ponedeljek, 6. marec 2017

DRŽAVLJANSTVO V NEBESIH

DRŽAVLJANSTVO V NEBESIH
SMO LE TUJCI IN GOSTAČI NA ZEMLJI
December 2010

            Kakšno je tvoje državljanstvo? Kaj pomeni biti državljan? Najpomembnejša je pripadnost, iz te izhajajo dolžnosti, pravice in razne ugodnosti. Na primer imaš volilno pravico, moraš se držati zakonov države, prometnih predpisov na cesti, plačevati moraš davke. Moja žena, ki je zaenkrat še filipinska državljanka, mora po slovenskih zakonih znati govoriti slovenski jezik, če hoče postati slovenska državljanka. Če našo državo kdo napade, moramo iti v vojsko in jo braniti. Potem pa pridejo ugodnosti – na primer v Kanadi imajo vsi od rojstva do smrti zastonj zdravstveno zavarovanje. Kanada pač porabi samo 7% državnega proračuna za vojsko, ZDA pa 33% in imajo zelo slabo socialno varstvo. Mnoge države, posebno naftne, imajo popolnoma zastonj šolanje. Državljanom ponekod pripada pokojnina tudi, če nimajo delovne dobe, ali pa socialna podpora, če niso zmožni delati. ZDA se zelo zavzema za varstvo svojih državljanov v tujini, tudi Slovenija se diplomatsko poteguje za svoje. Državljan ima pravico do potnega lista. Izraelci s svojim dokumentom niso dobrodošli v mnogih državah sveta. Z evropskim pa gremo lahko skoraj povsod. S filipinskim ne smejo v Irak. Še marsikaj bi lahko naštel.

            Torej državljanstvo pomeni pripadnost neki državi in življenje po njenih pravilih in zakonih. Od državljana se nekaj pričakuje, obenem pa je deležen tudi ugodnosti. Rodimo se v neki državi in hočeš-nočeš se moramo podrediti zakonom in obveznostim, ki tu veljajo, sicer nam grozi zapor. Nekateri igralci in pevci se zaradi visokih davkov iz ene države preselijo v drugo, npr. v Monako, in si izberejo državljanstvo tam, kjer so deležni večjih ugodnosti. Lahko vidimo, da so nekatera državljanstva z večjimi ugodnostmi boljša kot druga.

            To lahko zasledimo že v Bibliji. Katero državljanstvo je imel Pavel? Rimsko. Zgodovina se ponavlja. Rimsko državljanstvo je bilo takrat zelo zaželeno, kot je danes evropsko, in se ga je dalo kupiti. Imelo je ugodnosti. Rimski državljani so imeli zaščito in privilegije in so bili bolj spoštovani kot drugi.

APOST. DELA 22:25 - Ko pa so ga z jermeni zvezali, je Pavel vprašal stotnika, ki je stal poleg: »Ali vam je dovoljeno bičati človeka, ki je rimski državljan in ni bil niti obsojen?«

26 Stotnik je odhitel k poveljniku in mu sporočil, kaj je slišal, ter ga vprašal: »Ali veš, kaj počenjaš? Ta človek je vendar rimski državljan!« 27 Poveljnik je prišel k Pavlu in ga vprašal: »Povej mi: ali si res rimski državljan?« »Dà,« je odvrnil Pavel. 28 Poveljnik mu je rekel: »Jaz sem si moral državljanstvo kupiti za drag denar.« »Jaz ga imam pa od rojstva,« je dejal Pavel.

29 In takoj so odstopili od njega tisti, ki so ga nameravali zasliševati. Tudi poveljnik se je zbal, ko je izvedel, da je dal zvezati človeka, ki je rimski državljan.

APOST. DELA 23:26 »Klavdij Lizija spoštovanemu cesarskemu namestniku Feliksu: pozdrav! 27 Tega moža so Judje prijeli in nameravali ubiti. Izvedel sem, da je rimski državljan, zato sem z vojsko posegel vmes in ga rešil.«

            Rim se je torej zavzemal za svoje ljudi in z njimi so morali ravnati po zakonu. Do sedaj smo govorili o naravnem, zemeljskem državljanstvu. Obstaja pa duhovno državljanstvo, ki je veliko boljše, pomembnejše in je večno. Tudi zanj veljajo določeni zakoni, pravila in dolžnosti in, če se jih ne držiš, tudi to državljanstvo lahko izgubiš. Tako kot se naravnega državljanstva lahko odrečeš in sprejmeš drugega, lahko zamenjaš tudi duhovnega.

