četrtek, 16. marec 2023

BOŽJE ODPRTE ROKE

BOŽJE ODPRTE ROKE

Božja nadnaravna in neobičajna preskrba

Marec 2023





Živimo v letu, ko se po svetu manifestirajo začetne stiske časa konca. Smo v letu 2022. Hebrejska črka, ki označuje število 20, pomeni odprto roko, tudi da dajemo brez zadržkov, radodarno, velikodušno. Ko Biblija govori o odprtih Božjih rokah, vemo, da je Bog pripravljen velikodušno dajati. Božja odprta roka vedno govori o tem, da preskrbi vse naše potrebe. Želi nam dati dobre stvari, da smo potešeni. To je Shalom. Odprta roka je znamenje za dajanje, zaprta pa za skopost in zadrževanje dobrin.

Hebrejska črka za število 22 govori o kaosu in neredu. V takem svetu sedaj živimo. Svet postaja vse bolj nestabilen. O čem govori število 2022? Če ne bomo dovolili, da nas kaos in nered okrog nas sesuje, da nas obvladujeta panika in nevera, bomo videli Božjo odprto roko, ko bo nadnaravno in neobičajno poskrbel za nas. Moramo se naučiti zaupati Bogu in ne gledati na okoliščine, verovati in pričakovati in se ne prepuščati strahu, paniki in neveri. Ko je bila v Izraelu suša in lakota, je Bog nadnaravno blagoslavljal Izaka, da je bogatel, blagoslavljal okolico in imel stoterni pridelek (Gen. 26:1-3, 12-14). 

Kaj je Jezus rekel učencem za čas stisk? Najprej: Pazite se, da ne boste zavedeni, nato pa: Pazite se, da ne boste v strahu in paniki zaradi nereda, kaosa, gorja in vojn. Kristjani se strinjamo, da smo vstopili v obdobje konca. Zato je potrebno in tudi je mogoče, da z vero izurimo svojo dušo, da nas stiske ne bodo vrgle s tira in bomo ohranili svoj mir in zaupanje Bogu, ne glede kaj bo prišlo nad svet. To pomeni, da bomo osredotočeni na Boga in ne na medije, ki sejejo strah in skrbi. Božja beseda nam pove vse, kar potrebujemo, da smo opremljeni za čas stisk in tudi, da je končna zmaga Jezusova, hudič pa spada v pekel.

Število 20 pomeni pričakovanje, pričakovanje, da bomo videli Božjo roko v svojem življenju tudi v kaosu in neredu. Pričakovanje je sestavni del vere. Vera pričakuje in dobi. Ali lahko imamo vero in ne pričakujemo? Jezus je rekel: Zgodi naj se ti po tvoji veri (pričakovanju). Mat. 9:29. Ko rečemo: Zaupam Bogu, to rečemo v pričakovanju, da se bo zgodilo, z nasmehom na ustih, ker nas Bog ne razočara. Pravični kristjani moramo živeti po veri. Kaj pričakujemo za leto 2022 in naprej? Življenje se bo poslabšalo, draginja bo, revščina. Tako govori svet. Ali se bomo prepustili paniki in strahu? Raje pričakujmo Božje odprte dlani in napredovanje na višji nivo. Stiske nas lahko potarejo ali pa izgrajujejo.

RIMLJANOM 5:3 Pa ne samo to, ampak se celo ponašamo s stiskami, saj vemo, da stiska rodi potrpljenje, 4 potrpljenje preizkušenost (našega značaja), preizkušenost upanje. 5 Upanje pa ne osramoti, ker je Božja ljubezen izlita v naša srca po Svetem Duhu, ki nam je bil dan. 

Bog se odzove ljudem, ki od njega nekaj pričakujejo. Ko kličemo in čakamo nanj, on odpira svojo roko in daje, je dobrotljiv. Izpolni želje zvestih in svojih častilcev.

PSALM 145:8,9,14,15 Milostljiv in usmiljen je GOSPOD, počasen v jezi in velik v dobroti. 9 GOSPOD je dober do vsakega, njegovo usmiljenje je nad vsemi njegovimi deli.

14 GOSPOD podpira vse, ki padajo, vzdiguje vse, ki so upognjeni. 15 Oči vseh čakajo nate, ti jim daješ hrano ob pravem času; 16 odpiraš svojo roko in tešiš željo vsemu živemu. 17 GOSPOD je pravičen na vseh svojih poteh, dobrotljiv v vseh svojih delih. 18 GOSPOD je blizu vsem, ki ga kličejo, vsem, ki ga kličejo v zvestobi. 19 Izpolni željo svojih častilcev, usliši njihovo klicanje in jih reši.


Kadar Bog odpre svojo roko, smo preskrbljeni, ker nam bo potešil želje in potrebe. Rezultat Božje radodarnosti je, da smo ljudje zadovoljni. To se zgodi ljudem, ki imajo oči uprte vanj in pričakujejo od njega. Dobimo, kar pričakujemo. Zato ne pričakujmo slabega. Vera je lahko negativna ali pozitivna. Od Boga včasih prejmemo boljše od pričakovanega. Kadar Bog odpre svoje radodarne roke, prejmemo polnost blagoslova. Bog hoče, da smo nasičeni in zadovoljeni. Bog hoče, da uživamo naše krščansko življenje. Noče, da smo revni in bedni. 

