ponedeljek, 20. marec 2023

ZAKON SEJANJA IN ŽETVE

 ZAKON SEJANJA IN ŽETVE 

Marec 2023


Bog je na samem začetku ustvaril in ustanovil zakon sejanja in žetve.

GENEZA 1:11 Nato je Bog rekel: »Zemlja naj požene zelenje, rastlinje, ki daje seme, in drevje, ki na zemlji rodi sadje s semenom po svoji vrsti!« Zgodilo se je tako. 12 Zemlja je pognala zelenje, rastlinje, ki daje seme, in drevje, ki rodi na zemlji sadje s semenom po svoji vrsti. Bog je videl, da je dobro.

Življenje na zemlji je cikel rojevanja, rasti in umiranja. Je cikel letnih časov in je cikel sejanja, rasti in žetve. Čudež sejanja in žetve ohranja stvarstvo pri življenju. Božje življenje je v kalčku semena, ki vzkali in raste. Toda bolj malo ljudi se zaveda, da obstajajo duhovni zakoni sejanja in žetve. Dogodki v našem življenju se vrtijo po zakonu sejanja in žetve. Včasih slišimo koga reči: »Kar boš sejal, boš tudi žel.« To je biblijski izraz, ki deluje, za dobro ali slabo.

Nekateri ljudje vedo, če boš sejal dobro, boš žel dobro, če pa slabo, boš prejemal slabo. Ste opazili, da je celotna Biblija polna izrazov o sejanju in žetvi, ne le na polju, ampak v našem življenju? Že v prvem poglavju Geneze je dvakrat poudarek, da seme obrodi po svoji vrsti! Če sejemo koruzo, ne bomo želi jabolk. Če sejemo finance, ne bomo želi nekaj tretjega, ampak vedno po svoji vrsti.

GALAČANOM 6:7 Kar bo človek sejal, bo tudi žel.

Sejemo talente, znanje, denar, pomoč, Božjo besedo, ljubezen, besede spodbude, vzgoje itd.

Če bomo sejali koruzo, bomo želi le koruzo. Količinsko pa, kolikor semena bo kmet posejal, bo ustrezno temu tudi žel. Malo semena prinese malo žetve, veliko posejanega semena bo prineslo veliko žetve. Podobno velja za nas: količina posejanega semena določa, koliko bomo v življenju dosegli, še posebej v Božjem načrtu za naše življenje. Bog bo poskrbel za naše življenje tudi proporcionalno temu, koliko semena in kam ga bomo posejali. Mnogi pravijo, da v dejanju ne moremo prekositi Boga. Vedno se nam bo vrnilo več, kot smo dali.

Sejemo lahko v dobro zemljo ali pa v trnje, ki bo zadušilo donos. Kam boš seme posejal? Seješ s svojim življenjem in dejanji. Z grešnim mesenim življenjem seješ za pogubo. S pravično duhovno hojo z Bogom utrjuješ svoje odrešenje in boš žel večno življenje v Božji prisotnosti in nebeške nagrade. Bog te bo blagoslavljal že zdaj in še pozneje v nebesih. Del duhovne hoje so tudi dobra dela, ki vedno obrodijo žetev. Božja beseda tako pravi. Če nekomu storiš dobro, pričakuj žetev oz. Božje povračilo. Če daš Božjemu možu le kozarec vode, ti Biblija že obljublja povračilo. Če danes sejemo, ne bomo želi že jutri. Od setve do žetve je polletno obdobje rasti. Od setve jablane traja kakih pet let, preden dobimo sadove. Žetev vedno pride ob Božjem času enkrat pozneje. To deluje! Imejmo vero, da to deluje in se bo zgodilo. 

Kam darujemo oz. sejemo npr. pomoč ali finance? Če npr. darujemo cerkvi, ki je religiozna in mrtva in ne delajo nič, samo grejejo klopi in imajo neke človeške mesene aktivnosti? To pomeni enako kot sejanje daru v trnje ali v kanal, kjer bo propadel v blatu. Molimo, kam sejati, opazujmo in ravnajmo z modrostjo. Naj nas Bog vodi, kam bomo darovali, da bomo sejali v aktivno cerkev, ki ima vpliv na okolico in svet in so ljudje odrešeni. Tak dar bo obrodil sadove in bomo tudi mi nagrajeni. Derek Prince je učil, da je treba tudi revne učiti dajanja. Če bodo sejali le malo, bodo tudi želi. Če ne bodo, tudi žetve ne bo. Sem spada tudi desetina.

