ponedeljek, 9. november 2020

BOŽJA LJUBEZEN

 BOŽJA LJUBEZEN

November 2020


Nova zaveza, ki je bila napisana v grščini, uporablja več različnih besed za različne oblike ljubezni. Eros označuje erotično, spolno, telesno ljubezen. Druga je Storge, ki govori o ljubezni med sorodniki – starši do otrok in obratno itd. Tretja je Philia. To je prijateljska, človeška, čustvena ljubezen, ki jo je čutil Jezus do Janeza in Lazarja. Vidimo jo tudi med Davidom in Jonatanom. Lahko je zvesta, ni pa brezpogojna. To je ljubezen iz srca. Philadelphia pomeni bratska ljubezen. 

Četrta je Agape, to je Božja, brezpogojna ljubezen. Ni čustvena, ker je usmerjena na vse ljudi, vključno do naših sovražnikov. To je najvišja oblika, je duhovna ljubezen, ki ne deluje po človeško. Kadar služimo drugim, je to naša odločitev, da delujemo v agape ljubezni. Agape ljubezen je opisana v 1 Korinčanom 13 in je Božji ideal.

1 KORINČANOM 13:4  Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, 5 ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. 6 Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. 7 Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane. 8 Ljubezen nikoli ne mine. 

JANEZ 3:16 Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje. 

JANEZ 15:13 Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje.

1 PETER 4:8 Predvsem se med seboj goreče ljubite, ker ljubezen pokrije množico grehov.

RIMLJANOM 5:8 Bog pa izkazuje svojo ljubezen do nas s tem, da je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki.

1 KORINČANOM 16:14 Vse, kar delate, delajte z ljubeznijo.

JANEZ 13:34 Novo zapoved vam dam: Ljubíte drug drugega! Kakor sem vas jaz ljubil, tako tudi vi ljubíte drug drugega! 35 Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste ljubili drug drugega.

1 KORINČANOM 13:13 Za zdaj pa ostanejo vera, upanje, ljubezen, to troje. In največja od teh je ljubezen.

JANEZ 14:15 Če me ljubite, se boste držali mojih zapovedi … (ubogljivost)

KOLOŠANOM 3:13 … Kakor je Gospod vam odpustil, tako tudi vi (odpuščajte); 14 na vse to pa oblecite ljubezen, ki je vez popolnosti. (Predvsem pa bodite ljubeči, ker to v popolnosti poveže vse skupaj).

1 JANEZ 4:7 Preljubi, ljubimo se med seboj, ker je ljubezen iz Boga; in vsakdo, ki ljubi, je iz Boga rojen in Boga pozna. 8 Kdor ne ljubi, Boga ne pozna, zakaj Bog je ljubezen. 9 V tem se je razodela božja ljubezen do nas, da je Bog na svet poslal svojega edinorojenega Sina, da bi mi po njem živeli. 10 V tem je ljubezen: ne, da smo mi ljubili Boga, temveč, da je on nas ljubil in poslal svojega Sina v spravo za naše grehe.

PREGOVORI 10:12 Sovraštvo zbuja prepire, ljubezen pa pokriva vse napake.

RIMLJANOM 12:9 Ljubezen naj bo brez hinavščine. Odklanjajte zlo, oklepajte pa se dobrega. 10 Drug drugega ljubíte z bratovsko ljubeznijo. Tekmujte v medsebojnem spoštovanju. 

1 JANEZ 4:16 Mi smo spoznali ljubezen, ki jo ima Bog do nas, in verujemo vanjo. Bog je ljubezen, in tisti, ki ostaja v ljubezni, ostaja v Bogu in Bog ostaja v njem. 17 Ljubezen med nami je postala popolna v tem tako, da imamo zaupnost na dan sodbe, kajti kakor biva On, tako bivamo tudi mi na tem svetu. 

18 V ljubezni ni strahu, temveč popolna ljubezen prežene strah. Strah je namreč povezan s kaznijo, in kdor se boji, ni dosegel popolnosti v ljubezni. 19 Mi ljubimo, ker nas je on prvi vzljubil. 20 Če kdo pravi: »Ljubim Boga,« pa sovraži svojega brata, je lažnivec. Kdor namreč ne ljubi svojega brata, ki ga je videl, ne more ljubiti Boga, katerega ni videl. 21 In od njega imamo to zapoved: Tisti, ki ljubi Boga, naj ljubi tudi svojega brata.

