nedelja, 22. januar 2017

ŠEKINA – RAZODETA BOŽJA SLAVA

ŠEKINA – RAZODETA BOŽJA SLAVA
Marec 2015

Shekhinah (Šekina - שכינה‎ pomeni bivati, šotoriti – to je manifestacija, pojav Božje slave.

KOLOŠANOM 1:27  Njim (svetim) je Bog hotel oznaniti, kakšno je bogastvo slave te skrivnosti med pogani, namreč Kristus v vas, upanje slave.

Mesija Jezus je Šekina, manifestacija Božje slave. On je podoba nevidnega Boga. V njem se je naselila vsa polnost božanstva (Kološanom 1:15,19). Kajti v njem telesno biva vsa polnost božanstva (Kološanom 2:9).

HEBREJCEM 1:1-3 Velikokrat in na veliko načinov je Bog nekoč govoril očetom po prerokih, 2 v teh dneh poslednjega časa pa nam je spregovoril po Sinu. Njega je postavil za dediča vsega in po njem je tudi ustvaril svetove. 3 On je odsvit (angl. radiance – sevanje, žarčenje, sijanje) njegovega veličastva (slave) in odtis njegovega obstoja, z besedo svoje moči nosi vse. Potem ko je uresničil očiščenje od grehov, je v nebesih sédel na desno veličastja.

HEBERJCEM 2:9-10  Gledamo pa njega, ki je bil postavljen malo nižje od angelov, Jezusa, kako je ovenčan s slavo in častjo, ker je pretrpel smrt, da bi po Božji milosti okusil smrt za vsakogar. 10 On, za katerega je vse in po katerem je vse, je namreč veliko sinov pripeljal v slavo. Zato se je spodobilo, da je tistega, ki je začetnik njihovega odrešenja, izpopolnil s trpljenjem.


PRIKAZOVANJE ŠEKINE V STARI ZAVEZI

Šekina - Božja slava se razodeva kot svetloba, ogenj, oblak, dim, vihar, ognjeni plameni ali Gospodov angel v gorečem grmovju. Če se je Božja slava razodevala posameznikom in narodu takrat, zakaj se ne bi tudi nam danes na kak podoben način? Kenneth Hagin je imel tako izkušnjo pa tudi drugi. Oblak je napolnil sobo, da nihče ni mogel vstopiti.

EKSODUS 3:2 Tedaj se mu je iz sredine grma v ognjenem plamenu prikazal GOSPODOV angel. Pogledal je in glej, grm je gorel s plamenom, a ni zgorel.

V sinajski puščavi je Božja slava spremljala, ščitila, hranila in vodila Božje ljudstvo.

EKSODUS 13:21 GOSPOD pa je hodil pred njimi podnevi v oblačnem stebru, da jih je vodil po poti, in ponoči v ognjenem stebru, da jim je svetil in so lahko hodili podnevi in ponoči.

Bog se je v ognju prikazal Izraelcem na sinajski gori.

EKSODUS 19:16-20 Ko je tretji dan nastalo jutro, je začelo grmeti in se bliskati, težak oblak je pokrival goro in rog je močno zadonel. Vztrepetalo je vse ljudstvo, ki je bilo v šotorišču. 17 Tedaj je Mojzes popeljal ljudstvo iz šotorišča Bogu naproti in postavili so se ob vznožju gore. 18 Vsa Sinajska gora se je kadila, ker je GOSPOD v ognju stopil nanjo; njen dim se je vzdigoval kakor dim topilne peči. Vsa gora se je silno tresla. 19 In glas roga je donel vedno močneje. Mojzes je govoril in Bog mu je odgovarjal z gromom. 20 GOSPOD je stopil na Sinajsko goro, na vrh gore, in GOSPOD je poklical Mojzesa na vrh gore. In Mojzes je stopil gor.

Mojzes je prosil Boga, naj mu razodene svojo slavo.

