ponedeljek, 3. januar 2022

NE OBSOJAJ BLIŽNJEGA

NE OBSOJAJ BLIŽNJEGA

Januar 2022



Naloga vernikov je, da rastemo v modrosti in se naučimo razlikovati med dobrim in zlom. Bog pa pravi, naj ne sodimo bližnjih.

HEBREJCEM 5:14 Popolnim pa se daje močna hrana (ne mleko), namreč njim, ki imajo po izkušnji vajene čute, da razločujejo dobro in hudo.

Vsi vemo, da Bog od nas pričakuje, da se ravnamo po načelih Božje Besede, da po njih živimo. Na nekaterih področjih se potrudimo, na drugih pa gre marsikaj mimo nas in ravnamo meseno. Večinoma premalo upoštevamo Božjo besedo, ko negativno govorimo in obsojamo ljudi okrog nas. To je sad padle človeške narave in pri tem smo vsi krivi. Zato je dobro, če včasih slišimo učenje Božje besede, ki nas spomni, naj izboljšamo svoje standarde. Biblija veliko uči o obsojanju in kako naj mislimo o drugih, kaj naj govorimo in kakšen odnos naj imamo do njih. Če Boga ubogamo, bomo živeli v miru, svobodi, blagoslovu in mu bomo ugajali.

RIMLJANOM 12:2 In nikar se ne prilagajajte temu svetu, ampak se tako preobražajte z obnovo svojega uma, da boste lahko razpoznavali, kaj hoče Bog, kaj je dobro, njemu všečno in popolno.

Ravnanje po teh prepričanjih nas bo naredilo drugačne, kot je svet. Verniki nismo popolni na tem področju. Včasih se pred drugimi trudimo biti dobri, toda duh obsojanja še vedno deluje v nas, kar Bogu ni všeč. On gleda na srce, ne na zunanjost (1 Sam. 16:7). Lahko je obsojati. Toda z obsojanjem se postavljamo na mesto Boga. Npr. trudimo se držati Božjih standardov, bližnji pa je na nižjem nivoju od nas, še na mleku. Morda ta človek rabi spodbudo ali poduk, mi pa ga gledamo zviška in se postavljamo nad njega. Serviramo mu kritične besede, morda tudi zaradi našega duhovnega ponosa. Brat začuti našo vzvišenost in dobi občutek, da ga imamo za manjvrednega. Razočaran je, užaljen in zapre svoje srce za poučevanje ali pričevanje, začne se nas ogibati. Kaj pa je Jezus rekel? Če mislimo, da nekaj smo, postanimo služabniki. S služabniškim odnosom ne bomo nikogar užalili, bližnji pa nam bo raje prisluhnil. Ni nam treba spustiti duhovnega nivoja, da bi se komu prilagodili, mislimo raje na to, da bomo ljubili bližnjega kot samega sebe. 

MARKO 12:31 Druga (zapoved) pa je tale: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. Večja od teh dveh (Prva: ljubi Boga) ni nobena druga zapoved.

Kadar sodimo druge, zametujemo ljubezen in usmiljenje. Ali poznamo pogoj v molitvi Oče naš. »… odpusti nam, kakor mi odpuščamo drugim«? Odpuščanje je povezano oz. obratno-sorazmerno z obsojanjem (Luka 6:37). Če z milostjo odpustimo, bo tudi nam odpuščeno. Če pa nekoga obsojamo brez milosti in ljubezni, se nam bo podobna obsodba vrnila. Bog nas gleda in posluša vsako besedo. Sodil nas bo s takšno mero usmiljenja, s kakršno smo bili mi usmiljeni v odnosu ali pri sodbi drugih. Ne sodimo, še posebno pa si ne ustvarjajmo mnenja o nekom zaradi besed nekoga drugega. Kadar kdo v naši prisotnosti grdo obsoja drugega, raje razmislimo o njegovih motivih ali morebitnih ranah, grenkobi ali zavisti. 

JAKOB 2:13 (Chr.) Kajti sodba bode neusmiljena njemu, ki ni delal usmiljenja; usmiljenje se hvali zoper sodbo. SSP – Neusmiljena je namreč sodba za tistega, ki ne izkazuje usmiljenja. Usmiljenje pa slavi zmago nad sodbo.

Zakaj se usmiljenje hvali zoper sodbo? Ker se bo naš milostni odnos do bližnjih dotaknil srca Boga in nam bo Bog ob sodbi izkazal milost. Ko sodimo koga, ali s tem definiramo, kakšen je? Ne, ampak naš obsojajoči odnos pokaže, kakšni smo mi! Ali ni tako? Če sodimo, moramo mi biti popolni, sicer nam bo brat podrobil nazaj: Česa vsega pa si ti kriv? Zato ne smemo soditi, ker se postavljamo na mesto Boga, ki je edini pravičen. Od znotraj običajno pogled ni enak kot od zunaj.


MATEJ 7:1 »Ne sodite, da ne boste sojeni! 2 S kakršno sodbo namreč sodite, s takšno boste sojeni, in s kakršno mero merite, s takšno se vam bo merilo. 3 Kaj vendar gledaš iver v očesu svojega brata, bruna v svojem očesu pa ne opaziš? 4 Ali kako moreš reči svojemu bratu: ›Pústi, da vzamem iver iz tvojega očesa,‹ če imaš sam bruno v očesu? 5 Hinavec, odstrani najprej bruno iz svojega očesa in potem boš razločno videl odstraniti iver iz očesa svojega brata.«

Ljudje smo nagnjeni k presojanju po videzu. Ko pa človeka bolje spoznamo, pa včasih rečemo: »Oh, kako sem se motil, saj ni tako slab …«

JANEZ 7:24 Ne sodite po videzu, ampak sodite s pravično sodbo.