Darovanje je sejanje za dobro letino in Božjo naklonjenost v našem življenju in za večnost. Darovanje ni samo denar, ampak pomoč in druga dobra dela. Bog želi, da blagoslavljamo druge s svojimi talenti in sposobnostmi, ki nam jih je Bog dal. Naslednji odlomek govori, kako s svojim življenjem sejemo ali žanjemo, dobro ali hudo. Če sejemo prešuštvo, kaj bomo želi? … Če sejemo duhovno služenje in odrešenje, kaj bomo želi? … To deluje in če ne bomo brezbrižni, se bo v nas razodela velika Božja slava in velik blagoslov.

GALAČANOM 6:8 To se pravi: kdor seje v svoje meso, bo od mesa žel pogubo; kdor pa seje v Duha, bo od Duha žel večno življenje. 9 Ne naveličajmo se, ko delamo dobro; kajti če se ne utrudimo, bomo ob svojem času želi. 10 Dokler torej še utegnemo, delajmo dobro vsem, še posebej pa domačim po veri.

Res, Biblija kar naprej govori o sejanju in žetvi. Celotno stvarstvo je Bog ustvaril po tem principu. Naše krščansko delo je tudi sejanje in ob svojem času bomo želi. Tomo se tega zaveda in služi. Jaz se tega zavedam in služim. Tudi vsak od vas naj služi, kjer je prilika. Na koncu se bomo vsi skupaj veselili, ko bomo prejeli obilno žetev in Božje nagrade v večnosti. Naj Bog ob sodbi reče: »Dobro opravljeno, moj zvesti služabnik. Čez veliko te bom postavil. Vstopi v veselje svojega gospodarja«. (Matej 25:23)

JANEZ 4:35  Ali ne pravite vi: ›Še štiri mesece in žetev bo tu.‹ Glejte, jaz pa vam pravim: Povzdignite oči in poglejte polja, da so bela za žetev. (Gremo oznanjat Božje kraljestvo!!!) 36 Žanjec prejema plačilo in spravlja pridelek za večno življenje, da se bosta skupaj veselila sejalec in žanjec. 37 V tem je namreč resničen izrek, da ›eden seje, drugi žanje‹. 38 Poslal sem vas, da boste poželi, za kar se niste trudili. Drugi so se trudili, vi pa ste vstopili v njihov trud.« Jezus in apostoli so začeli sejati, mi pa živimo v času končne žetve.

Kristjani predstavljamo pšenico na Božjem polju. Prihaja konec sveta in žetev te civilizacije ter sodba in plačilo za to, kar je kdo sejal.


Tudi za svoje življenje moramo stalno sejati in žeti. Kristjani ne smemo biti odvisni od vsakomesečne plače. Ni firma tista, ki skrbi za nas, Bog skrbi za nas. Prej ali slej bo vsak to ugotovil. Nestabilni časi so. Zato moramo preurediti v glavi, da ne bomo čutili odvisnosti od nakazila plače, ampak da smo odvisni od Boga. Odvisni smo tudi od zakona sejanja in žetve. Bolje, da začnemo gledati naš dohodek kot seme za sejanje, namesto da smo od njega odvisni kot vira za preživetje. Obenem pa pričakujmo žetev, od katere bomo živeli. Ne bo čez noč, naše mišljenje in hoja v veri se razvijata postopoma. En kmet ima večje kapacitete za pridelovanje, drugi manjše. Sejmo ustrezno, sejmo z modrostjo. 

Naš dohodek, majhen ali velik naj nas ne omejuje, kaj bomo v življenju naredili za Boga in kako bomo živeli v skladu z Božjo voljo. Pogosto nas zadržuje naše majhno mišljenje  in temu podobne izkušnje iz preteklosti. Bog ima za nas več, kot mi mislimo. V življenju ne sejemo le financ. Finance so pomembne, toda uspešnost življenja je tudi na vseh drugih področjih. Če hočemo imeti blagoslovljeno življenje, moramo najprej prenoviti um – kako razmišljamo, kako govorimo in kakšen odnos imamo. Naše misli usmerjajo, kam naše življenje gre. Naše misli so seme in sejejo v življenje, da smo to, kar smo. Naše misli, besede in odnos krojijo našo usodo. Kar mislimo, obrodi sadove misli.