EKSODUS 33:18 Potem je Mojzes rekel: »Pokaži mi, prosim, svoje veličastvo (slavo)!« 19 Rekel je: »Storil bom, da pojde mimo tebe vsa moja dobrota in klical bom pred teboj ime GOSPOD. Izkazoval bom milost, komur hočem biti milostljiv, in usmilil se bom, kogar se hočem usmiliti.« 20 Nato je rekel: »Mojega obličja ne moreš videti; kajti noben človek me ne more videti in ostati živ.«

21 Potem je GOSPOD rekel: »Glej, tu je mesto pri meni; stopi na skalo! 22 Ko pojde moje veličastvo mimo, te bom postavil v razpoko v skali in te pokril z roko, dokler ne bom mimo. 23 Ko bom potem odmaknil roko, me boš videl v hrbet, mojega obličja pa ne more videti nihče.«

Mojzes je šel drugič na Sinajsko goro, da bi mu Bog na dve kamniti plošči drugič zapisal deset Božjih zapovedi. Tam je bil štirideset dni brez hrane in pijače. Dal mu je tudi zapovedi za biblijske praznike.

EKSODUS 34:5-7 GOSPOD je stopil dol v oblaku in se postavil ob njem ter klical ime GOSPOD. 6 In GOSPOD je šel mimo njega in klical: »GOSPOD, GOSPOD, usmiljen in milostljiv Bog, počasen v jezi in bogat v dobroti in zvestobi, 7 ki ohranja dobroto tisočem, odpušča krivdo, upornost in greh, toda nikakor ne oprosti krivde, ampak obiskuje krivdo očetov na sinovih in na sinov sinovih, na tretjih in na četrtih (4. rodu).«

Ko je prišel z gore, je z Mojzesovega obraza odsevala Božja slava. Koža mu je nekaj časa žarela.

EKSODUS 34:29-35 In ko je Mojzes šel s Sinajske gore – obe plošči pričevanja sta bili v Mojzesovi roki, ko je šel z gore –, Mojzes ni vedel, da koža njegovega obraza žari zaradi pogovora z njim. 30 Aron in vsi Izraelovi sinovi so videli Mojzesa in glej, koža njegovega obraza je žarela; in bali so se mu približati. 31 Mojzes pa jih je poklical in Aron in vsi knezi skupnosti so se vrnili k njemu. Govoril je z njimi. 32 Nato so se približali vsi Izraelovi sinovi in zapovedal jim je vse, kar je GOSPOD z njim govoril na Sinajski gori. 33 Ko je nehal govoriti z njimi, si je zagrnil obraz.

34 Kadar je Mojzes prišel pred GOSPODA, da bi z njim govoril, si je snel zagrinjalo, dokler ni odšel. Potem ko je šel ven, je povedal Izraelovim sinovom, kar mu je bilo zapovedano. 35 In Izraelovi sinovi so videli Mojzesov obraz, kako žari koža Mojzesovega obraza. Potem si je Mojzes spet zagrnil obraz, dokler ni šel, da bi govoril z njim.


BOŽJA SLAVA KOT INTERVENCIJA

Božja slava je obiskala Izraelce, ker so godrnjali zaradi hrane in jim je poslal prepelice in mano.

EKSODUS 16:10 Ko je Aron govoril vsej skupnosti Izraelovih sinov, so se obrnili proti puščavi, in glej, GOSPODOVO veličastvo (slava) se je prikazalo v oblaku.

Izraelci so spet godrnjali zaradi vode. Bog se jim je prikazal. Mojzes je dvakrat udaril po skali in iz nje je pritekla voda. (A to je bila neposlušnost,saj mu je Bog rekel, naj skali govori. Zato nikoli ni vstopil v obljubljeno deželo.)

NUMERI 20:6 Mojzes in Aron sta od občestva odšla proti vhodu v shodni šotor in padla na svoj obraz. Prikazalo se jima je GOSPODOVO veličastvo (slava).

Korahov upor proti vodstvenemu položaju Mojzesa in Arona je izzval prihod Božje slave. Kadar se Bog pojavi zaradi česa slabega, pogosto sodi in kaznuje ljudstvo. V tleh je nastala obsežna razpoka, vanjo so padli Korah in njegovi - živi so se pogreznili v podzemlje, v Šeol – kraj mrtvih.

NUMERI 16:19  Korah je pri vhodu v shodni šotor zbral proti njima vso skupnost. In GOSPODOVO veličastvo se je prikazalo vsej skupnosti.


