nedelja, 26. februar 2017

PRILIKA O KVASU

PRILIKA O KVASU
Marec 2014

Jezus je pogosto govoril ljudem v prilikah. Z njimi je pomagal učencem, da so dojeli nebeške in duhovne resnice. Po drugi strani pa je s prilikami pogosto prikril nebeške resnice, saj jih posvetni ljudje z napačno naravnanimi srci niso mogli razumeti. Pomen prilik je razkril samo svojim učencem. Prilika je zgodba z zemeljskimi analogijami, ki razodevajo duhovne in nebeške zadeve, zato se nam močno vtisnejo v spomin. Pozna in razume jih lahko vsakdo po vsem svetu, ker pripovedujejo o vsakdanjih stvareh: trti, žitu, kruhu, kvasu, lončarstvu, zemlji itd.
Nespreobrnjen človek je duhovno slep, kot bi imel prek oči duhovno zagrinjalo. Jezus ni hotel, da grešni in nespreobrnjeni razumejo nebeške stvari. Učenci so ga vprašali:
MATEJ 13:10  Tedaj so pristopili učenci in mu rekli: »Zakaj jim govoriš v prilikah?«
11 Odgovoril je in jim dejal: »Vam je dano spoznati skrivnosti nebeškega kraljestva, njim pa to ni dano. 12 Kdor namreč ima, se mu bo dalo in bo imel obilo; kdor pa nima, se mu bo vzelo tudi to, kar ima. 13 Zato jim govorim v prilikah, ker gledajo, pa ne vidijo, poslušajo, pa ne slišijo in ne razumejo.
14 V njih se izpolnjuje Izaijeva prerokba, ki pravi: Poslušali boste, poslušali – a ne boste doumeli, gledali boste, gledali – a ne boste videli.
15 Otopelo je namreč srce temu ljudstvu; z ušesi so težko slišali in zatisnili so si oči, da ne bi z očmi videli, da ne bi z ušesi slišali, da ne bi v srcu doumeli in se spreobrnili in da bi jih jaz ne ozdravil.
16 Blagor pa vašim očem, ker vidijo, in vašim ušesom, ker slišijo!

Večkrat, ko sem pričeval nevernim, ki še niso bili pripravljeni za odrešenje, so mi rekli: »Slišal in bral sem te stvari, vendar vsega tega res ne razumem.«
Nekateri se bodo vedno upirali Bogu, za marsikoga pa bo v ustreznem trenutku prišel čas odrešenja:
2 KORINČANOM 3:16 Ko pa se bo kdo spreobrnil h Gospodu, se bo zagrinjalo odgrnilo. Tedaj bodo razumeli duhovne stvari.
Ko smo odrešeni in prejmemo Svetega Duha, se nam zagrinjalo mesenosti odgrne, duhovno spregledamo, vidimo in dojemamo duhovne zadeve, ki jih prej nismo. Bog se ne bo več skrival pred nami, niti ne bo prikrival nebeških skrivnosti v prilikah. Čudovito je, ko Bog odkrito deluje v našem življenju.
Učenci marsičesa od tega, kar je Jezus učil in govoril, niso razumeli. Šele po Jezusovem vstajenju je bil čas zrel, da so začeli po Sv. Duhu dojemati, zakaj je Jezus moral umreti na križu in vstati od mrtvih. Bog ima za vse svoj čas.
MARKO 9:31 Učil je namreč svoje učence in jim govoril: »Sin človekov bo izročen v človeške roke in ga bodo umorili, ko pa bo umorjen, bo po treh dneh vstal.« 32 Oni niso razumeli te besede, vendar so se ga bali vprašati.
Jezus jim je večkrat razlagal, kaj vse bo moral pretrpeti, vendar za učence še ni bil čas, da bi ga razumeli.
LUKA 18:34 Vendar oni (apostoli) niso doumeli nič od tega. Ta govor jim je ostal prikrit in niso razumeli, kar je govoril.
