petek, 8. oktober 2021

TEMELJI VERE

TEMELJI VERE

Oktober 2021




Duhovna hoja ima polno pasti. Biti moramo dobro utemeljeni, izgrajeni ter v ravnotežju, da ne pademo. 

Ko preživljamo čas v Besedi in molitvi, je pomembno, da smo uravnovešeni.

Božja beseda skupaj z Božjim Duhom nas drži v ravnotežju.

Bog želi, da imamo in Besedo in Božjo moč.

V Sloveniji in drugod je velika potreba po kristjanih, ki so trdni, da obstanejo ne glede, kaj jih doleti. To so kristjani, ki živijo Božjo besedo. Mnogi pa jo berejo ali pa tudi ne, ker ne živijo po njej in je ne ubogajo.

LUKA 6:46 »Kaj me kličete: ›Gospod, Gospod‹ in ne delate tega, kar pravim? 47 Pokazal vam bom, komu je podoben človek, ki pride k meni in posluša moje besede ter jih uresničuje; 48 podoben je človeku, ki je zidal hišo, globoko kopal in postavil temelj na skalo. Ko je nastala povodenj, se je vodovje ulilo proti tej hiši, a je ni moglo omajati, ker je bila trdno sezidana. 

49 Kdor pa jih sliši in ne uresničuje, je podoben človeku, ki je zidal hišo na zemljo brez temelja. Vodovje se je ulilo proti njej in se je takoj zrušila in podrtija te hiše je velika.«

V Nemčiji je ob nedavnih nalivih odneslo vas, ki je bila zgrajena na produ. Struktura naše duhovnosti je zelo pomembna. Ravnotežje v naši duhovnosti je zelo pomembno. Ne moremo samo moliti, rabimo tudi oddih in spremembe. Skupnost, ki je zaprta vase in ne gre med druge ljudi, bo kmalu iz ravnotežja. Če pridigamo samo eno plat, druge pa zanemarjamo, smo kmalu iz ravnotežja. Vsi potrebujemo modrost, vsi imamo slabosti in vsi se moramo paziti, da ne porušimo svojega ravnotežja, ker lahko pademo.

Kako je naše krščanstvo izgrajeno? Slišal sem, da je nekdo zgradil lepo enonadstropno hišo in vse je bilo dobro. Pozneje se je pojavila potreba, zato so se odločili vzeti stvari v svoje roke in so hišo dvignili za eno nadstropje. Kmalu so se pojavile nevarne razpoke, ker spodnja struktura ni premogla dovolj nosilnosti. Hišo so z veliko žalostjo morali porušiti. Če nismo utemeljeni na Besedi in z Božjim Duhom, lahko doživimo podobno duhovno usodo. Pri gornjem odlomku je poudarek na v. 47:

47 Pokazal vam bom, komu je podoben človek, ki pride k meni in posluša moje besede ter jih uresničuje.

Priti moramo k Jezusu in z njim hoditi. Preživljati moramo čas z njim.

Poslušati in proučevati moramo njegove Besede.

Uresničevati in ubogati jih moramo.

Tako bomo utrdili zdrave temelje in bomo v stiskah obstali.

Sv. Duh daje življenje Besedi. Tudi mormoni, jehovci in rozenkrojcaji jo berejo, toda pri njih ni živa in dejavna.

Samo Sv. Duh brez Besede vodi v fanatizem. To se hitro zgodi. Vidimo nekatere, kako pred oltarjem plešejo in vpijejo pred Bogom in pravijo, kaj vse jim je Bog rekel, toda z njihovimi življenji nekaj ni prav. Niso utemeljeni, niso zasidrani, premetava jih sem ter tja, nimajo doktrine.

Kaj pa povzroči sama Beseda brez Duha? Formalizem. Kaj je to? Postavljanje človeških pravil. Mrtvo sledenje črki, ki ubija. Veliko je formalističnih, religioznih pridigarjev. Nekateri so celo zelo učeni in ljudem govorijo lepe pridige, da rečemo: Kako čudovit pridigar! Toda v duhu začutimo, da  nekaj manjka in če ga večkrat poslušamo, ugotovimo, da je pridiganje mrtvo in zato tudi življenja ljudi, ki ga poslušajo, niso spremenjena. Samo Sv. Duh lomi jarem in drobi kamnita srca.


2 KORINČANOM 3:5 … Ne, naša zmožnost je od Boga, 6 ki nas je tudi usposobil za služabnike nove zaveze, ne črke, ampak Duha. Črka namreč ubija, Duh pa oživlja.

