ponedeljek, 14. oktober 2024

TUJCI IN PRISELJENCI NA ZEMLJI

TUJCI IN PRISELJENCI NA ZEMLJI

Avgust 2024




Biblija pravi, da smo Božji ljudje tujci, romarji in začasni prebivalci na Zemlji. Bog nas tako vidi in mi se tako počutimo. Mi ne spadamo sem. Zakaj? Svet je v oblasti hudobnega, mi pa pripadamo Jezusu.

1 JANEZ 5:19 Vemo, da mi izviramo od Boga, ves svet pa leži v oblasti Hudobnega.

  Bog hoče, da se na Zemlji počutimo kot tujci. Zakaj? Ker nas hoče imeti zase. Mi smo njegovo kraljevsko duhovništvo in državljani nebeškega kraljestva. Bog noče, da bi se podredili oblasti hudobnega in bili državljani tega sveta.

FILIPLJANOM 3:20 Mi pa imamo svoje državljanstvo v nebesih, od koder tudi željno pričakujemou rešitelja, Gospoda Jezusa Kristusa …

To življenje na Zemlji je poligon, kjer nas Bog preizkuša in utrjuje, da bomo postali zanesljivi državljani nebes, kjer bomo deležni čudovite prihodnosti v večnosti. Upora in padca, podobnega Luciferjevemu, ne bo nikdar več. Eno je, da pripravljamo sebe. Drugo pa je, da smo na Zemlji tujci in priseljenci z nalogo od Boga. Kakšno nalogo? Bog je v svoj načrt vključil tudi pogane. Bog jih po nas roti, naj se spravijo z Bogom. 

2 KORINČANOM 5:20 NS - Veleposlaniki smo torej, ki zastopamo Kristusa, kakor da bi Bog po nas rotil. Kot Kristusovi zastopniki prosimo: »Spravite se z Bogom.«

Ne prenapolnimo svojega življenja z aktivnostmi in projekti, ki niso pomembni za Božje kraljestvo in lahko ob sodbi zgorijo.

PSALM 90:12 Pokaži nam, kako naj štejemo svoje dni, da si bomo pridobili modro srce! Z drugimi besedami: Uči nas, kako naj modro porabimo ves čas, ki nam je na voljo.

EFEŽANOM 5:15 Skrbno torej pazíte, kako živite, ne kot nemodri, ampak kot modri. 16 Skrbno izrabljajte čas, kajti dnevi so hudi. 17 Zato ne bodite nerazumni, ampak spoznajte, kaj je Gospodova volja.

Če smo tujci in priseljenci, ne bomo gradili svojih zakladov na Zemlji, ampak v nebesih. Mislim na tuje krščanske delavce, ki so bili tujci in priseljenci tukaj v Sloveniji. Ko je prišel njihov čas, so morali pustiti domove, kavče, omare, pralni stroj in še marsikaj za sabo in oditi. Drugače ne more biti. Kaj pa slika ljudi, ki gradijo bogastvo in sebične zaklade na Zemlji in ne v nebesih? Nič ne moremo odnesti s seboj. Odnesemo samo duhovne zaklade, če smo služili.

MATEJ 6:19 »Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer uničujeta molj in rja in kjer tatovi vlamljajo in kradejo; 20 nabirajte pa si zaklade v nebesih, kjer jih ne uničujeta ne molj ne rja in kjer tatovi ne vlamljajo in ne kradejo. 21 Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce.«

En lep primer imamo o tem:

LUKA 12:16 Povedal jim je priliko: »Nekemu bogatemu človeku je polje dobro obrodilo, 17 zato je v sebi razmišljal: ›Kaj naj storim, ker nimam kam spraviti svojih pridelkov?‹ 18 Rekel je: ›Tole bom storil. Podrl bom svoje kašče in zgradil večje. Vanje bom spravil vse svoje žito in dobrine. 

19 Tedaj bom rekel svoji duši: Duša, veliko dobrin imaš, shranjenih za vrsto let. Počivaj, jej, pij in bodi dobre volje.‹ 20 Bog pa mu je rekel: ›Neumnež! To noč bodo terjali tvojo dušo od tebe, in kar si pripravil, čigavo bo?‹ 21 Tako je s tistim, ki sebi nabira zaklade, ni pa bogat pred Bogom.« Nič ni nesel s sabo na drugo stran.

Kontrast temu pa najdemo v: 

JAKOB 1:27 Čista in neomadeževana pobožnost pred Bogom in Očetom je to: skrbeti za sirote in vdove v njihovi stiski ter se ohraniti neomadeževan od sveta.

1 KORINČANOM 7:31 ZNZ Ta svet naj vas ne dobi pod svojo oblast s tem, kar vam ponuja in zapomnite si, da vendarle ničesar ne morete obdržati, kajti svet in vse to, kar imamo, bo kmalu propadlo.

KOLOŠANOM 3:1 Če ste torej vstali s Kristusom, iščite to, kar je zgoraj, kjer je Kristus, sedeč na Božji desnici. 2 Mislite na to, kar je zgoraj, ne na to, kar je na zemlji. 3 Kajti umrli ste in vaše življenje je skrito s Kristusom v Bogu. 4 Ko se bo prikazal Kristus, vaše življenje, tedaj se boste tudi vi prikazali z njim v slavi.

5 Zato omrtvite v sebi to, kar teži k zemlji: nečistovanje, nečistost, strastnost, hudobno poželenje in slo po čim večjem imetju, ki je toliko kot malikovanje. 

Meseni kristjani mislijo na zemeljske stvari, duhovni pa na nebeške. Kaj je Jezus rekel o sebi pred farizeji?

JANEZ 8:23  In govoril jim je: »Vi ste od spodaj, jaz pa sem od zgoraj. Vi ste od tega sveta, jaz pa nisem od tega sveta.«



Če smo s srcem osredotočeni na zemeljske stvari, kaj se zgodi?

MARKO 8:36 Kaj namreč človeku koristi, če si pridobi ves svet, svojo dušo pa izgubi? 37 In kaj bi človek lahko dal v zameno za svojo dušo?

Očaki so nedvomno živeli kot tujci in priseljenci. Bog je poslal Abrahama v deželo, ki zanjo še slišal ni. Očaki so bili tujci, romarji in začasni prebivalci v obljubljeni deželi. Živeli so v šotorih, ki so le začasno bivališče. Že takrat je Abraham stremel po nebeškem domu.

HEBREJCEM 11:8 Po veri je bil Abraham pokoren, ko je bil poklican, naj odide v kraj, ki naj bi ga dobil v delež. Odšel je, ne da bi vedel, kam gre. 9 Po veri se je priselil v obljubljeno deželo kot v tujino in z Izakom in Jakobom, ki sta bila z mojim deležna iste obljube, prebival v šotorih. 10 Pričakoval je namreč mesto, ki ima temelje in je njegov graditelj in stvaritelj Bog.

