo pri Bogu in Mu tudi niso služili. Niso imeli osebnega odnosa z Njim. Skrbi in užitki tega sveta (služba, ambicije mesa, hobiji, TV, igrice in vse, kar postavimo po pomembnosti pred Boga) so jim bili pomembnejši od Božje službe.

Ko je ženin - Jezus prišel, jih ni sprejel v svojo poročno družbo. Njegova nevesta mora biti eno z Njim in se morata dobro poznati. Ženin ne more poročiti neveste, s katero se ne poznata. Ne more poročiti neveste, če se ta že pred poroko ne zanima zanj in se ji ne zdi vredno, da bi bila v njegovi prisotnosti in mu ni zvesta; vse drugo jo bolj zanima kot On, kar pomeni, da ga ne ljubi.

Jezusova nevesta (to smo mi) se mora pripraviti Zanj, da ima skupno življenjsko pot z Njim, Mu služi in ga ljubi. Želeti si mora Njegove prisotnosti. Ali smo to mi? Ali je naše srce z Jezusom ali je bolj s stvarmi tega sveta? Če se bomo kvalificirali za vznešenje, bomo imeli nebeško življenje, delo z Jezusom, nesmrtnost in nagrade 1000 let prej kot bedaste device, ki se bodo tresle v času Božje druge sodbe, ali jih bo Bog takrat spustil v večnost ali pa morda ne? Zadeva je zelo resna in si jo vzemimo k srcu.


Pa še tole za konec:

MATEJ 24:36 »Za tisti dan in uro pa ne ve nihče, ne angeli v nebesih ne Sin, ampak samo Oče. 37 Kakršni so bili namreč Noetovi dnevi, tako bo tudi ob prihodu Sina človekovega. 38 Kakor so namreč v tistih dneh pred potopom jedli in pili, se ženili in se možile do dne, ko je šel Noe v ladjo, 39 in niso spoznali, dokler ni prišel potop in vseh odnesel, tako bo tudi ob prihodu Sina človekovega. 

40 Takrat bosta dva na polju: eden bo sprejet, drugi puščen. 41 Dve bosta mleli na kamnu: ena bo sprejeta, druga puščena. 42 Bodite torej budni, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod! 43 Vedite pa, da bi bil hišni gospodar buden, če bi vedel, ob kateri straži pride tat, in ne bi pustil vlomiti v svojo hišo. 44 Zato bodite tudi vi pripravljeni, kajti ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov.« (Zato so tudi vse device spale.)

Zaključna beseda: Modre device bodo predano služile Jezusu in bodo pripravljene za Njegov prihod, bedaste pa so lene, nemarne, sebične in se bodo ukvarjale z vsem drugim – s svojimi posli. Ne bodo pripravljene in bodo zgrešile svojo usodo.

Branko Dežman


LJUBEZEN POKRIJE GREHE

 LJUBEZEN POKRIJE GREHE

Marec 2021


1 PETER 4:8 Predvsem se med seboj goreče ljubite, ker ljubezen pokrije množico grehov. 

PREGOVORI 10:12 Sovraštvo zbuja prepire, ljubezen pa pokriva vse napake (pregrehe).

Sovraštvo rodi še več sovraštva. Nekateri mislijo, da ljubezen enega človeka zbriše greh nekoga drugega. Med ljudmi to ni možno. Je pa Jezusova ljubezen tista in njegova prelita kri, ki je to omogočila. Tvoja in moja ljubezen nima moči zbrisati grehe nekoga drugega, niti tega, da bi nekako prilagodila situacijo, da bi bili nekomu grehi odpuščeni. Mislim, da je to jasno. Samo Jezusova kri ima to vlogo. Naša ljubezen ima vlogo, da pouči ljudi o Božji milosti in o vlogi Jezusa, ki odpušča grehe. Pogoj za pokritje grehov je naše odpuščanje. Odpuščanje pomiri jezo in sovraštvo in to pomeni pokritje grehov. Jezusova kri pa očisti in odstrani grehe. 