            Ali veste, kako lahko postaneš državljan nebes? V veri izpoveš, da sprejemaš gospodarja nebes za svojega Gospoda, podrediš se mu in se držiš vseh njegovih zakonov in pravil. Spokoriš se svojih grehov in prosiš Boga odpuščanja. (Na koncu tega članka je molitev odrešenja.) Kot nekristjani smo bili prej državljani sveta in zato tujci Stvarniku. Ko se spreobrnemo in postanemo kristjani, postanemo tudi državljani nebes. Bog se nam začne razodevati in vstopimo v oseben odnos z Njim. Zbližamo se z Njim, zemeljskemu posvetnemu načinu življenja pa se odtujimo. Če nas posvetni način življenja bolj mika kot hoja z Bogom, se najprej vprašajmo: Ali sploh pripadamo nebesom? Včasih je težko živeti nebeške standarde med grešniki vsenaokrog nas. Težko je biti tujec, a ceno je pač treba plačati.

RIMLJANOM 8:18 - Mislim namreč, da se trpljenje sedanjega časa ne dá primerjati s slavo, ki se bo razodela v nas.

Mojzes nam je vzor, ki mu moramo slediti:

HEBREJCEM 11:25 - Raje si je skupaj z Božjim ljudstvom izbral trpljenje kakor kratkotrajno uživanje greha. (v posvetnem brezbožnem Egiptu)

Poceni nebes ni in nikakor ne bomo prišli tja s '70% posezonskim znižanjem'.

Ob odrešenju smo bili odkupljeni in preneseni iz zemeljskega kraljestva teme v nebeško kraljestvo luči. Drugače povedano: ko smo se spreobrnili, smo zamenjali državljanstvo.

KOLOŠANOM 1:13 - On (Bog) nas je namreč iztrgal iz oblasti teme in nas prestavil v kraljestvo svojega ljubljenega Sina, 14 v katerem imamo odkupitev, odpuščanje grehov.

            Kaj se od nas, državljanov nebes, najprej pričakuje?

KOLOŠANOM 3:1 - Če ste torej vstali s Kristusom, iščite to, kar je zgoraj, kjer je Kristus, sedeč na Božji desnici. 2 Mislite na to, kar je zgoraj, ne na to, kar je na zemlji.

3 Kajti umrli ste in vaše življenje je skrito s Kristusom v Bogu. 4 Ko se bo prikazal Kristus, vaše življenje, tedaj se boste tudi vi prikazali z njim v slavi.

            Naše srce in um morata biti usmerjena na zadeve naše domovine v nebesih. Če živimo zdravo duhovno življenje, nas minljive stvari tega sveta ne morejo zadovoljiti. Res se pogosto počutimo kot tujci na zemlji. Vizija življenja ni jahta in vila ali nek visok položaj v službi ali milijon na banki. Vse to lahko imamo, če nam Bog da, vendar ne preživljajmo dni v pohlepu. Vizija našega življenja mora biti navdihnjena z nebes, da delamo kot ambasadorji nebeškega kraljestva na zemlji (2. Korinčanom 5:20) in pomagamo čim več ljudem odpreti oči, da bodo tudi oni vstopili v večnost v nebesih.

Zanima nas in hrepenimo po Božjih stvareh, kot je na primer drugi Jezusov prihod, vstajenje in vznešenje vernikov, preobrazba naših bednih teles v nesmrtna večna telesa, tisočletno Božje kraljestvo na Zemlji, v mislih imamo Božjo sodbo, ki nas čaka po smrti; naše plačilo v nebesih in da smo sodediči kraljestva skupaj z Jezusom, česar si niti ne znamo prav dobro predstavljati. Dom, ki nas čaka je nebeški Jeruzalem ves v zlatu, kristalu in dragih kamnih. Z drugimi besedami, čaka nas večen dom, večna 'socialna varnost' brez vsakih skrbi in večno služenje Bogu. Toda, ali res hrepenimo, da bi bili državljani Novega Jeruzalema ali nam za to sploh ni mar?

FILIPLJANOM 3:20 - Naša domovina pa je v nebesih, od koder tudi pričakujemo odrešenika, Gospoda Jezusa Kristusa. 21 Ta bo z močjo, s katero si more podvreči vse, preobrazil naše bedno telo, tako da ga bo naredil podobno telesu svojega veličastva.

To so le nekateri privilegiji, ki jih bomo deležni. Toda mnoge privilegije državljanstva nebes imamo že sedaj. Naštejmo nekaj glavnih: osebni odnos z Bogom, Božja zaščita – zaščita Jezusove krvi v naravnem in duhovnem, oblast nad temnimi silami, Božja naklonjenost, blagoslov in preskrba. Vedno bomo imeli, kar potrebujemo za življenje. Imamo molitev, ki deluje in Božjo pomoč, kadar smo v težavah. Nekdo nas vedno posluša in skrbi za nas.