Temelji mesta pa ne označujejo nekaj začasnega, ampak bo to stalno večno bivališče Božjih ljudi. Obljubo nebeškega doma in mesta čakamo še danes tudi mi:

HEBREJCEM 11:13 V veri so pomrli vsi ti. Niso doživeli izpolnitve obljub, vendar so jih iz daljave gledali, pozdravljali in priznavali, da so na zemlji tujci in priseljenci (začasni prebivalci).

Toda izpolnitev obljube prihaja. Razumem, da bomo v mileniju bivali v Božjem mestu v nebesih. Po mileniju pa se bo nebeško mesto spustilo z nebes na Zemljo. In Bog bo prebival med oslavljenimi ljudmi na novi Zemlji. Zmagovalci prve bema sodbe bomo bivali ob Jezusu. Janez 14:3 Ko odidem in vam pripravim prostor, bom spet prišel in vas vzel k sebi, da boste tudi vi tam, kjer sem jaz. 

Večtisočletno čakanje, hrepenenje in molitev vernikov bo obrodilo sadove.

RAZODETJE 21:1 Nato sem videl novo nebo in novo zemljo. Kajti prvo nebo in prva zemlja sta izginila in morja ni bilo več. 2 Videl sem tudi sveto mesto, novi Jeruzalem, ko je prihajal z neba (nebes) od Boga, pripravljen kakor nevesta, ki se je ozaljšala za svojega ženina. 3 In zaslišal sem močen glas, ki je prišel od prestola in rekel: »Glej, prebivališče Boga med ljudmi! In prebival bo z njimi, oni bodo njegova ljudstva in Bog sam bo z njimi, njihov Bog. 

4 In obrisal bo vse solze z njihovih oči in smrti ne bo več, pa tudi žalovanja, vpitja in bolečine ne bo več. Kajti prejšnje je minilo.«

10 Nato me je angel v Duhu odnesel na veliko in visoko goro ter mi pokazal sveto mesto Jeruzalem, ki je prihajalo z neba od Boga 11 in je imelo Božje veličastvo … 

Današnja grešna Zemlja je minljiva in začasna. Zato se ne imejmo za državljane današnje Zemlje, ki bo v sodbi požgana skupaj z brezbožnimi. Nova Zemlja pa bo stalno bivališče za vse pravične, ki bodo odrešeni po drugi sodbi.

1 JANEZ 2:15 Ne ljubite sveta in tudi ne tistega, kar je v svetu! Če kdo ljubi svet, v njem ni Očetove ljubezni, 16 kajti vse, kar je v svetu – poželenje mesa, poželenje oči in napuh življenja – ni od Očeta, ampak od sveta. 17 Svet in njegovo poželenje mineta; kdor pa izpolnjuje Božjo voljo, ostane vekomaj.

2 PETER 3:7 Po isti besedi pa sta sedanja nebo in zemlja shranjena za ogenj ter prihranjena do dneva sodbe in pokončanja brezbožnih ljudi.

RAZODETJE 21:1 Videl sem nova nebesa in novo zemljo. Kajti prejšnja nebesa in prejšnja zemlja sta prešla in morja ni več.

Biblija pravi, da živimo oddvojeni za Boga. Jakob je lepo rekel:

GENEZA 47:9 Jakob je faraonu odgovoril: »Let mojega življenja, mojega bivanja na tujem, je sto trideset; malo jih je in bila so polna tegob. Ni jih toliko, kolikor je bilo let življenja mojih očetov, dni njihovega bivanja na tujem.«



Tudi kralj David je govoril podobne besede.

PSALM 119:19 Tujec sem na tej zemlji, ne skrivaj mi zapovedi svojih.

PSALM 39:12 Gospod, usliši mojo molitev, poslušaj moje vpitje, ne bodi gluh za moje solze, saj sem le gost pri tebi, priseljenec kakor vsi moji očetje.

Bodite v svetu in ne bodite del sveta. Janez 17:14 Niso od sveta, kakor jaz nisem od sveta.

2 KORINČANOM 6:17 »Zato odidite izmed njih in se ločite,« pravi Gospod, »in nečistega se več ne dotikajte in jaz vas bom sprejel.«

2 KORINČANOM 5:6-8 6 Zato smo vedno pogumni, čeprav vemo, da smo zdoma in daleč od Gospoda, dokler smo doma v tem telesu na zemlji), 7 saj v veri hodimo in ne v gledanju. 8 Vendar smo pogumni in zadovoljni s tem, da se bomo izselili iz telesa in se priselili h Gospodu (v nebesa).

Branko Dežman


DAJANJE V POMANJKANJU

DAJANJE V POMANJKANJU

September 2024



V Bibliji je nekaj primerov, kako so krščanske cerkve poskrbele za svoje brate v drugih krajih, ki jih je zadela nesreča. Ekstremno revni Makedonci so zbrali pomoč za kristjane v Jeruzalemu, ki jih je zadela suša. Bog jim je dal gorečnost in sami so želeli darovati nad svojimi zmožnostmi. Veliko ljudi živi nad svojimi zmožnostmi, Makedonci pa so dajali drugim nad svojimi zmožnostmi. Revni bolj čutijo in razumejo, če je drugi v pomanjkanju in mu pomagajo. Bogati pa pogosto nimajo sočutja, ker nimajo izkušnje, kaj pomeni pomanjkanje. 

V nadaljevanju bomo ugotovili, da lahko darujemo več, kot pa imamo na razpolago. Makedonci so darovali to, kar so sami potrebovali! Kot uboga ženica z bakrenimi kovanci v templju. Revni so vajeni zaupati Bogu, da jih bo hranil, saj druge izbire nimajo. Tovrstno dajanje je motivirano iz Božje milosti. Pavel pa je spodbujal cerkev v Korintu k prostovoljnemu dajanju iz ljubezni. Ni jih silil.

2 KORINČANOM 8:1 Bratje, radi bi vam poročali o Božji milosti, ki je bila dana Cerkvam v Makedoniji. 2 Kljub veliki preizkušnji v stiski je njihovo prekipevajoče veselje in njihovo skrajno uboštvo preraslo v bogastvo njihove radodarnosti. 3 Po svojih močeh in – to lahko pričujem – celo čez svoje moči so nas iz lastnega nagiba 4 vneto prosili za uslugo, da bi smeli sodelovati pri služenju svetim. 

5 In to ne tako, kakor smo pričakovali, ampak so najprej sebe podarili Gospodu in po Božji volji nam. 6 In tako smo prosili Tita, naj pri vas to delo milosti tudi izpelje, kakor ga je bil že začel. 7 No, kakor ste v vsem nadvse bogati – v veri, v besedi in spoznanju, v vsakršni gorečnosti in naši ljubezni, ki ste je deležni, tako se izkažite tudi v tem delu milosti.

8 Tega ne pravim kot ukaz. Rad bi pa ob gorečnosti drugih preveril tudi pristnost vaše ljubezni. 9 Saj vendar poznate milost našega Gospoda Jezusa Kristusa! Bogat je bil, pa je zaradi vas postal ubog (vsemu se je odrekel), da bi vi obogateli po njegovem uboštvu. 10 Zato vam svetujem tole: prav je, da vi, ki lani niste le začeli tega dela, ampak ste se zanj tudi odločili, 11 zdaj delo tudi opravite do konca, tako da bo dobri volji, ki ste jo pokazali z odločitvijo, sledilo tudi dejanje iz tega, kar imate. 