Učenci so bili takrat na nivoju naravnega človeka, tako kot so mnogi današnji kristjani. Bili so duševni, ne duhovni in so se zanašali na svojih pet čutil. Biblija lepo pravi:
1 KORINČANOM 2:14 Duševni (posvetni, neduhovni) človek ne sprejema tega, kar prihaja iz Božjega Duha. Zanj je to norost in tega ne more spoznati, ker se to presoja duhovno.
Ni treba, da smo visoko izobraženi in super inteligentni, da bi razumeli nebeške zadeve. Laiki, polni Sv. Duha, duhovno razviti in močni v veri, imamo duhovne oči in srce odprto za duhovno. Tudi človek, ki je maziljen, ima bistveno globlje duhovno razumevanje od tistega, ki nima maziljenja Sv. Duha. Zato se dogaja, da duhovno nevedni religiozni kristjani preganjajo maziljene, duhovno močne Božje ljudi, ker jih ne razumejo. Verski voditelji - farizeji so preganjali Božje ljudi, ker niso imeli Božjega razodetja, ampak le mrtvo religijo. Danes je podobno.
JANEZ 16:12 (Jezus jim je rekel:) Še veliko vam imam povedati, a zdaj ne morete nositi.
Tudi prerok Daniel ni razumel prejetih prerokb, zapečatenih do časa konca. Šele v našem času jih bomo lahko razumeli. Brezbožni ljudje v sebi nimajo Božjega Duha, zato nikoli ne bodo razumeli Božje besede za čas konca, niti tega ne, da se na svetu odvija končni obračun med Bogom in padlim Luciferjem.
DANIEL 12:9 Rekel je: »Pojdi, Daniel, kajti besede so prikrite in zapečatene do časa, ko bo konec. 10 Mnogi se bodo čistili in belili in precejali, medtem ko bodo krivični ravnali krivično. Nihče od krivičnih tega ne bo razumel, le razumni bodo razumeli.
Od našega duhovnega nivoja je odvisno, koliko lahko razumemo Božja učenja. Bog nam ne bo dal več, kot lahko nosimo. Vse ima svoj čas. V osnovni šoli ne dojemamo univerzitetnega znanja in učitelji nas ne bi hoteli učiti snovi z univerze. Tako tudi Bog noče.
JANEZ 16:25 To sem vam govoril v prispodobah. Pride ura, ko vam ne bom več govoril v prispodobah, ampak vam bom o Očetu jasno oznanjal.
Po Jezusovem vstajenju je prišel čas, da je učencem začel razodevati tisto, kar jim prej ni hotel, ker niso dojemali.
MARKO 9:9 In medtem ko so šli z gore, jim je naročil, naj nikomur ne pripovedujejo tega, kar so videli, dokler Sin človekov ne vstane od mrtvih. 10 To besedo so ohranili zase in se med seboj spraševali, kaj pomeni vstati od mrtvih. (Očitno so bili še na duševnem nivoju in niso mogli dojeti, kar jim je Jezus govoril.)
Po vstajenju, še posebej, ko so bili odeti z močjo z višave, se je njihovo dojemanje bistveno spremenilo:
LUKA 24:44 Nato jim je rekel: »To so besede, ki sem vam jih povedal, ko sem bil še pri vas: Mora se izpolniti vse, kar je pisano o meni v Mojzesovi postavi, prerokih in psalmih.« 45 Tedaj jim je odprl um, da so doumeli Pisma.
Doumeli so Jezusova učenja, prerokbe in prilike ter so končno spregledali, zakaj je Jezus prišel na Zemljo, umrl in vstal od mrtvih. Šli so to razodetje širit po vsem svetu in so mnogim prinesli odrešenje, vse do danes.