Opravičeni smo svojih grehov in spravljeni z Bogom. Brez tega ne bi mogli biti državljani nebes. Duhovno imamo tudi dostop do kralja nebes in imamo oseben odnos z njim, da ne govorim o mnogih duhovnih blagoslovih, ki smo jih lahko deležni. Že sedaj smo Božji otroci in člani Božje družine. Nadevamo si Božjo naravo, Božje mišljenje, naš jezik je nebeški itd. Kdor misli kot hudič, bo vržen ven iz nebe, kot je bil on … Hudič je izgubil nebeško državljanstvo, ker se je Bogu uprl in je kršil nebeški red.

Ali si želimo nebeškega državljanstva tako kot tisti stotnik v Pavlovem času rimskega, da ga je kupil za drag denar? Ali nam ga morda ni mar in ga bomo prodali za krožnik leče kot Ezav in si ga s solzami želeli pozneje, ko bo prepozno? Nebesa morajo biti v nas že sedaj, če hočemo vstopiti vanje, ko bo prišel naš čas. Če je v nas duh sveta in greha, se nam zapornica na nebeški cestninski postaji ne bo odprla.

            Naj poudarim, da imamo domovino v nebesih in državljanstvo že sedaj, kot Pavel piše v Filipljanih. Tudi večno življenje imamo že sedaj. Telesna smrt pomeni le, da smo opravili svoje delo in se preselimo domov, kjer bomo večno skupaj s Stvarnikom in z vsem Božjim ljudstvom iz zgodovine. Tam ne bo joka, stisk, bolezni, bolečin, znojnega dela, hudobije …

Jezus je rekel zase in za svoje učence, da njihovo državljanstvo ni bilo zemeljsko.

JANEZ 17:14 - Izročil sem jim tvojo besedo, svet pa jih je zasovražil, ker niso od sveta, kakor jaz nisem od sveta. 15 Ne prosim, da jih vzameš s sveta, ampak da jih obvaruješ hudega. (Ali hudiča.)

16 Niso od sveta, kakor jaz nisem od sveta. 17 Posveti jih v resnici; tvoja beseda je resnica. 18 Kakor si mene poslal na svet, sem tudi jaz njih poslal v svet, 19 in zanje se posvečujem, da bi bili tudi oni posvečeni v resnici.

Starozavezni svetniki so vedeli in očitno hrepeneli po svoji nebeški domovini:

HEBREJCEM 11:10  - Abraham - Pričakoval (čakal, iskal) je namreč mesto, ki ima temelje in je njegov graditelj in stvaritelj Bog.

HEBREJCEM 11:13 - V veri so pomrli vsi ti. Niso doživeli izpolnitve obljub, vendar so jih iz daljave gledali, pozdravljali in priznavali, da so na zemlji tujci in priseljenci.

14 Tisti pa, ki takó govorijo, razodevajo, da domovino iščejo. 15 Ko bi imeli v mislih tisto domovino, iz katere so prišli, bi imeli priložnost, da se vrnejo. 16 Tako pa so hrepeneli po boljši, po nebeški. Zato se Bog ne sramuje, da se imenuje njihov Bog, saj jim je pripravil mesto. (Novi Jeruzalem)

Tudi kralj David je imel to razodetje:

1KRONIŠKA 29:15 - Mi smo le tujci in gostači pred tabo kakor vsi naši očetje; kakor senca so naši dnevi na zemlji in nobenega upanja ni. (glej tudi Psalm 39:13)

Hrepenimo in trudimo se, da bomo živeli kot državljani nebes in bomo lahko večno gledali Božjo slavo.
Branko Dežman


 MOLITEV ODREŠENJA (molite glasno in iskreno):

“Dragi Oče v nebesih, v imenu Jezusa Kristusa kličem k tebi, ker nočem biti pogubljen z grešnim svetom v peklu. Rad bi prejel odrešenje in večno življenje v nebeškem kraljestvu.
            Hvala ti, Oče, da si žrtvoval svojega sina Jezusa Kristusa na križu, da je umrl in prelil kri za moje grehe in da si ga obudil od mrtvih in sedi na prestolu v nebesih. 
            Gospod, zavedam se svojih grehov in jih obžalujem. Prosim te, odpusti mi jih in me popolnoma očisti v Jezusovi krvi. Prosim, osvobodi me vseh hudičevih spon.
            Jezus, prosim, vstopi v moje srce in postani Gospod mojega življenja. Napolni me s Svetim Duhom in me vodi po poti pravičnosti.
            Hvala ti, Oče, da sem postal Božji otrok. Hvala, da si me odrešil in me sprejel v Božjo družino. Hvala ti, da sem ponovno rojen in imam večno življenje. Hvala ti za Svetega Duha, ki od danes živi v meni. Amen.”

Poiščite si krščansko skupino ali cerkev, kjer vas bodo poučili in poskrbeli za vašo duhovno rast.

Ni komentarjev:

Objavite komentar