12 Kdor ima namreč dobro voljo, je dobrodošel s tistim, kar ima, ne glede na to, česar nima. 13 Ne gre namreč za to, da bi drugi dosegli olajšanje, vi pa bi živeli v stiski. Za enakost gre. 14 V sedanjem času bo vaše obilje lajšalo njihovo pomanjkanje, da bo tudi njihovo obilje lajšalo vaše pomanjkanje. Tako bo prišlo do enakosti, 15 kakor je pisano: Kdor je veliko nabral, ni imel preveč, in kdor malo, ni imel premalo.

Pavel je bil zaupanja vreden in se je tudi izkazal, ko je skrbno in pošteno ravnal z denarjem skupnosti. Bil je zanesljiv in transparenten. Seveda pa je svoje življenje žrtvoval za služenje, učenje, evangeliziranje in molitev. Nikogar ni silil k dajanju. Je pa uporabil pričevanje makedonske cerkve – njihovo veselje in gorečo voljo sredi revščine, da je tudi druge spodbujal k dajanju – v tem primeru Korinčane. Duhovna zrelost vodi v radodarno dajanje skupaj z veseljem v prisotnosti Sv. Duha. 

To je bil nadnaraven dogodek. Pavel ni pridigal, da bodo dobili bogastva na pretek, ampak »za enakost gre«. Vaše obilje bo potešilo njihovo pomanjkanje. Kdaj drugič pa bo njihovo obilje potešilo vaše pomanjkanje. V puščavi so Izraelci nabirali mano. Kdor je malo nabral, je imel dovolj in kdor je veliko nabral, je tudi imel dovolj. To je ta enakost. Vsak ima, kar potrebuje in nihče ne trpi pomanjkanja. V Bogu kombinacija uboštva in veselja sproži veliko požrtvovalno radodarnost. Tako je Božja milost delovala med makedonskimi verniki. To je pričevanje vere. Pravi, da so sebe najprej podarili Bogu in kar so darovali, so v resnici darovali Bogu. Kdor daje revnemu, posoja Gospodu.

Jezus je bil bogat in je postal ubog (izpraznil se je nebeškega), zato da bi mi postali duhovno bogati. Jezus je imel druge standarde kot svet. Če mu sledimo, se tudi mi moramo odreči materialnim stvarem, v katere nas vleče svet. Služimo njemu tako, da služimo drugim. Tudi Pavel je živel po teh standardih. Ne služimo le v dajanju, ampak v vsem, kjer se nam ponuja priložnost: 

2 KORINČANOM 6:3 V ničemer ne dajemo nobene priložnosti za pohujšanje, da se naša služba ne bi grajala, 4 ampak v vsem sebe priporočamo kot Božje služabnike: v veliki stanovitnosti, v nadlogah, v potrebah, v stiskah, 5 pod udarci, v ječah, pri uporih, v naporih, v bedenjih, v postih, 6 s čistostjo, s spoznanjem, s potrpežljivostjo, z dobroto, s Svetim Duhom, z iskreno ljubeznijo, 

7 z besedo resnice, z Božjo močjo, z orožjem pravičnosti v desnici in levici, 8 v slavi in sramoti, na slabem in dobrem glasu, kakor zapeljevalci, a vendar resnični, 9 kakor neznani in spoznani, kakor umirajoči, pa glejte, živimo, kakor kaznovani, a ne usmrčeni, 10 kakor žalostni, pa vedno veseli, kakor ubogi, pa mnoge bogatimo, kakor bi nič ne imeli, pa imamo vse. Za takšno služenje je materialno premoženje ovira, sploh, če nas Bog kam kliče.



Bog deluje po ljudeh. Daje jim na srce, da pomagajo. Človeška narava je taka, da se oklepamo financ in imovine, ker nam pomeni varnost v prihodnosti. Vera ni vedno lahko in lagodno življenje. Radodarnost in darovanje je oblika slavljenja. Slavljenje je žrtev, tudi dajanje. Bog pa obljublja: »Dajte in se vam bo dalo.« To je Božja zakonitost, ki se jo tudi mnogi neverni zavedajo.

2 KORINČANOM 9:6 To pa rečem: kdor varčno seje, bo tudi varčno žel, kdor pa obilno seje, bo tudi obilno žel. 7 Vsakdo naj da, kakor se je v srcu odločil, ne z žalostjo ali na silo, kajti Bog ljubi veselega darovalca. 8 Bog pa vas more obilno obdariti z vsakršno milostjo, tako da boste v vsem vedno imeli vsega dovolj in boste imeli izobilje za vsako dobro delo, 

9 kakor je pisano: Razsul je, dal je ubogim; njegova pravičnost ostane na veke. 10 Tisti, ki sejalcu priskrbi seme in kruh za živež, bo priskrbel in pomnožil vaše seme ter povečal sadove vaše pravičnosti. 11 Obogateli boste dovolj za vsakršno radodarnost, ki bo po nas dajala Bogu zahvalo. 

Vemo, da je naš duh postal pravičen po Jezusovi krvi in je zapečaten s Sv. Duhom. Vcepljeni smo v trto v Jezusa Kristusa in obrodimo Sad Duha. Sadove je treba sejati in Bog bo pomnožil naše seme. Sadove naše pravičnosti moramo kultivirati, jih uporabljati in razvijati v duhovno zrelost. Z delom in služenjem rastejo in zorijo. Služenje pa obrodi žetev. Sad Duha poznamo: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blágost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost, samoobvladanje. Torej poleg materialnega blagoslova nam obljublja tudi rast in zorenje našega značaja.

Pavel pravi, naj bogati ne vlagajo v trenutno življenje, ampak za to, da bodo dosegli resnično življenje in uživali večne zaklade.

1 TIMOTEJ 6: 17 Bogatašem tega sveta naročaj, naj se ne prevzamejo in naj ne naslanjajo svojega upanja na nezanesljivost bogastva, temveč na Boga, ki nam obilno daje vsega v uživanje. 18 Dobrodelni naj bodo in naj se bogatijo z dobrimi deli, naj bodo radodarni, naj z drugimi delijo to, kar imajo. 19 Tako si bodo nabrali zaklad, ki bo dober temelj za prihodnost. Tako bodo dosegli resnično življenje.

Ko Bogu zaupamo naše premoženje in se ga več ne oklepamo, ga lahko začnemo deliti s potrebnimi. Naj vas Bog vodi pri tem! To je vera, to je žrtev, to je zaupanje Bogu, to je resnično življenje. Ne obljublja nam, da bo lagodno. Takšno življenje postane pričevanje vere, ker 100% zaupamo Bogu in smo odvisni od njega.

