četrtek, 10. maj 2018

EVANGELIZACIJSKO MAZILJENJE


EVANGELIZACIJSKO MAZILJENJE JE ZA VSAKOGAR

Maj 2018


      Jezus nas je pooblastil in ukazal, naj gremo med narode in delamo učence.
MATEJ 28:18 Jezus je pristopil in jim spregovoril: »Dana mi je vsa oblast v nebesih in na zemlji. 19 Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence: (krščujte jih v ime Očeta in Sina in Svetega Duha – prevajalci so vrinili ta stavek, ki ga ni v originalu) 20 in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal! In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta. «
         Kaj je evangelizem? Evangelizem je doseganje ljudi za Jezusa. Pomeni, da povemo evangelij oz. dobro novico ljudem okrog nas in vsem drugim tja do koncev sveta. Dobra novica je Jezusovo prelitje krvi, smrt, pokop in vstajenje, s čemer je plačal ceno za greh. Premagal je greh in smrt za nas. Greh nas je ločeval od Boga, sedaj pa je pregrada greha pretrgana. Imamo prost dostop do Boga in s tem osebni odnos z njim in večno življenje. Vse to prejmemo po veri v Jezusa.
1 KORINČANOM 15:3  
Izročil sem vam predvsem to, kar sem sam prejel: Kristus je umrl za naše grehe, kakor je v Pismih.   4 Pokopan je bil in tretji dan je bil obujen, kakor je v Pismih .

EFEŽANOM 4:11  pravi: In on je dal, da so nekateri apostoli, drugi preroki, spet drugi evangelisti, spet drugi pastirji in učitelji, 
12  da se sveti usposobijo za delo služenja, za izgrajevanje Kristusovega telesa …
To so službe, v katere nas Bog pokliče in pomazili. Evangelist je človek, ki gre iz kraja v kraj in oznanja evangelij Jezusa Kristusa za spreobrnjenje duš. Euagelisstes je grška beseda, ki pomeni pridigar evangelija .
Evangelizacijsko maziljenje je od Boga podkrepljena sposobnost za pridiganje evangelija Jezusa Kristusa s spremljajočimi znamenji – ozdravljenja in osvobojenja z namenom, da so duše odrešene .
LUKA 9:1-6 Poklical je k sebi dvanajstere ter jim dal moč in oblast nad vsemi demoni in za ozdravljanje bolezni.  
2  Poslal jih je oznanjat Božje kraljestvo in ozdravljat bolnike.
3 Rekel jim je: »Ničesar ne jemljite na pot, ne palice ne torbe ne kruha ne denarja; tudi ne imejte dveh oblek.
4 V katero koli hišo stopite, ostanite tam in od tam pojdite dalje.
5 In kjer vas ne sprejmejo, si otresite prah z nog, ko odidete iz tistega kraja, v pričevanje proti njim.«
6 Razšli so se in hodili od vasi do vasi ter povsod oznanjali evangelij in ozdravljali.

LUKA 10:1 Potem je Gospod določil še drugih dvainsedemdeset in jih poslal pred seboj po dva in dva v vsako mesto in kraj, kamor je sam nameraval iti. 2 Rekel jim je: »Žetev je obilna, delavcev pa malo. Prosíte torej Gospoda žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev. 3 Pojdite! Pošiljam vas kakor jagnjeta med volkove. 4 Ne nosíte s seboj ne denarnice ne torbe ne sandal in spotoma nikogar ne pozdravljajte! 5 V katero koli hišo pridete, recite najprej: ›Mir tej hiši!‹ 6 In če bo v njej sin miru, bo na njem počival vaš mir; če pa ne, se mir povrne k vam.
7 V tisti hiši ostanite ter jejte in pijte, kar vam dajo, kajti delavec je vreden svojega plačila. Ne hodíte iz hiše v hišo. 8 V katero koli mesto pridete in vas sprejmejo, jejte, s čimer vam postrežejo. 9 Ozdravljajte bolnike, ki so v njem, in jim govorite: ›Približalo se vam je Božje kraljestvo.‹ 10 V katero koli mesto pa pridete in vas ne sprejmejo, pojdite na njegove ulice in recite: 11 ›Tudi prah vašega mesta, ki se je prijel naših nog, otresamo na vas, vendar védite, da se je približalo Božje kraljestvo.‹ 12 Povem vam: Sódomi bo na tisti dan laže kakor temu mestu. «

17 Dvainsedemdeseteri so se veseli vrnili in govorili: »Gospod, celo demoni so nam pokorni v tvojem imenu.«   18 In rekel jim je: »Gledal sem satana, ki je kakor blisk padel z neba.   19 Glejte, dal sem vam oblast stopati na kače in škorpijone ter na vsakršno sovražnikovo moč. In nič vam ne bo škodovalo.   20 Vendar se ne veselite nad tem, da so vam duhovi pokorni, ampak se veselite, ker so vaša imena zapisana v nebesih. «


Evangelizacijsko maziljenje je temu svetu zelo potrebno. Mnogi govorijo in filozofirajo, toda kadar je Beseda podkrepljena z močjo in znamenji, takrat se ljudje odzovejo. Muslimani in hindujci so polni svoje religije, toda Božji nadnaravni dotik jih bo spremenil. Pavel je to vedel:

1 KORINČANOM 2:2-5 Sklenil sem namreč, da med vami ne bom vedel za nič drugega kakor za Jezusa Kristusa, in sicer križanega. 3 Pred vami sem bil slaboten, v strahu in velikem trepetu. 4 Moja beseda in moje oznanilo nista bila v prepričevalnih besedah modrosti, temveč sta se izkazala Duh in moč, 5 zato da vaša vera ne bi temeljila na človeški modrosti (le na besedah), ampak na Božji moči .

