nedelja, 29. januar 2017

DUŠEVNE VEZI

DUŠEVNE VEZI
JULIJ 2014


Kot vse na zemlji imajo tudi duševne vezi svojo dobro plat, ki jo je ustvaril Bog za dobro ljudi, in svojo temno plat, ki jo zlorablja hudič za zapeljevanje in uničenje posameznikov in človeštva.

Poglejmo si najprej v Bibliji primer dobrih duševnih vezi med Davidom in Jonatanom, ki so pomenile več kot običajno prijateljstvo. Božji namen duševnih vezi v tem primeru je očiten; kralj Savel se je zaradi svoje neposlušnosti zameril Bogu, ki mu je zato odvzel kraljevsko oblast. Potem je bil Savel ljubosumen na Davida, ker naj bi ta po Božjih besedah in Samuelovem maziljenju prevzel njegov prestol in zavladal nad Izraelom. Jonatan, Savlov sin, pa je ljubil Davida in ga je večkrat rešil pred svojim očetom, ki ga je hotel ubiti.

1 SAMUEL 18:1 Ko je David nehal govoriti Savlu, se je Jonatanova duša združila z Davidovo dušo in Jonatan ga je vzljubil kakor svojo dušo. 2 Isti dan ga je Savel vzel k sebi in mu ni pustil, da bi se vrnil v hišo svojega očeta. 3 Jonatan pa je sklenil zavezo z Davidom, ker ga je ljubil kakor svojo dušo. 4 Jonatan je slekel plašč, ki ga je imel na sebi, in ga dal Davidu, prav tako svojo opravo s svojim mečem, s svojim lokom in s svojim pasom.

Ob Jonatanovi smrti je David rekel:

2 SAMUEL 1:26 Hudo mi je za teboj, moj brat, Jonatan! Zelo si mi bil prijeten. Tvoja ljubezen mi je bila čudovita, bolj kot ženska ljubezen.

Očitno je bilo Davidovo prijateljstvo z Jonatanom močnejše kot čustva med zakonci. Maloštevilna so Božja prijateljstva, ki so močnejša od vezi zakoncev. Ne verjemite nekaterim brezbožnim lažem, da sta bila David in Jonatan geja!

Kaj pa neprave duševne vezi? Poglejmo si:


1 KORINČANOM 6:15 Ali ne veste, da so vaša telesa deli Kristusovega telesa? Mar bom vzel dele Kristusovega telesa in iz njih napravil dele vlačuginega telesa? Nikakor! 16 Mar ne veste, da tisti, ki se druži z vlačugo, postane z njo eno telo? Saj je rečeno: Dva bosta eno meso.



17 Kdor pa se druži z Gospodom, je z njim en duh. 18 Bežite pred nečistovanjem. Vsak greh, ki ga stori človek, je zunaj telesa; kdor pa nečistuje, greši proti lastnemu telesu. 19 Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? Ne pripadate sebi, 20 saj ste bili odkupljeni za visoko ceno. Zato poveličujte Boga v svojem telesu.


Družiti se z vlačugo pomeni imeti izven zakonske spolne odnose. Tak spolni odnos povzroči neprave duševne vezi. Samo v zakonski zvezi so duševne vezi, ki se razvijejo, dobre. Spolnost združuje dva človeka v eno. Tisti, ki mislijo, da je spolnost samo telesna dejavnost kot telovadba, se ne zavedajo, da se pri tem na duhovnem nivoju dve osebi združujeta v eno. Biblija primerja združevanje dveh spolnih partnerjev z našim združevanjem v občestvu z Bogom: Kdor pa se druži z Gospodom, je z njim en duh. (1 Korinčanom 6:17)  Če imamo zbližan odnos z Bogom, se tudi razvijejo dobre duševne/duhovne vezi.

Spolni odnosi z različnimi  partnerji razdelijo oz. raztrgajo dušo na delčke, kar pomeni moralno razpadanje. Bog ne odobrava ločitve in prav zakonske duševne vezi so najmočnejše, ker zakonca zares postaneta eno. Del svojega prvega partnerja nesemo v nov zakon. Po ameriških statistikah je 41% ločitev prvega zakona, 60% drugega in 73% tretjega. Očitno smo v tretjem zakonu že tako raztrgani in zvezani z duševnimi vezmi, da vzdrži le še vsak četrti zakon. Življenje na koruzi in menjavanje partnerjev je podobno nemoralno. Če se nekdo loči in gre žena k drugemu,  pozneje pa se vrne k njemu, je to gnusoba Bogu in pomeni onečaščenje ne le ljudi, ki tako ravnajo, ampak njihove dežele (Devteronomij 24:4).