MATEJ 19:21 Jezus mu je rekel: »Če hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim in imel boš zaklad v nebesih. Nato pridi in hôdi za menoj!« 

V Apostolskih delih so to prakticirali. Bili so skupnost, povezani kot eden, enodušni. Delili so vse, kar so imeli in vsak je imel, kar je potreboval. Bili so popolnoma predani duhovnosti. Osredotočenost na Božje delo jim je dala veliko moč in Božjo milost. V našem času kaj takega še nisem videl. Morda so kje takšne skupnosti. V Novi Zelandiji smo bili povezani in smo živeli zbližano. Bili smo enodušni in to je večkrat obrodilo veliko moč. Vsak je imel svojo lastnino. Skupnost mora biti enodušna, če hoče imeti moč in milost.

APOST. DELA 4:32 Množica teh, ki so sprejeli vero, je bila kakor eno srce in ena duša. Nihče ni trdil, da je to, kar ima, njegova last, temveč jim je bilo vse skupno. 33 Apostoli so z veliko močjo pričevali o vstajenju Gospoda Jezusa in velika milost je bila nad vsemi. 34 Nihče med njimi ni trpel pomanjkanja. 

Lastniki, ki so prodajali zemljišča ali hiše, so prinašali izkupiček 35 ter ga polagali k nogam apostolov; in sleherni je od tega dobil, kar je potreboval. 36 Tudi Jožef, levit, po rodu s Cipra, ki so ga apostoli klicali Barnaba (to v prevodu pomeni »Sin tolažbe«), 37 je prodal svojo njivo in prinesel denar ter ga položil k nogam apostolov. Dom je obdržal?




Torej namen dajanja je, da pomagamo drugim. Božja milost pa nas motivira za dajanje. Ne glede, ali čutimo pomanjkanje v težkih okoliščinah, kristjani še vedno lahko dajemo z vero in zaupanjem Bogu, da nam bo dodal tisto, kar nam manjka. Ali so Makedonci čutili finančni pritisk? Seveda so. Šli so preko občutkov mesa in dali in prejeli Božjo radost. Pri Makedoncih vidimo:

Velika stiska zaradi preganjanja + revščina + Božja milost = Obilna radost + velika radodarnost.

Naše dajanje je bolj odvisno od našega srca kot stanja v naši denarnici.

Dajanje se začne z našim odnosom oz. naravnanostjo srca in ne z okoliščinami. Srce nadzira roke.

Od Boga prejmemo, če pa darujemo, Bogu vrnemo, kar nam je dal.

Denar govori. Razkriva naše srce. Bog pa gleda v naše srce. Povrne nam zdaj, glavni poračun pa bo ob sodbi, kjer pripravlja večne zaklade za nas.

Branko Dežman


petek, 8. marec 2024

DVE RODOVNI LINIJI

DVE RODOVNI LINIJI:

PO KAJNU IN PO SETU

Oktober 2023


Takoj po tem, ko sta bila Adam in Eva izgnana iz raja, vidimo, da se začne človeštvo množiti po dveh rodovnih linijah. Kajn je ubil Abela, nato si je ustvaril družino, iz katere gre prva rodovna linija. Kajn je bil hudoben in kakršno je drevo, take sadove rodi. Ali je Bog ustvaril hudobne ljudi? Nikakor. Kdo pa je imel prste vmes? Hudič. Biblija večkrat pravi, da je hudič oče hudobnih in tudi Kajna. V rajskem vrtu se je marsikaj dogajalo in je nekoliko prikrito. Po celotnem Svetem pismu vse do Razodetja pa vidimo sadove in posledice tega, kar je hudič naredil. Biblija jasno pravi, da je hudič Kajnov oče, to je tista ljuljka, ki jo je sovražnik zasejal med Božje ljudi – pšenico. In to dobesedno.

1 JANEZ 3:11 Od začetka ste slišali tole oznanilo: Ljubimo drug drugega. 12 Ne bodimo kakor Kajn, ki je bil od hudiča in je ubil svojega brata. In zakaj ga je ubil? Ker so bila njegova dela hudobna, bratova pa pravična. 13 Ne čudite se, bratje, če vas svet sovraži. Hudobni potomci Kajna še danes preganjajo pravične.

Z drugimi besedami, Kajn je bil hudoben in Abel pravičen. Kaj pravi Biblija? Adam je bil ustvarjen po Božji podobi in podobnosti. Abel je bil sad Adama. Kajn pa ni bil, ker je bil hudičev, hudoben otrok. Rojen je bil po podobnosti očeta hudiča. Ali je to res, si poglejmo v Bibliji. Jezus je večkrat rekel farizejem: Vaš oče je hudič. To ni bila prispodoba! Kajn je bil ubijalec in maščevalec in lažnivec tako kot njegov oče hudič. Bog ni ustvaril hudobnih. On je oče le dobrih ljudi po njegovi podobi in podobnosti in to so sinovi kraljestva. V Bogu ni nobene hudobije. Podobnost z Bogom je le pravičnost in nobene hudobije.

Bog je dal Adamu namesto Abela še enega sina, ki mu je bil podoben v vsem. Ime mu je bilo Set in bil je pravičen. Kajn ni bil podoben Adamu, ker ni bil njegov oče. On je zgledal »podoben« Rolling Stonsem … Biblija pravi, da je Eva mati vseh živih. To pomeni, da je tudi hudobni zarod izšel iz nje. Adam ni oče vseh živih. On je oče le pravične rodovne linije po Setu do Jezusa Kristusa. Jezusova rodovna linija v Luku 3 gre od Jezusa nazaj vse do Adama. Poglejmo si imena od Noeta do Adama. Kajn je bil prvorojeni, vendar ni bil vštet v rodovnik, ker ga je hudič zasejal in Jezus ni bil njegov potomec.

LUKA 3:36 … ta Noetov, ta Lamehov, 37 ta Matuzalemov, ta Henohov, ta Jeredov, ta Mahalalélov, ta Kenánov, 38 ta Enóšev, ta Setov, ta Adamov, Adam pa Božji.

GENEZA 5:3 Adam je živel sto trideset let in rodil se mu je sin po njegovi podobnosti, kot njegova podoba. Imenoval ga je Set. 

Set je bil Adamov in Božji pravični otrok, zato je v rodovni liniji Jezusa. Potemtakem vsi ljudje na zemlji niso Božji otroci, ker vsi ne izhajajo iz Boga po Adamu in Setu. Jezus je rekel farizejem:

JANEZ 8:43 Zakaj ne razumete mojega govorjenja? Ker ne zmorete poslušati moje besede. 44 Vi pa ste od svojega očeta, hudiča, in hočete uresničevati njegove želje. Hudič uporablja hudobne, da s hudobnimi deli izpolnjujejo njegove želje na zemlji.

On je bil od začetka morilec ljudi in ni obstal v resnici, ker v njem ni resnice. Kadar govori laž, govori iz svojega, ker je lažnivec in oče laži. 45 Toda ker govorim resnico, mi ne verjamete. 46 Kdo izmed vas mi more dokazati greh? Če govorim resnico, zakaj mi ne verjamete? 47 Kdor je iz Boga, posluša Božje besede. Vi jih zato ne poslušate, ker niste iz Boga. Hudobni ne morejo razumeti Božje besede.