PRILIKA O KVASU
Jezus je povedal veliko prilik za izgradnjo vernikov, o usodi cerkve, o Božjem kraljestvu, o Jezusovem drugem prihodu itd. Prilika o kvasu je prikrita in jo pravilno razumemo le, ko dobro preučimo in poznamo Božjo besedo. Biblijske odlomke moramo primerjati med seboj, npr. kaj simbolizira žena ali kvas ali testo. Tako pridobimo razumevanje in razodetje, kaj je Jezus hotel s priliko povedati. V 26 letih mojega krščanstva nisem prav velikokrat slišal, da bi kdo pridigal o tej priliki.
MATEJ 13:33  In povedal jim je spet drugo priliko: »Nebeško kraljestvo je podobno kvasu, ki ga je vzela žena in ga umesila (en-krü'p-tō - SKRILA!) v tri merice moke, dokler se ni vse prekvasilo.«
Kaj pomeni ta prilika? Nekateri razlagajo, da je kvas Božje delo oz. delo kristjanov, in da bo evangelij prekvasil cel svet (testo), kar ne drži. Raziskati moramo celotno Sveto pismo in ugotoviti, kaj govori o kvasu in njegovi simboliki. Pavel je rekel Timoteju:
2 TIMOTEJ 2:15 Potrudi se, da se boš pred Bogom izkazal za preizkušenega, za delavca, ki se mu ni treba sramovati in ki pravilno ravna z besedo resnice.
Nikjer v Bibliji kvas ne simbolizira kaj dobrega, kaj šele Božje delo. Pavel je pisal napotke korintski cerkvi za praznik pashe (na ta praznik je bil Jezus križan) in za teden nekvašenega kruha (ko je Jezus vstal od mrtvih):
1 KORINČANOM 5:6 Ni lepo to, s čimer se ponašate. (V kontekstu vidimo, da je bil v korintski cerkvi takrat prisoten GREH nečistovanja) Mar ne veste, da malo kvasa (greha) prekvasi vse testo? 7 Postrgajte stari kvas (stare grešne navade), da boste NOVO TESTO, ker ste nekvašeni (sveti, brezgrešni). Kristus, naše pashalno jagnje, je bil namreč žrtvovan. 8 Praznujmo, pa ne s starim kvasom hudobije in zla, ampak z nekvašenim kruhom iskrenosti in resnice.
Več kot očitno v tem primeru kvas simbolizira greh, nekvašeno testo pa kristjane kot ambasadorje Božjega kraljestva! Podobno kot se učinek kvasa širi skozi testo, se tudi greh širi, duhovno vpliva na vse člane skupnosti in jih 'fermentira' oz. pokvari. Simbolika kvasa je, da pokvari, 'skisa', popači, degradira, prekvasi, izpridi.
Še več podobnih primerov najdemo v Bibliji:
MATEJ 16:6 Jezus jim je rekel: »Pazíte in varujte se farizejskega in saducejskega kvasa!« 7 Oni pa so med seboj razpravljali in govorili: »Kruha nismo vzeli s seboj.«
11 Kako da ne razumete, da vam nisem rekel o kruhu: ›Varujte se farizejskega in saducejskega kvasa!‹« 12 Takrat so šele doumeli, da ni rekel, naj se varujejo krušnega kvasa, temveč farizejskega in saducejskega NAUKA.
Ta odlomek močno namiguje, o čem govori Jezus v priliki o kvasu, »skritem« v treh mericah moke, oz. v testu. V učenju farizejev je bilo ogromno človeške tradicije, lažnih doktrin in hinavščine.