Še ena stvar je, ki pokrije grehe in napake. Živel sem v močno maziljeni skupnosti, kjer so bili ljudje združeni v enotnosti, ker je Božja prisotnost pokrivala pregreške. Bog je ljubezen in Njegova prisotnost je prisotnost ljubezni. Prišla pa so suha obdobja, ko smo čutili, da je Božjega blagoslova manj in takrat so ljudje kazali na napake drug drugega, se obtoževali in prepirov je bilo več, enotnosti pa manj.

Ljubezen ni preproga, pod katero bi pometli grehe ljudi, da bi tudi Bog zamižal pred grehom. 

PREGOVORI 28:13 Kdor prikriva svoje pregrehe, nima sreče, kdor pa jih prizna in jih opusti, doseže usmiljenje.

Ljubezen je luč, ki razodeva greh in vodi grešnega v Božjo ljubezen in milost. Ne more pa narediti, kar je v oblasti Odrešenika in njegove ljubezni. Naša ljubezen lahko pomaga in ohrabri grešnega, da se spokori. Še en podoben odlomek imamo. Če kristjan zaide in mu z ljubeznijo pomagamo nazaj – kdo mu pokrije množico grehov? Posredno naša ljubezen, dejansko pa Jezus:

JAKOB 5:19 Moji bratje, če kdo od vas zaide od resnice in ga drug spreobrne, 20 vedite, da tisti, ki grešnika spreobrne iz blodnje njegove poti, njegovo dušo reši iz smrti in pokrije množico grehov.

Ljubezen se ne veseli krivice, veseli se pa resnice. Bog je ljubezen. Ljubi resnico in sodi po njej. Če ne bi, bi bil hinavec in prevarant. Naša ljubezen ne more biti večja od Božje. Vloga ljubezni ni, da ignorira hudobijo, ampak da odklanja zlo. Vloga ljubezni je, da pomaga odstraniti greh. Vloga ljubezni je tudi, da odpušča grehe, storjene nad nami.

RIMLJANOM 12:9 Ljubezen naj bo brez hinavščine. Odklanjajte zlo, oklepajte pa se dobrega. 

Kako bi bilo, če bi sodnik rekel kriminalcu, ki ogroža življenja drugih: »Ljubim te, vem, da si imel težko mladost. Oproščen si. Adijo.« Pravična sodba mora biti, sicer bi vsi izkoriščali takega sodnika. Kriminal bi tako narastel, da si zvečer ne bi upali iti po mestu. V naslednjem odlomku se manifestira ljubezen, ki pokrije grehe: Ne maščuj se, spravi se, naredi sovražniku kaj dobrega, premagaj hudo z dobrim! S tem boš pogasil sovražno nasprotovanje in ne boš dal mesta hudiču. Ljubezen je vedno močnejša kot strasti zlih namer. Včasih je težko, vendar se s hudim vedno zmoremo soočiti v pravičnosti in ljubezni.


RIMLJANOM 12:17 Nikomur ne vračajte hudega s hudim. Pred vsemi ljudmi skušajte skrbeti za dobro. 18 Če je mogoče, kolikor je odvisno od vas, živite v miru z vsemi ljudmi. 19 Ne maščujte se na svojo roko, ljubi, ampak dajte prostor Božji jezi, saj je pisano: Moje je maščevanje, jaz bom povrnil, pravi Gospod. (Bog očitno kaznuje greh in povrne za hudo.) 20 Nasprotno: Če je tvoj sovražnik lačen, mu daj jesti; če je žejen, mu daj piti; če boš namreč delal tako, boš sipal žarečega oglja na njegovo glavo. 21 Ne daj se premagati hudemu, temveč premagaj húdo z dobrim.

Kako lahko izkazujemo ljubezen nekomu, ki ga je polomil? Tako da greha ne obešamo na veliki zvon, da človeka pred vsemi ne osramotimo, ga ne opravljamo in ne ponižujemo. Potreben je pogovor le s tistimi, ki se jih to tiče. Nikakor pa ne skušamo greha prikriti, kot da se nič ni zgodilo. Mora priti do priznanja in spokorjenja. Npr. če odkrijemo spolno zlorabo otrok v cerkvi. Nekatere cerkve to res skušajo prikriti. S takim grehom je treba opraviti in ga ustaviti. To je ljubezen predvsem do prizadetih. Grešnik mora prenehati z grehom, moramo pa mu dati možnost, da se vrne na pravo pot, a strogo pod nadzorom. 