Tat začne z mislijo: Tole bom vzel, saj me nihče ne bo videl. Nihče ga ni videl in je spodbujen, da naslednjič vzame več. Nazadnje se znajde v zaporu zaradi ropa in se vpraša, kako je prišel tja. Začelo se je z mislijo. Vsak začne z malim, ne z velikim. Če smo usmerjeni le na finance, zanemarjamo pa sejanje misli, besed, odnosov, ljubezni in dobrote, kaj to pomeni? Seme financ bo zadušeno s plevelom, ker ne bomo imeli izgrajenega značaja – misli, besed in odnosov. Božja beseda – Božje misli morajo postati naše misli.

MATEJ 12: 33 »Vzemimo, da je drevo dobro – potem je tudi njegov sad dober. Če pa je drevo slabo – potem je tudi njegov sad slab. Drevo namreč spoznamo po sadu. 34 Gadja zalega! Kako morete govoriti dobro, če ste hudobni? Iz preobilja srca namreč govorijo usta. 35 Dober človek prinaša iz dobrega zaklada dobro, hudoben človek pa iz hudobnega zaklada húdo. 36 Povem pa vam: Za vsako prazno besedo, ki jo ljudje izgovorijo, bodo dajali odgovor na sodni dan. 37 Po svojih besedah boš namreč opravičen in po svojih besedah boš obsojen.«

Dobre misli in besede sejejo dober sad in obrodijo dobre rezultate, slabe pa slabega. Kaj je zdravilo za naš negativen odnos? Samo Božja beseda in vera v Besedo. Bog res misli, kar pravi. Na Boga se lahko zanesemo. Če pa nismo povsem prepričani, se bo to kmalu razodelo z našim odnosom in besedami. Noben ni popoln.

Še nekaj je pomembno pri zakonitosti sejanja. Kolikor semena posejemo, bo vedno  obrodilo veliko več pridelka.

OZEJ 8:7 Ker sejejo veter, bodo želi vihar. 

PREGOVORI 22:8 Kdor krivico seje, žanje nesrečo, in ves njegov trud je zanič.

MATEJ 13:23 V dobro zemljo vsejan pa je tisti, ki posluša besedo in jo tudi doume. Ta zares obrodi in daje sad: eden stoternega, drugi šestdeseternega in spet drugi trideseternega.«


Vedno molimo za Božje najboljše, za stoteren sad! Sledi še ena stvar, ki jo moramo verjeti Bogu in delati na tem. Bog bo dal kruh, Bog bo dal seme, če bomo radodarni in Bog bo pomnožil naše seme za sejanje.

2 KORINČANOM 9:10 Tisti, ki sejalcu priskrbi seme in kruh za živež, bo pomnožil vaše seme in povečal sadove vaše pravičnosti. 11 Obogateli boste dovolj za vsakršno radodarnost, ki bo po nas dajala Bogu zahvalo. Bog to pravi, verjemimo mu!

Karkoli imamo v naši lasti, je potencialno seme za sejanje: oblačila, avto, kolo, celo hiša, avion. Včasih Bog reče: Daj to in to! On to potrebuje. Če ne bomo ubogali in se bomo stvari oklepali, bo blagoslov umrl. Če pa bomo, lahko pričakujemo več in bolje. Sejanje je dejanje vere. Zadrževanje je nevera ali mrtva vera. Kaj je moral Abraham darovati po Božjem ukazu? Svojega sina obljube, Izaka. Ubogal je. Mi nočemo ubogati nič manj. Izak je bil seme. In po Izaku se je končno rodil mesija Jezus Kristus.

Abraham je bil kot Bog, Izak kot Jezus. Teoretično, če Abraham ne bi hotel darovati Izaka, bi Bog tudi lahko rekel: Jaz tudi ne bom daroval svojega sina Jezusa za vaše grehe. Jezus je bil tudi seme. On je zrno, posejano v zemljo, in mi smo žetev, Božji sinovi, ki smo zrasli, ker je on umrl kot zrno in smo mi zrastli iz njega kot njegov sad. Mi smo sad za ustanovitev Božjega kraljestva na Zemlji. Jezus je v nas. Mi smo zrnje, podobno Njemu. Jezus je pomnožen v nas. Hudič je poražen, skupaj z Jezusom pa bomo ustanovili Božje kraljestvo na Zemlji.

JANEZ 12:24 Resnično, resnično, povem vam: Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane sámo; če pa umre, obrodi obilo sadu.

Branko Dežman

Ni komentarjev:

Objavite komentar