ponedeljek, 2. november 2020

BOG HOČE BIVATI MED NAMI

BOG HOČE BIVATI MED NAMI

November 2020



Kaj je največji razlog, da je Bog ustvaril človeka in kaj je njegova največja želja? – Božja želja se bo končno izpolnila: »šotoril« (bival) bo med nami. Že sedaj biva v nas in ima občestvo (odnos) z nami. Mislim, da si tudi ljudje želimo, da Bog biva in hodi med nami, vsaj kristjani. Nebes ne naredijo zlate ulice in razni dragulji, ampak to, da smo v Božji prisotnosti, se veselimo v Njem in smo prežeti z njegovo svetostjo in slavo.

Srce šotorskega praznika je Božja želja, DA ŠOTORI IN BIVA SREDI SVOJEGA LJUDSTVA. To resnico vidimo v Bibliji od prve do zadnje knjige. Ko je Bog ustvaril Adama, je hodil z njim v raju in se pogovarjal z njim, dokler greh ni uničil tega prijateljstva. Bog je več ljudi imenoval za svoje prijatelje (David, Abraham, nas kristjane). Mojzes je zgradil šotor/svetišče, v katerem je Bog bival in govoril z njim kot oseba z osebo. Hodil je z Izraelci v puščavi in je bil prisoten med njimi. 

EKSODUS 29:45 Prebival bom sredi Izraelovih sinov in bom njihov Bog. 46 In spoznali bodo, da sem jaz, GOSPOD, njihov Bog, ki sem jih izpeljal iz egiptovske dežele, da bi prebival sredi med njimi; jaz sem GOSPOD, njihov Bog.

EKSODUS 33:12 Mojzes je rekel GOSPODU: »Glej, ti mi praviš: ›Popelji to ljudstvo!‹ Nisi mi pa razodel, koga pošlješ z menoj. In vendar si rekel: ›Poznam te po imenu in našel si milost v mojih očeh.‹ 13 Če sem torej res našel milost v tvojih očeh, mi pokaži, prosim, svoje poti, da te spoznam in tako najdem milost v tvojih očeh! In upoštevaj, da je ta narod tvoje ljudstvo!« 

14 In je rekel: »Moje obličje bo šlo in naklonil ti bom počitek.« 15 Mojzes mu je rekel: »Če tvoje obličje ne bo šlo, nas nikar ne vôdi od tod! 16 Le po čem naj spoznam, da smo našli milost v tvojih očeh jaz in tvoje ljudstvo? Ali ne po tem, da hodiš z nami in smo tako jaz in tvoje ljudstvo odlikovani izmed vseh ljudstev, ki so na zemlji?« 17 GOSPOD je rekel Mojzesu: »To, kar si rekel, bom tudi storil; kajti našel si milost v mojih očeh in poznam te po imenu.«

Pozneje je Bog prebival v Salomonovem templju. V Novi zavezi je poslal svojega Sina, ki je bival med nami in Bog se je manifestiral po njem. Jezus je rekel Tomažu: Če si videl mene, si videl Očeta.

JANEZ 1:14 In Beseda (Jezus) se je učlovečila in se je naselila (gr. šotorila!) med nami; in videli smo njeno slavo, slavo kakor edinorojenega od Očeta: polno milosti in resnice.

Bog Oče in Sin Jezus, ker je greh vsepovsod v svetu, danes prebivata v nas kristjanih le duhovno, po Sv. Duhu, toda prihaja čas, ko bosta tudi fizično prisotna med ljudmi v milenijskem Jeruzalemu, mestu živega Boga.

JANEZ 14:23  Jezus je odgovoril in mu rekel: »Če me kdo ljubi, se bo držal moje besede in moj Oče ga bo ljubil. Prišla bova k njemu in prebivala pri njem.

2 KORINČANOM 6:16 … Mi smo namreč svetišče živega Boga, kakor je rekel Bog: Prebival bom med njimi in med njimi bom hodil; jaz bom njihov Bog in oni bodo moje ljudstvo.

Mislim, da Bog s svojo Šekina slavo ni prebival v drugem templju, pozneje Herodovem templju. V tretjem templju, ki bo zgrajen v času konca in se ga bo polastil antikrist, tudi ne bo. Toda Ezekiel prerokuje, da bo Bog prebival med svojim ljudstvom v Jezusovem milenijskem templju v Jeruzalemu.

EZEKIEL 43:3 … Padel sem na obraz, 4 GOSPODOVO veličastvo je prihajalo v tempelj skozi vrata (Jeruzalemskega obzidja), ki so gledala na vzhod (Golden gate, ki gleda proti Oljski gori in je danes zazidan.). 5 Duh me je vzdignil in me odpeljal na notranji dvor. In glej, GOSPODOVO veličastvo je napolnilo tempelj. 

6 Tedaj sem zaslišal, kako me je nekdo iz templja nagovoril, medtem ko je oni mož stal poleg mene. 7 Rekel mi je: »Sin človekov, to je prostor mojega prestola, kraj za stopala mojih nog, tu bom na veke prebival med Izraelovimi sinovi. Izraelova hiša ne bo več skrunila mojega svetega imena, ...