MARKO 7:5 (Ekum.) Farizeji in pismouki so ga torej vprašali: »Zakaj se tvoji učenci ne ravnajo po izročilu starih (človeška tradicija dedov), ampak jedó kar z nečistimi rokami?«
6 In rekel jim je: »Prav je prerokoval Izaija o vas hinavcih, kakor je pisano: 'To ljudstvo me časti z ustnicami, a njih srce je daleč od mene:
7 TODA NJIH ČAŠČENJE JE PRAZNO, KER UČIJO ČLOVEŠKE NAUKE IN ZAPOVEDI.' 8 Božjo zapoved zametujete in se držite človeškega izročila: (umivanje vrčev in čaš; in še mnogo drugega temu podobnega delate).« 9 In govoril jim je: »Lepo zametate Božjo zapoved, da se držite svojega izročila!
13 IN TAKO S SVOJIM IZROČILOM, ki ste ga uvedli, RAZVELJAVLJATE BOŽJO BESEDO. In še mnogo temu podobnega delate.
Z drugimi besedami: Če pridigamo in živimo po tradiciji, učimo napačne doktrine in Božja beseda ne deluje. Božja beseda ima veliko moč v prisotnosti Sv. Duha, spreminja življenja ljudi in kliče nadnaravno Božje delovanje. Če pa je v cerkvi Beseda pomešana s tradicijo in napačno doktrino, potem nima moči in ni učinka, nič se ne spremeni. Bog ne more nadnaravno delovati. Vemo, da je čista, nepopačena Božja beseda imenovana 'dvorezni meč', ostra je in zareže v naše srce, če kaj delamo narobe. Človeško izročilo pa ta meč skrha, da ni več učinkovit, ni več za rabo! Zakaj je mnogo cerkva danes brez moči, z malo ali nič Božjega delovanja? Postati moramo kot Berejci in preučiti, če se to, kar delamo in pridigamo, nahaja v Sv. Pismu in moramo seveda kaj spremeniti. Bog ne bo blagoslovil človeške tradicije, ki naj bi nadomestila njegovo resnico!
Biblija pravi, da se je s kvasom farizejev in Herodovim kvasom prekvasilo VSE testo. To pomeni, da ima celotno krščanstvo v sebi kvas in nihče ni izjema … tudi jaz ne. Luther in Trubar sta veliko naredila za resnico tistega časa, mi pa moramo delati naprej v našem času. Zato vsak dan kot vestni Berojci preiskujmo Sveto pismo in vpeljimo spremembe, kjer vidimo, da so potrebne. Živimo za to, da rastemo v moči Besede in Duha.
APOST. DELA 17:11 Tamkajšnji Judje so bili bolj prijazni (plemeniti) od onih v Tesaloníki. Z veliko naklonjenostjo so sprejeli besedo in vsak dan preiskovali Pisma, ČE JE RES TAKO.
Jezus je opozarjal tudi na Herodov kvas. Kaj je mislil s tem?
MARKO 8:15 Jezus jih je opominjal z besedami: »Pazíte, varujte se kvasa farizejev in Herodovega kvasa.
Farizejski kvas je bila njihova hinavščina, legalizem (po črki zakona), tradicija (konzervativnost). Formalno so z usti častili Boga, njihovo srce pa je bilo nekje drugje. Pomemben jim je bil lep položaj in slava od ljudi. Saduceji so imeli zgrešena učenja in obilo dvoma. Kaj pa Herod? Herod se je vdajal političnim kompromisom, posvetnim užitkom, pohlepu, imel je duha kontrole, živel je v prešuštvu. Civilne zakone je postavljal nad Božje. Herodov kvas je kvarno vplival na življenja ljudi. Kot vladar je bil slab zgled ljudem – kriv je bil umora pravičnega Janeza Krstnika, nemoralnosti, pobil je vse dečke Jezusove starosti v Betlehemu in še več drugih ljudi. Izpolnjeval je hudičeve interese. Ni dal slave Bogu, ampak sebi. Zato ga je usmrtil Božji angel.