Služiti in delati ni vedno lahko, zato si privoščimo tudi, da uživamo življenje. Tat pride, da uničuje in nas drži v bedi. Kaj pa Jezus? Pogosto smo revni in bedni, ker ne poznamo Božje besede in duhovnih zakonitosti. Včasih nas zadržuje napačno mišljenje, ki ga moramo spremeniti. Brez stisk in preizkušenj ne bomo nikoli in Bog nam bo sredi njih pomagal. Namenjene so za našo izgradnjo. Toda pridejo tudi mirna obdobja, ko je prav, da naredimo kaj dobrega tudi zase. Če ne poznamo Besede in imamo napačno sliko o Bogu, mislimo, da moramo biti revni in bedni, da lahko služimo Bogu.

JANEZ 10:10 … jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju.

Ne leti kar z neba, toda Bog odpre svojo roko in nam da želje srca. Ko smo bili v Beljaku v Mediamarktu, je Bog vedel za mojo željo za podvodni in makro fotoaparat Olympus. Želel sem ga videti pa ga sploh ni bilo na trgovski polici, kjer bi moral biti. Nisem imel namena, da bi ga kupil, ker nisem imel denarja. Potem sem ga našel v kotu, kjer predstavljajo izdelke z znižano ceno. Bil je znižan za 25%. Takrat je žena stopila v akcijo. Ponudila je nekaj svojega denarja in od sina Gabriela in zraven prištela mojega, češ da je zdaj čas, da ga kupim. Dobili smo ga in mi je v velik blagoslov in sem zelo hvaležen. Bog je zadevo vzel v svoje roke in mi je izpolnil srčno željo, da se razveseljujem v Gospodu. To je Božji dober dar.

PSALM 37:4 Razveseljuj se v GOSPODU, pa ti bo dal, kar želi tvoje srce. To vključuje tudi, če nekaj hočemo, vendar Bog preceni, ali je to dobro ali ne za nas. Ne bomo vedno vsega dobili.

Božje delo smo in nam želi dobro. Tudi mi želimo dobro svojemu hišnemu ljubljenčku in skrbimo zanj. Toda mnogi imajo napačno sliko in napačen odnos do Boga.

PSALM 145:16 …odpiraš svojo roko in zadovoljuješ želje vseh živih bitij. Vseh živih bitij pomeni tudi živali. Npr. zavrženi psi ali mačke dobijo svoj dom. Pravijo, da so zelo hvaležni. Bog jih je ustvaril in želi skrbeti zanje.

PSALM 145:15 Oči vseh čakajo nate, ti jim daješ hrano ob pravem času; 16 odpiraš svojo roko in tešiš željo vsemu živemu.

Mi smo ustvarjeni po Božji podobnosti. Da bo blagoslov krožil in da bo Bog lahko pomnožil to, kar imamo, moramo tudi mi narediti svoj del:

DEVTERONOMIJ 15:7 Če bo pri tebi revež, kateri izmed tvojih bratov, v katerem koli kraju v tvoji deželi, ki ti jo daje GOSPOD, tvoj Bog, ne zakrkni svojega srca in ne zapiraj roke pred svojim revnim bratom, 8 temveč mu jo na široko odpiraj in mu rad posojaj, kolikor potrebuje tega, kar mu manjka.

PSALM 84:12 … milost in slavo daje Gospod, ne odreka dobrot njim, ki hodijo v nedolžnosti. (poštenosti, popolnosti) Z drugimi besedami: pazimo se greha, ker lahko zadrži Božjo radodarnost.

Vemo, da če hočemo biti blagoslovljeni, moramo imeti odprto, radodarno roko. Imeti pa moramo tudi odprto roko za prejemanje. Večji blagoslov je dajati kot prejemati. Če mi kdo kaj podari, večkrat čutim nelagodje in me je malo sram. Zato nekateri ljudje zavračajo dar, ki je največkrat Božji blagoslov zanje. Ni dobro zavračati Božjega blagoslova. Če zavrnemo dar, smo preprečili tudi, da bi bil darovalec blagoslovljen, saj nas je želel z veseljem blagosloviti. Zato se moramo naučiti tudi prejemati.

Biblija še veliko govori o Božjih rokah. Eno je jasno: naše življenje in naša usoda sta v njegovih rokah in ni druge poti, kot da molimo, čakamo nanj in mu zaupamo.


PSALM 31:15 Jaz pa vate zaupam, o GOSPOD, pravim: »Ti si moj Bog.« 16 V tvoji roki so moji časi (usoda) …

IZAIJA 49:14  Hči sionska pa pravi: »Zapustil me je GOSPOD, Gospod je name pozabil.« 15 Mar pozabi žena svojega otročiča in se ne usmili otroka svojega telesa? A tudi če bi one pozabile, jaz te ne pozabim. 16 Glej, na obe dlani sem te napisal … Včasih imamo obdobja, ko je Bog tiho in imamo občutek, kot da nas je pozabil. Toda Bog nas nikoli ne bo pozabil. Vedno bo z nami, kot mati bedi nad svojim otrokom.

Naslednji odlomek je tudi spodbuda za čas konca:

IZAIJA 41:10 Ne boj se, saj sem s teboj, nikar se plaho ne oziraj, saj sem jaz tvoj Bog. Okrepil te bom in ti pomagal, podpiral te bom z desnico svoje pravičnosti.

Branko Dežman


Ni komentarjev:

Objavite komentar