Samo Bog lahko sodi z res pravično sodbo, ker vidi v srce in ve, kakšen je bil motiv za ravnanje. Izogibajmo se sojenju in obsojanju drugih, še posebej se pazimo, kaj govorimo o drugih. Ljudje smo nagnjeni k negativnemu govorjenju, a komu lahko naredimo veliko škodo. Lahko po nedolžnem pride na slab glas. Ne sodimo, da ne bomo sojeni. Raje molimo za svoje »sovražnike«, kar bo pregnalo obsojanje v našem srcu. 

JAKOB 4:11 Bratje, ne govorite (zlobno in škodljivo) drug proti drugemu! Kdor govori proti bratu ali svojega brata obsoja, obrekuje postavo in obsoja postavo. Če pa obsojaš postavo, nisi uresničevalec postave, ampak sodnik. 12 Zakonodajalec in sodnik je eden, tisti, ki lahko reši in pogubi. Kdo pa si ti, ki obsojaš bližnjega?

Bog nas spodbuja k usmiljenju in odpuščanju. Če se osredotočamo na napake drugih, svojih pa ne vidimo, postanemo hinavci. Morda ne delamo istih napak, grešimo pa kje drugje. Vsak ima kakšno slabost. Spomnimo se Jezusovih besed: Kdor je brez greha, naj prvi vrže kamen. Kamen pomeni sodbo. Ko nekoga obsodimo, smo vrgli kamen. Bog pa nam pravi: »Ali si ti brez greha? Ne bo ti odpuščeno. S tvojim obsojanjem drugih si sebe obsodil!« Jezus je prešuštnici odpustil z besedami: Pojdi in ne greši več. 

RIMLJANOM 2:1 Zato si neopravičljiv, o človek, ki sodiš, kdor koli že si. Kajti s tem, ko sodiš drugega, obsojaš sam sebe; saj ti, ki sodiš, delaš isto. 2 Vemo pa, da Bog v skladu z resnico izvaja svojo sodbo nad tistimi, ki počenjajo takšne stvari. 3 Mar misliš, o človek, ki sodiš tiste, ki počenjajo takšne stvari, pa jih tudi sam počenjaš, da boš ubežal Božji sodbi? 4 Ali mar preziraš bogastvo njegove dobrote, potrpežljivosti in prizanesljivosti, ne da bi vedel, da te Bog s svojo dobroto navaja k spreobrnjenju? 

5 Toda s svojo zakrknjenostjo in z nespreobrnjenim srcem si nakopavaš srd za dan jeze in razodetja Božje pravične sodbe. 6 On bo vsakemu povrnil po njegovih delih, 7 in sicer z večnim življenjem tistim, ki z vztrajanjem v dobrih delih iščejo slavo, čast in nesmrtnost; 8 z jezo in srdom pa tistim, ki so sebični in ne sledijo resnici, ampak se pokoravajo krivici.

2 KRONIŠKA 19:7 Strah GOSPODOV naj bo v vas! Pazite, kako boste delali (sodili), kajti pri GOSPODU, našem Bogu, ni krivice ne pristranskosti ne sprejemanja podkupnine!

EFEŽANOM 4:32 Bodite drug do drugega dobrosrčni in usmiljeni ter drug drugemu odpuščajte, kakor je tudi vam Bog milostno odpustil v Kristusu.

LUKA 6:37 Ne sodite in ne boste sojeni. Ne obsojajte in ne boste obsojeni. Odpuščajte in vam bo odpuščeno.

EFEŽANOM 4:29 Nobena umazana beseda naj ne pride iz vaših ust, marveč le dobra, da bi bila ob potrebi v izgrajevanje, da bi podelila milost tistim, ki poslušajo. 

Tudi če je kdo slabo ravnal pa ga sprejmemo z ljubeznijo in dobrimi besedami, mu s tem lahko pomagamo ven iz hudobije. S svojo dobroto ga navajamo k spreobrnjenju. Ni lahko, toda ljubezen vedno zmaguje. Gospod, daj nam milost, ki bo nadomestila sodbo v nas! Ni naše delo, da obtožimo nekoga za hudobijo. Bog ga bo, mi pa molimo zanj. Duh obsojanja Boga žalosti.


RIMLJANOM 14:1 Slabotnega v veri sprejemajte medse, ne da bi presojali njegove pomisleke. 2 Nekdo je prepričan, da sme jesti vse; drugi, ki je slaboten, pa jé samo sočivje. 3 Kdor jé, naj ne zaničuje tistega (sodba zaničuje), ki ne jé; kdor pa ne jé, naj ne sodi tistega, ki jé, saj ga je Bog sprejel. 4 Kdo si ti, da sodiš tujega služabnika? Naj stoji ali pade, to je stvar njegovega gospodarja. Vendar pa bo stal, saj je Gospod dovolj močan, da ga postavi.

LUKA 6:31 In kakor hočete, da bi ljudje storili vam, storite vi njim. 32 Če ljubite tiste, ki ljubijo vas, kakšno priznanje vam gre? Saj tudi grešniki ljubijo tiste, ki njih ljubijo.

Branko Dežman




Ni komentarjev:

Objavite komentar