Poglejmo si primer, kako spolni odnos poveže dva v nezdrave duševne vezi:


GENEZA 34:1  Dina, hči, ki jo je Lea rodila Jakobu, je šla gledat hčere dežele. 2 Videl pa jo je Sihem, sin Hivéjca Hamórja, kneza dežele; zgrabil jo je, legel k njej in ji storil silo. 3 Njegova duša se je navezala na Dino, Jakobovo hčer; vzljubil je dekle in ljubeznivo z njo govoril.


Ta zgodba se je končala tragično.

Kaj lahko rečemo o duševnih vezeh? Dve duši se čustveno povežeta na duhovnem nivoju. Vezi nastanejo iz različnih razlogov. Najbolj osnovno: vezi ustvari prijateljstvo, če preživimo veliko časa skupaj v raznih aktivnostih ali doživimo z nekom stiske in težave. Nepobožne vezi slabo vplivajo na našo duhovno svobodo in so zelo močne. Mešajo nam življenje in odločitve in spremenijo našo usodo. Hudič jih pogosto uporablja, da nas zapelje na napačno pot. Mnogi so zvezani v napačnem odnosu in se tega zavedajo, pa ga ne morejo prekiniti in ne morejo iti po pravi poti naprej. Ne vedo, kako se osvoboditi. Najbolj pogosto vezi nastanejo zaradi čustvenih zvez in spolnih odnosov. Nekateri se zavežejo z zaobljubami (tudi zakon je zaobljuba). Če vezi ne pretrgamo, nam povzročajo težave. Nimamo miru. Počutimo se bedno, zmedeno, zaskrbljeno.

Večkrat vidimo tudi napačne vezi med starši in otroki. Otroci pripadajo Bogu, starši smo le njihovi skrbniki. Niso naša last. Narobe je, če je ženska rodila otroka zase in mu ne dovoli, da bi šel svojo pot, tudi v njegovi odrasli dobi ne. Sin je zvezan, odvisen od staršev in se drži njih bolj kot svoje izbranke. Svoje mame se še vedno drži za krilo. Takšne neprave vezi bodo uničile zakon. »Ta mlada« bo pobegnila iz takih okoliščin. Sin/hči mora pretrgati vezi odvisnosti od staršev. Kolikokrat tašča manipulira novo družino preko svoje hčere ali sina! Bog je že na samem začetku, takoj po stvarjenju Adama in Eve, videl ta problem. Nekajkrat je rekel v Bibliji:


GENEZA 2:24  Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta eno meso.


Mnogi so poročeni, njihova srca pa so zvezana z nekom drugim iz odnosa v preteklosti. Nekoga drugega nosijo v srcu in razmišljajo o njem, svojemu zakonskemu partnerju pa se ne morejo popolnoma predati in ga ljubiti. Nekdo drug jim vedno hodi na misel in jih privlači. Takšne vezi so ovira in nam lahko uničijo zakon. Kot bi dal del sebe nekomu drugemu. Če smo še samski, nas takšne vezi zaslepijo in vlečejo k napačnemu partnerju. Mislimo, da je Bog v tem, kar občutimo, pa ni, ampak nas hudič hoče zapeljati in nam ukrasti Božjo usodo, skratka nas onesrečiti z napačnimi vezmi. Hudič uporablja zloglasnega uničevalnega duha Jezabele, da zapeljuje včasih tudi Bogu najbolj zveste ljudi, tudi pastorje in jih zvezuje v napačen odnos in prešuštvo. Bog tega noče in nas želi osvoboditi. Potrebno je veliko budnosti in veliko molitve, če se soočamo s čim takim.

Slišal sem več izpovedi, ko je ona rekla: Povezana sva v duši. Spala sva skupaj, medtem me je varal z drugimi, pa se še vedno počutim povezana z njim in si ga želim. Ne morem ga spraviti iz glave in čustev. Še vedno ga ljubim, čeprav me je prizadel. Z njo začne ravnati kot z odpadki, pa se še zmeraj mota okrog njega in ga zalezuje (isto doleti tudi moške). Zraven spadajo še manipulacije in kontrola druge osebe. Veliko je takšnih zgodb, vendar Bog ne dela tako. Taka zveza nam uniči življenje. To so napačne duševne vezi, s katerimi hudič uničuje življenja. Zato moramo postopati drastično, premagati svoje meso, pretrgati tak odnos in vezi. Vse delajmo z molitvijo in molimo za Božje vodstvo,
duhovno moč in modrost. Bolj kot vse se moramo truditi ugajati Bogu in ravnati tako, kot on hoče, ker nas ljubi in želi za nas le najboljše. Le eno življenje imamo, ne pustimo se zapeljati na napačno pot z napačnimi vezmi v duši.