2 TIMOTEJ 3:5 … držali se bodo zunanje oblike pobožnosti, zanikali pa njeno moč. (Sv. Duha)

Če imamo samo Besedo, se bomo posušili. Če imamo samo Duha, se bomo razpočili. Če pa imamo Besedo in Duha, bomo rastli in se utrdili. To si velja zapomniti. Bog želi, da imamo Besedo in moč.

JANEZ 6:63 Duh je tisti, ki oživlja, meso nič ne koristi. Besede, ki sem vam jih govoril, so Duh in življenje. 

2 PETER 1:21 Nikoli namreč nobena prerokba ni prišla po človeški volji, ampak so ljudje, nošeni od Svetega Duha, govorili v imenu Boga. (Bolje: iz Boga)

Nekateri ljudje berejo Biblijo samo zato, da jo berejo. Globine dojemanja nimajo. Potrebno je več: jo prežvečiti, se prepojiti z njo in jo ubogati. 

JAKOB 1:21 Zato odpravite vso umazanost in odvečno zlo ter s krotkostjo sprejmite besedo, ki je v vas vrojena (vsajena) in ima moč, da reši vaše duše. 22 Postanite uresničevalci besede in ne le poslušalci, ki sami sebe varajo. 23 Če je namreč kdo poslušalec besede, ne pa njen uresničevalec, je podoben človeku, ki ogleduje svoj rojstni obraz v zrcalu; 

24 pogleda se, a odide in takoj pozabi, kakšen je bil. 25 Človek pa, ki pozorno motri popolno postavo svobode in vztraja in ne postane pozabljiv poslušalec, temveč njen dejaven uresničevalec, bo blažen v svojem delovanju.

Vemo, da naše besede potujejo iz naših ust do okoliških poslušalcev s pomočjo našega diha. Podobno Božja beseda potuje iz Božjih ust skupaj z njegovim dihom. Beseda nam to pove:

PSALM 33:6 Z GOSPODOVO besedo so bila narejena nebesa, z dihom njegovih ust vsa njihova vojska.

Božji Duh je Božji dih. Oče govori po Sv. Duhu. On je kanal oz. nosilec Božjega glasu.

MATEJ 4:4 On (Jezus) pa je odgovoril: »Pisano je: Človek naj ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki prihaja iz Božjih ust.«

2 TIMOTEJ 3:16 Vse Pismo je navdihnjeno od Boga ... 

Navdih oz. inspiracija govori o dihanju – vdih in izdih. Bog dahne v nas in mi vdihnemo – sprejmemo Besedo v naše srce. Priporočljivo je moliti, tik preden odpremo Biblijo: »Sv. Duh, napolni me, pokaži mi, razodeni mi, pomagaj mi dojeti živo Besedo.« Mnogi tudi pravijo: »Samo izpoveduj!«, npr. »Po Jezusovih ranah sem bil ozdravljen.« Dejstvo je, da to ni dovolj. Sv. Duh mora navdihniti in nositi te Božje besede. Besede morajo biti prežete z Njegovim življenjem. Sicer so to besede brez substance. Vera je substanca. Govorimo le želje, zgodi se pa nič.

Trdna in utemeljena vera je ključna, ko doživljamo življenjske nevihte. Ko se tla tresejo pod nami, ali bo naša vera zdržala? Ni ga, ki bi živel brez neviht.

APOST. DELA 14:22 … Skozi veliko stisk moramo iti, da pridemo v Božje kraljestvo ...

IZAIJA 43:2 Ko pojdeš čez vodo, bom s teboj, ko čez reke, te ne poplavijo, ko pojdeš skoz ogenj, ne zgoriš in plamen te ne bo ožgal. 3 Saj sem jaz, GOSPOD, tvoj Bog, Sveti Izraelov, tvoj rešitelj.

Živimo v obdobju vse večjih prevar in zapeljevanja. Trdno moramo biti utemeljeni v Bogu in živi Božji besedi. Preživljajmo čas z Bogom in živo Besedo, da bomo stali ne glede, kaj pride.

HEBREJCEM 6:19 To upanje je za nas kakor varno in zanesljivo sidro duše, ki sega v notranjost, za zagrinjalo, 20 kamor je za nas kot predhodnik vstopil Jezus, ki je postal véliki duhovnik na veke, po Melkízedekovem redu.

Dežman Branko


Ni komentarjev:

Objavite komentar