V naslednjem odlomku lahko ugotovimo, čigav potomec je in v čigavo rodovno linijo spada Lameh. Po Kajnu. On je grozil z maščevanjem in smrtjo. To so kozli, Bogu uporni ljudje, ki se mu ne podrejajo. Oni ne morejo slediti Jezusovemu glasu, ker niso njegovi. Ne razumejo Božje besede. Ne iščejo Boga. Potem pa vidimo, da je Set zaplodil pravičnega potomca in ga imenoval Enoš. Kaj pa se je takrat začelo dogajati? Biblija prvič pravi, da so takrat začeli iskati Boga, kot ga še mi danes po 6000 letih.

GENEZA 4: 23 Lameh je rekel svojima ženama: »Ada in Cila, poslušajta moj glas, Lamehovi ženi, prisluhnita mojim besedam: Moža ubijem, ki me rani, in dečka, ki mi prizadene prasko. 24 Kajti Kajn bo sedemkrat maščevan, Lameh pa sedem in sedemdesetkrat.«

25 Adam je spet spoznal svojo ženo in rodila je sina, kateremu je dala ime Set. Rekla je namreč: »Bog mi je dal drugega potomca namesto Abela, ki ga je ubil Kajn.« 26 Tudi Set je dobil sina in mu dal ime Enóš. Takrat so začeli klicati GOSPODOVO ime.

Rodovni liniji sta se potem medsebojno mešali vse do danes. Zato so v svetu pomešani dobri in hudobni ljudje, včasih celo v isti družini. Kaj pa Noetov potop? Noe je bil popoln. Ali niso vsi hudobni pomrli v potopu? Noe je bil popoln in nepomešan s Kajnovim semenom. Vendar žene njega in otrok niso bile popolne. Zato se je zarod Kajna lahko nadaljeval vse do danes. Včasih se mi zdi, kot da bi Bog in hudič igrala šah, mi na zemlji pa smo figure. In končni Božji cilj je, da bo iztrebil vse hudobneže do zadnjega. Bog bo zmagal končno partijo šaha. Samo pravični bodo ostali in vstopili na novo večno zemljo. In greha v stvarstvu ne bo nikoli več.

MATEJ 13:24 Podal jim je drugo priliko; rekel je: »Nebeško kraljestvo je podobno človeku, ki je posejal dobro seme na svoji njivi. 25 Medtem ko so ljudje spali, je prišel njegov sovražnik, zasejal ljuljko med pšenico in odšel. 26 Ko je setev zrastla in šla v klasje, se je pokazala tudi ljuljka. 27 Prišli so gospodarjevi služabniki in mu rekli: ›Gospod, ali nisi posejal dobrega semena na svoji njivi? Od kod torej ljuljka?‹  28 Dejal jim je: ›Sovražen človek je to storil.‹ Služabniki pa so mu rekli: ›Hočeš torej, da gremo in jo poberemo?‹ 29 ›Nikakor,‹ je dejal, ›da morda med pobiranjem ljuljke ne izpulite z njo vred tudi pšenice. 30 Pustite, naj oboje skupaj raste do žetve. Ob času žetve pa porečem žanjcem: Zberite najprej ljuljko in jo povežite v snope, da jo sežgemo, pšenico pa spravite v mojo žitnico.‹«

36 Tedaj je odpustil množice in šel v hišo. Njegovi učenci so pristopili k njemu in rekli: »Razlôži nam priliko o ljuljki na njivi.« 37 Odgovoril je in rekel: »Sejalec dobrega semena je Sin človekov. 38 Njiva je svet. Dobro seme so sinovi kraljestva, ljuljka pa sinovi hudiča. 39 Sovražnik, ki jo je zasejal, je hudič. Žetev je konec sveta, žanjci pa so angeli. 40 Kakor torej pobirajo ljuljko in jo sežigajo v ognju, tako bo ob koncu sveta. 41 Sin človekov bo poslal svoje angele in pobrali bodo iz njegovega kraljestva vse, kar je v spotiko, in tiste, ki ravnajo nepostavno. 42 Vrgli jih bodo v ognjeno peč. Tam bo jok in škripanje z zobmi. 43 Takrat bodo pravični svetili kakor sonce v kraljestvu svojega Očeta. Kdor ima ušesa, naj posluša.«


V tem odlomku je očitno, da je njiva svet in Bog je v ta svet zasejal ljudi po svoji podobi in podobnosti, pravične ljudi. V Bogu ni zla in on tudi ni zasejal hudobnih. Toda sovražnik je prišel in je po Kajnu zasejal ljuljko, hudobne ljudi. Bog pravi, da bodo angeli na koncu vekov zbrali vse hudobne in jih vrgli v pogubo, v ognjeno peč. Biblija še na mnogih mestih piše, da bodo vsi hudobneži iztrebljeni iz Božjega stvarstva. 

PSALM 34:17 GOSPODOVO obličje je zoper hudodelce, da izbriše z zemlje njihov spomin.

PSALM 37:9 Zakaj hudobneži bodo iztrebljeni, kateri pa upajo v GOSPODA, bodo dedovali deželo (zemljo).

PSALM 92:8 Ko krivičniki poganjajo kakor zelišče, vsi hudodelci cvetejo, da bodo za vedno pokončani.

Vedeti je treba, da pri Bogu nič ne velja, kar delamo po človeško, ampak le to, kar je po Božji volji. Vsako človeško delo na koncu ne bo obstalo. Še manj pa hudičevo. Jasno pravi, da je sovražnik zasejal ljuljko, hudodelce med človeštvo. Jasno tudi pravi, da bo Bog izkoreninil vsakega, ki nima Božjih pravičnih genov, ampak pokvarjene, hudičeve. To so hudobneži, ki ne bodo dedovali niti zemlje niti Božjega kraljestva.

MATEJ 15:13 Odgovoril je: »Vsaka sadika, ki je ni vsadil moj nebeški Oče, bo izkoreninjena.

MATEJ 3:10 Sekira je že nastavljena drevesom (ljudem) na korenino. Vsako drevo, ki ne rodi dobrega sadu (ampak slabega), posekajo in vržejo v ogenj.

IZAIJA 14:20 … Nikdar več ne bo omenjen zarod hudodelcev. (ko pride Jezusovo kraljestvo, bodo iztrebljeni) 21 Pripravite morišče za njegove otroke, zaradi krivde njihovih očetov, da ne bodo več vstali, dobili v last dežele in napolnili sveta z mesti. 22 Vzdignil se bom proti njim, govori GOSPOD nad vojskami, in iztrebil Babilonu ime in ostanek, steblo in poganjek, govori GOSPOD nad vojskami. Babilon je bil prvo mesto zaroda hudodelcev. Nimrod in Semiramis sta začela lažno religijo.

Kajnov zarod so religiozni ljudje, ki Boga ne poznajo osebno in ne morejo imeti odnosa z njim, ker je njihovo srce hudobno. Videti je, da je hudič infiltriral hudobneže med judovsko duhovništvo, ki so bili morilci in so umorili Jezusa in tudi apostole. Jezus je veliko govoril proti njim. Med farizeji so bili tudi Božji ljudje. Nekateri to poduhovljajo, ampak verjamem, da Biblija govori praktično: nekateri farizeji so bili Kajnov zarod. Hudič jih je infiltriral v duhovništvo in jih uporabljal za duhovno uničenje judovskega naroda.