Spomini so tudi del vezi, ki nas zvežejo, da ne naredimo potrebnih korakov in ne pretrgamo odnosov s človekom, ki po Božji volji ni za nas. Bojimo se iti naprej v neznano. Bojimo se ostati sami. Hudič nam bo govoril, da ne moremo živeti brez njega/nje. Spominjal nas bo vseh lepih skupnih trenutkov. Duševne vezi nam bodo preprečevale, da bi vstopili v nov odnos, celo takega, ki ga ima Bog pripravljenega za nas. Pogrešamo prejšnjega fanta/punco. Toda odločiti se moramo in iti naprej. Moramo preživeti neko obdobje praznine. Rezultati ne bodo takoj naslednji dan. Toda videli bomo Božjo roko na delu.

Moramo postati duhovni in se vsak dan izgrajevati z Božjo besedo in moliti. Branje in študij Besede naj nam pride v navado. Zbližan odnos z Bogom je ključ do zmage, ker nam daje duhovno moč in modre odločitve za zmago nad preteklostjo, ki nas drži v težavni situaciji.

Poleg tega, da pretrgamo odnose z napačnim partnerjem in ga izbrišemo iz telefona in e-pošte, se je dobro znebiti tudi daril in predmetov, ki nam jih je dal/a: ljubezenska pisma, prstan, rože, oblačila in vse drugo, kar nas spominja in veže nanj/nanjo. Ne kličimo ga/jo, izbrišimo ga/jo iz Facebooka, ne berimo njegove pošte in ne odgovarjajmo. Ne bodimo sami z njim/njo. Ne hodimo tja, kjer vemo, da ga/jo bomo srečali itd. To so drastične poteze, vendar samo tako lahko zmagamo. Kompromis ne deluje.

Z jezikom večkrat spravimo svojo dušo v probleme in se ne zavedamo moči svojih besed na duhovnem nivoju. Če smo izgovorili kakšne življenjske besede kot na primer.: vedno te bom ljubil/a, vedno bom tvoj/a, nikoli ne bom imel/a druge/ga itd., se v molitvi odrečemo teh besed in prelomimo njihovo moč.


REGOVORI 21:23 Kdor pazi na svoja usta in svoj jezik, bo svoje življenje obvaroval stiske.


Najprej odpustimo tej osebi, če imamo kaj proti njej. Spokorimo se svojih napačnih ravnanj. Naše in Božje odpuščanje pomeni začetek našega ozdravljenja. Naše odpuščanje je bolj pomembno za naše ozdravljenje kot za nekdanjega partnerja.

Primer molitve:

Gospod, odrekam se tej osebi. Odstrani ga/jo iz mojega življenja, iz mojega srca in iz mojega uma.

Dragi Oče v nebesih, v imenu Jezusa Kristusa odpuščam ____(ime)_____ vsa dejanja, s katerimi me je prizadel/a. Prosim, da mi odpustiš napačno spolno zvezo (itd.) in vsa napačna dejanja, ki sem jih zagrešil in ustvaril napačne vezi. Očisti me v Jezusovi krvi. Jemljem avtoriteto Jezusa Kristusa in prelamljam vse brezbožne vezi, ki so nastale med mano in ____(ime)____. Molim, da ne bodo več na noben način vplivale na moje življenje, na moje odločitve in me ne bodo več ovirale. Zvezujem vsako delovanje hudiča. Hvala, Gospod, da sem popolnoma osvobojen in želim biti pobožno povezan s tabo in popolnoma izpolnjevati tvojo voljo. Prosim vodi me in pripravi pravega krščanskega partnerja zame. Hvala ti za zmago!

Če sami nimamo moči, prosimo Boga za nadnaravno pomoč, ali da nam pošlje nekoga, ki nam bo stal ob strani, nam svetoval, nas spodbujal in pomagal pri odločitvah. Osvobojenje od napačnih vezi in ozdravitev duše nam omogoči, da lahko vložimo sebe 100% v pravi odnos, ki ga ima Bog pripravljenega za nas. Bog noče, da vstopimo v nov odnos polni vezi in zamer do nekoga drugega, ranjeni in s kopico nerazčiščenih problemov iz preteklosti, ker bo to povzročilo mnogo bolečin novemu partnerju in morda tudi uničilo novi odnos. Kdaj vemo, da nismo več v napačnih vezeh? Ko ga/jo več ne pogrešamo in ne sanjarimo več o njem/njej. Imamo mir … kot odstavljen otrok, ki ne joka več za prsmi svoje matere. Tudi otrok ima krizo, kadar ga mati odstavi. Toda zmaga, gre korak naprej v življenju:

PSALM 131:2 Nasprotno, potešil in pomiril sem svojo dušo kakor otrok (od dojenja odstavljen otrok) v naročju svoje matere, kakor otrok je v meni moja duša.