V tisočletnem mesijanskem kraljestvu se bo končno izpolnil Božji načrt, da bosta z Jezusom bivala oz. šotorila v milenijskem templju v Jeruzalemu. Kralj Jezus bo fizično v nebeškem telesu prebival med svojimi ljudmi v Izraelu. Bog pa bo v templju v Jeruzalemu prisoten kot oblak podnevi in ognjen svit ponoči, podobno kot v puščavi nad šotorom v času Mojzesa (Izaija 4:5).

ZAHARIJA 2:14 Glasno poj in vesêli se, hči sionska (Jeruzalemčani)! zakaj jaz, glej, prihajam in bom prebival sredi tebe, govori GOSPOD. 15 In tisti dan se pridruži veliko poganskih narodov h GOSPODU in bodo meni za ljudstvo; v tvoji sredi pa bom prebival, in spoznaš, da me je GOSPOD nad vojskami poslal k tebi.

Naslednja prerokba govori za čas takoj po Jezusovem prihodu, ko bo uničil sovražne narode, ki bodo pod vodstvom antikrista hoteli iztrebiti Izrael. Strah bo očitno še močno prisoten. Toda Bog je ljubezen. Izraelce bo potolažil in očistil hudobij v srcu. Med Izraelce bo prišel bivat z velikim navdušenjem, ljubeznijo, veseljem, vriskanjem in prepevanjem. To je naš Bog. Navdušen je in komaj čaka, da pride šotorit med svoje ljudi. To bo prvič po padcu Adama po 6000 letih, ko bo Bog končno začel uveljavljati svojo voljo v Izraelu in na Zemlji.

SOFONIJA 3:14 Vriskaj, hči sionska, vzklikaj, Izrael! Vesêli in raduj se iz vsega srca, hči jeruzalemska!

15 GOSPOD te je rešil obsodbe, odstranil je tvoje sovražnike. Izraelov kralj, GOSPOD, je v tvoji sredi, ne boš se več bala hudega.

16 Tisti dan bodo rekli prestolnici Jeruzalem: »Ne boj se, Sion, naj ti roke ne omahujejo!

17 GOSPOD, tvoj Bog, je v tvoji sredi, tvoj močni rešitelj. Veselí se nad teboj v radosti, nemí v svoji ljubezni, vriska nad teboj v prepevanju.«


IZAIJA 4:2 Tisti dan bo GOSPODOVA mladika v okras in slavo, sad dežele pa v ponos in slavo Izraelovim ubežnikom. 3 Kdor bo ostal na Sionu, kdor bo preživel v Jeruzalemu, se bo imenoval sveti, vsi, ki so zapisani za življenje v Jeruzalemu. 4 Ko bo Gospod izmil umazanijo hčerá sionskih in izpral prelito kri Jeruzalema iz njegove srede, z duhom pravice in z duhom očiščenja, 

5 bo ustvarjal GOSPOD nad vsemi bivališči gore Sion in nad njenimi trgi podnevi oblak, ponoči pa dim in žar plamenečega ognja, kajti baldahin stoji nad vsako slavo. 6 Čez dan bo dajal senco pred vročino, zaklon in zavetje pred viharjem in dežjem. Ta isti oblačni in ognjeni steber je bil nad Mojzesovim šotorom.

IZAIJA 57:15 Visoki in Vzvišeni, ki živi večno in katerega ime je sveto, pravi takole: »Jaz prebivam na višavah in na svetem kraju, vendar sem tudi s tistim, ki je skrušenega in ponižnega duha, da bi ponižnim oživil duha in skrušenim oživil srce.

Bog hoče imeti na Zemlji vse tako, kot je v nebesih, torej brez greha in smrti. Zato molimo »Oče naš«: … zgodi se Tvoja volja, kakor je v nebesih, tako tudi na Zemlji … Takrat, po tisočletnem kraljestvu in drugi sodbi človeštva, časa ne bo več, ampak bodo nova nebesa in nova Zemlja in stanje večnosti. Božje nebeško mesto (šotor) Novi Jeruzalem se bo spustil na Zemljo. Neizmerna škoda, ki jo je hudič naredil Adamu in posledično človeštvu, bo popravljena. Bog bo v vsej svoji polnosti šotoril med ljudmi na novi Zemlji. Božji vrhovni štab bo na Zemlji in ne več v nebesih. Jezus bo vse podvrgel Bogu, ki bo postal vse v vsem (1 Korinčanom 15:28).

RAZODETJE 21:3 In slišal sem glas velik od prestola, da govori: Glej, ŠOTOR Božji z ljudmi (Božje prebivališče, nebeško mesto, Novi Jeruzalem – Razodetje 21), in prebival bo z njimi; in oni bodo ljudstva njegova, in Bog sam bode med njimi, njih Bog, 4  in obriše vse solze z njih oči; in smrti ne bode več, ne žalovanja, ne vpitja, ne bolečine ne bode več; kajti prvo je prešlo.

Stvarstvo bo končno takšno, kot ga je Bog vedno želel imeti. Veselil se bo »šotoriti« med ljudmi in ljudje se bomo veselili njegove prisotnosti. Noben uporni Lucifer se mu ne bo več zoperstavljal in rušil stvarstva. Vse bo večno, brezgrešno in Božji blagoslov bo v vsem.

Branko Dežman


Ni komentarjev:

Objavite komentar