JANEZ 8:42 Jezus jim je dejal: »Če bi bil Bog vaš Oče, bi me ljubili, ker sem iz Boga izšel in prišel. Nisem prišel sam od sebe, temveč me je on poslal. 43 Zakaj ne razumete mojega govorjenja? Ker ne zmorete poslušati moje besede. 44 Vi pa ste od svojega očeta, hudiča, in hočete uresničevati njegove želje. On je bil od začetka morilec ljudi in ni obstal v resnici, ker v njem ni resnice. Kadar govori laž, govori iz svojega, ker je lažnivec in oče laži. 45 Toda ker govorim resnico, mi ne verjamete. 46 Kdo izmed vas mi more dokazati greh? Če govorim resnico, zakaj mi ne verjamete? 47 Kdor je iz Boga, posluša Božje besede. Vi jih zato ne poslušate, ker niste iz Boga.« Oz. nimate Božjega DNK, ampak hudičev.

Za vstop v milenij bodo pred Jezusom zbrani vsi narodi. To bo sodba ovc in kozlov. Ovce pravičnih src bodo vstopile v milenijsko kraljestvo, kozli/hudobneži pa bodo vrženi v ognjeno jezero. Bog ne bo dovolil hudobnim vstopiti v milenij. Koliko kristjanov to razume? Ker je hudobni Kajnov zarod pomešan med Setove pravičnega potomce, se bodo ljudem v mileniju poleg pravičnih tu in tam še vedno rojevali hudobni otroci. Namen milenija je iztrebiti greh in iztrebiti hudobne, ki se bodo rodili v mileniju. Bog bo prečistil zarod žene, zarod pravičnih. 1000 let bo potrebno, da se bo človeštvo prečistilo hudobnega semena.

Na koncu bo hudič izpuščen iz brezna. Prišel bo na površje zemlje in iz vseh narodov zbral hudobne posameznike, potomce Kajnovega zaroda. Zgleda, da jih bo veliko število, kot je peska na obrežju. Oni imajo hudičev DNK in se bodo takoj pridružili svojemu očetu, vendar bodo vsi vrženi v pogubo. 


RAZODETJE 20:7 Ko pa se dopolni tisoč let, bo satan izpuščen iz svoje ječe. 8 Stopil bo na plan, da bi zapeljal narode, ki so na štirih vogalih zemlje, Goga in Magóga, ter jih zbral na vojsko. (Samo njegovi hudobni otroci, Kajnov zarod, mu bodo sledili in izvrševali njegovo voljo.) Njih število bo, kakor je peska ob morju. 9 Šli so v napad po zemeljski širjavi ter obkolili tabor svetih in ljubljeno mesto. A z neba je padel ogenj in jih použil.

Na koncu milenija bo zemlja očiščena greha in hudobnega zaroda in bo pripravljena za vstop na novo večno in pravično zemljo. Nikoli več ne bo greha, joka in smrti. Celotno stvarstvo bo podrejeno Bogu.

Branko Dežman


torek, 13. februar 2024

ODLOMKI O SRCU

ODLOMKI O SRCU

FEBRUAR 2024




    Kaj je to srce? Pumpa za kri? Biblija govori o duhovnem srcu ne o pumpi. Srce je naš notranji duhovni človek. Iz srca izvira naše življenje. V srcu se snuje in odraža vse kar smo in vse kar se v življenju z nami dogaja. Zato moramo čuvati in skrbeti za srce, da je zdravo, čisto, pozitivno in nepokvarjeno. V srcu je ljubezen ali sovraštvo in ljubosumje, mir, bolečina, odpuščanje, poželenje, vera in še in še. Največja Božja zapoved je v Marku 12:30 Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo. 31 Druga pa je tale: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. Večja od teh dveh ni nobena druga zapoved. 

Naj naslednji odlomki sami govorijo kaj vse izvira iz srca, dobro ali slabo.

Pregovori 4:23 – Z vso skrbjo varuj svoje srce, kajti iz njega izvira življenje.

Pregovori 14:30 – Zdravo srce je telesu življenje, ljubosumje pa je trohnoba v kosteh.

Pregovori 15:13 – Veselo srce jasní obraz, v ranjenem srcu je duša potrta. CHR Veselo srce razvedruje obličje, bolečina srca pa tare duha.

Pregovori 17:22 – Veselo srce podarja zdravje, potrt duh pa suši kosti.

Pregovori 27:19 – Kakor je v vodi obraz proti obrazu obrnjen, tako človekovo srce proti srcu drugega. (Kakor vidiš v vodi odsev tvojega obraza, tako je tvoje življenje odsev tvojega srca – ali srce odraža kakšen nekdo v resnici je.) As water reflects the face, so one’s life reflects the heart.

As a face is reflected in water, so the heart reflects the real person.

Pregovori 28:14 – Blagor človeku, ki je vedno buden (ki se vedno boji Boga), kdor pa zakrkne svoje srce, pade v nesrečo.

Matej 11:29 – Vzemite nase moj jarem in učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen, in našli boste počitek svojim dušam;

 Matej 12:34 – Gadja zalega! Kako morete govoriti dobro, če ste hudobni? Iz preobilja srca namreč govorijo usta. 35 Dober človek prinaša iz dobrega zaklada dobro, hudoben človek pa iz hudobnega zaklada húdo. 

Matej 13:15 – Otopelo je namreč srce temu ljudstvu; z ušesi so težko slišali in zatisnili so si oči, da ne bi z očmi videli, da ne bi z ušesi slišali, da ne bi v srcu doumeli in se spreobrnili in da bi jih jaz ne ozdravil.

Matej 15:18 – Kar pa prihaja iz ust, pride iz srca, in to omadežuje človeka. 19 Iz srca namreč prihajajo hudobne misli, umori, prešuštva, nečistovanja, tatvine, kriva pričevanja, kletve. 20 To je tisto, kar omadežuje človeka…

Matej 18:35 – Tako bo tudi moj nebeški Oče storil z vami (kazen), če vsak iz srca ne odpusti svojemu bratu.

Matej 22:37 – Rekel mu je: »Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem, z vso dušo in z vsem mišljenjem. 38 To je največja in prva zapoved. 

Marko 7:21-22 – Od znotraj namreč, iz človekovega srca, prihajajo hudobne misli, nečistovanja, tatvine, umori, 22 prešuštva, pohlepi, hudobije, zvijača, razuzdanost, nevoščljivost, bogokletje, napuh, nespamet. 23 Vse te hudobije prihajajo od znotraj in omadežujejo človeka.

Luka 21:34 – Varujte se, da vam srca ne bodo obtežena z razuzdanostjo, pijanostjo in življenjskimi skrbmi in da vas tisti dan ne ujame nenadoma 35 kakor zanka. Prišel bo namreč nad obličje vse zemlje. 