BOŽJA SLAVA V MOJZESOVEM ŠOTORU

Bog je dal navodila Mojzesu, kako naj opremi najsvetejši prostor svetišča, kjer se bo v obliki Šekine srečeval z njim in z velikimi duhovniki.

EKSODUS 25:20-22  Keruba naj razprostirata peruti navzgor in zaslanjata z njimi spravni pokrov, obrnjena z obrazom drug proti drugemu; obraza kerubov naj gledata na spravni pokrov. 21 Deni ta pokrov na skrinjo in vanjo deni pričevanje (10 zapovedi), ki ti ga bom dal! 22 Tam se bom shajal s teboj in ti iznad spravnega pokrova med keruboma, ki sta na skrinji pričevanja, govoril vse, kar ti bom zapovedal za Izraelove sinove.

Ko je Mojzes postavil šotor - mobilno svetišče, je Božja slava takoj napolnila najsvetejši del, kjer je bilo Božje prebivališče. Božja Šekina je bivala nad zlatim spravnim pokrovom nad skrinjo zaveze. Kdor je vstopil nepooblaščen ali neposvečen, je umrl. Samo enkrat na leto, na veliki spravni dan, je bilo dovoljeno velikemu duhovniku vstopiti v najsvetejše pred Božjo Šekino, da je naredil spravo zase in za ljudstvo.

EKSODUS 40:34-38 Shodni šotor je tedaj pokril oblak in Gospodovo veličastvo je napolnilo prebivališče. 35 In Mojzes ni mogel vstopiti v shodni šotor, kajti oblak je obstal nad njim in GOSPODOVO veličastvo je napolnjevalo prebivališče.

36 Kadar koli se je oblak vzdignil iznad prebivališča, so se Izraelovi sinovi odpravili, dokler so bili na potovanju. 37 Če pa se oblak ni vzdignil, se niso odpravili do dne, ko se je vzdignil. 38 Kajti GOSPODOV oblak je bil podnevi na prebivališču, ponoči pa je bil ogenj v njem pred očmi vse Izraelove hiše, dokler so bili na potovanju.


BOŽJA SLAVA V SALOMONOVEM TEMPLJU

Ko je Salomon zgradil prvi tempelj, ga je Bog mogočno obiskal.

2 KRONIŠKA 7:1-3 Ko je Salomon dokončal molitev, je šinil ogenj z neba in použil žgalno daritev in klavne daritve. GOSPODOVO veličastvo je napolnilo tempelj. 2 Duhovniki niso mogli stopiti v GOSPODOVO hišo, ker je GOSPODOVO veličastvo napolnilo GOSPODOVO hišo. 3 Vsi Izraelovi sinovi so videli, kako sta se ogenj in GOSPODOVO veličastvo spustila na tempelj; pokleknili so na tlak, se priklonili z obrazom do tal ter molili in hvalili GOSPODA, »ker je dober, ker na veke traja njegova dobrota«.

V drugem templju povratnikov iz Babilona in tudi v pozneje obnovljenem Herodovem templju se Šekina nikoli ni pojavila. Bog ni več vladal Izraelu, ampak poganski tujci. Tudi skrinje zaveze ni bilo v njem.

HABAKUK 3:3 Njegovo veličastvo pokriva nebo, in njegova hvala napolnjuje zemljo. 4 Svit postaja kakor svetloba, iz njegove roke mu izhajajo žarki, tam je skrivališče njegove moči.

Angleški prevod je bistveno boljši:

His splendor (glory) covers the heavens, And the earth is full of His praise. 4 His radiance is like the sunlight (njegovo sevanje, žarčenje, sijanje je kot sonce!); He has rays flashing from His hand, And there is the hiding of His power.…


POJAVI ŠEKINA SLAVE V NOVI ZAVEZI

Božja šekina slava se je prikazala pastirjem, preprostim ljudem. Zakaj ne bi bili tudi mi odprti za nebeški obisk? Molimo za srečanje z Jezusom ali angelski obisk. Karkoli Bog dela na Zemlji, vedno obvesti svoje služabnike. Npr. Abrahamu je govoril pred uničenjem Sodome. Takrat, ko se je v Betlehemu rodil Mesija, je Bog govoril pastirjem.