PREGOVORI 17:17 Prijatelj ljubi v vsakršnih časih in brat se izkaže v stiski.

SOFONIJA 3:17 GOSPOD, tvoj Bog, je v tvoji sredi, tvoj močni rešitelj. Veselí se nad teboj v radosti, nemí (prenavlja te) v svoji ljubezni, vriska nad teboj v prepevanju.

MIHEJ 6:8 Naznanil ti je, o človek, kaj je dobro; in kaj zahteva GOSPOD od tebe, nego da strežeš pravici in ljubiš usmiljenje in da hodiš ponižno (vdano) z Bogom svojim?

EFEŽANOM 4:2 … (da živite) v vsej ponižnosti, krotkosti in potrpežljivosti. V ljubezni prenašajte drug drugega.

2 KORINČANOM 5:14 Kristusova ljubezen nas sili k temu spoznanju, da je eden umrl za vse in so zato umrli vsi.

LUKA 6:35 Vi pa ljubíte svoje sovražnike. Dobro delajte in posojajte, ne da bi za to kaj pričakovali. Takrat bo vaše plačilo veliko in boste sinovi Najvišjega, ker je on dober tudi do nehvaležnih in hudobnih.

EFEŽANOM 5:25 Možje, ljubíte svoje žene, kakor je Kristus ljubil Cerkev in dal zanjo sam sebe.

GALAČANOM 5:13 Vi ste namreč poklicani k svobodi, bratje. Le da vam svoboda ne bo pretveza za življenje po mesu, temveč služíte drug drugemu po ljubezni. 14 Saj je celotna postava izpolnjena v eni zapovedi, namreč: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.

GALAČANOM 5:22 Sad Duha pa je: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blágost, dobrotljivost, zvestoba, 23 krotkost, samoobvladanje. Zoper te stvari ni postave.

RIMLJANOM 13:8 Ne bodite nikomur dolžniki, razen če gre za medsebojno ljubezen; kdor namreč ljubi drugega, je izpolnil postavo. 9 Kajti zapovedi Ne prešuštvuj! Ne ubijaj! Ne kradi! Ne požêli! pa tudi vse druge zapovedi so obsežene v besedi: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. 10 Ljubezen bližnjemu ne prizadeva hudega; ljubezen je torej izpolnitev postave.

EFEŽANOM 5:1 Posnemajte torej Boga, saj ste njegovi ljubljeni otroci, 2 in živite v ljubezni, kakor je tudi Kristus vzljubil nas in je daroval sam sebe za nas kot blago dišečo daritev in žrtev Bogu.

1 JANEZ 2:9 Kdor pravi, da je v luči, pa svojega brata sovraži, je še zdaj v temi. 10 Kdor svojega brata ljubi, ostaja v luči in v njem ni pohujšanja.

1 JANEZ 3:1 Poglejte, kakšno ljubezen nam je podaril Oče: Božji otroci se imenujemo in to tudi smo. Svet nas zato ne spoznava, ker ni spoznal njega. 

1 JANEZ 3:14 Mi vemo, da smo prešli iz smrti v življenje, ker brate ljubimo. Kdor ne ljubi, ostaja v smrti. 15 Kdor sovraži svojega brata, je ubijalec. Vi pa veste, da noben ubijalec nima večnega življenja, ki bi ostalo v njem. 16 Ljubezen spoznavamo po tem, da je On dal življenje za nas. In takó smo tudi mi dolžni dati življenje za brate. 17 Kako more Božja ljubezen ostati v človeku, ki ima premoženje tega sveta in vidi, da je brat v pomanjkanju, pa zapira svoje srce pred njim? 18 Otroci, ne ljubimo z besedo, tudi ne z jezikom, ampak v dejanju in resnici.