Janez 7:38 – Kdor veruje vame, bodo, kakor pravi Pismo, iz njegovega osrčja tekle reke žive vode.« 39 To pa je rekel o Duhu, ki ga bodo prejeli tisti, kateri so sprejeli vero vanj. Duha namreč še ni bilo, ker Jezus še ni bil poveličan.

Janez 14:1 – Vaše srce naj se ne vznemirja. Verujete v Boga, tudi vame verujte! (Božji mir čuva naše srce) 27 Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet. Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši.

Rimljanom 5:5 – Upanje pa ne osramoti, ker je Božja ljubezen izlita v naša srca po Svetem Duhu, ki nam je bil dan. (notranjega človeka)

Rimljanom 10:9-10 – Kajti če boš s svojimi usti priznal, da je Jezus Gospod, in boš v svojem srcu veroval, da ga je Bog obudil od mrtvih, boš rešen. 10 S srcem namreč verujemo, in tako smo deležni pravičnosti, z usti pa izpovedujemo vero, in tako smo deležni odrešenja. (Vera je v srcu, v duhu, v notranjem človeku.)

Efežanom 1:18 – On naj razsvetli oči vašega srca, da bi doumeli, v kakšno upanje vas je poklical, kako bogato je veličastvo njegove dediščine, ki jo daje svetim…

Filipljanom 4:7 – In Božji mir, ki presega vsak um, bo varoval vaša srca in vaše misli v Kristusu Jezusu. (razburjenost, nemir te vrže s tira)

Filipljanom 2:1 Če je torej med vami kakšna spodbuda v Kristusu,če je kakšna tolažba iz ljubezni, če je kaj medsebojnega zanimanja, če je kaj srčne naklonjenosti in sočutja… (ali so vaša srca nežna in sočutna?)

Kološanom 3:15 – In Kristusov mir naj kraljuje v vaših srcih, saj ste bili tudi poklicani vanj v enem telesu, in bodite hvaležni.

Hebrejcem 10:22 – prihajajmo z resničnim srcem in v polni gotovosti vere, saj smo v srcih očiščeni slabe vesti in naše telo je umito s čisto vodo.

Matej 5:8 Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali.

Psalm 51:10 Čisto srce, o Bog, mi ustvari, stanovitnega duha obnovi v moji notranjosti.

Ezekiel 36:26 Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost. Odstranim kamnito srce iz vašega telesa in vam dam meseno srce (poslušno, odzivno).

Luka 12:33-34 Prodajte svoje premoženje in dajte vbogajme. Naredite si mošnje, ki ne ostarijo, neizčrpen zaklad v nebesih, kamor se tat ne približa in kjer molj ne razjeda. 34 Kjer je namreč vaš zaklad, tam bo tudi vaše srce.

1 Samuel 16:7 GOSPOD pa je rekel Samuelu: »Ne glej na njegov videz ne na njegovo visoko postavo, kajti odklonil sem ga. Zares, GOSPOD ne vidi, kakor vidi človek. Človek namreč vidi, kar je pred očmi, GOSPOD pa vidi v srce.« 

Jeremija 17:9-10 Srce je zvijačnejše od vsega in zahrbtno; kdo ga more doumeti? – 10 Jaz, GOSPOD, preiskujem srce, preizkušam obisti, da dam vsakemu po njegovih potih in po sadu njegovih dejanj.

Hebrews 4:12 Živa je namreč božja beseda, učinkovita in ostrejša kakor vsak dvorezen meč in prodre do ločitve duše in duha, tudi do sklepov in mozga ter razsoja misli in namene srca.

Psalm 34:19 Blizu je GOSPOD tistim, ki so skrušenega srca, in tiste, ki so potrtega duha, rešuje.

Psalm 37:4 Razveseljuj se v GOSPODU, pa ti bo dal, kar želi tvoje srce.

Psalm 119:10 Z vsem svojim srcem te iščem, ne daj, da zablodim od tvojih zapovedi. 11 Tvoj izrek hranim v svojem srcu, da ne bi grešil zoper tebe.

Pregovori 21:2 Človeku se zdi vsaka njegova pot pravilna, GOSPOD pa preizkuša srca. 


torek, 30. januar 2024

GREH IMA VISOKO CENO

 GREH IMA VISOKO CENO

Januar 2024



Greh te stane več, kot si pripravljen plačati. Pripeljal te bo dlje, kot si pripravljen iti. Večkrat te en greh vodi naprej v drugega. Greh je na nek način kot kreditna kartica. Če bi plačal, če bi bil kaznovan takoj, bi se zavedal bolečin in posledic in bi nehal grešiti. Ker pa plačilni dan pride enkrat pozneje, se grehi kopičijo. Ne jemlješ jih resno in misliš, da ne bo posledic, da te ne bo nič stalo. Ko je mera greha polna in pride dan kaznovanja, si šokiran, kako visoka je cena. Vemo, kako gre s kreditnimi karticami: Danes lahko kupiš, kar ti poželi srce z denarjem, ki ga nimaš in ga nisi zaslužil. Enkrat boš to moral odplačati, kar pa bo zelo težko. Ta bančni sistem in potrošniški duh je ogromno ljudi zasužnjil: Nekaj lahko kupiš, ne da bi imel denar. Zaradi dolgov mnogi nimajo miru. Ne morejo spati zaradi finančnih pritiskov.

Torej na kratko: zaradi greha boš zabredel v močvirje, kamor niti mislil nisi, da boš moral iti. Tam boš ujet dlje, kot si si predstavljal. In vse skupaj te bo stalo več, kot bi bil pripravljen plačati, če bi to prej vedel. Ni hudič, ki nas ločuje od Boga, greh je tisti. Oblak prič pa nas stalno gleda, tudi ko smo na skrivnem.

HEBREJCEM 12:1 Ker nas torej obdaja tako velik oblak pričevalcev, tudi mi odstranimo vsakršno breme in greh, ki nas zlahka prevzame (pritegne, zavede), ter vztrajno tecimo v tekmi, ki nas čaka. 

Zakaj je bil Mojzes kvalificiran, da je postal rešitelj Božjega ljudstva iz Egipta? Izraelci so grešili in malikovali skupaj z okoljem, v katerem so živeli. Mojzesa je posvojila faraonova hči. Na dvoru je tudi vladalo grešno okolje. Nikjer ne piše, da se je Mojzes v mladih letih predajal grešnemu življenju. Vsekakor, ko je odrastel, se je odrekel grehu in Bog ga je poklical za voditelja naroda. 

HEBREJCEM 11:24 Po veri je Mojzes odklonil, ko je odrasel, da bi ga imenovali sina faraonove hčere. 25 Raje si je skupaj z Božjim ljudstvom izbral trpljenje kakor kratkotrajno uživanje greha. 26 Zasramovanje maziljenca (zaradi Kristusa) je imel za večje bogastvo kakor zaklade Egipta. Gledal je namreč na povračilo.