LUKA 2:8,9 V istem kraju so pastirji prenočevali na prostem in čez noč stražili pri svoji čredi. 9 Gospodov angel je stopil k njim in Gospodova slava jih je obsijala. Zelo so se prestrašili.

Na binkoštni dan je Božja slava prišla nad Jezusove učence kot vihar in ognjeni jeziki.

APOST. DELA 2:2,3 Nenadoma je nastal z neba šum, kot bi se bližal silovit vihar, in napolnil vso hišo, kjer so se zadrževali. 3 Prikazali so se jim jeziki, podobni plamenom, ki so se razdelili, in nad vsakim je obstal po eden.

Božja slava je bila razodeta v Jezusu Kristusu.

JANEZ 1:14 In Beseda je postala meso in se naselila (šotorila) med nami. Videli smo njeno veličastvo (slavo), veličastvo, ki ga ima od Očeta kot edinorojeni Sin, polna milosti in resnice.

Bog ni več bival v tempeljski zgradbi. Jezusovo telo je bilo Božji tempelj (Janez 2:19). Tudi naše telo je Božji tempelj po Novi zavezi.

KOLOŠANOM 1:19 Bog je namreč hotel, da se je v njem naselila vsa polnost (božanstva)…

Na gori spremenitve je Božja slava postala vidna v Mesiji Jezusu.

MATEJ 17:1,2 Čez šest dni je Jezus vzel s seboj Petra, Jakoba in njegovega brata Janeza in jih peljal na visoko goro, na samo. 2 Vpričo njih se je spremenil. Njegov obraz je zasijal kot sonce in njegova oblačila so postala bela kot luč.

Dogodek malo spominja na Mojzesa. Toda slava je prišla na Mojzesa od zunaj in je bil le odsev resnične, pri Jezusu pa je izžarevala resnična slava od znotraj navzven. Poglejmo, kaj o tem pravi Pavel.

2 KORINČANOM 3:7-13 Če je bila že služba smrti v črkah (postave Stare zaveze), vklesana v kamen, obdana s takšnim veličastvom, da Izraelci niso mogli Mojzesu pogledati v obličje zaradi veličastva na obličju, čeprav je bilo to veličastvo minljivo, 8 kako ne bo še bolj obdana z veličastvom služba Duha (v Novi zavezi)? 9 Če pa je bila veličastna že služba obsodbe, je tem bolj veličastna služba pravičnosti. 10 In zató to, kar je bilo poveličano v tem primeru, sploh ni bilo poveličano – prav zaradi vse presegajočega veličastva. 11 Če je bilo namreč prek veličastva dano že to, kar naj bi bilo odpravljeno, je toliko bolj v veličastvu to, kar ostane. 12 Ker imamo torej tako veliko upanje, živimo v veliki zaupnosti 13 in ne kakor Mojzes, ki si je zagrinjal obličje, da Izraelovi sinovi niso mogli gledati konca tega, kar je minljivo.

Slava na Mojzesovem obrazu je bila močen odsev šekine, vendar je bila na njem le začasno.

TANČICA – ZAGRINJALO

Tančica na Mojzesovem obrazu je zakrivala odbijajočo se Božjo slavo, da ni zaslepila oči ljudi okrog njega.

Zagrinjalo Božje slave na Mesiji Jezusu je bilo njegovo meso (telo). Zakrivalo je njegovo bistvo, da ljudje niso bili zaslepljeni z Božjo slavo, ki je bila v njem (iz njega je zasijala na gori spremenitve).

Slava v Mesiji Jezusu je bila neločljiv del njegove nebeške narave in je bila stalno prisotna.

2 KORINČANOM 3:18 (beri 14-18) Vsi mi, ki z odgrnjenim obrazom motrimo Gospodovo veličastvo – kakor bi odsevalo v ogledalu –, se spreminjamo v isto podobo, iz veličastva v veličastvo (iz slave v slavo – angl. ever increasing glory), prav kakor od Gospoda, Duha.