1 JANEZ 4:7 Ljubi, ljubimo se med seboj, ker je ljubezen od Boga in ker je vsak, ki ljubi, iz Boga rojen in Boga pozna. 8 Kdor ne ljubi, Boga ni spoznal, kajti Bog je ljubezen. 9 Božja ljubezen do nas pa se je razodela v tem, da je Bog poslal v svet svojega edinorojenega Sina, da bi živeli po njem. 10 Ljubezen je v tem – ne v tem, da bi bili mi vzljubili Boga. On nas je vzljubil in poslal svojega Sina v spravno daritev za naše grehe. 11 Ljubi, če nas je Bog tako vzljubil, smo se tudi mi dolžni ljubiti med seboj. 12 Boga ni nikoli nihče videl. Če se med seboj ljubimo, ostaja Bog v nas in je njegova ljubezen v nas postala popolna.

VISOKA PESEM 2:4 … in njegov prapor (njegova drža) nad mano je ljubezen.

VISOKA PESEM 8:6 Deni me kot pečat na svoje srce, kot pečat na svoj laket! Zakaj močna kakor smrt je ljubezen, silna kakor podzemlje ljubezenska strast! Njene strele so ognjene strele, GOSPODOV plamen. 7 Velike vode ne morejo pogasiti ljubezni in reke je ne morejo preplaviti. Če bi kdo dal za ljubezen vse bogastvo svoje hiše, bi ga še vedno zaničevali.

MATEJ 22:36 »Učitelj, katera je največja zapoved v postavi?« 37 Rekel mu je: »Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem, z vso dušo in z vsem mišljenjem. 38 To je največja in prva zapoved. 39 Druga pa je njej podobna: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. 40 Na teh dveh zapovedih stoji vsa postava in preroki.«

RIMLJANOM 8:37 Toda v vseh teh preizkušnjah zmagujemo po njem, ki nas je vzljubil. 38 Kajti prepričan sem: ne smrt ne življenje, ne angeli ne poglavarstva, ne sedanjost ne prihodnost, ne moči, 39 ne visokost, ne globokost ne kakršna koli druga stvar nas ne bo mogla ločiti od Božje ljubezni v Kristusu Jezusu, našem Gospodu.

2 TIMOTEJ 1:7 Bog nam ni dal duha boječnosti, temveč duha moči, ljubezni in razumnosti.

1 PETER 2:17 Vse spoštujte, brate ljubite, Boga se bojte, cesarja spoštujte.

JOZUE 22:5 Samo dobro pazite, da boste izpolnjevali zapoved in postavo, ki vam jo je ukazal GOSPODOV služabnik Mojzes; da boste ljubili GOSPODA, svojega Boga, hodili po vseh njegovih potih, ohranili njegove zapovedi in se ga oklenili ter mu služili z vsem srcem in z vso dušo.

IZAIJA 54:10 Kajti gore se bodo premaknile in griči omajali, moja milost pa se ne bo odmaknila od tebe in moja zaveza miru se ne bo omajala, pravi tvoj usmiljeni, GOSPOD.

1 TESALONIČANOM 3:12 Vam pa naj Gospod nakloni rast in preobilje v ljubezni, s katero ljubite drug drugega in vse, prav kakor jo čutimo mi do vas, 13 da bi tako utrdil vaša srca, da bodo neoporečna v svetosti pred Bogom in našim Očetom, ko pride naš Gospod Jezus z vsemi svojimi svetimi. Amen.


KARAKTER BOŽJE LJUBEZNI

1 KORINČANOM 13:4  Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, 5 ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. 6 Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. 7 Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane. 8 Ljubezen nikoli ne mine. 

Ljubezen je potrpežljiva: Ni toliko pomembno, kaj ljubezen je, pač pa to, kako se ljubezen obnaša in kako ravna. Gr. beseda makrothumei govori o tem, da traja dolgo časa, da se ujezimo. Torej kako se odzvati z ljubeznijo, kadar nas nekdo žali in ima do nas grd odnos. Odločimo se, da ga bomo kljub temu ljubili. Ljubezen potrpežljivo čaka in se trudi pridobiti srce nekoga, ki je sovražen. Ljubezen ne pričakuje, da bomo imeli zadoščenje takoj ali povrnitev usluge takoj. Če nam ljudje ne povrnejo, je Bog tisti, ki vidi in nas blagoslovi. Bog je zvest in potrpežljiv z nami tudi, če smo nezvesti in neljubeči. Zato se ravnajmo po Božji ljubezni.