Jezus je večkrat naročil svojim učencem, nazadnje preden je bil vzet v nebo, naj bomo njegove priče do skrajnih meja sveta. Tako naroča tudi nam. To pomeni, da ne moremo le čakati na evangeliste, ali bo kdo prišel v naše mesto, ampak da mora vsak od nas evangelizirati in rasti v maziljenju, da molimo za bolne in osvobajamo zatirane in vidimo rezultate .
APOST. DELA 1:8 Toda prejeli boste moč, ko bo Sveti Duh prišel nad vas (maziljenje), in boste moje priče v Jeruzalemu in po vsej Judeji in Samariji ter do skrajnih mej sveta. «
Ali bi nas Jezus zadolžil, če ne bi on že prvi opravil te dolžnosti? Če je bil Jezus poslan, da evangelizira, ali ni eno naših glavnih poslanstev, da evangeliziramo ?
LUKA 4:18 Duh Gospodov je nad menoj, ker me je mazilil, da prinesem blagovest (dobre novice) ubogim. Poslal me je, da oznanim jetnikom prostost in slepim vid, da pustim zatirane na prostost.
Evangelist dosega samo nekatere kraje, naš krog dosega je običajno v kotičke, kamor evangelist ne doseže, to je v domovih, službah in kjerkoli se gibljemo. Mi lahko delujemo v motivacijskih darovih in pomagamo ljudem v fizičnih in drugih potrebah, da si pridobimo njihovo zaupanje. Evangelistično maziljenje pridobimo z molitvijo in praktičnim delom. Vaja dela mojstra. Molimo, da bo Bog potrdil našo Besedo z nadnaravnimi znamenji. Hoditi moramo v maziljenju in biti odvisni od Sv. Duha, da nas bo vodil kje in komu služiti z maziljenjem. Znamenja so rezultat evangelističnega pridiganja .
MARKO 16:20 Oni pa so šli in povsod oznanjali in Gospod je z njimi sodeloval ter besedo potrjeval z znamenji, ki so jih spremljala .

Ko govorimo nevernikom Besedo, se jih Bog dotakne. Posejemo seme in vera za odrešenje zraste v njihovem srcu .
RIMLJANOM 10:13-17 In res: Kdor koli bo klical Gospodovo ime, bo rešen. 14 Toda kako naj ga kličejo, če niso verovali vanj? In kako naj verujejo, če niso slišali o njem? In kako naj slišijo o njem, če ni oznanjevalca? 15 In kako naj oznanjajo, če niso bili poslani? Kakor je pisano: Kako lepe so noge tistih, ki prinašajo veselo oznanilo o dobrih rečeh! 16 Toda evangeliju niso bili vsi poslušni. Izaija namreč pravi: Gospod, kdo je veroval našemu oznanjevanju? 17 Potemtakem je vera iz oznanjevanja, oznanjevanje pa je po Kristusovi besedi.

Filip je iz diakona napredoval v evangelista in je edini, za katerega je v Bibliji opisano, kaj je delal kot evangelist .
APOST. DELA 8:1 Savel je bil med tistimi, ki so odobravali ta uboj (Štefana). Tisti dan je nastalo veliko preganjanje Cerkve v Jeruzalemu. Vsi razen apostolov so se razkropili po krajih Judeje in Samarije. 2 Pobožni možje so pokopali Štefana in glasnó žalovali za njim. 3 Savel pa je zatiral Cerkev; vdiral je v hiše, vlačil iz njih moške in ženske ter jih pehal v ječo.
4 Tisti, ki so se razkropili, so vsepovsod oznanjali besedo. 5 Filip je prišel v mesto Samarije in tam oznanjal Kristusa. 
6 Množice so enodušno prisluhnile Filipovim besedam. Poslušale so ga in gledale znamenja, ki jih je delal: 7 veliko obsedencev so z glasnim krikom zapustili nečisti duhovi, veliko hromih in pohabljenih je bilo ozdravljenih. 8 V mestu je zavladalo veliko veselje.

         Samarija je bila trdnjava satanovega delovanja in manifestacija tega je bil čarodej Simon, ki je imel v mestu velik vpliv in je močno zavajal ljudi. Toda s Filipom je prišel močnejši, to je Jezus. Prinesel je resnico in znamenja so sledila. Mnogo je bilo ozdravljenih in osvobojenih. Imel je moč (in vsi jo imamo), da morajo demoni oditi. Hudič noče, da pridigamo v imenu Jezusa Kristusa. Kolikokrat so učencem zapovedali, naj ne pridigajo v tem imenu. Zato se ne sramujmo oznanjati Jezusovo ime. Odrešenja ni v nobenem drugem imenu .
APOST. DELA 4:12 V nikomer drugem ni odrešenja; zakaj pod nebom ljudem ni dano nobeno drugo ime, po katerem naj bi se mi rešili .
Evangelistično maziljenje ni namenjeno za sedenje v cerkvi. Krščanstvo je poleg razvijanja osebnega odnosa z Bogom namenjeno za reševanje izgubljenih duš, ki so na poti v pekel. Po ameriških statistikah samo 5% kristjanov pripelje koga k Jezusu. 95% pa hodi sebično sedet v cerkvene klopi. Moramo iti na delo v svet, ne le z besedami, ampak z Božjo močjo. Oznanimo bolnim, zasvojencem z drogami ali alkoholom, demoniziranim in zvezanim v razne spone, da je Jezus odgovor zanje. Polagajmo roke, molimo z njimi in jim oznanimo, da kjer ni upanja, lahko Bog stori nemogoče. Bog je zvest in bo sodeloval, kadar molimo .
Branko Dežman



Ni komentarjev:

Objavite komentar