Ti si na istem kot Mojzes. Raje se odloči za trpljenje ob odrekanju grehu in posvetnosti, kot pa za uživanje greha skupaj s svetom. V nebesa ne prideš zastonj. Plačaš visoko ceno. Bog nas bo uporabljal kot posode za čast, za sveto, Bogu oddvojeno rabo. Pojdimo po Mojzesovih stopinjah in tudi glejmo na povračilo, da bomo lahko bivali z Bogom v Novem Jeruzalemu, obloženi z zakladi v nebesih. Če bi Mojzes živel razuzdano življenje, ga Bog ne bi mogel uporabiti. Greh končno prinese uničenje. V zgodovini se je to večkrat zgodilo. Greh je prinesel uničenje s potopom ob Noetovem času in z ognjem v Sodomi. Današnji svet pa hudič tudi kvari do ekstremov, zato prihaja Božja jeza in sodba, ponovno z ognjem.

2 PETER 3:6 Po teh prvinah je bil tedanji svet preplavljen z vodo in tako pokončan. 7 Sedanje nebo in zemljo pa ista beseda hrani za ogenj, ohranja ju za dan sodbe in pogubljenja brezbožnih ljudi.

Nad vsakim, ki ni odrešen, je Božja jeza in končno pogubljenje. Ne moremo biti ravnodušni. Nekateri od teh, ki rabijo Jezusa, so nam blizu. Poglejmo ceno, ki jo je plačal kralj David za svoj nepremišljen greh. Takrat še ni bilo molitve, šele kasneje je Jezus učil svoje učence: Oče naš …  in ne vpelji nas v skušnjavo (ne daj, da pademo v skušnjavo), temveč reši nas hudega (ali hudobnega – hudiča). To bi pomagalo Davidu, da bi ne bil ob napačnem času na napačnem mestu. Zato ne pozabimo moliti zase in za bližnje, da ne pridemo v hudičevo skušnjavo. David je očitno padel v hudičevo skušnjavo. Vendar je Davidov padec primer za naše učenje, kako huda je Božja kazen za greh.


2 SAMUEL 12:1 In GOSPOD je poslal Natána k Davidu. Prišel je k njemu in mu rekel: »V nekem mestu sta bila dva moža, prvi je bil bogat, drugi ubog. 2 Bogatin je imel zelo veliko drobnice in goveda, 3 ubožec pa ni imel ničesar razen edine majhne ovčice, ki jo je kupil. Vzredil jo je in zrasla je pri njem skupaj z njegovimi otroki. Od njegovega grižljaja je jedla in iz njegovega kozarca je pila. V njegovem naročju je spala in mu bila kakor hči. 4 Pa pride popotnik k bogatinu. In mu je bilo žal vzeti od svoje drobnice in goveda, da bi pripravil pojedino popotniku, ki je prišel k njemu; vzel je marveč ovčico ubožcu in jo pripravil možu, ki je prišel k njemu.« 5 David se je silno razsrdil nad tistim možem in je rekel Natánu: »Kakor živi GOSPOD, mož, ki je to storil, mora umreti! 6 Četverno mora poplačati ovčico, ker je to storil in mu ni bilo žal!«

7 Natán pa je rekel Davidu: »Ti si ta mož! Tako govori GOSPOD, Izraelov Bog: ›Mazilil sem te za kralja nad Izraelom in te rešil iz Savlove roke. 8 Dal sem ti hišo tvojega gospoda in v tvoje naročje žene tvojega gospoda. Dal sem ti Izraelovo in Judovo hišo. Če bi bilo to premalo, bi ti dodal še to ali ono. 9 Zakaj si zaničeval GOSPODOVO besedo, da si storil, kar je hudo v njegovih očeh? 

Z mečem si pobil Hetejca Urijája in vzel njegovo ženo sebi za ženo, njega pa si ubil z mečem Amóncev. 

Kazen za umor Urijaja: 10 Zato se zdaj meč nikoli ne bo umaknil od tvoje hiše, ker si me zaničeval in vzel ženo Hetejca Urijája, da bi bila tvoja žena.‹ 

Kazen za prešuštvo: 11 Tako govori GOSPOD: ›Glej, iz tvoje hiše bom spravil nesrečo nadte. Pred tvojimi očmi bom vzel tvoje žene in jih dal tvojemu bližnjemu, in legel bo s tvojimi ženami pred očmi tega sonca. 12 Ti si sicer to storil na skrivaj, jaz pa bom to storil pred vsem Izraelom in pred soncem.‹« 

David je bil osramočen pred vsem Izraelom. Če beremo Psalm 51, vidimo, kaj je David takrat doživljal. Bal se je, da bo izgubil svoje odrešenje in Sv. Duha. Bil je globoko potrt in je prosil, da mu Bog obnovi radost in veselje. Greh mu je bil nenehno pred očmi in je želel biti očiščen. Pozneje je imel David velike težave s svojimi otroki, posebno s spolnimi grehi in upornostjo. Zgledovali so se po njem.

13 David je rekel Natánu: »Grešil sem proti GOSPODU.« Natán je rekel Davidu: »GOSPOD ti je tudi odpustil greh – ne boš umrl. Ne bo pogubljen v peklu, ker se je spokoril. Po Mojzesu bi moral biti kamnan do smrti.

Tudi smrt sina je kazen za prešuštvo. 14 Toda ker si s tem dejanjem pohujšal GOSPODOVE sovražnike, ti bo umrl sin, ki se ti bo rodil.« 

Stara zaveza pravi:

DEVTERONOMIJ 23:3 Nezakonski otrok naj ne pride v zbor GOSPODOV, tudi iz desetega pokolenja ne pridi nihče od njega v GOSPODOV zbor.

Kaj to pomeni? Ne bo obrezan, ne bo v zavezi z Bogom, ne bo mu dovoljeno poročiti Izraelko, ne bi mogel naslediti kralja Davida itd.

David je sprva prikrival svoj greh, ki ga je storil na skrivnem, in je zelo trpel in celo zbolel zaradi krivde in duhovnega pritiska. Greha ne moreš skriti, ker v tebi vse bolj in bolj narašča pritisk, dokler te ne prisili v spokorjenje.

PREGOVORI 28:13 Kdor prikriva svoje pregrehe, nima sreče, kdor pa jih prizna (izpove) in jih opusti, doseže usmiljenje.

Ali princip Davidove zgodbe velja za danes? Če boš padel podobno, kot je David, tudi ti ne ostaneš brez kazni (Pregovori 6:29). Spokori se in boš lahko Božji prijatelj, tudi če si prej grešil.

HEBREJCEM 13:4 Zakon naj spoštujejo vsi in postelja naj bo neomadeževana, kajti nečistnikom in prešuštnikom bo sodil Bog.


Toda Bog hoče, da delaš prav in te hoče blagosloviti.

RIMLJANOM 8:1  Zdaj ni torej nobene obsodbe za tiste, ki so v Kristusu Jezusu.

12 Potemtakem, bratje, nismo dolžniki mesu, da bi živeli po mesu. 13 Če namreč živite po mesu, boste umrli, če pa z Duhom morite dela telesa, boste živeli. 14 Kajti vsi, ki se dajo voditi Božjemu Duhu, so Božji sinovi. 

Odloči se za življenje!

Branko Dežman