RIMLJANOM 5:3 Pa ne samo to, ampak se celo ponašamo s stiskami, saj vemo, da stiska rodi potrpljenje, 4 potrpljenje preizkušenost, preizkušenost upanje. 5 Upanje pa ne osramoti, ker je Božja ljubezen izlita v naša srca po Svetem Duhu, ki nam je bil dan. 


Prijazna, dobrotljiva: 

PREGOVORI 19:22 Kar je zaželeno pri človeku, je njegova dobrota… Dobrotljivost ali dobrosrčnost vključuje kvalitete, kot prijateljskost, sočutnost, radodarnost in ljubeznivost (nežnost). Bog je dober tudi do nehvaležnih in hudobnih (Luka 6:35). Svet danes je pogosto grob in neizprosen. Če imamo dobrotljiv odnos do drugih, smo kot svež veter. Ko smo izkušeni v zakonu, vemo, da je boljši dobrotljiv partner kot lep in grob. Tudi v skupnostih bi imeli manj težav, če bi se ljudje držali dobrotljivosti in prijaznosti.

EFEŽANOM 4:32 Bodite drug do drugega dobrosrčni in usmiljeni ter drug drugemu odpuščajte, kakor je tudi vam Bog milostno odpustil v Kristusu.

Ni nevoščljiva: 

JAKOB 3:16 Kjer sta namreč nevoščljivost in prepirljivost, tam je nered in vsakršno zlo.

Posledica nevoščljivosti je prepirljivost. Nevoščljivost je, da smo nezadovoljni, ko vidimo, da nekdo drug uspeva bolj kot mi ali ima stvari, ki se jih mi ne moremo privoščiti. Imamo željo, da bi na silo prevzeli te stvari od njega. Ne privoščimo mu, kar ima.

Ljubezen ni nevoščljiva in se veseli, če nekdo uspeva. Nevoščljivost je morilski duh, ki je uničil mnoge domove in tudi cerkve. Nevoščljivost je tudi pribila Jezusa na križ, spravila Jožefa v sužnost in preganjala apostole (Matej 27:18, Apd. 7:9; 17:5).

Se ne ponaša oz. baha: 

PREGOVORI 27:2 Hvali naj te drug, ne tvoja usta, tujec, ne tvoje ustnice.

Iskrena ljubezen je nesebična in ni polna same sebe. Raje opazuje in pohvali vrline drugih. Ljubezen spodbuja osamljene, prezirane, žalostne in vse, ki potrebujejo, da jih nekdo dvigne v duši in duhu. Bahanje je iz ponosa. Npr. pastor se hvali: Jaz sem zgradil to čudovito cerkev! Babilonski kralj Nebukadnezar se je hvalil, kako čudovito kraljestvo je zgradil s svojo močjo, nemalo zatem ga je Bog opomnil, ponižal in je kraljestvo izgubil. (Daniel 4:30)

Ni ponosna, naduta, arogantna, se ne napihuje:

Ponos je napihnjeno in pretirano povzdigovanje samega sebe – sebe nerealno in preveč ceni. Aroganca je nesramen in poniževalen odnos do drugih s poveličevanjem samega sebe. Ponos je slep in se ne da podučiti, ker se ima za boljšega od drugih. Njegov duh se zakrkne.

DANIEL 5:20 Ko pa se je njegovo srce prevzelo (Nebukadnezarjevo) in se je njegov duh zakrknil v predrznosti, je bil pahnjen s kraljevskega prestola in odvzeto mu je bilo dostojanstvo.

PREGOVORI 16:18 Pred razsulom hodi napuh, pred padcem ošabnost duha. 19 Bolje je biti krotek s ponižnimi kakor deliti plen z ošabnimi.

Ljubezen se kaže z iskreno ponižnostjo.

Ni brezobzirna, žaljiva, neprijazna, ne sramoti:

Kdor je brezobziren, ne upošteva mnenj, potreb ali pravic drugega. Beseda obsega vse vrste zlobnega ravnanja, grde manire, krutost. Ljubezen ni namerno žaljiva. Jezik kristjanov bi moral bolj pogosto vsebovati: prosim, hvala, izvolite najprej, kako vam lahko pomagam. Ljubezen se vedno odloči za vljuden odnos.