Seveda bodo naša čustva začela jokati, vpiti in noreti, ko se bodo vezi začele trgati. Človek noče spremembe. Vajeni smo zvezanosti. Pozabili smo, kako je, če živimo svobodno. Najdimo si oporo v nekom, ki mu zaupamo, da nam bo stal ob strani in nas poslušal, tolažil in pomagal do zmage. Na svojo pamet se težko zanesemo, kadar smo v bitki, zato rabimo nekoga ob sebi. Kolega na Dolenjskem ima psa rotveilerja. Vse življenje je bil privezan na verigi. Ko ga je enkrat odvezal, je bil pes čisto zgubljen. Sploh ni prenašal svobode. Sploh ni vedel, kaj naj bi počel sam s sabo. Ni bil vajen svobode. Vidno je hotel biti privezan spet nazaj na verigo. In je bil, in je še danes privezan. Zadovoljen je z verigo. Ne bodimo kot ta pes! Svoboda je veliko lepša od zvezanosti. Morda se je moramo le privaditi, če smo bili dolgo let zvezani. Bog bo zapolnil občutek praznine.

Naše meso se bo slej ko prej umirilo, sprejelo in se navadilo na nove razmere kot odstavljen otrok. V Bogu pa je upanje, da ima za nas pripravljeno nekaj veliko boljšega, kot smo doslej izkusili. Ko ubogamo Boga, bosta mir in radost prevzela našo dušo, ne bo več spon in frustracij. Če v odnosu nimamo miru, je nekaj narobe. Delna ubogljivost je še vedno neubogljivost. Če bomo v kompromisih, ostanemo v skrbeh, strahu, nemiru in frustracijah. Bogu zapiramo vrata. Če nismo resni z Bogom, tudi on ne bo z nami. S popolno podreditvijo Bogu pridemo do popolnega miru in mu odpremo vrata. Nobene ovire ne bo med nami in njim. Ne ravnajmo se po občutkih, ki so varljivi in se menjajo kot aprilsko vreme, ampak ubogajmo Božjo besedo.

Trganje duševnih vezi in napačnih odnosov je boleče, vendar ne traja večno. Tudi, če je odnosa konec, našega življenja ne bo konec. Mnogi takrat mislijo na samomor. Večnost si tako uničimo in mnoge bližnje hudo tudi doživljenjsko prizadenemo. Ne mislimo samo nase. Veselje bo prišlo ob zori. Ko se nekaj konča, ima Bog vedno pripravljen nov začetek. Bog je naš prijatelj in ne sovražnik. Ljubi nas in nam želi vse najboljše. Rodile se nam bodo sanje o novem življenju.

Mladi kristjani, ki so bili v izven zakonskem mesenem odnosu z nekom pred spreobrnjenjem, morajo vedno ugotoviti ali je njihov odnos po Božji volji, tudi če sta se oba spreobrnila in postala kristjana. Če sta živela skupaj in imela spolne odnose, morata iti narazen in iskati Božjo voljo. Seveda prosita Boga odpuščanja in živita v sadovih spokorjenja. Če vesta, da je njun odnos Bogu po volji, se bosta spet združila skupaj ob poroki. Če ne moreta ugotoviti Božje volje in ju duševne vezi vlečejo, je dobro, da popolnoma prekineta odnos za določen čas, neko obdobje (npr. eno leto), in posvetita svoje življenje iskanju Boga. Ko se bodo duševne vezi ohladile, se bo gotovo pokazalo, ali Bog želi, da sta ponovno skupaj ali ne.

Ni se lahko odreči odnosu in telesnim užitkom, vendar Bog blagoslovi ubogljivost in nas vodi in nam pomaga. Ne bo nas pustil brez odgovora, če iščemo Boga. Samo tako lahko duhovno rastemo. Meseni užitki so le začasni, radost skupaj z Bogom v nebesih pa bo večna. Če se je spreobrnil le eden, drugi pa se noče, naj tak odnos prekineta. Zelo težko je živeti v neenakovrednem duhovnem jarmu. Tak odnos ni po Božji volji in nas čaka veliko gorja, če kljub temu ostanemo skupaj. Če se partner prej ne spreobrne, se tudi po poroki ne bo. Če sta bila poročena, naj se ne ločita, če neverni hoče še naprej živeti z vernim:

1 KORINČANOM 7: 12 Drugim pravim jaz, ne Gospod: če ima kak brat neverno ženo in je ta voljna živeti z njim, naj je ne odpušča, 13 in če ima kakšna žena nevernega moža, pa je ta voljen živeti z njo, naj moža ne odpušča.


14 Neverni mož je namreč posvečen po ženi in neverna žena je posvečena po vernem možu. Sicer bi bili vaši otroci nečisti, tako pa so sveti. 15 Če pa se neverni hoče ločiti, naj se loči. Brat ali sestra v takih primerih nista suženjsko vezana. Bog vas je namreč poklical k miru. 16 Kaj veš, žena, če boš rešila moža, kaj veš, mož, če boš rešil ženo?

Branko Dežman

Ni komentarjev:

Objavite komentar