Kaj simbolizira v Bibliji ŽENA? Predstavlja institucijo in sistem verovanj, običajev, vpliva na okolico. V Razodetju 12:1 je ta žena Izrael. V Razodetju 17 in 18 pa govori o lažnem sistemu Babilonu, ki nasprotuje Bogu in Božji besedi ter preganja Božje ljudi in izpolnjuje hudičevo voljo. Imenovana je tudi vlačuga. Žena, ki je vzela kvas  in ga 'skrila' v tri merice moke, je prav gotovo nasprotnica Božjega dela.
Grška beseda 'skrila' je ἐγκρύπτω en-krü'p-tō, kar pomeni prikriti, skriti, zakodirati, obdržati kot skrivnost. Najbrž smo že slišali za besedo 'kripto'. Po rednem služenju vojske so me poklicali na teritorialno obrambo, kjer sem bil kot telegrafist in teleprinterist poklican na tečaj kripto-zaščite. Tajno vojaško sporočilo nisi mogel poslati kar tako, neprikrito, ker bi ga nasprotnik lahko bral. Takšno sporočilo si moral najprej zakodirati, tako da si najprej vsako črko posebej pretvoril v številke. To bi se še dalo razvozlati. Zato si te številke potem po danem ključu z nešteto številkami v vrstah še dodatno skril in jih po vrsti pomešal s seštevanjem z naključnimi številkami danega ključa. Tako skrito oz. zakodirano besedilo je s tem postalo skrivnost, ki ga je lahko razvozlal samo pooblaščen človek, s katerim sem bil na radijski zvezi. Imel je identičen ključ številk kot jaz, ki sem mu poslal sporočilo. Beseda en-kripto razodeva delo žene, oz. hudiča za njo, kako skrivnostno in potuhnjeno infiltrira svoje laži med običajno ne prav budne kristjane.
Torej šele, če poznamo pomen izvirnih biblijskih besed, razumemo, kaj Beseda res govori. Hudič je tisti, ki vedno deluje prikrito in skrivnostno. Beseda 'okult' pomeni skrito, prikrito. Hudič prikrito, na skrivaj kvari in spreobrača resničen pomen Božje besede, podtika lažna verovanja, zavaja ljudi, da se oddaljijo od Boga. In hudič je v krščanstvu s prikritim kvarjenjem, to je podtikanjem kvasa, zelo uspešen, najsi bo v odnosih med kristjani, s posvetnim vplivom ali lažnimi doktrinami in običaji. In prilika o kvasu govori ravno o tem. Taktike ima hudič vedno iste, saj je že Evi v raju rekel: »Oh, saj Bog ni mislil tako, saj ne bosta umrla!« Pa sta z Adamom umrla in tudi mi lahko, če ga bomo poslušali in se ravnali po njegovih lažeh.
Jezus nas s to priliko opozarja na hudičevo taktiko v boju proti kristjanom in Božjemu delu, na to, da podtika kvas laži v zdrava verovanja in odnose v cerkvi. Zato moramo biti budni in se boriti proti temu. In ta kvas bo prekvasil vse testo! Pavel je že v prvem stoletju opozarjal cerkve na to:
APOSTOLSKA DELA 20:29 Vem, da bodo po mojem odhodu prišli med vas grabežljivi volkovi, ki ne bodo prizanašali čredi. 30 Tudi iz vaših vrst bodo vstali možje, ki bodo s svojimi krivimi nauki potegnili učence za sabo. 31 Zato ostaníte budni …
O čem govori testo? Jezus je naš kruh (Janez 6:33), ki ga je Bog poslal z nebes, Jezus je tudi resnica in Božja beseda. On je naš vsakdanji kruh, ki ga moramo uživati vsak dan. Imenovan je tudi 'testo', ki je bilo darovano kot prvina. Testo govori o Jezusu, kristjanih in o zdravem nauku – resnici iz Božje besede. Kristjani smo sveto testo, ki je nekvašeno! Že smo omenili:
1 KORINČANOM 5:6 Ni lepo to, s čimer se ponašate. Mar ne veste, da malo kvasa (greha, tudi tradicija in lažne doktrine) prekvasi vse testo? 7 Postrgajte stari kvas (stare grešne navade, tradicijo), da boste NOVO TESTO, ker ste nekvašeni (čisti, sveti, brezgrešni).