PREGOVORI 19:11  Razum zadržuje človeku jezo in v čast mu je izpregledati pregrešek.

Ljudje nas bodo užalili, razjezili, nam naredili krivico, nas izkoristili. Ljubezen je, da odpuščamo pregreške in se trudimo zadržati jezo. Komu to najbolj koristi? Nam in našemu zdravju! Kaj je Jezus rekel Petru?

MATEJ 18:22 Jezus mu je dejal: »Ne pravim ti (odpusti) do sedemkrat, ampak do sedemdesetkrat sedemkrat. Kako se temu reče? Brezpogojna ljubezen … in debela koža, ker to ni lahko. 

Kje pa je ljubezen v naslednjem odlomku? Bog pravi: Varuj svoje srce.

1 KORINČANOM 5:11 Ne, pisal sem vam, da se ne smete družiti s takim, ki sebe imenuje brat, pa je nečistnik ali lakomnik ali malikovalec ali obrekljivec ali pijanec ali ropar. S takim niti ne jejte skupaj.

Brezpogojna ljubezen ne pomeni brezpogojen zbližan odnos. Lahko se oddaljimo od nekoga, ki nam stalno dela škodo. Ponavljajoč greh uniči odnos, zato smo se dolžni soočiti in kaj reči. Kako se imenuje človek, ki je rad z menoj, me prenaša, tolerira moje napake, dobro govori o meni pred drugimi, mi pomaga in me podpira in mi odpušča? Najboljši prijatelj! Ima me rad. 

        Kako pa tisti, ki me kritizira, išče moje napake, se me izogiba, mi ne pogleda v oči, me sovraži, grdo govori o meni pred drugimi, mi želi slabo in mi ne pomaga in mi meče polena pod noge? Neprijatelj! Nima ljubezni, ne mara me in ne pokriva mojih slabosti. Če bomo hoteli kaj spremeniti, bomo napredovali le s svojo ljubeznijo, ki je najboljše orožje. Orožja proti ljubezni ni. Vidimo torej, da je vse odvisno od našega odnosa. Mi začnemo prvi korak za boljši svet. To je prvi korak resničnega krščanstva.

Vedno, kadar mislimo, da je težko ljubiti nekoga, ki nam ni naklonjen, se je dobro spomniti na Božjo potezo: Bog je svet tako ljubil, da je dal svojega sina, da je nam odvzel grehe (Jan. 3:16). Velikokrat je v službi, ko se počutimo ujete in ne moremo zbežati, potrebno pokrivati grehe in slabosti sodelavcev in nadrejenih, enako tudi v krščanski skupnosti. Kristjani morda ne preklinjajo in bolj redko prešuštvujejo, toda njihov značaj in obnašanje se pogosto ne razlikuje veliko od sveta. Ljubezen, ki pokriva pregreške, je še kako potrebna in tudi odpuščanje.

1 PETER 2:18 Služabniki, z vsem strahom se podrejajte svojim gospodarjem, pa ne le dobrim in prijaznim, ampak tudi osornim. 19 Kajti to, da kdo po krivici trpi, a bridkosti prenaša, ker se zaveda Boga, je hvalevredno. 20 Kakšen ugled bi imeli, če bi potrpežljivo prenašali kazen za to, za kar ste se pregrešili? Je pa pred Bogom hvalevredno, če delate dobro in če potrpežljivo prenašate bridkost. 21 Saj ste bili vendar za to poklicani. Saj je tudi Kristus trpel za vas in vam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah, 22 on, ki ni storil greha in ni bilo zvijače v njegovih ustih.

23 Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepuščal njemu, ki sodi pravično. 24 Sam je na svojem telesu ponesel naše grehe na les, da bi mi grehom odmrli in živeli za pravičnost. 

Branko Dežman