TIT 3:2 Naj nikogar ne preklinjajo, naj ne bodo prepirljivi, ampak prijazni; izkazujejo naj kar največjo krotkost vsem ljudem.

Ne išče svojega, ni egoistična:

Ljubezen ni sebična. Ne hodi po drugih, da bi dosegla svoje interese. Poznamo dve vrsti ljudi: tiste, ki iščejo svojo pravico, in tiste, ki vidijo, kje lahko pomagajo in prevzamejo kakšno odgovornost. Naše obdobje je polno sebičnosti zaradi mobijev, telefonov, TV. Ljudje imajo dovolj denarja in mislijo, da ne rabijo nikogar več, niti ne vidijo, da kdo drug rabi pomoč. Ljubezen misli na druge in gleda, kje lahko služi.

 FILIPLJANOM 2:3 Ne delajte ničesar iz prepirljivosti in ne iz praznega slavohlepja, ampak imejte v ponižnosti drug drugega za boljšega od sebe. 4 Naj nobeden ne gleda samo nase, temveč tudi na druge. 5 To mislite v sebi, kar je tudi v Kristusu Jezusu.

1 KORINČANOM 10:24 Nihče naj ne išče svoje koristi, temveč korist drugega.

Se ne da razdražiti, sprovocirati:

Ljubezen nima kratke vžigalne vrvice. Ne jezimo se in ne zamerimo, če je nekdo krivično ravnal z nami. Ljubezen se izogiba spopadu. Včasih moramo stati za resnico in si jo izboriti. Bog tudi ne mara pacifizma, ko dopuščamo, da nas drugi trpinčijo. Naš glas nekaj velja. Rabimo pa modrost od Boga. Ana je trpela več let, dokler Bog ni odgovoril na njeno molitev in je dobila sina, ki je postal eden največjih prerokov v Izraelu. Ana je plačala ceno. Njeno ime je pomembno v Bibliji, tekmica pa ni omenjena. Včasih ne moremo nič ukreniti, samo trpimo in molimo. Bog to vidi in nas ob pravem času blagoslovi bolj kot tistega, ki nam dela škodo.

1 SAMUEL 1:6 Njena tekmica pa jo je (Ano) tudi nenehno žalila, da bi jo dražila, kajti GOSPOD je zaprl njeno naročje. 7 Tako se je dogajalo leto za letom; kadar koli je prišla h GOSPODOVI hiši, jo je tako žalila, da je jokala in ni jedla. 8 Njen mož Elkaná pa ji je govoril: »Ana, zakaj jokaš? Zakaj ne ješ? Zakaj je tvoje srce žalostno? Ali ti nisem jaz boljši kot deset sinov?

Ne misli hudega, ne beleži si napak drugih:

Če si beležimo napake drugih, pomeni, da želimo povrniti slabo s slabim in se maščevati. Toda včasih stvari dozorijo, da se moramo z njimi soočiti, jih razkriti, pokarati, narediti red. Kristjan bo rekel: »Moram ti odpustiti, vendar nikoli ne bom pozabil, kaj si mi storil.« To najbrž ni iskreno odpuščanje. Ljubezen ni zagrenjena in ne povrača hudo s hudim. Jožef je dober primer tega. Bratje so mu uničili verjetno dve desetletji življenja in bi se jim lahko maščeval: 

GENEZA 50:18 Tedaj so prišli tudi njegovi bratje, se vrgli predenj in rekli: »Glej, tvoji sužnji smo!« 19 Jožef jim je rekel: »Ne bojte se! Sem mar jaz namesto Boga? 20 Hoteli ste mi sicer storiti húdo, Bog pa je to obrnil na dobro, da naredi to, kar je očitno danes: da ohrani pri življenju številno ljudstvo. 21 Ne bojte se torej! Poskrbel bom za vas in za vaše otroke.« Tako jih je tolažil in jim govoril na srce.

Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice:

Ljubezen ne uživa in ne privošči drugemu nesreče. Ljubezen se trudi za dobro drugih. Ne veseli se, kadar hudobija zmaguje ali kadar nekdo pade. Če je nekdo nesrečen, tudi skrivno v srcu ne uživajmo v tem in mu ne privoščimo.

PREGOVORI 24:17 Če tvoj sovražnik pade, se nikar ne vesêli, če se spotakne, naj se tvoje srce ne raduje. 18 Da ne bo videl GOSPOD in bo hudo v njegovih očeh, odvrnil bo svojo jezo od njega.

Mislimo tako, kot misli Bog. Ne uživajmo, kadar se nekdo ločuje ali če sosed razbije mercedesa, ki smo mu ga zavidali. Tudi ne uživajmo, kadar nekdo organizira gejevsko parado ali so na ulicah ljudje s slogani za podporo splava. Molimo in govorimo proti temi, s katero hudič uničuje človeštvo in se veselimo, kadar resnica zmaguje.


Ljubezen podpira:

Ljubezen podpira in dviguje ljudi, ki so v potrebah. Kdor dela z ljubeznijo, ne bo kar takoj razkril napake bližnjih. Poskušal bo najprej zasebno narediti red in pripomoči k spokorjenju in zmagi. Mnogi komaj čakajo, da koga javno osramotijo, grajajo in mu naredijo škodo. Z ljubeznijo se več uredi kot z napadanjem. Seveda, če je nekdo uporen in ne posluša, ga je treba javno obravnavati, a šele potem ko smo z njim trudili na samem. (1 Kor. 5:1, 1 Tim. 5:20) Ljubezen reče: Nikoli te ne bom pustila samega, vedno bom ob tebi in te podpirala.

PREGOVORI 31:12 Izkazuje mu dobroto in ne hudega vse dni svojega življenja.

Ljubezen vse veruje, zaupa:

To ne pomeni, da je lahkoverna ali da veruje laži. Ni naivna in Bog hoče, da se znamo varovati. Če ga prosimo za modrost, nam jo da, kadar delamo z nepoznanim človekom. Ne verjame obrekovanju, če ni dokazov za to. Imamo dve vrsti ljudi: eni so nagnjeni k obsojanju, vidijo in iščejo v ljudeh le slabo in ne zaupajo nikomur. Drugi pa vidijo dobro v ljudeh, so zaupljivi in znajo tudi spodbuditi ljudi k dobremu.

RIMLJANOM 14:4 Kdo si ti, da sodiš tujega služabnika? Naj stoji ali pade, to je stvar njegovega gospodarja. Vendar pa bo stal, saj je Gospod dovolj močan, da ga postavi. 

Ljubezen upa:

Je optimistična, realna in gleda naprej. Pričakuje uspeh, zmago in dobre rezultate pri drugih ljudeh, da bo resnica zmagala. Lahko gre skozi neuspeh, vendar ne bo sprejela neuspeha kot končni rezultat. Upanje za nekoga je nasprotno, kot če obupamo nad nekom. V človeku ne vidimo, da nikoli ne bo nič iz njega. Nikoli ne pustimo brata zadaj, ampak mu pomagajmo naprej. Upanje je več kot le želja. Prepričani smo, da bo Bog storil za nekoga, kar pravi v Besedi. In to je ljubezen, ki se manifestira skozi nas.

RIMLJANOM 15:13 Bog (ki je vir) upanja pa naj vas napolni z vsem veseljem in mirom v verovanju, da bi bili v môči Svetega Duha polni upanja.

Ljubezen vse prestane:

Ne odvrne se zlahka, ne vzamemo ji poguma in volje. Gre naprej kljub sovražnim okoliščinam. Ne obrne se in ne odide, kadar je težko. Ravna se proti okoliščinam in navkljub slabemu obnašanju bližnjih. Ostane zvesta »v dobrem ali hudem«. Stanovitna je in čustva je ne premetavajo. Tudi ni rezultat čustev. Je odločitev in akcija tudi, če mora prenašati bolečino. Ljubezen prenaša tudi, če jo kdo jezi ali je težko delati z njim. To se manifestira med zakonci, v odnosu staršev in otrok itd.

Branko Dežman

Ni komentarjev:

Objavite komentar