RIMLJANOM 11:16 Če je sveto testo, darovano kot prvina (Jezus), bo sveto vse testo (kristjani); in če je korenina svéta, bodo svete tudi veje.
Hudič si ves čas zelo prizadeva, da bi nas spridil in skvasil. V Novi zavezi najdemo besedo kvas dvanajstkrat in vedno govori o grehu, o napačnih doktrinah in običajih. Podobno je tudi v Stari zavezi. Tri merice moke je precejšnja količina. V moji SSP Bibliji zadaj najdem podatek, da je to 39,4 litra moke! En liter moke je najbrž dovolj za en hleb kruha. Moka je pšenična. Matej 13:38 pravi, da smo verniki dobro pšenično zrnje.
Tri merice nekvašene moke najdemo tudi v Stari zavezi. V Genezi 18:6 je Abraham prepoznal in pogostil tri nebeška bitja – Logos (Jezusa) in dva angela, ki so ga obiskali. V Sodnikih 6:19 je Gideon žrtvoval Bogu nekvašen kruh iz efe (škafa) moke. To je malo več - 45 litrov. Kdor pozna judovske navade in izraz KOSHER (čisto, nekvašeno), tudi zares razume, kaj pomeni darovati Bogu kvašen kruh. To je bogoskrunstvo. Enako kot bi nečistega prašiča darovali namesto jagnjeta.
Torej je žena iz prilike o kvasu poredna žena, orodje hudiča, ki je vzela kvas in ga je na skrivaj podtaknila v moko oz. testo, ki naj bi bilo presno, nekvašeno, kosher. V Božje delo in med kristjane je podtaknila kvas in zagrešila bogoskrunstvo. Skrunila je delo, ki so ga utemeljili Jezus in apostoli. To se je dogajalo že v prvem stoletju, kot je napovedal Pavel, in se dogaja še danes. Toda najbolj očitno in v največjem obsegu se je to zgodilo v času vladavine cesarja Konstantina v četrtem stoletju, ko se je cesar pod vplivom svoje matere na pol spreobrnil v krščanstvo. Iz krščanstva je naredil institucijo in državno religijo. Nekje sem slišal izraz, da je bila takrat Jezusova prava, mala čreda (cerkev) ugrabljena. Takrat ni bila več tako močna kot v prvem in drugem stoletju.
Konstantin, oz. religiozna inštitucija – 'žena' tistega časa je vzela in v čisto, kosher krščansko vero pomešala elemente starih tradicionalnih verovanj in običajev iz Babilona, Grčije in antičnega Rima, ki so takrat vladali v poganskem svetu. S tem je pridobil množice in jim je ugajal. Iz žive vere in odnosa z Bogom je s svojimi dejanji naredil mrtvo religijo. Skrhal je oster dvorezen meč in Besedi odvzel moč. Sam ni imel zbližanega odnosa in osebnih izkušenj z Bogom. Toleriral je poganstvo in njihove bogove. Vse to govori o kvasu Heroda in farizejev, ki je bil podtaknjen v presno testo kristjanov. Z uvedeno tradicijo se jim je Bog oddaljil. Marsikaj od tistega se je skozi stoletja ohranilo vse do danes. Najbrž bo šele Jezus dokončno očistil vse elemente babilonske tradicije in napačnih doktrin v cerkvi, ko bo ponovno prišel. Marsikaj pa lahko storimo tudi že sami, da bo naše krščanstvo imelo več moči, da nam bo Bog blizu in nas bo blagoslavljal. Shalom!
NABRUSIMO SVOJE MEČE, IŠČIMO BOŽJO RESNICO!
Branko Dežman

Ni komentarjev:

Objavite komentar