2 KORINČANOM 4:3,4 Če pa je naš evangelij kljub temu zakrit, je zakrit za tiste, ki so na poti pogubljenja, 4 za nevernike, ki jim je bog tega sveta zaslepil misli, tako da jim ne zasveti razsvetljenje evangelija o veličastvu (slavi) Kristusa, ki je podoba Boga.

NAŠE OSLAVLJENJE, KO JEZUS PRIDE

RIMLJANOM 8:29,30 Kajti tiste, ki jih je že vnaprej poznal, je tudi vnaprej določil, naj bodo skladni s podobo njegovega Sina, da bi bil ta prvorojenec med mnogimi brati. 30 Tiste, ki jih je vnaprej določil, je tudi poklical; in tiste, ki jih je poklical, je tudi opravičil; tiste pa, ki jih je opravičil, je tudi poveličal (oslavil).

1 JANEZ 3:2-3 Ljubi, zdaj smo Božji otroci; ni pa še razodeto, kaj bomo. Vemo pa, da mu bomo podobni, ko se bo razodel, ker ga bomo gledali takšnega, kakršen je, 3 in vsak, kdor ima to upanje vanj, se očiščuje, kakor je tudi on čist.

1 KORINČANOM 15:40-43,49 So nebesna in zemeljska telesa. Toda drugo je veličastvo nebesnih teles, drugo zemeljskih. 41 Drugo je veličastvo sonca in drugo veličastvo lune in drugo veličastvo zvezd. Zvezda se namreč od zvezde razlikuje po veličastvu. 42 Tako je tudi z vstajenjem mrtvih. Seje se v propadljivosti, obuja pa v nepropadljivosti. 43 Kar se seje v nečasti, vstaja v veličastvu. Kar se seje v slabosti, vstaja v moči.

 49 In kakor smo nosili podobo zemeljskega, bomo nosili tudi podobo nebeškega.

ŠEKINA V NEBEŠKEM JERUZALEMU (ki pride z nebes na Zemljo po tisočletju Jezusovega vladanja)

RAZODETJE 21:10,11,23

10 Nato me je angel v Duhu odnesel na veliko in visoko goro ter mi pokazal sveto mesto Jeruzalem, ki je prihajalo z neba od Boga 11 in je imelo Božje veličastvo. Njegov sijaj je bil podoben najdražjemu kamnu, kamnu, kakor je kristalni jaspis.

23 Mesto ne potrebuje ne sonca ne lune, da bi mu svetila, kajti razsvetljuje ga Božje veličastvo (slava) in njegov svetilnik je Jagnje. 24 Narodi bodo stopali v njegovi svetlobi (svetlobi Novega Jeruzalema) in kralji zemlje bodo prinašali vanj svoj sijaj. (Ne bo noči v mestu.)

BOŽJA SLAVA V SVETIŠČU V NEBESIH

RAZODETJE 15:8 Božja slava in Božja moč sta tedaj napolnili svetišče z dimom. In nihče ni mogel stopiti v svetišče, dokler se niso izpolnile sedmere nadloge sedmih angelov.

CELA ZEMLJA BO POLNA BOŽJE SLAVE (v tisočletju Jezusovega vladanja na Zemlji)

PSALM 72:18 Naj bo slavljen GOSPOD Bog, Izraelov Bog, ki opravlja čudovita dela, on edini. 19 Naj bo slavljeno ime njegove slave na veke, naj se napolni z njegovo slavo vsa zemlja. Amen in amen.

HABAKUK 2:14 Kajti zemlja se bo napolnila s spoznanjem Gospodovega veličastva (slave), kakor vode pokrivajo morje.

KOLOŠANOM 1:27  Njim je Bog hotel oznaniti, kakšno je bogastvo slave te skrivnosti med pogani, namreč Kristus v vas, upanje slave. 28 Kajti njega oznanjamo, ko vsakega človeka spodbujamo in vsakega človeka poučujemo z vso modrostjo, da bi vsakega napravili popolnega v Kristusu.

MATEJ 5:14 Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti. 15 Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik, temveč na podstavek, in sveti vsem, ki so v hiši. 16 Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.
Branko Dežman

Ni komentarjev:

Objavite komentar